Vegetarisch kerstmenu

Discussie in 'De lounge' gestart door Nefkens81, 10 dec 2024.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Nee, lichamelijk zal je er vast niks van oplopen inderdaad. Maar over het algemeen zal een vegetariër dit echt niet kunnen waarderen. Misschien moeilijk te begrijpen voor vleeseters, dat snap ik best. Vegetariër ben je over het algemeen ook niet vanuit gezondheidsredenen, maar vanuit ethische redenen of geloofsovertuiging. Bij dieet denk ik eerder aan het gezondheidsaspect, dat is bij vegetariërs over het algemeen niet het geval.
    Wellicht een beetje te vergelijken met tussen een christelijk gezelschap zitten als enige niet-christen en al beginnen met eten voordat de rest heeft gebeden. Zoiets doe je (althans, ik dan) ook niet. Een beetje rekening houden met elkaar kan geen kwaad.
     
    Indiana, Sado, Zara75 en 4 anderen vinden dit leuk.
  2. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Ja dit! Bij ons gaat mn schoonmoeder ook altijd alle vega hapjes proeven om dan vervolgens te zeggen dat ze die met vlees toch lekkerder vindt:)

    Ik kook vaker voor een gemixed gezelschap van vegas en vleeseters, maar omdat ik zelf vegetariër ben is het denk ik makkelijker: ik maak een leuk vegetarisch gerecht en de vleeseters krijgen er een stuk vlees bij. Als het niet vegan hoeft te zijn zou ik gaan voor iets met bijzondere kazen en dan verder noten, winterse groenten.. een mooie ovenschaal.

    vwb dezelfde schaal: als je jarenlang geen vlees eet kun je inderdaad behoorlijk beroerd worden van ineens wel vlees eten. Zoveel moeite is het toch niet om het even in een apart schaaltje te zetten?
     
  3. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    15 aug 2021
    3.239
    4.194
    113
    Vrouw
    Dit! Er kunnen vleessappen/ jus etc meekomen met het vlees wat dan de vegetarische variant “ besmet”

    ik vind dat net zoiets als wanneer je een moslima iets halals voorgeschoteld geeft, gebakken in spekvet. Dat doe je toch ook niet neem ik aan.
     
  4. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Maar die vegarollades zijn niet gemaakt van 'nepvlees', maar is meer een notenrol.
    Maar waarom maakt het dan wel uit dat de paprika's bij elkaar in de ovenschaal zitten, maar dat je wel aan tafel zit met vleeseters?

    Als een vegetarier bang is dat er toch wat vlees op de vegapaprika komt, dan kun je nog een schotje maken van bakpapier bijvoorbeeld.
     
  5. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    15 aug 2021
    3.239
    4.194
    113
    Vrouw
    Dat is toch een apart bord? Vlees en vleessappen springen niet over van het bord van mijn buurman
     
    DeeLighT, LisbethSalander en citroenrasp vinden dit leuk.
  6. LisbethSalander

    LisbethSalander Fanatiek lid

    1 dec 2015
    2.830
    5.566
    113
    Ik heb 1 keer een soepje gegeten waarbij er per ongeluk vleesbouillon was gebruikt ipv groentebouillon. Daar heb ik dus 3 dagen buikpijn en diarree van gehad. Dus no way dat ik iets eet uit dezelfde ovenschaal of pan als waar de vleesvariant in heeft gezeten.
     
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Nou, precies dat.
     
    mamabri vindt dit leuk.
  8. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    15 aug 2021
    3.239
    4.194
    113
    Vrouw
    En nog iets waar veel niet over nadenken: een schaal met hapjes. Ik hoef echt geen blokje kaas of komkommer wat tegen de leverworst heeft aangelegen. Nu ben ik geen vegetariër meer, maar nog steeds eet ik dat dan niet. Ik vind dat gewoon erg vies!
     
    Sado, DeeLighT en citroenrasp vinden dit leuk.
  9. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ja, ik las de reactie over vleessappen pas nadat ik mijn reactie had geplaatst. Bakpapier zou kunnen helpen als het aantal ovenschalen en/of ruimte in oven beperkt is.
     
