Zoontje wil een meisje zijn

Discussie in 'Mama en gezin' gestart door Lakje1, 4 okt 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.895
    5.846
    113
    Vrouw
    Klopt, in het Engels is dit makkelijker. Maar het komt ook gewoon helemaal niet vaak voor. Daarom begrijp ik ook niet waarom de ophef zo groot is. Het gaat om een paar % van de mensen die trans zijn. Die willen dan graag met de woorden aangesproken worden zoals ze zich voelen. En het gaat om nog veel minder mensen die Bijv. Met hen/hun wil aangesproken worden.
    Maar zelf denk ik dat het heel makkelijk kan. Hoe vaak zeg je niet tegen mensen die “u” tegen je zeggen, zeg maar “je” hoor. Dat kan dus ook als je een “foutje” maakt en iemand “verkeerd” aanspreekt. Oh, zeg maar … (vul maar in) en dan is het gewoon oké
     
    Bloem2310, Diiba en Neuzeke vinden dit leuk.
  2. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.238
    28.235
    113
    Het is de anti-woke propoganda die zegt dat alles woke propoganda is :o:
    Anti-woke zetten zichzelf neer als slachtoffer; 'boehoe, ik mag mijn dochter geen roze aantrekken want dat is transphobia'. Ze maken zichzelf slachtoffer van iets dat niet bestaat.

    (Disclaimer: Woke bestaat, maar woke propaganda wat 'ons' wordt opgedrongen door multinationals zoals Disney bestaat niet.)
     
    Zoe123 en Saartje33 vinden dit leuk.
  3. Bloem2310

    Bloem2310 Fanatiek lid

    6 aug 2016
    2.769
    2.185
    113
  4. Diiba

    Diiba Fanatiek lid

    14 sep 2023
    1.094
    1.813
    113
    Vrouw
    Ik vind het ook niet verwarrend. Een persoon die er als man/jongen uitziet spreek ik aan met hij/hem en een vrouw/meisje met zij/haar. Wil diegene anders aangesproken worden dan kan dat medegedeeld worden. Het is niet alsof 50% van de mensen graag anders aangesproken wil worden. Alleen bij kinderen zie ik soms door de kapsels oprecht niet of ik hij of zij moet zeggen.
     
    Neuzeke, citroenrasp en Zxcvb vinden dit leuk.
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.383
    21.760
    113
    #125 citroenrasp, 9 okt 2024
    Laatst bewerkt: 9 okt 2024
    Nou, precies dit. Ik denk dat het een heel kleine minderheid is die niet met een geslacht geassocieerd wil worden en zich beledigd/onprettig/whatever daarbij voelt. Maar dat betekent niet dat ik, om die heeeele kleine kans te voorkomen, maar iedereen onzijdig moet maken. Dat lijkt mij een beetje de omgekeerde wereld, en persoonlijk vind ik dat er tegenwoordig wel erg veel rekening gehouden wordt met die kleine minderheid. Prima als er een x staat op formulieren en dergelijke, of dat de NS tegenwoordig spreekt over reizigers ipv dames en heren, maar bij voorbaat iedereen "persoon" maken vind ik echt heel afstandelijk overkomen in veel situaties.
     
    Diiba, Sado en Zxcvb vinden dit leuk.
  6. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.392
    30.704
    113
    Vrouw
    In de lange haren periode van mijn zoontje hebben we dat nooit gehad. Hij heeft blijkbaar een jongensachtige uitstraling.

    Ik vind mensen correct aanspreken belangrijk. Maar boos worden bij een vergissing stom. Het is gewoon niet altijd duidelijk zichtbaar van de buitenkant.

    Die vrouw aanspreken... tja. Als je al regelmatig een praatje maakt kan je het wel vragen denk ik? Maar iemand die je anders hooguit gedag zegt zou ik niet snel zomaar aanspreken. In elk geval niet over zoiets persoonlijk.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  7. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.392
    30.704
    113
    Vrouw
    Ik vind hen/hun eerlijk gezegd wel stom gekozen als genderneutrale aanspreekvorm. Het betekent immers al iets. Nl meerdere mensen.

    Die auto is van hen betekent voor mij dat de auto van een groepje mensen is en niet van 1 non-binaire persoon.
    Maar goed. Mijn mening hebben ze weer niet gevraagd toen ze t gingen bedenken :rolleyes:

    Eigenlijk ben ik voor het afschaffen van onderscheid. Kies 1 term die voor iedereen geld. Dan heb je ook nooit meer gezeik.

    En bij beroepen ook gelijk de vrouwelijke titel eraf halen. Je bent als vrouw dan ook gewoon boer, kapper of agent.
     
