Dat zul je altijd zien. Voor andere plaatsen zou ik afwegen is het de moeite waard om extra te reizen, hoe is de route, veilig? Als zo meteen nummer 1 en 2 aardig gelijk zijn gaan we voor 1.5 km en niet voor 18 km. 2 uur per dag minimaal onderweg en dan is 10 uur fietsen ook anders in te delen zoals sporten of hobby ,muziekles, theater.
Dat had onze zoon ook. Begrijpend lezen en rekenen telde wel zwaarder mee voor het advies. Daardoor kreeg hij VWO advies. Ondanks dat spelling echt onder de maat was. Dyslexie onderzoek had hij pas in de brugklas. En idd had hij Dyslexie. Dichtbij elkaar lijkt praktisch. Maar als de een an 3e tot het 9e les heeft en de ander van 1e tot het 6e, dan heb je er weinig aan. Goede regenkleding en leren tegen de wind in te fietsen hebben ze dan meer aan. Brengen en halen kan hier gewoon ook niet altijd. Niet te ver van huis is hier dus ook zeker een dikke pre
De andere plaatsen zouden dan met OV/trein moeten, dus dat heeft zeker niet onze voorkeur! Maar er moet wel goede ondersteuning geboden kunnen worden, naast dat hij het een leuke school lijkt
Fijn dat spelling er dan minder toe doet. Ik las ook dat gedrag meetelt. Maar aangezien hij zich niet op zijn plek voelt heeft dat misschien ook gevolgen. Als er veel tijd tussen zit is dat niet handig. Met een uurtje verschil valt er nog wat tijd te overbruggen met huiswerk. Dat is dan ook nog een overweging die ze tegen die tijd moeten maken. Goede kleding krijgen ze natuurlijk. Maar ze kunnen soms erg gevoelig reageren op dingen waar anderen weinig last van hebben. Die grens wil ik wel oprekken. Maar ik ga er niet van uit dat ze daar gemiddeld flexibel in zijn. De komende testen zullen uitwijzen in hoeverre ik van hun mag verwachten dat ze zich hieraan aanpassen. Dat zal ook meespelen in de schoolkeuze. Nu hebben we wel de mazzel dat we in de randstad wonen. Dat geeft wat meer mogelijkheden.
Het blijft lastig, hoe een school echt is kom je vaak pas achter wanneer je niet in het gemiddeld zit.
Als ik op deze link klik dan komen er binnen een straal van 10 km 84 middelbare scholen naar voren (uiteraard zeker niet allemaal passend). Verder exact bovenstaand, ik verwacht geen VWO maar of het dan VMBO/ MAVO of HAVO wordt is dan de vraag. Hier zijn veel HAVO/ VWO scholen, daar gaat sowieso niet mijn voorkeur naar uit, omdat ik liever heb dat hij binnen de school tussen zijn advies zou kunnen ‘schuiven’. Als het goed is krijgen ze hier een eerste advies voor de open dagen zijn gepland.
Bij oudste werd het advies als volgt uitgelegd. Het is een kruk met 3 poten. Poot 1 is de cito uitslagen. Poot 2 is de prestaties op school (methodegebonden toetsen, werk in de klas) Poot 3 is werkhouding en karakter De eerste 2 zijn meetbaar en rechtstreeks naar een advies te vertalen. De laatste heeft veel te maken met interesses en karakter. Met dezelfde uitslagen en een grote motivatie voor leren en interesse voor theoretische vakken boven werk met de handen kan het advies naar theoretisch onderwijs (mavo, havo of vwo) uitvallen. Maar een kind wat juist het liefst de hele dag zit te knutselen, achter de naaimachine zit of anderzijds creatief bezig is, en leren uit boeken niet leuk vind zal eerder VMBO advies krijgen omdat dat past bij het kind. Er wordt ook bewust niet expliciet over niveaus gesproken. Werken met je handen wordt even hoog gewaardeerd als leren uit boeken.
Bij de jongste was het voorlopig advies eind groep 6 HAVO VWO. Ik neig voor hem eerder naar HAVO, omdat ik denk dat hij voor genoeg uitdagingen zal komen te staan ivm zijn autisme. Bij schoolkeuze letten we vooral op hoe de ondersteuning voor zijn doelgroep is. Zijn ze gestructureerd. Is de communicatie duidelijk. Etc. Maar ook. Bieden ze het vak informatica aan? Zijn grote droom is game-developer worden. Hij heeft absoluut talent voor ict. Een manier van denken die perfect aansluit op zijn autistisch brein. Heeft in het pluswerkboek voor rekenen een stukje over binair systeem gehad en praatte dagenlang alleen nog in nullen en enen Dus een school waar hij dat mag benutten zou mooi zijn voor hem. De keuze hier is niet zo groot als je op fietsafstand wil blijven. 1 in België, de school waar oudste heen gaat (gewone kleine dorpsschool kader t/m gym in 1 gebouw) En een grote school met veel mogelijkheden precies de andere kant op. Verder weg is nog een school waarvan ik van een andere ouder heb gehoord dat de begeleiding voor autistische kinderen (of ander label) erg goed is. Maar dan zouden we leerlingenvervoer nodig gaan hebben vrees ik. Of dagelijks zelf rijden.
