En een aantal weken geleden kochten we zo'n 200 liter olijfolie. Tja, dat kost ook wel wat. Dus tijdens zulke weken zijn we weer aanzienlijk meer kwijt. Daar doen we wel weer ruim een jaar mee hoor, als het niet meer is. Maar maakt dus wel dat we gewoon per week bekijken hoeveel er voor de boodschappen nodig is.
Daar ben ik niet gevoelig aan. Mijn geld moet niet persé op ofzo . Is er over ? Prima dan blijft het staan of naar de spaar. Zo zal ik bijvoorbeeld pas wanneer de verjaardagen binnen ons gezin er aankomen laten staan. Wanneer er dan een feestje of verjaardag is hoef ik niet extra over te schrijven (verjaardagen zijn bij ons nogal uitgebreid). Maar wanneer je daar niet voldoende controle over hebt en u niet kan inhouden dan is dit wss idd beter om niet te doen Frisdrank hebben wij bijna altijd in huis Man en ik zijn alle 2 opgegroeid met bij het avond eten bruiswater en 1 glas met wat anders. En we merken dat wij dit ook prima vinden zo. Dat gaat over 4/5 flessen per week van 0,59 cent/stuk. Dus dat zal het verschil niet maken. Als ik echt moet besparen zal ik meer winst halen uit goedkoper brood, supermarkt vlees, geen noten en gedroogd fruit enzo. Brood van 0,99 vind ik niet te eten maar dat is omdat ik vergelijk met brood van 3 euro en meer dus dit zou een besparing van rond de 14 euro kunnen zijn per week. Dat is al eens de moeite.
Als je het over bezuinigen hebt, dan kan dat natuurlijk heel makkelijk op bijv frisdrank. Zelfs als het in de aanbieding is, zijn water en thee nog goedkoper. Het verbaast mij ook altijd als mensen naar Duitsland rijden voor goedkopere boodschappen. Als wij naar Duitsland op vakantie gaan, vinden we de boodschappen eigenlijk best duur. Vers (groenten/fruit) is echt prijzig. Alleen dingen als frisdrank en schoonmaakmiddelen zijn goedkoper, maar geen frisdrank kopen is altijd nog goedkoper en met schoonmaakmiddelen ben ik altijd heel zuinig, omdat het beter voor het milieu is.
Nou, het is niet zo dat ik me niet in bedwang kan houden ofzo hoor, zo erg is het gelukkig ook weer niet Maar ik heb zelf gemerkt dat we minder uitgeven wanneer we ons niet per se aan een bepaald budget moeten houden. Misschien was ons budget, toen we daar nog aan deden, ook wel gewoon te hoog ingesteld. Verjaardagen vieren wij trouwens niet, dat is ook een besparing (al is geld niet de reden dat we geen verjaardagen vieren, maar is uiteraard wel mooi meegenomen). Was anders wel een dure grap geworden met ruim 30 neefjes en nichtjes...
Ja, precies. Zo bekeken ben je gewoon minder duur, maar niet per se goedkoop uit. En daarbij: het gros van die aanbiedingen heb je eigenlijk niet per se nodig. Wasmiddel bijvoorbeeld is ook zoiets dat vaak in aanbiedingen wordt gekocht: wij kochten in Nederland wasmiddel van Klok, maar dat was nagenoeg nooit in de aanbieding. Dus dan maakt het verder weinig uit. Hier doen ze eigenlijk niet echt aan aanbiedingen. Misschien gaat er ergens eens 3 cent af, maar er zijn absoluut geen 2e gratis-achtige aanbiedingen zoals bij de Nederlandse supermarkten. En nagenoeg alleen bij ongezonde/bewerkte producten, dus daar hebben we toch niets aan. Sowieso komen we amper in de supermarkt, we kopen veel op de markt, verpakkingsvrije winkel, enz. Brood maak ik zelf of kopen we bij de bakkerij. En tegenover ons huis zit een kleine winkel, daar kopen we dingen als pasta, meel, frisdrank wanneer nodig (het leuke is trouwens dat je bij de kleine winkels nog frisdrank in een glazen fles krijgt, dat moet je vervolgens weer terugbrengen, scheelt weer plastic) enz. Zelfde prijzen als in de supermarkt, maar we helpen er weer een kleine ondernemer mee, plus je hoeft er niet de auto voor te nemen. Ik vind de supermarkt toch één grote prikkelbedoening dus mis er niks aan.
