Hier pubers en tweedehands is helemaal oke hoor! Ze weten niet beter, vanaf jongs is 90% tweedehands(behalve schoenen en ondergoed geteld). En nog steeds. De kinderkledingruilwinkel voor de de jongste 2. Kringloop, vinted, damespruik etc voor de oudste 2. Pas daarna wordt iets nieuws gekocht. Hema is qua dameskleding geen optie, maar als ze iets leuks bij de zeeman zien is dat gewoon een optie hoor. Ik denk dat veel ligt aan hoe ze het gewend zijn. Ik zelf koop ook supergraag bij de kringloop en vinted(lastig met maat wel)
Dat laatste is vooral ook heel fijn. Jongste moet nog een centimeter of 40 groeien helaas, hij zou ook wel uitgegroeid willen zijn dan groei je niet uit je kleren en hoef je daar ook niet over na te denken
Mijn dochter is denk ik uitgegroeid, zal hooguit om paar cm gaan Oudste is volwassenen en dus uitgegroeid, die regelt zijn eigen kleding Jongste hier is mij al voorbij gegroeid, maar dat gaat in rustig tempo
Ik denk dat het ook ligt aan je omgeving. In sommige kringen is 2ehands of Zeeman prima geaccepteerd, of zelfs cool. Maar in sommige kringen (op je middelbare school bijvoorbeeld) is dat het tegenovergestelde van cool en ligt je eruit als je een broek van de Zeeman draagt. Het is niet alleen afhankelijk van je opvoeding, op een gegeven moment gaat de omgeving meetellen of zelfs zwaarder tellen dan je thuis.
Zeeman en 2de hands kan je niet vergelijken hoor. Zeeman blijft Zeeman maar een 2de hands trui van een merk blijft een merk trui natuurlijk en dat die 2de hands is tja dat weet niemand in principe. Ik denk dat de kijk op 2de hands en het onbekende voor sommigen gewoon een beetje een fout beeld geeft. Mijn ouders zijn ook zo. Ah rommel en boel dat anderen aanhadden. Tja zo 2de hands bestaat maar dat is niet wat ik bijvoorbeeld bedoel met 2de hands. Mijn ouders kunnen niet geloven dat mijn man zijn dure broeken voor een paar euro gekocht zijn. Tja dat heet slim kopen in mijn ogen en niet oude rommel kopen.
Ik denk dat dat heel afhankelijk is van je kind.. En dus wat ze gewend zijn. Hier krijgen ze geen, nieuwe, merkkleding. We willen dat niet betalen.(voor het merk) Als je eruit ligt omdat je niet de juiste broek aan hebt, zegt erg veel over hen en niks over jou. Ik wil daar ook niet aan bijdragen. We zijn in gesprek met onze kinderen en heroverwegen sommige dingen als ze erom vragen. Maar ze vallen hier met meer dingen wel buiten de boot.. geen social media(behalve whatsapp), heelveel films en series niet, bepaalde(blote) kleding niet. Wat we wél heel belangrijk vinden is dat ze zichzelf fijn en veilig voelen in hun kleding. Ze hoeven niks te dragen waar ze zich niet fijn in voelen, dat doe ik zelf ook niet. Dus ja. Wat zal ik zeggem, we zijn gekkies
In mijn tijd was 2ehands echt anders dan nu. Het was doorgegeven kleding van andere (grote) gezinnen en zelden dat er echt iets cools bij zat. Vinted ed bestond niet, en de 2e hands winkels (Kringloop en zo) hadden ook echt geen coole items voor tieners. Nu is dat anders, dat is zeker zo.
En dat is dus de kijk erop en wat je voor ogen hebt bij 2de hands. Zo is er in onze buurt een winkel waar 2de hands kledij echt 2de hands kledij is. Dan heb ik het niet over de staat maar over het model en de prints. Maar er zijn echr wel andere winkels ook. Vroeger was 2de hands idd afgedragen en doorgeven Met wat geluk had je een nicht die wat hippe kleren droeg en je die kreeg . Maar dat is nu anders en dan vind ik het van pubers wel top dat ze dit ook overwegen en over nadenken. Uiteraard heb je ook mensen die hun kinderen wel degelijk laten rondlopen in de 2de hands kledij die ik niet bekijk. En daarin geef ik u gelijk dat op een bepaald moment pubers daar toch wel wat in meegaan of dit wel graag zouden doen(want niet iedereen heeft natuurlijk de middelen).
