Mijn zoon is 11 jaar en zit in groep 8. Als voorlopig advies kreeg hij Havo/VWO, met mogelijk VWO wanneer de inzet nog beter zou zijn. Onze zoon leert makkelijk, maar heeft weinig motivatie om te leren of nieuwe uitdagingen aan te gaan. Nou maakt het niveau mij niet uit, maar wil ik onze zoon wel stimuleren om het beste uit zichzelf te halen. Af en toe krijgt mijn zoon huiswerk mee om te leren voor een toets. Hij is erg gemakkelijk en blijft uitstellen. Wanneer we het volledig loslaten en hem niet begeleiden bij het leren , gebeurt er dus weinig en haalt hij soms even goed een voldoende. Toch voel ik de behoefte om hem juist te leren plannen en hoe te leren, zodat hij ook ervaart hoe het is als je een goed cijfer haalt wanneer je je best hebt gedaan en hem voor te bereiden op het VO. Maar wanneer we samen plannen en leren voor een toets, ervaar ik veel weerstand. Een diepe zucht, chagrijnige stem en hoofd en veel geklaag… met als gevolg dat ik me erg inzet om de stof te leren en hij achterover zit om mij het te laten doen… Ik irriteer me aan zijn houding en het leren loopt vaker op ruzie uit dan dat het een succesvol moment is geweest. Ik ben benieuwd of jullie dit herkennen en hoe jullie hiermee omgaan…
Laat het los. En ik realiseer me dat niet iedereen het hier met me eens zal zijn. Ik wil helpen, ik wil sturen, maar als ik geen gehoor vind laat ik los. In mijn opinie krijgen kinderen anders een steeds grotere hekel aan school,… en aan de ouder. Ja, dan gaan ze misschien op hun bek en ja, dan wordt het misschien geen vwo maar havo. Maar bedenk: willen ze uiteindelijk toch vwo, dan zijn er gaande weg nog mogelijkheden zat. Een kind zonder motivatie/interesse kan jij niet overtuigen dat school leuk of nuttig is.
Ik herinner aan huiswerk, ik informeer, maar ik ga het niet samen maken. Als ze een vraag hebben, dan help ik, met bv overhoren help ik ook - maar als ik dan merk dat ze zelf nog niet fatsoenlijk geoefend hebben, moeten ze dat eerst doen. Onder geen beding ga ik mij harder inzetten voor hun huiswerk dan zijzelf.
Hier net zo in groep 7. Maar ik snap het. Want dan heeft een verkeertoets, wat allemaal dusdanig logisch is dat er niet te leren valt. Engels net zo, hij kent zeker 90% al zonder te leren. Dat is er moeite voor gaan doen best lastig. Betekent niet dat ik vind dat ie niks hoeft te doen, maar vind het wel prima als ie er binnen een paar minuten klaar mee is.
Hier nooit mee bemoeit. Zit nu in 2 vwo en is nu op zijn bek gegaan. Leren leren moeten ze leren door vallen en opstaan. Komt allemaal goed
Dit! Misschien een Havo/VWO brugklas doen en dan zie je vanzelf of het gaat lukken. Pushen heeft m.i. geen zin. Stimuleren is natuurlijk prima, maar niet al te dwingend. Bij ons leerden ze pas in de brugklas VWO plannen en leren. Dat hadden ze op de basisschool niet nodig om goede punten te halen.
Helemaal eens met alle andere reacties! Denk dat je dat net verkeerd omschrijft, hij doet er blijkbaar weinig voor, maar het gaat hem makkelijk afz hij leert dus eigenlijk niet echt. Of hij makkelijk kan leren kom je pas achter als straks de stof op het VO moeilijker wordt. Zo doen wij het ook ongeveer ja!
Ik zou dit toch echt wat meer los laten. Hij moet die school doen en niet jij. Laat hem starten in een Havo/ vwo klas en dan zie je vanzelf welke kant het opgaat. Ik zou er niet zo bovenop zitten.
Het samen doen zou ik echt los laten. Ik denk ook niet dat je daar wat mee bereikt. Je kan nou eenmaal niet voor een ander leren. Je zou wel aan de leerkracht kunnen vragen of wat extra uitdagen om te leren leren. Ik weet dat de zoon van mijn vriendin dat ook heeft gehad in groep 8. Die kreeg dan teksten mee uit tijdschriften over wetenschap en daar kreeg hij vragen over.
