(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.965
    15.008
    113
    G ziet geregeld op youtube en krijgt dan ook die Temu reclames erbij. Dus die kwam vrolijk met "mama kijk een broek voor maar 3 euro!" (Begint al vroeg).

    Ik maak geregeld zelf kleding en we hebben samen af en toe ook op de vloer gelegen met patroon tekenen of stof uitknippen. Ze weet wat erbij komt kijken.

    Dus samen met haar een rekensommetje gemaakt wat een eerlijke broek, met goede basic stof kost (ik rekende groothandelprijzen voor de stof). Dat zat behoorlijk boven die 3,-

    Huh maar dat kan niet! Die van hun is nieuw (bedoeld geen kringloop) en is maar 3,- en IS dan al gemaakt!

    Nee klopt het kán niet op een normale manier. Dus dan wordt er gesjoemeld en mileu en de arbeiders die zijn doorgaans de pineut daardoor. Dus zie je iets voor een prijs was niet kan kloppen (veel te laag of veel te hoog) dan klopt het vaak ook niet. Bij twijfel vraag je maar aan papa of mama.
     
    Saartje33 en citroenrasp vinden dit leuk.
  2. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.895
    4.165
    113
    Vrouw
    Voedingsleer bij topsport loopt nog erg achter.
    Maar goed, het artikel zit sowieso slecht in elkaar want het gaat over 2 dingen door elkaar heen.
    1) er wordt nog veel dierlijk eiwit gegeten onder topsporters en
    2) er was gewoon te weinig eten. Misschien moesten ze ook meer groenten bestellen maar wordt nu alleen het ei/vleesstuk uitgelicht.
     
    Vogelinnetje, citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
  3. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Uit dat stuk van het AD lees ik dat een aantal topsporters wel veganistisch/vegetarier zijn, maar het merendeel niet. Die kunnen niet ineens hun dieet omgooien. Dat snap ik ook wel. Als dan extra vlees besteld moet worden, dan snap ik dat ook wel. Maar wie weet gaan topsporters ook bewuster met vlees om in de toekomst.
     
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.431
    21.821
    113
    Ik vind "arbeiders" eigenlijk nog positief geformuleerd. In de meeste gevallen zijn het slaven uit Uyghurse werk/concentratiekampen :( Alleen daarom, nog los van de baggere kwaliteit, zal ik nooit iets van dergelijke bedrijven kopen.

    Soms vraag ik me echt af wat er mis mee was hoe wij dat in de jaren 90/00 deden, met wel genoeg kleding maar ook geen 12 microseizoenen per jaar. En voor mijn gevoel hadden we toen echt niet weinig.
     
    TanjaK en Saartje33 vinden dit leuk.
  5. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.495
    30.934
    113
    Vrouw
    Klopt. Voor topsporter hebben we meestal vooral bewondering.
    Maar zij vormen ook vaak een bron van inspiratie voor de gewone mensen. Veel (jonge) sporters hebben een topper op wie ze willen lijken. Kijk maar naar alle kinderen in shirtjes van hun favoriete voetbalclub, al dan niet met hun eigen naam of de naam van een speler op de rug. Zonder de aandacht voor de toppers zouden de locale clubs echt minder leden hebben.

    zelf heb ik een abonnement gehad op het magazine runners world. Over hardlopen en training en voeding. Staan vaak interviews in met toppers. Dat vind ik dan mooi om te lezen. Hoe zijn zij begonnen? Hoe trainen zij? Wat motiveert hun? Wat kan ik zelf toepassen om beter te worden?

