De VVD geeft antwoord op bovenstaande vraag: https://www.ad.nl/politiek/vvd-doorbreekt-taboe-op-winnen-van-schaliegas-trump-heeft-te-veel-grip-op-energierekening~a446b056/
Leuk. De discussie weer openbreken. Maar de impact was 10 jaar geleden te groot. Dat zal die nu nog steeds zijn. Sterkte. In de tussentijd zijn we met meer mensen, dus zal de overlast groter zijn/op meer mensen impact hebben. Enige argument waar ik me wel in kan vinden is dat van vervoer van Amerikaans gas. En dan nog. Een voorraad voor 15 jaar? En dan? We moeten ons echt minder afhankelijk gaan maken van fossiele brandstoffen. Maar daar is nooit echt op doorgepakt.
Daar win je ook geen stemmen mee. En dat geldt voor alle lange termijn problemen. Mensen willen niet horen dat ze nu misschien iets moeten inleveren of moeten veranderen, zodat se het later beter hebben. Je kunt als politicus beter veel lawaai maken over andere (al dan niet zelf verzonnen of aangedikte) problemen. Dan mag je weer vier jaar in de kamer of een kabinet. En na jou de zondvloed.
Nou ja... elektrische auto's, warmtepompen, zonnepanelen, waterstof cv ketels. Dat was natuurlijk 5 jaar geleden helemaal op komst. Maar nu ze de elektrische auto's wegenbelasting gaan laten betalen, zonnepanelen terugleverkosten moeten betalen en de stroom weer veel duurder wordt, zakt alles in elkaar. Was te verwachten ook, want alles waarvoor de politiek promotie maakte en subsidie gaf, wordt nu belast. Dus er werd best doorgepakt maar door die achterlijke politieke beslissingen gaat alles naar de kl*te.
Tsja, ze hebben toch allemaal massaal voor deze man gekozen. Mensen wisten wat hij allemaal van plan was en dat maakt hij nu allemaal waar. Het is alleen sneu voor de mensen die hem niet gekozen hadden. 1 ding kan je hem iig nageven, hij voert binnen 3 maanden zijn halve verkiezingsprogramma meteen door. Kunnen ze in NL nog wat van leren. Daar is bijna niets waargemaakt van alle verkiezingsprogrammas in de afgelopen 8 jaar.
Jup. Eerst alles promoten en overal subsidies op geven, en vervolgens heeft 80% van NL zonnepanelen en de helft een elektrische auto en dan gaan ze alles belasten. In corona tijd kochten mensen massaal een camper. Nu wordt het kwarttarief afgeschaft, dus nu betalen mensen met een campertje ene godsvermogen aan wegenbelasting. Echt álles wat maar enigzins vrijheid of lastenverlaging geeft, kan je donderop tegen zeggen dat er een belasting voor gaat komen. Daarom moet je ook ook nooit in dit soort geintjes trappen.
Dat is exact.zoals in België. Eigenlijk zou je vooraf al moeten denken: ze promoten Iets, in de toekomst gebruiken ze dit ...
Onze kabel is stuk van de zonnepanelen. En vraag me af of we hem überhaupt moeten laten maken of die dingen gewoon met de tijd van het dak af moeten halen.
Ergens moeten belastingen geint worden om alle andere dingen te financieren. als er minder benzine getankt wordt, en minder gas in onze huizen gestookt wordt, heeft dat direct effect op in inkomsten van de regering. Om dit te compenseren moeten ze dus weer andere dingen gaan belasten. Uiteindelijk moeten wij zelf ook de stap maken om de groenere keuze te maken. Onafhankelijk van de goedkoopste optie. Je kunt niet maar afwachten en denken dat de regering dat doet, zeker deze regering niet, die terug wil in de tijd want toen was alles beter…dat kan niet. Daarvoor zijn meestal ook de initiële subsidies, om een start te maken met de verkoop. Zorgen dat consumenten de producten gaan aanschaffen, en gebruiken, waardoor de productie goedkoper wordt, de bedrijven ze kunnen maken voor een lagere prijs en iedereen het kan kopen. alleen alles is zo politiek tegenwoordig. Want de grote europese autobedrijven lobbyen bij de europese commissies waardoor wij weer extra belasting op goedkopere chinese elektrische auto’s moeten gaan betalen. Terwijl ze (deze europese autobedrijven)zelf een slag hebben gemist in de ontwikkeling, vanwege bedrijfseigen conservatisme en daarom achter lopen. Uiteindelijk wordt de consument altijd genaaid maar moeten we daarom benzine en aardgas blijven gebruiken?
Het wegvallen van subsidies heeft natuurlijk een onderliggende oorzaak. Het stroomnet is vol, daar is gewoon niet in geinvesteerd. En de zonnepanelenbezitters worden daar dan de dupe van. In China is er ontzettend veel geinvesteerd in de ontwikkeling van elektrische auto's. Daar is het bedrijfsleven veel minder liberaal dan in Europa: zoveel overheidsbemoeienis. Maar daardoor hebben ze nu wel veel en goedkope auto's. Is dat eerlijke concurrentie? Ik vind van niet, het systeem is zo anders en bovendien, geld in China had ook naar meer sociale bestemmingen kunnen gaan. Daar loopt Europa dan weer meer voorop. Dus wat vinden we belangrijker? China bouwt die auto's trouwens echt niet vanwege duurzaamheid. Mijn portemonnee is wat ruimer. Ik kan de keuze maken tussen spullen uit China en spullen uit de EU. Tussen wel of geen zonnepanelen, onafhankelijk van subsidies en terugleverkosten.