Ja voor mij maakt het dus niet uit of er nog over is of niet. Die afzonderlijke rekening is er gekomen om meer zicht te hebben op wat onze boodschappen ons nu eigenlijk kosten. Toen ik dit ging bijhouden was ik vaak verbaasd over hoeveel het is MAAR als ik dan anderen hoor dan valt het bij ons met een gezin van 5 prima mee. Tuurlijk zijn er die het met 100 euro per maand moeten redden maar in die situatie zit ik niet en helaas kost kwaliteit soms wel wat meer. Verjaardagen is een sélect groepje hoor. Ik ga niet de hele familie uitnodiging. 2 keer ene kleine groep maar wel 2 keer met eten en drinken voor iedereen (geen14 tot 17u en gebak gebeuren).
Ook een beetje te zien wat je onder bezuinigen ziet. Voor mij is bezuinigen en besparen mijn levensstijl behouden maar het zo zuinig mogelijk doen. Tuurlijk kan je zaken schrappen maar dat is voor mij nog een ander stap Ik ga niet enkel kraantjes water drinken bijvoorbeeld en thee, koffie, frisdrank en bruiswater schrappen. Maar ik zal op zoek gaan naar frisdrank die goedkoop is maar wij wel lekker vinden en naar thee in de promo of naar koffie in de promo. Maar zoals gezegd een goedkoop merk frisdrank is 0,59cent voor een fles van 1,5 liter. Daar doen wij 2 dagen mee. Als ik mijn losse thee aan volle prijs zou kopen, was ik wel wat meer kwijt. En zo zie ik het bij alles. Vakantie kan je schrappen maar als je het dan toch doet is een mooie prijs zoeken intéressant.
Hier ook geen budget voor boodschappen. Ik koop wat ik nodig heb en ben tegelijkertijd zuinig. Op gezond eten bespaar ik niet, wel kijk ik naar reclame van bijv toiletpapier. ik koop wel zoveel mogelijk seizoensgroenten en fruit. qua wasmiddel heb ik een speciale bol die ik 1 x pm in de zon moet leggen dan laad hij op. Dat scheelt aanzienlijk in wasmiddel ( bol was 16 euro) en hij wast ook echt heel goed. wasverzachter gebruik ik niet, de vloer dweil ik met water en mijn schoonmaakmiddel voor bijv de toiletten zit in een spray ipv dat ik een sopje maak. volgens de Eneco zijn wij heel zuinig met gas ( hoe dan? Ik betaal flink maar goed) de man zei dat hij het dubbele gebruikte van ons. Hij met 3 personen, wij met 5. Ik denk hier aan boodschappen zo’n 100-150 pw
Ik heb de qualooba wasbol. Er zitten steentjes in met magneten, deze laad je na 30 wasbeurten op in de zon. Deze maakt het water basisch, net als zeep dat doet. Ik was heel sceptisch maar toch geprobeerd. En ik ben eigenlijk echt tevreden. Vlekken gaan er bij mij ook uit. Enige is dat ik hem voor niet zwaar bevuild wasgoed gebruik, maar gewoon normaal wasgoed. Voor echt vuil wasgoed gebruik ik zeep, gewoon voor mijn eigen gevoel. maar ik gebruik hem dus wel voor 90% van de was
Ik lees/hoor dit heel vaak. Maar toch denk ik wel dat iedereen op z'n eigen manier bespaart op eten, al is dat bij de één meer dan de ander. Wij besparen juist wél op eten, daar het onze grootste kostenpost is. Maar dat betekent dus niet dat we ongezond eten - juist niet. Hoe wij dat doen: minder vlees/vis en meer vegetarisch, seizoensgebonden groenten, zuinig met geïmporteerde producten (is meer ivm het milieu maar spaart veel geld uit). Veel zelf maken, dingen als brood, pindakaas, mayonaise, havermelk, sojasaus, enz. En echt alles gebruiken wat eetbaar is (ook weer vanwege het milieu, om verspilling tegen te gaan). Verder kopen we dus alleen af en toe frisdrank, sapjes enz, hebben dat dus niet standaard in huis. Maar dan kopen we wél weer in één klap voor duizend euro aan olijfolie Wat voor ons hier een behoorlijk groot bedrag is! Vooral man vindt goede olijfolie heel belangrijk en ontbijt daar zowat dagelijks mee. Een ander vindt wellicht