Hier zijn de open dagen volgende week, dochter moet erheen om op te treden met het brugklaskoor en de musical cast. Voor de jongste (gr7) kijken we volgend jaar wel. De keuze is niet reuze hier.
Hier ook niet. 1 reformatorische school, 1 vmbo school, 1 openbare die aan het leeglopen is en 1 christelijke op 5 minuten fietsen. Keuze is wel duidelijk, en daar ook genoeg meegemaakt met de oudste maar perfect onderwijs bestaat voor onze kinderen toch niet. En de docenten zijn over het algemeen wel fijn. Leuk van de musical, heeft oudste ook paar keer gehad met de open dag, laatste jaar niet meer trouwens, vond ze ook niet zo erg als examenleerling met de hoofdrol Brugklasser vinden dat natuurlijk super interessant. Jongste is vastbesloten dat hij ook mee gaat doen met de musical. Hij heeft geen zangtalent zacht uitgedrukt maar is wel erg expressief en ze hebben altijd een tekort aan jongens dus we zullen zien. Zolang ze hem maar niet gaan vergelijken met zijn zus, zij eindigde haar carrière als Maria in de Sound of Music.
Wat leuk dat je dochter staat te helpen! Heeft ze het leuk gehad? Bij ons 1 in januari en de tweede pas in maart. Wel bij beide een informatie avond gehad.
Dat is wel veel. Wij hadden er vorig jaar 2 op 1 dag. Smorgens bij 1, in de auto de boterham naar binnen geschoven en weer door naar de andere. Gelijk helemaal kapot. Onze tip om savonds gelijk de pluspunten, minpunten en de nieuwe vragen op te schrijven. Zo kun je bij de volgende keer die weer stellen. Kijken of wat je toen zag nog zo is. Of sommige scholen vallen gelijk af. Wij hebben de informatie gids ook van voor naar achter gelezen.
Dat maakt het inderdaad lastig. Bij sommige kinderen is het wel duidelijk en kun je gerichter kijken. Waar je naar kijken is wat voor soort groepen ze hebben. Losse klassen of juist dakpan klassen. Wat ik hier heb geleerd is kijken of ze dan op het laagste niveau les krijgen en als je dan het hoogste wil moet je gemiddeld een 8 staan. Of is het een school waar je op het hoogste niveau les krijgt en na 2 jaar kijken ze wat je dan kiest.
Morgen met dochter naar een gymnasium (10km verderop). Volgende week naar een havo vwo school in diezelfde plaats en dan mogelijk daar een week daarna naar een doemiddag van de tto afdeling.
Hier zitten er 2 scholen in de dichtstbijzijnde gemeente. Open dagen zijn eind van deze maand, op maandag en dinsdag dus dan hebben we ze snel achter elkaar. Vorig jaar zijn we ook geweest toen ze nog in groep 7 zat, maar toen was het niveau nog niet duidelijk dus dan kijk je toch wat algemener. Moet ook zeggen dat we op beide scholen zoveel info kregen dat ik de helft alweer vergeten ben. Afgelopen week te horen gekregen dat ze als voorlopig advies havo-vwo heeft gekregen dus nu kunnen we gerichter kijken. De halve klas wil naar school A en dus mijn dochter ook, maar we gaan toch ook weer even bij school B kijken. Ik vind het btw wel een dingetje hoor, denk dat ik wel een paar traantjes laat als het schooljaar afgelopen is. Kleine meisjes worden veel te snel groot!!! ❤️
Ja erg he! Had het laatst nog over met een vriendin. Haar dochter zit in gr 7 en ze vond het nu zo snel gaan. Onze zoon is van dezelfde leeftijd alleen in gr 8 (10) en ik moest even slikken hoor toen we het er over hadden. Hij moet nog 11 worden, heeft een klas over geslagen en sindsdien het gevoel constant achter te lopen. Helpt trouwens niet dat hij dit soort veranderingen ook dood eng vind. Eenmaal op de nieuwe school ging het juist beter ( van peuterspeelzaal naar kleuterklas, van gr 1 naar gr 3, naar een andere school ( hb school) en zo weer naar het voortgezetonderwijs. Bijna elk jaar een andere klas heeft trouwens ook niet geholpen.
Het scheelt wel echt dat ze op het VO in principe allemaal nieuw zijn. Hier waren ze in groep 8 echt wel toe aan de overgang naar het VO. Ze vonden het wel spannend, maar waren er ook 'gewoon' klaar voor. Voor mezelf scheelt het wellicht dat ik bekend ben in/met het onderwijs (ik niet voor het onderwijs, maar het onderwijs voor mij dus ), maar ik ben er tijdens de basisschool ook in 'mee gegroeid'; in groep 7/8 was de aanstaande overstap voor mij gevoelsmatig daardoor geen probleem.