Dat klopt, maar is nu echt wel anders. Ik heb laatst mijn kleding uitgezocht en mijn dochter heeft daar een groot deel weer uitgevist. haar vriendinnen vonden het geweldig. grappig detail was wel dat ze niet de kleding van hun moeder wilden, want dat was geen leuke kleding , maar de kleding die mijn dochter eruit had gehaald was wel heel leuk en cool vond het best een groot compliment eigenlijk haha,
Maar dat is het hele punt he. Tieners (zeker niet allemaal maar het overgrote deel wel) vinden het belangrijk dat ze geaccepteerd worden door de groep. In sommige omgevingen (op sommige scholen) telt kleding en tellen merken helaas veel mee in die acceptatie of afwijzing. Weinig tieners voelen zich fijn in kleding waarin het gepest of buitengesloten wordt. Ik vind dat makkelijk gezegd. Jij bent niet degene die de gevolgen draagt voor het geval je eruit ligt. Je kan wel stoer zeggen dat anderen het probleem zijn, maar dat feit (dat anderen het probleem zijn) lost je eigen probleem niet op. En ik denk ook; wat is je meer waard? Een fijne schooltijd of je eigen principes? Wat brengt het je kind om vast te houden aan deze principes? Kind heeft een vervelende middelbare schooltijd MAAR het heeft wel jouw principes uitgedragen. Wat is de les precies? Je kan je ook afvragen of de principes van je kind echt zijn/haar principes zijn of dat dat de overgenomen principes zijn van de ouders? In de tienertijd gaan deze standpunten veranderen van de ouders, ze gaan zich afhankelijk van de ouders ontwikkelen. Hebben ze daar de ruimte voor? (ik ken je kinderen niet dus ik heb het niet persé over jouw kinderen persoonlijk, maar de situatie is niet uniek. Ik ken ze ook in mijn omgeving vanuit mijn jeugd) Ik ben nooit gepest, ook niet om mijn kleding. Ik droeg geen merkkleding als tiener en gelukkig was dat op mijn school ook geen punt. (Zeeman was wel een randgevalletje maar toegeven dat je Zeeman kleding herkende bij een ander was bevestiging dat jij wellicht ook kocht bij de Zeeman, en dus niet cool was ) Op de middelbare school van een vriend van mij was merk echt 'noodzakelijk'. Merkloze All Stars of nep Uggs lopen kon echt niet. Hij gaf daar niets om maar kocht wel Converse All Stars want het was hem niet waard om vast te houden aan zijn geen-merk om vervolgens opmerkingen te krijgen. Hij kwam zelf uit een gewoon gezin, merken was geen gewoonte. Zijn wens voor All Stars had ook echt niets te maken met zijn ouders maar alles met zijn omgeving op school. Mijn eigen wens voor merken (als oudere tiener) had ook niets te maken met mijn achtergrond en opvoeding, maar alles met mijn eigen persoonlijke ontwikkeling en invloed van buitenhuis.
Nee, ik gooide 2ehands samen met Zeeman omdat @taliaa dat samen benoemde. ja het grote voordeel van Vinted is dat je tegenwoordig makkelijker mee kan gaan. Want idd, ik kon wel willen maar mijn ouders hadden beperkt geld. Mijn budget was 40 euro voor schoenen. Daar kon ik vroeger geen coole schoenen voor vinden. Tegenwoordig kan dat dankzij Vinted wel.
Hier ook genoeg via vinted hoor. Zoontje zijn broeken gaan enorm hard en ik vind de “goedkopere” merken hem niet staan. Hij is lang en smal en dat valt dan niet mooi. Ik koop vaak de eerste stapel broeken voor winter/herfst nieuw maar vaak wel in de sale. Als het daarna kapot gaat kijk ik via vinted. Nu ook een broek via vinted van de shoeby voor €2,- en nog hartstikke mooi! Is toch beter dan de €30,- die ik voor de nieuwe broek heb betaald
@KleineLai: Hier is ‘nep merk’ ook ‘not done’, maar duidelijk ‘niet merk’ kan vaak best wel weer. Het gaat er hier vooral om dat je niet ‘net alsof’ doet; dus dan beter geen merk dan iets wat heel erg lijkt op wat iedereen draagt, maar het ‘niet is’, zeg maar. Dat laatste wordt zielig/triest gevonden en veroordeelt ed, het ander veel minder. Hier in de kringloop trouwens ook vrij regelmatig merk sportkleding. En inderdaad ook wel eens Vinted. Ze snappen zelf gelukkig ook wel dat 150+ euro voor een trui (heel) veel geld is. Als heeft met name de jongste voor sommige dingen veel over, de oudste staat daar iets anders in (maar wilde bv. ook heel graag een Ralph Lauren trui).
Nee hoor, maar als ik hem zeg dat ie iets nieuws nodig heeft heeft ie niet bepaald zin om naar een winkel toe te gaan. Hij wil.er wel graag mooi en deftig bij lopen. Hij had vandaag een nieuw overhemd uit de kast gepakt en helemaal blij. Vertelde dat het van de kringloop kwam en dat vond ie prachtig want dat is goed voor het milieu. Vroeg alleen of ik het wel gewassen had. Merk dat er hier regelmatig als nieuwe bloesjes hangen, wel gekocht maar op die leeftijd niet of nauwelijks nog gedragen. Vinden wij niet erg
Tja het is een discussiepunt. En natuurlijk buig je met veel dingen mee Maar misschien heb ik gewoon bijzondere kinderen? Mijn principes zijn me veel waard,maar zeker niet tegen elke prijs
zeker belangrijk (en mooi ook soms) om principes te hebben en aan vast te houden. Maar idd, zoals je zegt, als je kind gaat ‘lijden’ onder bepaalde principes dan is het goed om ze eens te overdenken, denk ik. Ik vind je kinderen niet bijzonder hoor (in negatieve zin. In positieve zin vast heus wel! ) Mijn zus was (en is) ook zoals jij en je kinderen. Ze werd wel eens geplaagd maar het zat haar niet dusdanig dwars dat ze overstag ging. En daar gaat het om denk ik; het geluk van je kind. Soms - hoe stom en oppervlakkig misschien dan ook - zorgen om een paar merkschoenen voor een stukje geluk of een stukje normaal.
Ja en toch wil ik niet zomaar dat ze "buigen".. meiden in dezemaatschappij.... die hebben ruggengraat nodig. Het is een dun lijntje.
Dat zit hem niet in merkkleding of niet. Dat gaat veel dieper dan dat. Hier overigens een zoon die alleen merkkleding draagt, een dochter die het niet boeit en een zoontje die het helemaal nog niet interesseert wat hij aan heeft. Ze buigen alledrie niet.