Hoi! Ik ben momenteel 7 weken en 3 dagen zwanger van ons eerste kindje. Mijn vriend en ik hebben het al gehad over een geregistreerd partnerschap. We willen dat in een later stadium van de zwangerschap (na 24 weken) graag doen, zodat alles juridisch gezien goed geregeld is. Op de site van mijn verloskundige lees ik dat het verstandig is om voor de 24e week zwangerschap het ongeboren vruchtje te erkennen. Wat zijn jullie ervaringen hiermee? Raden jullie aan om toch eerst al het vruchtje te erkennen als je later toch een geregistreerd partnerschap wilt aangaan? Of is dat wat dubbelop en is een partnerschap alleen voldoende? Ik hoor graag jullie meningen en ervaringen!
Een geregistreerd partnerschap is voldoende om je partner ouderlijke rechten en plichten te geven. Je hebt dan namelijk als partners dezelfde rechten als wanneer je trouwt. Enige verschil dat ik kan benoemen, is dat wanneer er geen kinderen zijn, je zonder tussenkomst van een rechter uit elkaar kunt gaan. Nadat je kinderen hebt, dan moet ook een geregistreerd partnerschap langs de rechter vanwege het welzijn van de kinderen. https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/trouwen-samenlevingscontract-en-geregistreerd-partnerschap/vraag-en-antwoord/wat-is-het-verschil-tussen-een-huwelijk-geregistreerd-partnerschap-en-samenlevingscontract
Als je pas na de 24 weken het partnerschap wilt aangaan zou ik er zeker voor kiezen om eerder al te erkennen. Als er onverhoopt iets gebeurt met jou/jullie ongeboren kind voor het partnerschap heeft jouw partner geen zeggenschap over het kind namelijk. Kan dan dus ook geen medische beslissingen nemen mocht dat nodig zijn.
Dit klopt niet helemaal. Een ongeboren vrucht onder de 24 weken heeft geen 'bestaanrecht' volgens de Nederlandse wet, dus maakt het eigenlijk weinig uit. Zonder medische interventie zal het kindje het niet overleven, en pas vanaf 24 weken on the dot wordt het vruchtje ook echt als een 'burger' gezien (je hoeft een doodgeboren kindje van minder dan 24 weken bijvoorbeeld ook niet aan te geven). Je partner heeft dus geen zeggenschap, maar er is geen sprake van zeggenschap in dat scenario - voor de wet bestaat je kindje niet, hoe scheef dat ook voelt. Je partner heeft overigens bij erkenning alsnog geen juridische zeggenschap over jouzelf als mens/patiënt, dat staat volledig los van elkaar. Overigens mag een partner bij incapaciteit van de patiënt wel degelijk keuzes maken als er geen andere toegewezen persoon is (curator/mentor/bewindvoerder), de levensgezel staat dan ook boven de ouders bij een meerderjarige. Dus stel jou gebeurt wat, @Gerda16, dan mag je partner in principe prima beslissingen maken als jij dat niet meer kunt (en als je dat wel kunt, heeft hij sowieso niks te zeggen, want jij hebt recht op autonomie). Of je dus van tevoren erkent is geheel een kwestie van smaak. Ik zie alleen zelf niet in waarom je perse wil wachten met een geregistreerd partnerschap tot ná 24 weken (in het kader van je kindje dan, je zult er waarschijnlijk wel meerdere redenen voor hebben).
@pingpongpcos ik doelde ook op de periode tussen de 24 weken en het partnerschap dat ts op een later moment zou willen aangaan. Ik weet dat het voor de 24 weken sowieso niet aan de orde is.
Bedankt allemaal voor jullie input! We willen graag in de zomer ons geregistreerd partnerschap doen vandaar ook na die 24 weken. Het hoeft voor ons niet overhaast en we willen er ook een mooi feestje bij geven.
Is ook zeker een feestje waard Zolang je goede afspraken maakt en alles goed op papier zet, komt dat vast goed!