oijfolie weer niet zo belangrijk, maar wel het dagelijkse stukje vlees bij het avondeten. Zo besparen we wel maar blijven we toch gezond eten. Moet wel zeggen dat eten hier ook gewoon best duur kan zijn. Er zijn goedkope producten met overheidssteun (zakje macaroni kost 15 cent bv, volkorenversie het dubbele, is alsnog goedkoop), maar bv bananen kostten tot voor kort omgerekend 6(!) euro per kg, en dan had je niet eens biologische ofzo. Dat is nu wel weer ietwat gezakt, maar zo is dat met veel dingen. Groenten en fruit zijn gelukkig goed betaalbaar mits lokaal en van het seizoen. Maar zodra iets van kassen komt behoorlijk prijzig: zo zag ik laatst een klein bakje aardbeien, denk iets van 100 gram ofzo, voor omgerekend 3 euro. Voor diezelfde prijs koop je op de markt een redelijk volle tas met seizoensgroenten. Nou, dan bespaar ik dus wel door niet zo'n lullig bakje aardbeien te kopen hoor.
Ik bespaar niet op goed eten maar maak wel keuzes natuurlijk. Zo eet ik sperziebonen als ze in de reclame zijn en geen dure asperges bij wijze van. Op die manier bespaar ik uiteraard. en uiteraard heb ik weleens zin in gebak en koop het niet, want niet gezond en onnodig duur maar ik koop rundergehakt ipv half om half omdat dat minder vet is en ik het lekkerder vind, maar dat is wel duurder. hoe je het wend of keert, het blijft keuzes maken
Overigens bespaar ik niet (meer) zoals de meesten hier in dit topic zullen doen, dus letten op aanbiedingen en budgetmerken. Het grappige is dat de ene supermarkt hier een huismerk heeft, maar dat vervolgens even duur is als het A-merk Qua merken kijk ik dus vooral naar welke we het lekkerste vinden, en of er een lokaal merk is ipv geïmporteerd.
Jup, hier besparen we ook niet op gezond eten, maar we maken inderdaad keuzes op basis van seizoen en goede aanbiedingen. Er zijn standaarddingen qua groenten en fruit die we toch wel halen, maar voor de weekboodschappen houden we verder dus wel rekening met welke groenten we specifiek nemen. En minder vlees eten scheelt zóveel. Onze peuter is dol op allerhande soorten fruit, dus die krijgt bij wijze van uitzondering ook in de winter een keer een bak bessen zeg maar Dat is misschien nog wel de grootste 'luxe' groenten en fruit kostenpost. Overigens kan het ook echt mega lonen om hier naar de markt te gaan, maar door samenloop van omstandigheden doen we dat nu al een poos niet. Ben het wel weer van plan later in het jaar als er weer meer tijd/energie voor is Dingen als gebak kopen wij dus wél als we er zin in hebben, want dan vinden we het het geld waard. Maar mijn ervaring is als je het dus eigenlijk nooit standaard in huis hebt, lekkers etc, dan heb je er überhaupt ook minder zin in. Die 2 of 3x per jaar dat random gebakje is dan (voor ons) extra lekker.
Dat ligt eraan. De keuze hier is vaak biologisch ipv bio-industrie. Maar dat is meestal geen bezuiniging. Of toch wel. Zuinig zijn op de aarde voor dat hele kleine steentje wat we kinnen bijdragen. Ik zou vaker seizoen groente willen eten. Maar mijn moeilijke eten lusten bijna alleen zomergroenten. Dus in mijn lijstjes staan dan alsnog vaak paprika, tomaat en courgette. Ik zou ook vaker mijn eigen hummus willen maken. Maar dan moet ik de dag ervoor die gedroogde kikkererwten in de week leggen. (Iets met plannen en mijn chaotische hoofd ) En zo zijn er meer dingen die we beter (zuiniger en groener) zouden kunnen doen. Aanbiedingen kijken we ook naar. Kan soms best wat schelen. Hoewel man ook bijvoorbeeld meerdere pakken wafels oid mee kan nemen (want aanbieding). En dan eten we (de jongens) die binnen een paar weken op, terwijl ze dat anders niet hadden gedaan.