Hier ook al een advies hij zit nu in groep 8 Hij voetbalt ook bij een selectie elftal en dat heeft voor meneer meer prioriteit Hij scoort op taal/ begrijpend lezen vwo Op rekenen havo
Werkhouding kan verschillen per omgeving. Als de cijfers hoog zijn is er ook weinig reden om een tandje bij te zetten in de klas.
Klopt! En niet elke school begint tegelijk. De ene school start om 8.15, een ander om 8.30, weer een ander om 9.00. Eindtijden verschillen ook daardoor en niet alle alle scholen hebben even lange lesuren (variërend van 45 min, 50 min en 1 uur) en de pauzes verschillen vaak ook qua lengte. Dochter fietst wel eens samen terug met een vriendin die op een andere school zit, maar dan spreken ze dat af, dan wacht de één een kwartier of half uur op de ander, of andersom.
Kwartier of half uurtje is wel te overbruggen. Maar de roosters verschillen vaak ook. Zoon fietst samen met een vriend die ook in zijn klas zit. En soms ook met een vriend van de VMBO, als zijn lestijden overeenkomen. Maar nu hebben ze verschillende profielen, en dus niet altijd tegelijk les.
Bedankt! Fijn dat cito een onderdeel is. Als het van de cito af moet hangen ben ik bang dat hij lager komt te zitten dan dag hij kan.
Ja, ik zou al zeker rond gaan kijken op verschillende scholen, ook om een voorselectie te maken. Met dyslexie houden ze wel rekening als je een verklaring hebt. Een paar dingen om rekening mee te houden; het niveau van dakpanklassen verschilt per school, de eisen om door te gaan met het hogere niveau ook. Als die hoog liggen, kun je beter op het hoogste niveau starten, dan liggen de eisen serieus vaak nog lager en ga je makkelijker over. Op veel scholen bieden ze tegenwoordig ook praktische of creatieve bezigheden op alle niveaus. Kijk ook eens naar bijzondere onderwijsvormen. Vooral als je kind niet zo gemiddeld is. Voor tweetalig verschillen de eisen ook per school, net als voor gymnasium. Hier had je geen positief advies ofzo nodig of een bepaald niveau en/of bepaalde werkhouding. VWO-advies is hier ook gymnasium als je dat aanspreekt. Tweetalig is voor als je dat aanspreekt, ook al heb je een laag basisniveau. Overigens kun je hier van VMBO t/m VWO tweetalig doen. Let ook daarbij op, vaak doe je dat de eerste drie jaar inclusief reizen enz. Daarna doen ze er vaak amper nog wat aan, maar moet je wel die jaarlijkse extra bijdrage betalen.
Eisen verschillen inderdaad per school. Bij dyslexie hoorde ik hier van iemand dat haar zoon alles via een computer voorgelezen krijgt met een hele monotone computer stem, die is daar dus niet mee geholpen.
Hier meerdere scholen in de buurt en eigenlijk geen echt slechte scholen, dus dat scheelt. We hebben bij de oudste in groep 7 twee brede scholengemeenschappen bezocht, dat was voor haar voorlopig advies en met Carnavalscito’s kon dat bijna alle kanten op. Uiteindelijk zijn we in groep 7 en 8 bij elkaar bij drie scholen gaan kijken, waarvan er twee twee locaties hebben. Bij de oudste zijn we uiteindelijk op beide locaties van die scholen gaan kijken, omdat ze op beide ‘dependances’ alleen de onderbouw van bepaalde niveaus hebben en ze naar verwachting daarna naar de hoofdlocatie moest. Bij een van de scholen vond ze de hoofdlocatie niets, dus die school viel daardoor af. De school met maar één locatie viel af zodra ze binnenstapte, ze voelde zich daar helemaal niet op haar plek. Daardoor was de keus vrij simpel, helemaal omdat ze niet van locatie wilde wisselen; er bleef een school/locatie over. Bij de jongste zijn we alleen op de hoofdlocaties gaan kijken en ook op de school met een locatie. Ook bij haar viel de laatste school direct af. In eerste instantie wilde ze naar de school van de oudste (ook wel een soort van vertrouwd natuurlijk), maar uiteindelijk heeft het feit dat de andere school een sportklas heeft haar toch voor die school laten kiezen.
Hier is de eis voor tweetalig havo een havo/vwo-advies en voor tweetalig vwo een vwo-advies. En ze hebben gesprekken met leerlingen die zich aanmelden, waarin ze ook echt selecteren (geen idee exact waarop, denk vooral op motivatie).
Oudste zit nu in groep 7, we gaan wel vast naar een paar open dagen, vooral om vast een beetje gevoel bij t vo te krijgen. In februari krijgen ze hier een voorlopig advies en we hebben vanuit de basisschool een lijst gekregen met allerlei data van open dagen ed van scholen in de buurt.
Hier ook een dochter in groep 7. hier is begrijpend lezen meestal een 1 en soms 2. Spelling altijd een 2 en rekenen een 3. Wij oriënteren ons richting de havo. Even afwachten of dat mavo/havo of havo/vwo wordt. Ze krijgt bijles voor rekenen en zit in de plusgroep van begrijpend lezen en Engels. Wil heel graag naar havo tto. Dus we hopen het rekenen een klein zetje te geven