  10. mamabri

    mamabri Fanatiek lid

    15 aug 2021
    3.239
    4.194
    113
    Vrouw
    Misschien, ik heb dat nooit geprobeerd om eerlijk te zijn. Ik bak altijd bijna volledig af om het dan de laatste 5 minuten er weer in te zetten om te warmen
     
  11. DeeLighT

    DeeLighT VIP lid

    9 jan 2007
    8.722
    628
    113
    Ja daar heb je helemaal gelijk in mamabri. Het is ook heel persoonlijk.
    En wbt de paprika heb je gelijk, maar als je niet gewend bent vega te koken is het wel even zoeken hoe je het echt lekker maakt.
    Goede tip wbt de kaas!! Gelukkig zijn steeds meer kazen gemaakt met vega stremsel.

    Wbt vleessappen e.d. Ik eet al zo lang geen vlees meer dat ik het vies vind en vind stinken.
    In een restaurant werd eens voorgesteld om de balletjes er voor me uit te halen...sja dat is geen vegetarische soep natuurlijk, dat smaakt naar vlees.
    Wbt vegahapjes, ik zeg er altijd bij dat dit of dat bord voor de vegetariërs is. Niets zo irritant als dat alles in een mum van tijd op is en je met lege handen zit terwijl de rest nog een half uur vleeshapjes zit te eten.
     
    Zara75, Zoe123 en mamabri vinden dit leuk.
  12. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.272
    17.147
    113
    Maar hoeveel heb je er toen van op. Een bord vol soep of een druppel scheelt nogal in hoeveelheid.

    Als je bij mij niet zou aangeven dat het echt apart moet had je dus pech gehad. Want ik zou denken dat het prima in 1 schaal kan in de oven als het paprika's zouden zijn, evt de vega's in bakpapier of aluminium "bakje" zodat het duidelijk is welke apart zijn. Ik zou de paprika's met melk/lactose immers ook gewoon naast mijn melkvrije paprika's zetten want ik reageer niet op die spetter dus dan is het zoveel mogelijk in 1x ipv 2x.

    Uiteraard als er aangegeven wordt dat dat niet kan wil ik er rekening mee houden. Maar nee, ik had niet zelf bedacht dat vega en niet vega paprika's niet in 1 schaal zouden kunnen. En met mij waarschijnlijk nog een hoop mensen niet. En ik gok dat er ook een groep vegetariërs is die het ook geen probleem vind.

    Soep zonder vleesbouillon is dan wel weer iets wat ik logisch vind.


    Alleen zijn niet alle "dieetwensen", om alles maar even in 1 hokje te stoppen, voor iedereen net zo helder en makkelijk als voor de persoon zelf. Toen ik lactose intolerant werd heb ik ook echt wel moeite gehad met wat kan wel en wat kan niet.
    En ik merk het nog bij familie ofzo, dat ze er niet altijd rekening mee houden omdat het niet in hun systeem zit. Als ik hun nu zou vragen om een lactosevrij kerstdiner zou de eerste gedachte ook "help!" zijn waarschijnlijk.
    (Nu scheelt het wel dat ik pillen kan pakken en wel enigzins een drempel heb dus de noodzaak dat hun heel strict zijn is er ook niet).
     
    Zxcvb vindt dit leuk.
  13. Diiba

    Diiba Fanatiek lid

    14 sep 2023
    1.093
    1.812
    113
    Vrouw
    #33 Diiba, 12 dec 2024
    Laatst bewerkt: 12 dec 2024
    Maar je bereid dus wel vlees ook al eet je het zelf niet? Verwacht de visite dat dan? Als ik bij een vegetariër ga eten verwacht ik echt geen vleesgerecht. Ik eet dan juist liever ook vegetarisch. Leer ik nieuwe gerechten kennen :) Wel super lief en gastvrij overigens dat je dat doet!
     
  14. cowgirl80

    cowgirl80 VIP lid

    28 jul 2010
    7.990
    6.741
    113
    zuid-holland zuid
    Mijn kinderen eten ook vlees, dus ik bereid wel vlees ja. Ik vind het belangrijk dat vegetarisch eten hun eigen keuze is en niet opgelegd door de ouders. Maar verwacht geen culinaire hoogtepunten, want ik eet het zelf niet dus ik heb geen idee wat lekker is ook. Verder dan iets in een pan gooien en bakken tot het bruin is kom ik niet.
     
    DeeLighT, Oilell en Diiba vinden dit leuk.
  15. Oilell

    Oilell Fanatiek lid

    8 okt 2018
    3.224
    4.456
    113
    Vrouw
    In eet vegetarisch, maar zou het niet erg gevonden hebben als mijn paprika in dezelfde ovenschaal ligt. Vega burger in dezelfde pan als een hamburger vind ik dan weer niet heel fijn. Voor mij is het vooral sinds de zwangerschap dat ik vlees fysiek niet meer weg krijg, in combinatie met de klimaatimpact.

