Dat vind ik ook, dus gewoon lekker doen wat je zelf wilt. Meningen hier op zp vragen wordt je in zo’n geval denk ook niet wijzer van, haha
Ik neem aan dat de familie weet dat jullie ongewenst kinderloos zullen blijven? Dan mag ik hopen dat ze respect tonen voor de reden dat jullie geen kinderen bij de bruiloft willen. Wil men het niet begrijpen, dan zegt dat meer over hen dan over jullie. Wie betaald, die bepaald. Deze uitdrukking is er niet voor niets, en geldt ook voor jullie bruiloft. Zelf vind ik feestjes zonder kinderen ook altijd veel relaxder.
Ik snap de gedachtengang en ik zou er ook best aan gehoor willen geven maar dat houdt wel in dat 1 van ons dan kan niet beiden. Of we kunnen enkel in de avond komen (dat is te doen met die twee van ons). Maar dat is een probleem van ONS niet van JOU. Ik zou alleen wel vragen of er toevallig een livestream is, want G zou het voor geen goud willen missen. Kleine romanticus.
Jullie bruiloft, jullie keus. Ik heb overigens meerdere bruiloften meegemaakt waar kinderen niet welkom waren, behalve dan de eigen kinderen van het bruidspaar die later op de dag werden opgehaald door de oppas oid. zelf zou ik mijn jonge kinderen zonder problemen thuislaten. Als mijn kinderen ouder zouden zijn en ze geen ‘laat’ zouden zijn, dus geen verstoorde ceremonie, jengelende kinderen om 19u etc dan denk ik er misschien anders over maar dan nog zou ik zonder moeite de wens accepteren. ik kan me voorstellen dat een reactie ook komt omdat ouders geen oppas hebben, als directe familie van mij zou trouwen zou ik ook een probleem hebben, daar zit dan al mijn oppas tussen. Ik zou dan voor mezelf wel balen maar ook dat voor me houden.
Doen zoals jullie het willen. Het is namelijk jullie dag. Jullie nodigen de mensen uit die jullie er bij willen hebben. Vervolgens is het de keus aan de mensen die een uitnodiging ontvangen of ze deze aannemen of niet. Als iemand besluit niet te komen omdat zijn/haar kinderen niet uitgenodigd zijn, ligt dat niet aan jullie. Jullie vinden iemand belangrijk en nodigen hem/haar uit. Laat de voorwaarden van anderen om wel of niet te komen, niet bepalend zijn voor wie jullie wel of niet uitnodigen. Jullie nodigen broers/zussen/familie/vrienden uit zonder hun kinderen. Als ze de uitnodiging afslaan omdat ze hun kinderen niet mee mogen nemen, zou ik wel ook stoppen met jezelf in bochten wringen om hun leven makkelijker te maken. Dan is het duidelijk dat jullie je altijd mogen schikken en dat dat eenrichtingsverkeer is. Wij waren laatst op een kinderloze bruiloft, onze dochter vond het fantastisch. Samen met 3 andere stellen hebben we een paar super leuke oppas meiden geregeld. Ze hebben pannekoeken gegeten, allemaal in de woonkamer gelogeerd, spelletjes gedaan, samen ontbeten etc. We hebben die meiden goed betaald, maar die hebben met z'n drieën ook echt een topfeest geregeld voor 10 kleintjes (leeftijd van 3 tot 8). Onze jongste dochter ging naar oma, die was echt nog te klein Als je meerdere boers/zussen hebt, kunnen die er toch voor hun kinderen een eigen feestje van maken met een (of meerdere) gezamelijke oppas? En dat jullie ouders komen kijkt me logisch, maar je nodigt waarschijnlijk niet ook de ouders van je schoonzussen/zwagers uit (en hun broers/zussen/buren/familie/vrienden). En dat kinderen het jammer vinden dat ze niet mee mogen? Sommige dingen zijn nou eenmaal voor grote mensen. Dat weten kinderen van games, films, autorijden, alcohol etc. Volgens mij is dat als ouder echt niet zo moeilijk uit te leggen. Wij hebben onze dochter vertelt dat ze heel veel en lang stil moest zitten, er alleen grote mensen eten zou zijn, dat ze niet vies mocht worden en er niks te spelen was (ook geen andere kindjes). Ze was blij dat ze niet mee hoefde. Als we gezegd hadden dat de bruid zo'n mooie jurk had, ze zelf in een mooie jurk en glitterschoenen zou mogen, het echt een groot feest zou zijn... Tjah, dan zou ze wel teleurgesteld zijn als we haar vervolgens zouden vertellen dat ze niet mee mocht.