Haha ja dit is zo'n mooie 'valkuil' inderdaad. Ik ben er ook deze maand weer achtergekomen (door het bijhouden van wáár ons boodschappengeld precies heen gaat), dat wij deze 'fout' ook wel eens maken. En dat gaat ook om aanbiedingen qua groenten of fruit hoor! Soms een extra kilo appels, terwijl het dan misschien 30 cent scheelt. Nou is dat het probleem niet zozeer, maar meer dat ik me er beter van bewust ben geworden dat niet alle aanbiedingen góede aanbiedingen zijn. We proberen daar nu wel bewuster mee om te gaan. Over die maand bijhouden gesproken; het valt me tot nu toe best wel mee hoeveel van ons budget naar 'luxe' gaat, en hoeveel naar 'buiten de deur', al zou je dat ook luxe kunnen noemen natuurlijk. Ik denk dat hier vast ook mensen zitten die het nog best veel vinden, maar ik had eigenlijk verwacht dat het meer zou zijn voor ons. Nog 3 dagen en dan kan ik de definitieve balans opmaken.
Hier is de markt echt zeer duur geworden en ik vind dat zeer jammer eigenlijk. Mss dat er in de steden betere koopjes te doen zijn maar daar ga ik mijn benzine niet aan verrijden Hier word zelf gebakken of gekocht. Maar net waar ze zin in hebben. Zelf bakken is fijn maar soms denk ik dat een taartje uit de supermarkt goedkoper is dan zelf maken . Maar hier kies ik dan weer voor tgtg bij de bakker ofzo. Hier ook door bepaalde keuzes te maken niet inboeten op onze eetstijl. Want als ik overga naar een budget van 100 euro dan moeten wij zeker inboeten op onze levensstijl en kwaliteit en dat is niet mijn kijk op bezuinigen en besparen. Ik zei het al eerder. Je kan alles schrappen maar dat weet iedereen. Ik kies voor slim winkelen en behouden . Dat is op eetvlak zo, uitstapjes (social deal, tripler, vakantie veilingen), kledij (kringloop), .... Ik heb wel de tijd om mij bezig te houden met folder scrolling. Kijken en vergelijken,waardoor ik de beste promoties er uithaal (zit ook op een Facebook pagina met mensen die dit doen ). Maar als je gaat werken is dat natuurlijk anders
Ik denk dat het een misverstand is dat consuminderen om het financiële aspect gaat. Of beter gezegd, alleen maar om het financiële aspect. Al heb je natuurlijk ook wel consuminderaars erbij die het puur om de kiloknallers en Shein-kleding gaat, maar de (meeste) consuminderaars die ik ken zijn dat toch wel op de eerste plaats om het milieu. En financiële besparingen zijn dan een mooie bijkomstigheid.
@Neuzeke het is natuurlijk ook net waar je prioriteiten liggen! Ik weet ook zeker dat wij nog iets kunnen schrappen, maar ik geef toch echt liever wat extra's uit om die ene keer buiten de deur te lunchen ofzo. Ik heb wel een oprechte vraag voor de mensen hier die veel zelf maken. Dus niet alleen je pesto of hummus, dat is het werk niet zo, maar echt brood bakken, nagenoeg niks weggooien etc. Bijvoorbeeld zoals jij beschrijft, @citroenrasp ; waar haal je die tijd vandaan? Het zal vast een kwestie van prioriteren zijn, maar ben gewoon benieuwd hoe dit dan in je weekplanning ofzo past. Of valt het (brood bakken bijvoorbeeld) ook onder hobby's? Werk je niet (of nouja; niet betaald), of altijd thuis? Recepten waarin je de groenten in kwestie 'vermomt'? Bijvoorbeeld aardpeer/schorseneer door je puree heen o.i.d.? Of het inmaken/aanmaken van bepaalde groenten. Een rauwe witlofsalade met appel smaakt héél anders dan gekookte witlof (wat ik ook niet hoef, ik snap ze wel )