Wanneer je volgens de wet erfgenaam bent, maar geen contact meer had met de overledene, van wie krijg je dan bericht dat diegene is overleden?
Weet niet of ik het goed heb maar dacht dat je zelf erachteraan moet, daar heb je 5 jaar de tijd voor na overlijden. Nogmaals..misschien zit ik helemaal verkeerd tegenwoordig
Als je inderdaad erfgenaam bent wordt je geïnformeerd door de notaris. Als je bent onterfd en alleen nog recht hebt op de wettelijke legitieme portie dan ben je geen erfgenaam meer maar legitimaris en die worden in beginsel niet geïnformeerd. https://advocaaterfrecht.nl/de-legitieme-portie/moet-een-notaris-de-legitimaris-informeren-over-de-onterving/
Toen mijn oma overleed had ze al zeker 15 jaar geen contact meer met 1 zoon en dochter. Na haar overlijden en uitvaart kwam er een advertentie in de krant, en ze is dus voor die tijd in besloten kring begraven. Mijn moeder (dochter van oma) heeft haar broer en zus niet ingelicht, en we hebben er nooit iets over gehoord. Ze hebben ook nooit contact opgenomen om ergens aanspraak op te maken, en dat had ik in ons geval ook schandalig gevonden. Mijn oma had ze ook onterfd voor zover dat mogelijk was, geen idee of ze nog ergens aanspraak op hadden kunnen maken, is niet gebeurd iig.
Wij hebben er recent mee te maken gehad en in ons geval was het de politie die belde, omdat zij hem vonden. Mijn man was zijn enig kind, verder ook geen partner o.i.d. En in dit geval ook geen grote erfenis. Onder de 10.000 euro hoeft er geen notaris aan te pas te komen van de bank. Dat was in ons geval het enige waarvoor we die evt nodig hadden gehad. Maar hier dus nooit contact gehad met een notaris. Wij zijn wel nagegaan of er een testament was bij het centraal testamentenregister en je kunt ook controleren voor zover je dat niet weet bij welke banken de overledene bankrekeningen heeft via het Loket Slapende Tegoeden. Met de bankafschriften kom je voor de afwikkeling een heel eind. Dit komt van de site van Monuta: Krijg je zelf bericht van de notaris? Nee, een notaris zal niet automatisch contact met de nabestaanden opnemen na overlijden. Ook wanneer hij/zij een testament heeft opgesteld voor de overledene. Je bent zelf verantwoordelijk voor het contact opnemen met een notaris, tenzij de overledene zelf expliciet een notaris heeft aangewezen die op de hoogte is gesteld van zijn of haar overlijden. Wanneer je via het Centraal Testamentenregister te weten komt dat er een testament is opgesteld, krijg je ook te weten bij welke notaris dat document is opgesteld.
De ouders van mijn moeder zijn vorig jaar overleden en zij had al vanaf haar 16e geen contact meer met hen. Toch heeft zij heel netjes een brief ontvangen van de notaris dat ze aanspraak kon doen op een kindsdeel, zelfs terwijl haar adres als geheim genoteerd staat bij de gemeente.
Wij hadden wel gewoon normaal contact met mijn opa/oma. Maar een familielid (enige naast mij en mijn zusje) hield ons de laatste weken overal van weg. Wist zelfs een notaris zover te krijgen dat wij onterft werden terwijl er sprake was van een wilsonbekwaam ziektebeeld. Waarschijnlijk omgekocht... Ik heb zelf een notaris benaderd omdat ik een heel naar voorgevoel had, wat dus ook bleek te kloppen. Het beste kun je bij een notaris langs gaan, ik weet even niet of ik de overlijdensakte moest overhandigen of alleen legitimeren. Is gelukkig al heel wat jaren geleden.
De executeur vertegenwoordigd de erfgenaam. De notaris moet ze inlichten. De nicht van mijn vader had geen partner of kinderen. Iedereen werd verder ingelicht doormiddel van een brief. We moesten wel 1 iemand als aanspreekpunt laten fungeren. Omdat mijn vader niet meer leeft kregen mijn zus en ik de brief. Omdat ze op iedereen moesten wachten en juridische stempel moest hebben (tip bij het gemeentehuis) duurde het heel lang. Uiteindelijk na 3 jaar het deel gehad. Ging om 70 euro. De stempels waren bijna duurder.
Maar dat klopt dan ook gewoon. Want als je recht hebt op een kindsdeel ben je niet onterfd. Dan ben je dus erfgenaam en is de notaris verplicht je te informeren. Dus kennelijk is jouw moeder ondanks het ontbreken van contact nooit onterfd. Als je onterfd bent dan ben je zoals ik hier boven al zei geen erfgenaam maar legitimaris en dan hoef je niet geïnformeerd te worden. Als legitimaris heb je recht op de legitieme portie. En dat is iets anders (minder) dan je kindsdeel.
Nee hoor. Je kindsdeel is je wettelijke deel als erfgenaam. Als je onterfd bent heb je recht op de legitieme portie. https://www.consumentenbond.nl/erven-schenken/legitieme-portie