    In dat opzicht zou het mooi zijn als er meer topsporters zijn die juist duurzame voeding promoten en daarbij goed blijven presteren. Of beter.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Ik kan me voorstellen dat topsporters een soort van koudwatervrees hebben. Want riskeer je dat je bij een meer plantaardig dieet misschien minder gaat presteren? Je moet het risico maar durven nemen. Goed als de pioniers meer hun ervaringen delen.
     
    citroenrasp en Saartje33 vinden dit leuk.
  7. Jess93

    Jess93 Fanatiek lid

    9 sep 2014
    2.966
    2.294
    113
    Vrouw
    Houten
    #3987 Jess93, 13 aug 2024
    Laatst bewerkt: 13 aug 2024
    Inbreekalarm, haha! Even een ex-topsporter hier met even een tegengeluid m.b.t. de eiwitten. Althans iig een uitleg hoe ik het geleerd heb iig, dus don't shoot me ik weet niet of het wetenschappelijk onderbouwd is ;)

    Dierlijke eiwitten worden door het lichaam veel efficiënter opgenomen en bouwt je lichaam veel makkelijker lichaamseigen eiwitten mee op. Deze lichaamseigen eiwitten zijn benodigd om je spieren te versterken/sterk te behouden. Dierlijke eiwitten worden ook makkelijker verteerd door je lijf waardoor het minder energie kost, energie die je als topsporter liever in je trainingen stopt. De hoeveelheid kan opgelost worden door in hoeveelheid meer plantaardige eiwitten tot je te nemen (20-30% voor een 'normaal' persoon), maar als topsporter moet je dan zodanig veel daar van nemen dat dit ook (bijna) niet te doen/haalbaar is en dus veel meer energiekost voor je lijf te verteren. Hier lees je er een artikel van, nogmaals weet niet of het wetenschappelijk is maar het strookt met hoe ik het geleerd heb: Eiwitten in de voeding | Voedingsinfo NICE (nice-info.be)

    Daarnaast verbrand je als topsporter veel en veel meer kcal. Al in rust, want je BMR ligt hoger door de in verhouding hoge mate van spiermassa & je beweegt ook nog meer dan gemiddeld natuurlijk waardoor je meer actieve kcal verbranding hebt. Als voorbeeld: op een toernooidag verbrandde ik zonder enige moeite +\- 5000kcal op 1 dag (2000 in rust + 3000 actief volgens smartwatch). Dit krijg je überhaupt al ontzettend moeilijk aangegeten op een verantwoordelijke, gezonde manier. Laat staan als je dit ook nog veganistisch zou moeten doen.

    De meeste topsporters die ik toen kende die dus wel vegatarisch of veganistisch waren hadden ook echt een ongezond laag vetpercentage waardoor ze bijvoorbeeld geen cyclus meer hadden (werden niet meer ongesteld).

    Ik wil hiermee dus niet zeggen dat er totaal geen aandacht voor moet zijn om groener te leven als topsporter, ik wil alleen wel aangeven dat het wat ingewikkelder is dan het lijkt. De ene eiwit/voedselsoort kan je in kwaliteit niet altijd 1 op 1 vervangen met een andere voedsel/eiwitsoort. Het uitzoeken hiervan kost zoveel tijd en energie dat ik denk dat veel topsporters hier niet voor kiezen.

    Zal weer uitbreken haha :p
     
    Nellie4, Mamafiets en Fruity90 vinden dit leuk.
  8. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.895
    4.165
    113
    Vrouw
    Hier vrouw van (para)topsporter.
    Deels mee eens, veel veganistische (top)sporters eten zoveel supplementen om alsnog aan de voedingswaarden te voldoen dat je je ook afvraagt of het dan dus wel de juiste voedingsstijl is. Als ik lunch / avondeten maak stop ik er voor mijn vrouw ook meer khd of een extra eitje bij. We eten bewust af en toe wel vlees omdat ze al een keer een ijzer tekort heeft gehad.