Dat bedoel ik dus. Door die stimulans voor een omslag weg te halen wordt er niet meer doorgehakt. Was er eerder niet een doelstelling dat in 2030 iedereen van het gas af zou zijn? Die ligt in de prullenbak. Maar buiten de omslag naar duurzame(re) energie zullen we ook naar een lager verbruik moeten. En wat hiervoor al gezegd werd. Zodra mensen moeten inleveren verdwijnt de lange termijn visie. Nadeeltje van de democratie is dat je je niet populair maakt met lange termijn beleid die pijn doet in het heden.
Ik vind het alleen maar terecht dat mensen met een elektrische auto ook wegenbelasting moeten betalen. Zij maken toch ook gebruik van het hele wegennet hier in Nederland.
Klopt. Maar er is wel meer gek aan de wegenbelasting. Zoals dat iemand die 100 km per jaar rijd evenveel betaald als iemand die 100.000 km per jaar rijd. De regel voor elektrisch rijden is bedacht om mensen te stimuleren hun brandstofauto in te wisselen voor elektrische auto. En dat werkte. Veel mensen stapten over. En nu stagneert dat weer.
Maar Trump is om hoor. Die heeft een paar mooie Tesla's gekocht. En dat heeft echt helemaal niks met belangenverstrengeling en vriendjespolitiek te maken https://www.nrc.nl/nieuws/2025/03/12/trump-verandert-het-witte-huis-in-een-tesla-showroom-al-heeft-musk-hem-nog-nooit-om-een-gunst-gevraagd-a4886053
Klopt, ben ik het ook volledig mee eens. Die autos zijn zwaarder en belasten het wegennet juist veel meer. Maar ze hadden het nooit gratis moeten laten zijn. Wat je nu ziet is dat al die elektrische autos die in grote getalen zijn aangeschaft, nu langzaamaan bij bosjes worden aangeboden en geen particulier koopt ze meer omdat mensen de honderden euro's wegenbelasting per maand gewoon niet kunnen opbrengen. Heel veel mensen zijn elektrisch gaan rijden omdat de benzine zo duur werd en dit veel goedkoper was. Als mensen gewoon wegenbelasting hadden moeten betalen vanaf het begin hadden er veel minder elektrische autos geproduceerd hoeven worden en hadden er nu veel minder te koop gestaan. Maargoed dat is waar het ze om te doen is...eerst mensen lekker maken met subsidies op elektrische autos, zonnepanelen, warmtepompen, geen wegenbelasting etc. En zodra de helft van de bevolking zonnepanelen heeft aangeschaft, er 10.000en elektrische autos zijn verkocht en mensen allemaal warmtepompen hebben, gaan ze nu besluiten om alles extra te belasten. Ze gaan mensen die dus juist "groen" zijn gaan leven, wat de overheid zélf gestimuleerd heeft, hiervoor nu meer laten betalen dan mensen die dat niet doen en nooit gedaan hebben. Dat is gewoon mensen driedubbel naaien waar ze bijstaan. In de zonnepanelen subsidie tijd zeiden mijn man en ik tegen elkaar: wedden dat er over 5 jaar een soort van belasting komt op zonnepanelen? Alles waar je subsidie voor kan krijgen is een lokkertje waar je later spijt van gaat krijgen. En ja hoor... Dan hadden ze lekker al dat subsidiegeld in het verbeteren van het stroomnetwerk moeten gooien, dan was dit gezeik met terugleverkosten, salderingsregeling eraf etc misschien allemaal niet nodig geweest omdat het stroomnetwerk het dan wel had aangekund.
Ik zie die subsidies niet als lokkertje om later met opzet weer genaaid te worden. Ze moesten wel aan energietransitie doen, mooie stappen gemaakt, maar met een rechts kabinet zie je dat er vooral bezuinigd moet worden door burgers en dus wordt alles weer teruggedraaid, vooral alles wat met zogenaamde linkse hobby's te maken heeft.
Het is misschien gek dat wegenbelasting voor iedereen gelijk is, maar aan de andere kant hoe meer je rijdt hoe meer je tankt, die belasting pot kunnen ze ook aanspreken voor verbetering en het onderhouden van de wegen. mensen in de electrische auto tanken geen benzine, en daarom loopt de "schatkist" veel geld mis. ik vind het niet raar (wel heel vervelend) dat ze op andere manieren toch gaan zoeken naar belastingen om dit te compenseren.
Helemaal eens. Met kleine correctie op vet gedrukte "nóg rechtser kabinet". Want het vorige was ook al rechts, maar iets gematigder. Wat @devilchase schrijft klinkt meer als een soort complottheorie zonder complot.