    Met sinterklaas had mijn schoonmoeder voor het eerst in 9 jaar rekening gehouden met mij en een vega burger gehaald. De jus was niet vega, maar daar heb ik wel wat van gegeten.
     
  16. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    #36 maartje84, 12 dec 2024
    Laatst bewerkt: 12 dec 2024
    Een error? ;)
    Ik bedoel het niet gemeen maar jeetje, wat een eenzijdige manier van koken en eten moet een mens wel niet hebben als je inspiratie of kookvaardigheden zich beperken tot een ‘mooi stukje vlees’.

    Ik bedoel het echt niet onaardig maar ik zou zulke ‘verstokte vleeseters’ van harte kunnen aanraden om eens wat vaker met fruit en groentes, noten, peulvruchten, kazen, pasta’s, rijstsoorten etc etc te experimenteren! :)
    Wedden dat je vele malen gevarieerden, lekkerder en smakelijker zult koken en eten dan?! ;)
     
    Sado en Zara75 vinden dit leuk.
  17. maartje84

    maartje84 VIP lid

    8 okt 2008
    12.809
    4.446
    113
    Punnikexpert
    Import ergens
    Haha ehhh ik snap dat als je een beperkte ruimte in je oven hebt dat je dan het lastig gaat vinden om twee oven gerechten te gaan maken. Maar ik (vega) zou het vervelend vinden als iemand zijn of haar best gedaan zou hebben om lekker voor mij te gaan koken en mijn eten zou tegen vlees aan hebben gelegen. Ik vind dat iedereen zelf moet bepalen of het wel of niet vlees en vis eet. Maar, ondanks dat ik vast niet dood zou gaan van vlees eten of vleessappen, voelt het voor mijzelf (niet voor een ander, nogmaals: iedereen moet het zelf weten) moreel verwerpelijk om restanten van een dood dier in mijn mond te stoppen. Ik zou mij heel naar voelen om dat eten dan te weigeren maar hell no dat ik paprika ga eten wat in vleessappen heeft liggen braden. Door op die manier een vega persoon eten aan te bieden creeer je mogelijk een vervelende situatie voor diegene en jezelf. Mijn tip: zorg ervoor dat je een klein schaaltje apart in de oven kunt zetten. Eventueel eerst die bakken, dan het vlees en daarna ff kort het eten van de vega nog ff oppiepen om het weer warm te maken.
     
  18. Zxcvb

    Zxcvb VIP lid

    13 dec 2019
    13.003
    14.668
    113
    Vrouw
    :roflmao::roflmao::roflmao: 't is duidelijk dat je mijn jongens nog nooit aan tafel gehad hebt. Groenten, peulvruchten, dat zijn voor hen zo ongeveer vloeken. Ik probeer gevarieerd te koken en ik zet heus wel eens iets vegetarisch op tafel, maar dat wordt unaniem afgekeurd. Ze vinden het niet perse heel vies ofzo, maar krijg steevast te horen: een lekker stukje kip erbij had het afgemaakt.
    Ach zolang wij er dus geen moeite mee hebben om vlees te eten zit hier dus in de meeste maaltijden gewoon vlees.
    En dat zijn echt niet altijd grote hoeveelheden, maar het zit er wel in.
     
  19. Zoe123

    Zoe123 VIP lid

    9 feb 2013
    11.804
    5.941
    113
    Vrouw
    Mijn zus is vegetariër, al sinds ze 6 jaar was.
    Ik zou echt nooit een vegetarisch en een vleesgerecht in dezelfde schaal zetten
    Dat kan gewoon niet. Klinkt wellicht gek maar dat zou voor mijn gevoel echt haar lichamelijke integriteit schaden
     
    Inge1984, Sado, Zara75 en 4 anderen vinden dit leuk.
  20. toch3

    toch3 VIP lid

    28 dec 2013
    18.272
    17.147
    113
    Echt tegen vlees aan had ik het niet over he. Zoals bij gevulde paprika's, dan raken de paprika's elkaar maar het is niet dat jouw paprika dan ligt te garen in het sap van de biefstuk ofzo ;) jouw paprika zou ik sowieso niet bij mijn biefstuk leggen. Ging mij dus echt om hetzelfde product maar net iets anders gevuld.
     

Deel Deze Pagina