Dat laatste kan je natuurlijk prima doen bij een 3-jarige. Maar een ouder kind, die wellicht ook weleens een bruiloft zelf heeft meegemaakt, weet natuurlijk dat het ook anders kan. Overigens zou dat hier het probleem niet zijn hoor. Zij bepalen niet waar ze wel of niet mee naar toe gaan/mogen.
Ik snap jullie verhaal en behoefte volledig en dat je om die reden eventueel van de ‘verdere’ gasten vraagt om zonder kinderen te komen kan ik me goed voorstellen. Wat ik van de kant van de familie zelf altijd een beetje lastig vind is dat ik er, als broer of zus van het bruidspaar, vanuit zou gaan dat mijn kinderen voor het bruidspaar niet alleen maar ‘de kinderen van’ zijn, maar ook gewoon geliefde leden van de familie. Dat je die er dan niet bij zou willen hebben zou mij toch, hoe zeer ik ook begrip zou hebben voor jullie wensen, toch een beetje pijn doen. Niet uit een principe dat ze er bij ‘horen’ te zijn, maar omdat ze blijkbaar niet bij de belangrijke mensen in jullie leven horen die je er bij zou willen hebben. Maar goed, ik zou het wel doen als het bruidspaar het graag wil, maar waarschijnlijk zou dit betekenen dat een van ons alleen zou komen. Al mijn vaste oppassen zouden nl ook uitgenodigd zijn. Dus daar moet je goed over nadenken en er dan ook begrip voor hebben als mensen niet of korter erbij kunnen zijn.
Ik lees hier best vaak dat mensen zich gekwetst zouden voelen als hun kinderen niet welkom zouden zijn op de bruiloft van broer of zus. Dat heb ik helemaal niet, het is nog nooit in mijn hoofd opgekomen dat dat kwetsend zou kunnen zijn. Nu hebben wij ook een erg grote familie en hier wordt jong getrouwd. Als je als jong stel dan moet kiezen tussen een iets kleinere bruiloft met alleen de broers/zussen met partner of meteen een veel grotere groep doordat er 20/30 neefjes en nichtjes zijn. Tja, dan snap ik goed dat ze kiezen voor iets kleiner. En dan is dat alleen maar vanwege het financiële plaatje. Nu wil ts het vanwege haar eigen situatie en dan is dat kwetsend. Ik vind het kwetsend dat er blijkbaar zo weinig respect is voor de gevoelens van ts. En natuurlijk begrijp ik dat het moeilijk kan zijn om oppas te vinden. Maar ik denk toch dat menigeen normale omgang heeft met beide kanten van de familie. Dus met een bruiloft binnen de ene familie is er de andere familie die je als oppas kunt vragen. Zo hebben wij het altijd gedaan.
Ik heb idd prima normale omgang met beide kanten, maar niet om 4 kinderen voor zo’n tijd onder te brengen. Daar staan ze gewoon te ver weg voor, of het is vanwege andere redenen niet mogelijk. En zo zullen er vast meerdere zijn waarbij het niet zo makkelijk is. En dan komt daar ook nog bij; wat wil ik? Zoals ik al zei; ik zou er dan rekening mee houden dat niet iedereen kan komen, of iig niet de gehele dag.
ik heb helaas aan mijn kant van de familie nooit iemand gehad die in staat was tot oppassen. (Heel kleine familie, slechte gezondheid) Ik denk ook dat het heel erg uitmaakt hoe groot je familie is en om hoeveel kinderen het zijn en wat je “familiecultuur” is qua bruiloften. Bij ons zijn er maar 3 kleinkinderen, dat voelt al heel anders dan wanneer het er 25 zijn.
Natuurlijk zul je als bruidspaar er rekening mee moeten houden dat niet iedereen het geregeld krijgt, maar het is niet het probleem van het bruidspaar dat er mensen zijn die geen oppas kunnen vinden voor hun kinderen. Dat is en blijft het probleem van de ouders zelf. En als je ruim van te voren weet dat er een dag is waarbij jouw aanwezigheid wordt verwacht en je kinderen niet, dan heb je ruim de tijd om naar een oplossing te zoeken. Ik breng mijn kinderen ook niet zomaar bij Jan en alleman, maar via onze kerkelijke gemeente kennen we genoeg tienermeiden die graag een zakcentje bij willen verdienen met oppassen. Dat is hier dus ook vaak zat nodig geweest bij avonden waarop wij weg moesten. Maar bij de bruiloften waar onze kinderen niet welkom waren hebben we steeds familie in kunnen schakelen. En ja, toen hebben mijn kinderen ook bij een oom en tante gelogeerd waar ze nooit eerder hadden gelogeerd. Ik heb ze toen ook over meerdere adressen verdeeld, want idd 4/5 kinderen zijn niet zo makkelijk even weg te brengen. Daar heeft niet iedereen ruimte voor. En natuurlijk kan het zo zijn dat je ze niet bij familie kan of wil onderbrengen. Daar kunnen tal van redenen voor zijn. En dan kan het dus idd gebeuren dat je dan niet beiden naar de bruiloft kunt, daar zal een bruidspaar rekening mee moeten houden, maar ik blijf erbij dat dit toch het probleem is van de ouders en niet de schuld van een bruidspaar.