Bij een gymnasium wezen kijken, dat gaat hem niet worden. Er wordt bezuinigd op de creatieve vakken om tijd voor Grieks en latijn te hebben. Laat mijn dochter nu net dol zijn op de creatieve vakken. (Leslie Grieks vond ze wel leuk, maar niet zo leuk als crea) Verder wel een leuke open dag en dochter heeft weet wat beter beeld bij wat het vo is.
Zoon geeft aan geen enkel beeld te kunnen krijgen van hoe het op de middelbare zal zijn. Hij heeft wel proeflessen gedaan en open dagen bezocht maar blijft het lastig vinden. Ik denk vooral van de kinderen, het is bij hem heel onrustig, een wat onstabiele klas met veel rugzakjes. Hij kan zich niet voorstellen dat het daar rustiger zou kunnen zijn met minder woede uitbarstingen en geschreeuw elke dag. Zou zo zeggen voor hem is dat normaal. Iemand nog tips om hem beter voor te kunnen bereiden? Hij is nu erg op zijn hoeden bij nieuwe kinderen. Terwijl eerste indruk erg belangrijk is. En hoe bereiden jullie de kinderen voor. Bij een informatie avond vroeg 1 kind hebben jullie speeltoestellen buiten.
De eerste week hebben bijna alle brugklassen wel een introductie programma. Sommigen gaan op schoolkamp, andere hebben een paar dagen een programma op school of locatie. Tenminste, dat is wat ik om mij heen zie en hoor. Dan leer je je klasgenoten al een beetje kennen, pik je de druktemakers er wel uit, wie is rustig, etc. En hier is er altijd voor de zomervakantie al een korte kennismaking met de klas. Daar hebben beide kinderen overigens niets aan contacten opgedaan, maar ze zagen wel dat er verschillende types kinderen waren. En het is ook maar net hoe je het treft. Jongste zit in een grote superdrukke klas (ze is wat gewend van de basisschool, dus geen probleem), vriendin doet ander niveau op dezelfde school en die zit in een kleine rustige klas, tsja ... Je kunt bij inschrijving vaak wel bijzonderheden of wensen noteren, daar zou je al wel wat kunnen vermelden. Of ze er wat mee (kunnen) doen is natuurlijk een tweede. Qua voorbereiding, oudste niet veel (coronatijd), jongste twijfelde tussen twee scholen, dus beide scholen bijna alle open dagen etc van bezocht, zodat ze zich een beetje een beeld kon vormen. O ja, ik neem aan dat je zoon VWO gaat doen? Dat zijn over het algemeen wel de rustigste klassen. Ander type kinderen vaak.
Bedankt voor het delen. Drukke klas kan nog maar een grote mond en veel gedoe heeft hij al lang genoeg mee gezeten. weet niet of vwo wat zegt over algemeen rustige kinderen. Blijkbaar zijn hb kinderen daar niet bij ingerekend. Laten we zeggen een bijzondere klas. Ik hoop echt voor hem dat het meer rust brengt ondanks dat het grotere groepen zullen zijn.
Klopt, maar op een reguliere middelbare school zal het gros van de VWO-ers niet HB zijn. En je moet het net treffen, altijd lastig vooraf. Lijkt me zeker spannend voor hem!
Misschien een geruststellend idee: onze zoon was tien toen hij naar het vwo ging, klas overgeslagen, en van zichzelf een rustige wat zachtaardige jongen. Op de open dag had hij een momentje alleen zonder ouders, met andere mogelijk toekomstige klasgenoten. Hij zei toen direct na afloop dat er een jongen was die hem veel te druk en belachelijk deed en dat ie bijna om die reden niet naar die school wilde. Uiteindelijk was toch zijn eerste keuze op deze school uitgekomen en er kwamen twee eerste klassen. Hij sprak toen hardop uit dat hij echt hoopte niet met die ‘rare jongen’ in de klas te komen. Wat natuurlijk wel zo was. Vervolgens gingen ze in een van de eerste weken op introductieweek. Prompt zat hij in het groepje (samen met nog twee anderen in een bungalowhuisje) met die ene jongen. En na die week waren ze vrienden, met een groep van in totaal vijf vrienden. Nu in de zesde zijn het nog steeds zijn vrienden. En heeft hij vrijwillig met die ene rare jongen van toen gezamenlijk zijn profielwerkstuk gedaan. Zo kan het dus ook gaan
Wat leuk om te lezen en grappig hoe zo'n eerste indruk ook gelijk zo'n grote indruk kan maken, maar toch niet reëel blijkt te zijn. Een van de open dagen moeten wij helaas skippen omdat zoon uitgenodigd is voor een feestje en dat toch echt leuker vindt. Volgend jaar nog een kans, maar ik had toch liever nu al gekeken of het wat is. Is het heel gek als ik daar zonder kind ga kijken?
Dat is het ook! Je hebt ook gelijk het gross zal het niet zijn. Je zou denken gelijk gestemde makkelijker is.