In de brugklas werd er bij ons wel heel veel aandacht besteed aan plannen. Je moest je planning voor de toetsweek ook inleveren de eerste keren enzo. Ik weet niet of dat overal zo is maar bij ons was het in ieder geval niet nodig om van tevoren daar heel hard op te oefenen. Dat is ook vrij lastig als je kind de leerstof snel kent en het nog niet zoveel is. Wat ik wel doe is overhoren, zeker in groep 8/brugklas. Soms denken ze dat ze iets goed kennen maar dan na 3 vragen vallen ze door de mand en dan snappen ze ook wel dat ze et nog wat tijd aan moeten besteden.
Denk dat heel veel ouders dit herkennen. Hier een kind met VWO advies en zit inmiddels in 2 havo/vwo. Motivatie zeer beperkt. Heb het eerste jaar heel actief geholpen, nu mag ze het zelf laten zien. Ik laat het nu even gebeuren. Pakt ze het niet op dan gaat ze straks lekker naar de havo. Ik ga me niet druk blijven maken (ja is heel lastig), maar ik heb mijn diploma’s al dus ga niet nog even het vwo of de havo opnieuw doen door haar bij alles te helpen. Ze mag mn hulp vragen, doet ze dat niet dan prima.
Ik zou het niet loslaten voor je het idee hebt dat hij ook weet hoe hij kan leren. Mijn zoon was ook lastig te motiveren. Dat bleek voor een groot deel te komen doordat hij niet zag en ervaarde wat bij hem paste. Het komt nu helaas nog vooral op het laatste moment aan. Maar op een gegeven moment zie ik dat lichtje steeds meer aangaan als hij merkt dat het helpt om geordend en met een strategie te werk te gaan. Hopelijk kunnen we dan binnenkort overgaan op het moment van beginnen. En het ervaren dat het fijn is als je meer spelingsruimte hebt. Ik ga er natuurlijk niet op blijven zitten. Maar ik denk dat het bij mijn zoon in ieder geval niet helpt om het te vroeg los te laten. Hij leert meer van succes dan van falen.
Hier krijgen ze vanaf groep 6 structureel huiswerk, is dat bij jullie niet het geval? Hier was het ook wel een strijd, maar hij weet dat het moet en dat hij dat eerst geregeld moet hebben voor Fortnite dus hij doet het nu uit zich zelf.
Hier hebben ze vanaf groep 6 elke week een repetitie, steeds een ander vak. En elk leerjaar komt er wat meer bij. In groep 8 hebben ze voor de meeste dagen wel wat huiswerk. De ene dag wat maakwerk, de andere dag wat leerwerk. Dus al vanaf groep 6 leren ze omgaan met huiswerk. Bij het ene kind hoefde ik er nooit naar om te kijken en het andere kind moet je constant co troleren of het wel gedaan wordt. Ik stuur ze aan, zeg dat ze moeten gaan leren (elke dag na het avondeten even aan he huiswerk) ik wil overhoren (bij sommige van mijn kinderen was dat ook echt nodig)maar uiteindelijk moeten ze het zelf doen. Een van mijn kinderen vond het ook heel lastig om te plannen. Met hem had ik een schrift waarin hij (eerst samen met mij) al zijn huiswerk er per dag inzette. Gewoon erin zetten op maandag keer je dit en dat en maak je dat stukje van dat vak. En zo voor alle schooldagen. Dat gaf hem overzicht en kon hij wel aan de slag. Maar samen gaan zitten om het huiswerk te gaan doen? Nee echt niet. Dat zullen ze echt zelf moeten doen. Ik geef in het begin wel eens tips hoe ze het het beste kunnen doen, maar dat is eigenlijk niet eens nodig, want dat heeft de leerkracht op school.al gedaan. Ik zou hem dus wel meer los gaan laten. Helpen met plannen is prima, een vast moment afspreken waarop huiswerk gedaan wordt en daar zelf goed op letten of het gedaan wordt is prima. In de brugklas wordt vaak veel aandacht besteed aan keren leren en plannen. Mijn ervaring is dat een vwo'er dan echt pas leert leren, want het leerwerk op de basisschool is nog zo weinig dat een vwo'er daar weinig moeite voor hoeft te doen. Een paar keer doorlezen is genoeg voor een hoog cijfer.