  8. masami

    masami Fanatiek lid

    27 jul 2011
    4.248
    802
    113
    Vrouw
    Ja dat heb ik wel gedaan, al waren het geen stekeltjes. De ene kant wilde ze helemaal kaal en de andere kant wilde ze lang houden. Het is haar haar en zij bepaald en zij was er ontzettend gelukkig mee.
    Alleen jammer dat opa en oma er steeds commentaar op hadden, dat haalde voor haar veel plezier en geluk weg. Belachelijke kortzichtige mensen.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  9. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.895
    5.846
    113
    Vrouw
    Ligt ook een beetje aan de taal. In het Engels wordt they/them wel gebruikt als enkelvoud. Er zijn ook talen die helemaal geen verschillende woorden gebruiken voor hij en zij. Die hebben daar maar 1 woord voor. In het Nederlands klinkt het inderdaad een beetje vreemd. Maar ook taal is veranderlijk, we spreken nu ook niet meer het Nederlands van 100 jaar geleden. Dus wie weet hoe men er over 100 jaar weer tegen aan kijkt
     
    Mamafiets en KleineLai vinden dit leuk.
  10. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.290
    17.174
    113
    Als je wel iedereen onzijdig aanspreekt heb je ook weer een groep die dat niet fijn vind.
    Ik ben een vrouw, zie er uit als vrouw en wil aangesproken worden als vrouwelijk en niet onzijdig. Even in een 1 op 1 situatie dan he. Net als met "moeder" en "ouder". Op formulieren waarbij je moet invullen is ouder (/verzorger) prima anders krijg je helemaal zo'n lijst maar bij de bevalling in het ziekenhuis ben ik toch echt de moeder. De enkeling die wel als ouder of wat dan ook benoemd wil worden moet dat dan aangeven.
    Dat ns beste reizigers zegt zal me worst wezen ;) dat is met veel mensen (/...) tegelijk. Reizigers dekt de lading voor iedereen in mijn ogen.
     
    Mammavantwee, citroenrasp en Zxcvb vinden dit leuk.
  11. Saartje33

    Saartje33 Fanatiek lid

    6 dec 2018
    3.895
    5.846
    113
    Vrouw
    Ik denk dat de meeste non binaire mensen het daar ook mee eens zullen zijn. In het ziekenhuis zijn 99% van de bevallende personen vrouw en moeder, en die zullen ook zo aangesproken worden. Zolang de optie er is voor de mensen die aangeven anders aangesproken te willen worden er dan ook is. Dat kan dan gewoon in het dossier staan net zoals er wel meer in een dossier staat. Het zit hem meer in de kennis geven aan mensen dat er meer opties zijn, en dat dat oké is, dan dat we krampachtig iedereen onzijdig gaan aanspreken.
    Ik vind “beste reizigers” trouwens echt helemaal prima, en als ze dat niet zo groot in de media aandacht hadden gegeven dan was waarschijnlijk bijna niemand er over gevallen. Maar daar zit denk ik ook een groot deel van het probleem; de (social) media maakt het zooo groot dat mensen het gevoel hebben dat het “ineens” overal is.
     
  12. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.290
    17.174
    113
    Vraag me af hoeveel mensen dat echt bewust hadden opgemerkt dan als er geen media aandacht voor was geweest. Voor mij valt het gewoon in het rijtje "beste bezoekers" in de dierentuin of wat dan ook. Publieke plek, 1 gezamenlijke aanspreektitel.
    Of bij huis aan huis post "bewoners van ...". Een school die zegt "beste leerlingen".

    Hen/hun voor 1 persoon vind ik ook lastig. In mijn hoofd is dat ook meerdere personen.

    Ik ben gewoon stuurman :D volgens mij zijn er in de binnenvaart geen vrouwelijke titels. Deksman, matroos, stuurman, schipper, kapitein...
     
    Saartje33 en Zxcvb vinden dit leuk.
  13. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.392
    30.704
    113
    Vrouw
    Ik ben dan ook gewoon software tester, en niet testster (hoewel... best een ster hoor, al zeg ik het zelf :roflmao::roflmao:)

    Net zoals een secretaris een heel andere baan is dan secretaresse o_O

    Over software gesproken. De nieuwe aanspreekvormen zijn wel aanleiding voor veel werk. Ik werk voor een groot bedrijf en we hebben veel automatische correspondentie (brieven/e-mails) waarin persoonlijke informatie wordt gedeeld.
    Vroeger kan je als klant in het systeem staan als man, vrouw of onbekend. Bij een man was de aanhef van zo 'n brief automatisch beste meneer Achternaam, bij een vrouw "beste mevrouw Achternaam" en bij onbekend "beste meneer/mevrouw Achternaam"

    Daar is geslacht x bij gekomen. Dus moest er in de aanhef een "beste Voorletter. Achternaam" bijkomen. Want en X is geen meneer of mevrouw.

