Dat vind ik ook hoor. Onze jongste heeft sinds een half jaar een Cortina damesfiets en ze rijdt daar echt heerlijk op, die hoef je echt niet in te wisselen voor een E bike. Mijn man rijdt op een fiets die al 30 jaar oud is, een lichtgewicht Giant sportmodel, eens in de zoveel tijd even naar de fietsenmaker voor een beurt en hij kan er weer tegenaan. Wij hebben nu even de e bike van mijn schoonvader te leen zodat mijn oudste dochter hem eens kan lenen in de weekenden als ze een feestje verderop heeft maar dat ding gaat best hard en ik zou het geeneens willen dat mijn 12/13 jarige erop zou gaan rijden. Als de dood dat ze onderuit gaat, zal ook wel gewenning zijn en wellicht heeft een jonger iemand het sneller onder de knie dan bijvoorbeeld ik die het al gauw te snel vind gaan en bang is om te vallen. Zit mijn kind nu op een school van pak hem beet 20 km enkele reis fietsen dan zou ik het wel overwegen maar dan zou ik nog eerder kiezen voor het OV als dat mogelijk is en niet zo'n dure fiets aanschaffen.
Wat kost een goede ebike? Wij hebben voor onze kinderen een goede tweedehands fiets gekocht. Elke keer konden we voor max. 300,- slagen. Ze krijgen elk jaar een winter abonnement á 300,- Stel ze fietsen 4 jaar naar school, dan is dat 5x300,-= 1500,- voor havo en vwo komt daar 300,- of 600,- bij. Dan kom ik voor een vwo'er op een bedrag van 2100,- Dan heb ik nog helemaal geen onderhoud bij gerekend. Houdt een accu het 6 jaar uit met 40 weken per jaar ong. 50 km per schooldag? Ter vergelijking: Een jaarabonnement kost ruim 850,- per jaar. Dan zit ik met 4 jaar al op bijna 3500,-. Door ze een deel van het jaar te laten fietsen besparen we een flink bedrag.
Dit ook hoor. Hier nooit zo aan de hand gehad met mijn eigen kinderen dat ze tig sporten deden maar als ik weleens bij anderen hoor dan denk ik ook weleens van je kan ook overdrijven met al dat sporten, hobbies, bijles etc. Mijn oudste dochter is destijds ook gestopt met de Handbal, mede door een chronische polsblessure waarmee ze sws nooit meer zou kunnen handballen maar ook door tijdsgebrek. School, bijbaantje, trainen, wedstrijden, sociaal, een vriend. Leuk allemaal maar het is niet voor niks dat steeds meer jongeren overspannen raken van alle verplichtingen en verwachtingen waar ze aan moeten voldoen. Ben je straks midden 20 en zit je met een burn out thuis.
Ik denk dat je voor een beetje e-bike toch wel om en nabij de 2000 euro zit en ik denk dat zo'n accu het sws niet volhoudt en je moet zo'n fiets ook weer na iedere rit heen en weer aan de accu zetten want anders is die leeg als je andere dag halverwege ben. Het is een dure hobby.
Hier moeten de kinderen in ons dorp ca 5 km naar de middelbare school. Dan heb je weinig tijdwinst hoor op een ebike, als je met gewoon fietsen er ook met 15 kan zijn.
Hoezo heeft de jeugd het nu zgn zwaarder dan vroeger. Ze moeten en kunnen gewoon hetzelfde als wij hoor. Ik deed aan twee sporten maakte nog muziek en fietste ook elke dag 15km naar school en had ook nog een baantje. Nou dat was ook prima te doen en ja deed ook vwo. Valt me zo op dat men vaak doet alsof ze zoveel meer moeten etc maar dat is helemaal niet zo. kunnen ook keuzes zijn trouwens en als je ziet dat je kind dat niet aan kan. Kan je ook de keuze maken om dan bijv maar 1 sport te doen etc. Ik ben het er echt met eens met gewoon een goede licht gewicht fiets kan je prima zo naar school fietsen als je gewoon gezond bent ofc.