Voor sommigen komt dat moment zelfs nog veel later pas. Zie hier vooral rond vwo4 problemen ontstaan. Daarvoor komen ze een heel eind met een paar keer doorlezen.
Precies. Laat het los voor nu. En al gaat hij op het vo op zn bek door onvoldoendes is er alsnog niet gelijk paniek. Gebeurt veel vaker omdat juist die groep weinig of niks hoefden thuis, opletten op school is genoeg. Dat je moeite moet gaan doen is een proces. Wat bij de 1 na 1 onvoldoende werkt en bij de ander langer duurt. Maar nu is het de strijd niet waard, verlies je als ouder en verpest de sfeer in huis (Jarenlange ervaring hier helaas)
Onze zoon is 10 en zit in groep 8. Sinds ze huiswerk en leerwerk hebben doen we dat op zoveel mogelijk gelijke tijden. Eerst thee met een koekje en dan ga je aan het werk. Elke dag een keer doornemen is een keer 5 min a 10 min afhankelijk van het leerwerk. De eerste dag dat hij het leerwerk krijgt wat helemaal nieuw is bespreken we even en kijken we wat de bedoeling is. De rest vraag ik wel weet je wat je moet doen. Ik laat het zoveel mogelijk aan hem over. Vanwege zijn leeftijd herinner ik hem aan zijn werk. Hij weet dat ik hem wil overhoren als dat nodig is. Maar dan moet hij dat aangeven. Hij heeft voor nu vwo / vwo+ niveau. Voor ons is het belangrijk dat hij op niveau zit, of mavo/ havo of vwo is dat is mij om het even. Verwacht je dat hij later naar een universiteit wil? Anders loslaten, met havo en vwo kun je beide naar een hbo opleiding. Met vwo naar een universiteit Ik verwacht niet dat die van ons universiteit zal willen doen. Ben benieuwd of de tijd nog wat anders laat zien, het is een kind dat slim is maar vooral zijn creativiteit met zijn goed gevoel voor out of the box denken wil creëeren. Wij hebben aangegeven wat de vervolgopleidingen zijn, dat als je zakt in niveau je kans hebt dat je dan eerst mbo en dan hbo moet doen en het veel meer tijd kost. Zelf heb ik het vbo gedaan, daarna een mbo opleiding om vervolgens te storten op een hbo opleiding. Het hb zijn heeft hij niet van mij maar weet dat als je ergens voor wil gaan je ook hard moet werken en doorzetten. In zijn geval waarschijnlijk minder hard maar dat er veel mogelijkheden zijn. Hoe kan je zoon meer inzet tonen en harder werken als er geen uitdaging is? Hij doet het minimale met de maximale uitkomst dat is niet motiverend. Hebben ze op de vervolg school niet dat als je een havo/ vwo advies krijgt niet dat ze in het hoogste niveau gezet worden? Dan kunnen ze hem wel uitdagen. Aangeven aan je zoon dat als hij leukere en uitdagende dingen wil doen hij ook moet leren in te zetten. Werken ze bij jullie ook met projecten? Bij zoon op school hebben ze elke keer naast het reguliere werk een project. Daar moet je op school aan werken en bevat verschillende onderdelen waar je aan moet voldoen. Leren ze op school ook leren leren? Misschien kunnen ze daar nog wat aan doen. Hier krijgen ze een willekeurig vak / taal of bepaalde wetten te leren. Iets wat nog niemand kan en voor iedereen een uitdaging is. Ze moeten dus echt leren. Ik had mega veel weerstand verwacht. Zelf ingesteld als kijk maar wat je doet. Het is jou toets, je kan hulp krijgen, je kan niks doen, je doet het zelf. In ons geval was het in een nieuwe taal gelijk werkwoorden kennen ik, jij, hij , wij etc met het werkwoord. We hebben briefjes gemaakt zo dat hij ze achter elkaar kon leggen en zo kon oefenen. Bij weerstand hebben we afgesproken doe ik niks. Dat is 2 keer een flinke frustratie aan zijn kant. Nu profiteer ik er van. Hij mag iets niet leuk vinden maar het is zijn werk. Dus jij moet minder doen. De verantwoordelijkheid bij hem leggen, als hij hulp wil moet hij er om vragen, wil hij niks doen dan ook laten. Dat heeft in gr 8 niet veel consequenties behalve dat hun cijfer in de klas bekend is omdat ze het delen met de hele groep. Beter nu dit doorbreken dan volgend jaar wanneer ze heel veel meer leerwerk hebben. Dan ben jij er volgend jaar nog heel druk mee.