    Vervolgens moesten alle brieven worden nagekeken of er nier ergens een verwijzing naar "hij/zij", "hem/haar" etc in die brieven/mails stond. En in elk van die brieven/mails werd een extra conditie ingebouwd voor geslacht x.

    Best een klus. Maar je wil, als bedrijf, wel al je klanten correct aanspreken.
     
    cowgirl80 en Saartje33 vinden dit leuk.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.383
    21.760
    113
    Idd, de eerste keer dat ik het las (al een aantal jaren terug) dacht ik even dat het om een schizofreen persoon ging. Ik kan er maar moeilijk om wennen omdat het grammaticaal gewoon niet juist is. Ik bedoel, ze zijn dan ook weer niet zo consequent om álles in meervoudsvorm te doen (wij ipv ik). 'Het' lijkt mij dan logischer.
     
  15. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.383
    21.760
    113
    Aan wennen* En ik het maar over fouten hebben. Ik weet zeker dat ik aan typte... Stomme autocorrect! :cry: :roflmao:
     
  16. spruitje80

    spruitje80 Fanatiek lid

    5 jul 2016
    4.696
    4.304
    113
    noord holland
    Dit is ook de reden waarom het zó belangrijk is om op jonge leeftijd open te staan voor de tegenstrijdige gevoelens van genderkinderen. Wanneer ze hun niet kloppende gevoel (je heel duidelijk van het andere geslacht voelen dan dat je hebt) mogen delen en het geaccepteerd wordt is er lang ruimte om met psychologische hulp uit te zoeken wat je daadwerkelijk voelt en wat je wil. Wanneer je op tijd puberteitsremmers kan krijgen en de juiste hormonen van het geslacht wat je wél bent kun je lichamelijk het beste ontwikkelen naar het kloppende geslacht.
    Bij mensen die zich nooit hebben kunnen uiten, zich niet geaccepteerd voelden bij hun gevoel en keuze, die daardoor niet de juiste hulp hebben gehad en 'op tijd' een transitie traject in konden ontwikkelen de uiterlijke kenmerken van het andere geslacht (en dan met name de bouw van het lichaam). Daardoor krijg je de situatie inderdaad dat je het meestal 'kan zien' dat je een transgenderpersoon bent. En dat zullen ze zelf vaak ook liever anders zien.
    Hoe eerder je het weet, hoe eerder je gevoel er gewoon mag zijn, hoe eerder er behandled kan worden (voor de puberteit in treedt) hoe gelukkiger een mens zich kan en mag voelen. Als je nog jong bent én als je ouder wordt.
    Loïsa heeft ooit toen ze een jaar of 8 was al aan een programma mee gedaan (geen idee of dat toen al 'hij is een zij' heette of toen nog anders). Ik denk dat zij zo'n mooi voorbeeld is van je op jonge leeftijd gehoord voelen en alle gevolgen daardoor mag ervaren. Dat je door op jonge leeftijd in transitie te gaan je ook echt volledig mooi en goed kan ontwikkelen. En niemand later kan 'zien' dat je transgender bent.
     
  17. Shalom

    Shalom Niet meer actief

    weggehaald
     
    Mammavantwee en Neuzeke vinden dit leuk.
  18. Neuzeke

    Neuzeke VIP lid

    3 sep 2019
    13.679
    18.753
    113
    Vrouw
    Dit 100%.

    Dit deeltje las ik ergens en is eigenlijk ook een beetje dat wat je vaak leest:
    Genderdysforie komt al op jonge leeftijd voor. Bij de meeste kinderen verdwijnt deze echter. Het is wijs om bij prepuberale kinderen voorzichtig te zijn met een complete sociale rolwisseling.
     
    citroenrasp en Madeliefje1234 vinden dit leuk.
  19. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.808
    5.944
    113
    Vrouw
    Yes yes dit!
    De spijker op zijn kop.
     
  20. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.808
    5.944
    113
    Vrouw
    Maar hormonen bepalen. Zodra je stopt, wordt het proces in gang gezet om terug te keren naar het oorspronkelijke geslacht.
    Ook hier lees ik weer “ik ken een verhaal”. Maar zoals al eerder gezegd, onderzoek heeft allang uitgewezen dan bij daadwerkelijke operaties het aantal spijtoptanten echt heeeel laag is.
    Ik ga er gemakshalve van uit dat ook in dit stadium van genderdysforie deze cijfers accuraat zijn.
    De begeleiding is echt intensief en zeer professioneel. Hormonen krijg je niet zomaar, er gaat een lang proces aan vooraf. Er zullen altijd gevallen zijn die anders uitpakken maar dat is echt een heel klein percentage
     

Deel Deze Pagina