O jawel hoor, daar trappen ze hier niet in. Ze weten dat het 80% kans is dat het geen vlees is. @citroensap, ik heb geen ervaring met sojaproducten van weleer, maar ik denk dat je wel kan zeggen dat het tegenwoordig echt goed is.
Vleesvervangers krijg ik er hier ook niet echt doorheen. Ben zelf ook niet heel dol op de meeste. Alleen de "gehakt" van vivera gebruik ik soms voor hartige taart of ovenschotel. Prima smaak en de bodem wordt niet zo zompig als bij echt gehakt doordat het vrij droog is. Verder zoek ik het vooral in gerechten waar gewoon geen vlees in gaat. 9 van de 10 keer krijg ik dan de opmerking. "Lekker. Zou ook lekker zijn met spekjes erdoorheen" En we eten ook gewoon vlees. Wat me wel erg irriteert is dat er zo weinig keuze is in biologisch. Van de 7 meter vleesschap is er maar een halve meter biologisch bij de plus
Wat ik vaak doe is dubbel koken. De eerste keer eten we het dan met vlees, en de tweede keer zonder, maar dan zit daar dus wel die vleessmaak in. Dat werkt hier heel goed.
Wij eten vooral kipstukjes en vegagehakt (rulgehakt). De kipstukjes zijn nu anders, veel lekkerder. Rulgehakt stoppen we door de rode saus bijvoorbeeld. Als de kinderen een hamburger willen eten, eten wij vegaburgers. Zo'n groot blok vlees vind ik zelfs niet meer zo lekker. Maar vandaag idd een gerecht zonder iets.
Ik maak meestal kapsalon van de vega gyros van de vivera. Zelfs mijn vleesliefhebbende zwager vindt dat lekker. Heel soms een vega burger maar ik probeer vooral dingen te maken waar vlees uberhaupt niet bij hoeft.
Zo'n zwager heb ik dus ook, die dingen of niet lust of zogenaamd niet tegen kan. Behalve als hij ze niet als zodanig herkent
Vriend van moeder had zo een keer een half vega BBQ worstje op toen hij van ons hoorde dat het vega was. Toen hoefde hij niet meer. Maar mijn kinderen vinden vega shoarma weer wel heel lekker, soms zelfs lekkerder dan echt vlees. Ik heb het menu voor volgende week al samengesteld. Ik haal mijn recepten uit de Allerhande. Er zijn 2 vleesgerechten bij, maar bij 1 daarvan vervang ik het door vega. Ik laat het niet weg, omdat zo'n recept is samengesteld vanwege de voedingsstoffen en smaakbeleving. Haal je de eiwitcomponent weg, dan moet je dat m.i. wel vervangen.
Wij eten vooral met de seizoenen mee, dan ben je dus afhankelijk van wat er qua groenten verkrijgbaar is. Het leuke daarvan vind ik dat je op die manier dus niet een bepaalde groentensoort zat wordt omdat je het toch het hele jaar door, al dan niet overgevlogen of uit kassen, eet. We kijken nu uit naar de knolraap en venkel die binnenkort weer verkrijgbaar zijn. En omdat de groenten per seizoen zo verschillen, zijn de gerechten ook steeds anders, ook als dat eigenlijk dezelfde gerechten zijn. Bijvoorbeeld couscous: in de lente maak je deze bijvoorbeeld met tuinbonen en rucola en nu het herfst is met pompoen en aubergine, waardoor de smaak toch weer steeds anders is. En zo gaat dat met de meeste gerechten. Overigens zitten er wel eens periodes bij dat het aanbod nogal karig is, dat hebben we nu ook een beetje. Ze verkopen dan de laatste restjes van de zomergroenten en het is nog net te vroeg voor de herfstgroenten. Maar dan maak ik vooral dingen uit de vriezer/voorraadkast op, en eten we extra gerechten met peulvruchten enz. Dat is waarom ik traditionele keukens zo leuk vind, ik heb maar weinig met Ottolenghi, maaltijdboxen en al dat soort "nieuwe" dingen.
Gisteren ook: bericht over de Efteling dat ze meer vegaproducten willen op hun menu's. Wie kan daar nu tegen zijn? Maar al die reacties: ze duwen het ons de strot door, ik kom er niet meer, enz. Zo overdreven. Maar echt niemand die het daadwerkelijk verplicht, zelfs niet om het te kopen. Je mag nl je eigen eten meenemen. En de rundvleeskroket blijft echt wel bestaan, alleen ligt er nu een vegakroket naast.
Tja, dat is ook wat ik denk: ze bieden het alleen aan, naast de producten die ze al hadden. Je hebt nog steeds de keuze. En inderdaad, je kan altijd nog je eten meenemen (wat ik sowieso zou adviseren gezien de prijzen daar... )
Ik denk dat mensen gewoon bang zijn voor verandering. Dat zag je ook bij die hele zwarte piet-discussie: in het begin waren er maar enkelen tegen zwarte piet, terwijl tegenwoordig voorstanders van verandering juist in de meerderheid zijn. In dat geval waren ze bang dat hun stukje cultuur afgenomen werd. En met vega/vlees zijn ze kennelijk bang dat hun stukje vlees afgenomen wordt. Het zal ze met de tijd duidelijk worden dat dit niet het geval is, maar dat het alleen voor vegetariërs wat makkelijker wordt gemaakt en er ook voor hen eens wat meer keuze is.
Overigens vind ook ik (als niet-vegetariër) het wel fijn als de vega keuze uitgebreid wordt, voorheen moesten we in NL kiezen tussen vis of vegetarisch. En dan heb je meestal per restaurant hooguit 2 opties ofzo. Niet dat dat een ramp is hoor, maar wat meer keuze is natuurlijk wel leuk.
Meer keuze is altijd leuk. Vandaag weer even met de ogen gerold hier. Gesprek tussen man en ik: Hij: wat eten we vanavond? Ik: stamppot van aardappel, zoete aardappel, wortelen, spinazie, geitenkaas en noten Hij: doen we daar een rundervinkje bij? Of spekjes? Of worst? Ik: nee. Dat is het Hij: .... o. Ik kijk wel. Dan bak ik anders voor mij wel wat ontbijtspek erbij Ik:
@Mamafiets dat zou die van mij ook hebben gezegd/gedaan helaas Ben afgelopen weekend naar een all-in pretpark geweest. Wat een hoop voedselverspilling daar zeg! Iedereen met dubbele porties patat en snacks, absurd gewoon. Maarja, als ze daar op de gezonde tour gaan, trekken ze amper publiek natuurlijk. Ik zou graag gezondere dingen op het menu zien daar behalve alleen frikandellen en kroketten. Niks aan
Frustrerend zeg. Hier wordt in principe altijd gegeten wat ik maak, ongeacht of ze daar zin in hebben of niet. Niet zozeer als regel, maar zo is mijn man gewoon niet echt, denk ik. Hij vraagt wel eens of het met vlees is of zonder. Als het die dag zonder is, dan neemt hij dat gewoon ter kennisgeving aan
OK, maar iets niet lusten kan ik wel begrijpen. Mijn man en kinderen lusten bijna alles maar dan zou ik er (denk ik) nog wel begrip voor hebben. Maar in dit geval lust hij het dus wel, alleen moet er dus gewoon vlees bij omdat dat zo "hoort". Dat vind ik denk ik nog lastiger...