    Wij krijgen vooral de indruk dat de sport ook wel wat conservatief is. Als parasporter heb je er minder mee te maken en mag je het wat meer zelf uitzoeken. In mijn vrouw haar sport zitten de reguliere sporters nog steeds borden droge pasta weg te werken terwijl dat volgens mij al achterhaalt is maar dat wel nog steeds het advies is. Ook had ze een trainingskamp op Papendal en werden er daar in de kantine wel meerdere opties gegeven, maar geen vega variant daar moest je specifiek om vragen en dan werd er in de vriezer gekeken of ze nog wat in elkaar konden draaien. En dat was niet 1x maar 4 van de 5 dagen. Terwijl ze er daar juist van verstand van (zouden kunnen / moeten) hebben hoe je dit wel verantwoord kan doen.
     
    Saartje33 en Jess93 vinden dit leuk.
  9. Jess93

    Jess93 Fanatiek lid

    9 sep 2014
    2.966
    2.294
    113
    Vrouw
    Houten
    @Fruity90 Ja de voeding op Papendal is verschrikkelijk, althans dat was het wel. Ik heb vroeger 1.5 jaar intern gewoond daar & ben daar dus oprecht aangekomen toen terwijl ik 2x p dag trainde. En nee die kilo's waren geen spier! Toen ik weer thuis/op mezelf ging wonen waren die kilo's er zo weer af. De pasta sauzen waren bijvoorbeeld enorm vet, geen volkoren pasta & weinig gezonde keuze in ontbijt bijvoorbeeld (afbak brood en volle yoghurt). Je merkte echt dat het restaurant Papendal gericht was op hotel en congresgasten en de sporters erbij deed i.p.v. andersom. Slechte zaak vond ik het! Borden droge pasta wegwerken heb ik overigens nooit als advies gekregen, is niet echt gezond lijkt me ook idd!

    Verder verschilt het ook wel enorm per sport denk ik hoe ver ze zijn in voedingsbeleid en advies. Plus het is ook een lastig onderwerp, ik ken al 3 topsportdames binnen mijn sport die een eetstoornis ontwikkelt hebben door de enorme focus op voeding en het verbeteren ervan. Het is zo'n dun lijntje.
     
    citroenrasp, Saartje33 en Fruity90 vinden dit leuk.
  10. Cin85

    Cin85 VIP lid

    12 jan 2010
    12.494
    13.967
    113
    Vrouw
    Ik denk inderdaad ook dat het scheelt per sportbond (hier een moeder van topsportster). Bij de knvb is er namelijk wel altijd een vega optie. En bij de algemene voedingsrichtlijnen worden zowel het vegetarische als het veganistische dieet apart benoemd en van tips voorzien.
    Echter wordt er ook altijd op gehamerd dat je water moet drinken en schenken ze tijdens de lunch zelf limonade in voor de kinderen... :roflmao:
     
    Saartje33, citroenrasp en Jess93 vinden dit leuk.
  11. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.431
    21.821
    113
    Iets met elektrolyten ofzo? :roflmao::D
     
  12. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Ik heb een biomedische achtergrond en kan me niet voorstellen dat het lichaam dierlijke eiwitten anders ziet dan plantaardige. Er zit geen vlaggetje 'plant' op of zo. Eiwitten zijn ketens van aminozuren die door aspecifieke enzymen in stukjes worden geknipt. Maar een plant heeft meer koolhydraatachtige vezels tussen de cellen in en ook de cellen zelf zijn omgeven door een celwand bestaande uit koolhydraten. Dat maakt het lastiger om bij die eiwitten te komen. Immers, je moet eerst door een laagje koolhydraten heen. Daar is de mens niet goed in. Koeien wel, maar die hebben dan ook 4 magen en doen aan herkauwen, allemaal om die buitenste koolhydraten zo efficient mogelijk af te breken.
     
  13. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.495
    30.934
    113
    Vrouw
    :roflmao:
    Ze waren het gezeur zat van de kinderen die het water niet blieven :D

    De limonade die ze bij de club van oudste gaven in de rust... dat was 50% siroop geloof ik. Manmanman wat een zoete zooi :|
     
  14. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.495
    30.934
    113
    Vrouw
    Maar in de meeste producten is die celwand wel afgebroken voor ons.