Oh ja dat geloof ik graag. Hier is oudste dochter goed door het vwo gerold. Zij is echt supergoed in plannen. Zoon van 16 zit nu in vwo5 en dat gaat gelukkig ook prima. Ach niet alle cijfers zijn top, maar de algemene lijn is goed. We hebben ook twee kinderen die afgestroomd zijn. 1 van vwo naar havo en 1 van havo naar mavo. En 2 vmbo'ers in huis, mede vanwege het huiswerk. Bij beide jongens vanaf groep 6 echt constant drama en gedoe rond het huiswerk. Met een tl-havoadvies is vmbo (met praktijk vakken) een prima optie. We hebben hier dus van alles wat
Haha je hebt echt van alles wat. Hier 1 in 5 vwo die momenteel niks doet en school onderaan zijn prioriteit heeft staan, maar ik ben er klaar mee om die achter de kont aan te zitten, dus hij zoekt het maar even uit. Is niet anders. Zijn eerste cijfers zijn er, 3.6 en 5.5... lekker begin, maar ja. Die denkt nog steeds dat alles kan worden gedaan in 1 middagje. 1 in 4 vwo die zo gedisciplineerd werkt, dat is ongelooflijk. Haalt tot nu toe ook echt goede cijfers, bijna alles boven de 8 en dan 1 in brugklas havo, die niks doet, tenzij ik er naast zit en dat ben ik niet van plan de komende 5 jaar te gaan doen, maar ik vermoed dat hij ook wel gaat afstromen naar tl. Lezen loopt niet lekker en dat hij niks wil helpt ook niet mee. Maar merk hier dus ook duidelijk verschil tussen dochter en zoons. Weet niet of je dat herkent? Mijn dochter is dus veel serieuzer.
Niet helemaal. Oudste twee zijn dochters, 1 vwo en universiteit gedaan, andere op havo begonnen, afgestroomd naar mavo en daarna mbo gedaan. Wel beiden op hun eigen niveau (volgens mij) hun best gedaan. Dan 5 jongens die ook weer echt heel verschillend zijn. Oudste begonnen op vwo, maar liep vast op de talen. Afgestroomd naar havo, daar nog een keer blijven zitten en nu op de hbo en ook daar een keer een jaar over. Wij denken dat hij wel te makkelijk over zijn schoolwerk denkt, maar hij gooit er niet met de pet naar zeg maar. Dan een vmbo'er die het op school prima deed, zeker zolang zijn huiswerk maar minimaal bleef. Is met top cijfers geslaagd op het vmbo en werd toen zelfs geprezen om zijn ijver Op het mbo heeft hij ook weer hard gewerkt en is inmiddels aan het werk. En dan onze zoon in vwo 5. Ik denk dat hij er weinig aan hoeft te doen voor prima cijfers. In ieder geval de exacte vakken. Zijn talen kost hem wel meer moeite. Maar ik zie hem zelden huiswerk doen. Gamen doet hij des te meer, maar zolang hij zijn cijfers op orde houdt vind ik het best. En dan weer een die een hekel aan huiswerk heeft, hij zit in vmbo2 en daar gaat het heel goed. Ook weer weinig huiswerk en mooie cijfers. De jongste zit nu in groep 6. Hij krijgt nu al veel extra uitdaging, dus we verwachten dat hij ook vwo gaat doen. Hij moppert wel regelmatig als hij huiswerk moet doen, maar als hij zich even inzet kent hij het echt in een mum van tijd. Hopelijk gaat hij net zo fijn door zijn schooltijd als de rest tot nog toe doet. We hebben zeker niet te klagen.