Ja maar waarom zou je voor 5 km een elektrische fiets nodig hebben. Er zijn kinderen die 10, 15 of zelfs 25 km enkele reis moeten fietsen, dan is het een heel ander verhaal. Ik zie trouwens ook niet waarom het zoveel zwaarder zou zijn nu.
Is openbaar vervoer zoveel in Nederland? Hier in België kan je een buzzy pass kopen. 12 tot 24 jarigen reizen dan door heel vlaanderen met de bus voor 215 euro per jaar. 2e kind krijgt 20% korting en 3e kind betaald nog maar 56 euro per jaar,... Trein abbo heb ik geen idee van, dat zal wel duurder zijn.
Voor een traject van 15-20 km betaal je € 150 per maand ongeveer. Er zijn andere opties en dan een grotere regio, betaal je € 10 meer. Die optie van Vlaanderen wil ik ook wel
Oh wauw dat is een heel stuk goedkoper dan hier in Nederland. De bedragen die ik noemde zijn voor een traject met de bus op een afstand van ongeveer 25 km. Langere afstand is nog duurder. Dus ja het ov is best duur vind ik.
Precies, dat snap ik ook niet, maar er zijn veel kinderen die er 1 hebben. Overigens vind ik tot 15 km nog wel te doen op een gewone goede fiets. Verder wordt een ander verhaal ja.
Voor 5 km een elektrische fiets vind ik echt onzin, dat fiets je in een kwartiertje met een gewone fiets.
preciws dit! Het enige verschil is dat ze ve tijd op hun telefoon verdoen.. dit gewoon begrenzen als ouder. Verder moesten wij net. Zoveel of misschien nog wel meer… ik moest 30 munten muziek maken op een dag en veel meer in huishouden mee helpen.. dat soort dingen
Yep idd voor de muziek ook elke dag oefenen en dan gewoon nog sporten en je school dingen doen. Maar zal wel onpopulaire mening zijn vindt sowieso dat ouders tegenwoordig doen alsof de jeugd het zo zwaar heeft en ze met alle macht ze proberen uit de wind te houden. Ja dan is het niet gek dat ze tijdens hun studie en eerste baantje een burn-out krijgen want ze zijn dat helemaal niet gewend. Alles wordt veel maar aangedragen en mee geholpen etc.
Ik zou dan weer liever fietspaden zoals in Nederland hebben. Dan moet je geen abonnement kopen omdat het stukje van 10km zo onveilig is dat fietsen uitgesloten is . De weg naar school van onze jongste is een 70 weg. Fietspad is 50% prima in orde en plots gaat het mooie fietspad over naar een stippellijn op de weg. Moet je niet zeggen hoe onveilig zoiets is.
Helemaal mee eens. Al vind ik ook wel dat die telefoon en sociaal media ed bepaalde zaken ingewikkelder maken. Maar daar ben je deels zelf bij (ook als ouder).
Ik denk dat we echt niet moeten onderschatten wat die mobiele telefoon en altijd online moeten/willen zijn doet met de jeugd. Kijk alleen al wat het met jezelf doet.
Ik opteer voor beide. Hele land goed bereikbaar met betaalbaar ov EN overal goede fietspaden. Budget halen we uit bezuiniging op aanleg nieuwe autowegen. Met t verbeterde ov/fietsnetwerk heb je die toch niet meer nodig
Ben ik het zeker mee eens. Maar wees eerlijk. Wat helpt er beter tegen dat soort stress dan een half uurtje stevig doortrappen?
Helemaal eens. Lees mijn eerdere posts ik ben voor een gewone fiets. Onze 2 oudsten fietsen 13km en doen dat op een gewone fiets. Sterker nog onze 2e was vorig jaar 10 toen hij dat moest gaan fietsen en deed dat toen nog op een kinderfiets. Deze post was meer over het punt of kinderen van nu het zwaarder hebben of dat we ze te veel betuttelen.