Oh maar ik zeg ook niet dat dat hun probleem is he? Zeker niet. Dat is mijn probleem in dat geval. Maar als bruidspaar moet je daar wel rekening mee houden vind ik, dus ook niet er op neer kijken als iemand niet kan komen om die reden.
Het is zeker niet de schuld van het bruidspaar! Maar het is wel een overweging die je mee kan nemen in je beslissing, dat dat is wat je riskeert als kiest voor een kinderloze bruiloft. Het bruidspaar heeft recht op een kindvrije bruiloft, maar genodigden hebben ook het recht om af te zeggen als ze redelijkerwijs geen oppas kunnen vinden. Heel fijn dat jullie zo’n heel groot netwerk om je heen hebben, maar wij hebben dat niet. Wel in noodsituaties voor een paar uur altijd iemand gevonden. Maar niet voor een hele dag en een deel van de nacht.
Ter overweging zou in het verhaal van Oillel hierboven meenemen. Is het een probleem dat er geen oppas gevonden kan worden regel dan een paar leuke oppasmeiden zodat alle kinderen goed ondergebracht zijn en iedereen alsnog van jullie dag kan genieten. In eerste instantie ben ik van mening dat oppas regelen de verantwoordelijkheid is van de ouders. Maar lukt dit niet en heb je daarom broers/zussen of andere naasten niet op je bruiloft dan ben ik ook van mening dat je wat kunt regelen hiervoor. Tenslotte zijn jullie dan diegene die geen kinderen op je bruiloft willen. Het klinkt een beetje raar zoals ik het nu opschrijf maar goed ik hoop dat de strekking duidelijk is.
Nou ja, eigenlijk dit. Het klinkt net of je een deel van je directe familie niet zo heel belangrijk vind. Dit kan ook door mijn eigen kijk op familie zijn, aangezien ik de kinderen van onze broers en zussen vind behoren tot het kerngezin. Sterker nog: voor mij zouden mijn kinderen nog eerder voorrang hebben op mij indien mijn zwager trouwt ( broer van vader) , omdat zij zijn bloedverwant zijn en ik maar aangetrouwd. dat je geen kinderen op je bruiloft wilt hebben is absoluut je goed recht, maar besef wel dat dit voor de kinderen, zeker als ze ouder zijn dan een jaar of 7/ 8, het wel kan aanvoelen als: mijn oom en tante willen mij er niet bij hebben, ik ben niet belangrijk genoeg voor hun. maar goed, dit is mijn kijk erop. Het is iets wat in mijn familie echt not done is. En het zou zo maar kunnen dat wij dus zouden besluiten om niet te gaan, zeker als het ver weg zou zijn.
Ik zeg heel eerlijk dat bruiloften zonder kinderen voor mij dé exit zijn om verstek te laten gaan als ik mensen niet leuk genoeg vindt. Veelal van die bruiloften die vulling zoeken voor de dansvloer. Reken er ook op dat extra veel mensen cancellen, ook uit praktische overweging. Voor een baby heb je vaak geen oppas buiten opvang en familie en die gaan naar de bruiloft dus ja….
Totaal niet egoistisch, maar zoals je leest is het blijkbaar een groots ding succes, lijkt me supernaar als je moet kiezen voor wat je zelf wilt maar gedoe, of tegen je eigen wens ingaan voor de goede vrede. Ik zou er zelf 0 probleem mee hebben, is toch jullie dag. Als ik zo graag mijn kind een bruiloft wil laten beleven moet ik zelf maar gaan trouwen Ik vond zelf zulke kindloze uitjes zo af en toe juist chill, niet hele tijd hoeven opletten enzo heerlijk En lukt het niet qua oppas, tja dan kan er maar 1 komen dat is het enige risico.
Maar hier zou alle oppas dan bij de bruiloft zijn. Ik weet niet waar ik dan een hele dag en avond oppas moet vandaan halen die op 4 kleine kinderen kan passen die ook nog vertrouwd en bekend is met de kinderen. Ik ga ook geen vreemde in huis halen. Dus in ons geval zou een van ons thuis blijven bij een bruiloft zonder kinderen.