    Wat ik wel ooit heb geleerd is dat je uit plantaardig eiwit niet alle essentiële aminozuren kunt halen. Dus het type eiwit is wel belangrijk. Met name variatie ook.
     
  15. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Wat bedoel je hiermee?

    Afbraak gebeurt door behandeling met bijv zuur of door het te koken. Peulvruchten worden als ultieme eiwitbron gezien, maar daar zal de celwand nog intact zijn, lijkt mij. Koken helpt, maar je moet het echt letterlijk tot snot koken om alle vezels stuk te maken (want dan wordt het snot. Enige stevigheid komt dus door die vezels).

    Het klopt dat er in dierlijke eiwitten essentiele aminozuren zitten die niet in plantaardige eiwitten zitten. Ben eigenlijk al wel benieuwd wat er met veganisten gebeurt als ze deze aminozuren niet binnen krijgen. Ik bedoel, ze worden niet massaal ziek of zo. Keertje iets over opzoeken.
     
  16. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.495
    30.934
    113
    Vrouw
    Daarmee bedoel ik idd de voorgekookte of bewerkte vega-producten die naast het vleesschap liggen.
    Of bijvoorbeeld hummus, gemaakt van kikkererwten. Maar die zijn dan wel helemaal stuk.
     
  17. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Al opgezocht: alle aminozuren komen ook in planten voor, maar niet altijd in de juiste hoeveelheid. Daarom moet je een goed gebalanceerd dieet hebben. Dus je kunt niet zomaar je normale recepten veganistisch maken. Het is een heel andere manier van eten. Niet onmogelijk dus, maar ook niet iets wat je zomaar even doet.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  18. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.197
    6.617
    113
    Nee, die zijn dus niet volledig stuk. En hummus is gemaakt van gepureerde kikkererwten. Wel gekookt (maar dat moet bij peulvruchten sowieso), maar niet stuk gekookt. Een staafmixer maakt die vezels/celwanden niet verder voldoende stuk.
     
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.431
    21.821
    113
    Ik ken maar weinig vegetariërs die tekorten hebben. Wel veganisten, maar dat kan ook komen doordat een extreme leefstijl als veganisme aantrekkelijk is voor mensen die toch al eetstoornissen hebben (ortho- en anorexia). Het is dus lastig te stellen dat dat dus per definitie door het veganistische eten alleen komt. Verder ook een vriendin met een selectieve eetstoornis, zij krijgt ook medische bijvoeding, maar haar dieet bestaat vooral uit vlees en kaas...

    Toch denk ik dat uitsluitend veganistisch eten verre van gezond is. Het is sowieso iets relatief nieuws; in andere culturen komt vegetarisch eten wel voor (m.n bepaalde Aziatische landen), veganistisch vrijwel nergens. Ik ben zelf boeddhistisch opgevoed maar zelfs boeddhistische monniken aten naar mijn weten gewoon eieren en zuivel. Alleen dus geen vlees.
    Het is dus eigenlijk iets experimenteels waarbij je m.i al helemaal grote risico's neemt wanneer dit om kinderen in de groei gaat.
     
  20. Vero0504

    Vero0504 VIP lid

    17 nov 2016
    18.965
    15.008
    113
    Maar voor kinderen in de groei wordt veganistisch (en volledig vegatarisch) volgens mij ook nog steeds afgeraden.

    Juist omdat de balans tussen de stoffen die je binnenkrijgt met ook vlees anders is dan als je veganistisch/compleet vega zou doen.

    Maar dat was t verhaal wat ik bijna 30 jaar geleden kreeg terwijl ik een groenteburger kauwde. De voedingsindustrie is sindsdien wel t nodige veranderd. Ik mocht destijds best vega kiezen, maar 1x in de week MOEST ik vlees eten en dan bij voorkeur paardenvlees, wat destijds het "schoonste" vlees was.
     
    citroenrasp vindt dit leuk.

Deel Deze Pagina