https://www.trouw.nl/duurzaamheid-economie/zijn-vleesvervangers-behalve-goed-voor-de-planeet-ook-goed-voor-je-lichaam~be7f6494/ Dus de gemiddelde bewerkte vleesvervanger is qua milieu-impact vergelijkbaar met kip. Dat ze slechter scoren dan peulvruchten in pure vorm/noten enz wist ik trouwens wel, maar toch meer dan ik had verwacht. Maar eigenlijk verbaast dit me ook weer niet zo. In het artikel gaat het vooral om de gezondheid, al gaat de laatste alinea nog wel even in op de milieu-impact. Toevallig las ik gisteren nog iets over het mogelijk kankerverwekkend zijn van bepaalde emulgatoren, en laten die nou veel zitten in bewerkte vleesvervangers (daarover niets in dit artikel overigens)...
Wat ik ook zo stom vind zijn al die nieuwsbrieven via e-mail. Bijna niemand leest ze, waarschijnlijk verwijdert maar een enkeling ze. Zonde van alle opslag.
Wees voorzichtig met het delen van gezondheidsclaims. Veel wat op het internet beweerd wordt, is niet waar of niet wetenschappelijk onderbouwt.
Ik deel gewoon een artikel uit een krant. Het komt niet van één of ander complotaccount op Facebook ofzo hoor en ook niet van de Telegraaf. Zelf claim ik daarbij helemaal niets, die "claims" (als je ze al zo mag noemen- zo lees ik ze in ieder geval niet? meer als aanbeveling) komen van een universitair docent. Of misschien doel je nu op die alinea over emulgatoren, ook dat komt niet vanuit een wappiebron maar daar zijn recent studies naar gedaan (en wellicht heb je daarbij het woord mogelijk over het hoofd gezien? ). Net zoals je inderdaad niet ieder ding dat op internet beweerd wordt moet geloven, is ook niet alles misinformatie hoor. Maargoed, ondanks mijn interesse in groen en milieuvriendelijk leven heb ik eigenlijk geen zin meer in dit clubje, het lijkt wel alsof bij ieder ding dat ik plaats hier er bakken met kritiek komt, vooral van jou Vogelinnetje (wellicht niet bewust, maar dat is meerdere dames al opgevallen), daar heb ik geen behoefte meer aan.
Huh? Wat draai jij nu ineens 180 graden om? Het halve forum staat vol onwaarheden. Met mijn wetenschappelijke achtergrond ben ik daar extra beducht op. Ik vind als iemand zo'n uitspraak doet, dat een bronvermelding op zijn plaats is.
Na een time-out toch besloten om weer mee te doen in dit topic. Laten we het er maar op houden dat ik niet echt m'n dag had.
Hadden jullie ook dat over polyester vs wol gelezen volgens de PEF? Ik denk trouwens niet zozeer dat polyester beter is, maar wol is wellicht nog belastender. Maar toch vraag ik me af of ieder aspect wel is meegenomen (bv kijken naar het loslaten van microprocessor), ik vermoed eigenlijk van niet.
https://www.hetkanwel.nl/product-environmental-footprint/ Zo te zien is niet elk aspect meegenomen. Als je wol net zo gebruikt als wegwerp shein kleding dan lijkt polyester mij ook duurzamer. Maar mijn wollen truien heb ik al jaren, kan ik redelijk eenvoudig repareren en ze hoeven amper in de wasmachine. + zelf gemaakt dus geen kinderarbeid aan dat stukje proces.
Ik kwam net terug naar dit topic om je post te quoten en te zeggen dat je niet weg mag blijven hier. Heb heel veel aan je input Iedereen heeft wel eens een off-day, fijn dat je hebt besloten te blijven!
Ik moet zometeen naar de dierenarts met mijn kat. Ze eet slecht de laatste tijd, was twee weken geleden al met haar heen geweest en toen heeft ze een antibioticakuur en pijnstillers gekregen ivm ontstoken tandvlees. De dierenarts kon niet goed zien wat er verder in de bek zat maar leek slecht. Ik wilde het eerst nog proberen ivm de kinderen ook, of het nog beter zou gaan met medicatie maar sinds twee dagen eet ze weer slecht en kruipt weg in een hoekje. Dus vrees dat ik met een dode kat thuis kom straks Ze is bijna 15 trouwens.. kinderen hebben vanmorgen al afscheid genomen. Ik heb het er wat moeilijk mee Maar goed, lange inleiding. We hebben een ratten probleem hier. Zitten op het platteland en muizen altijd wel gehad, daarom ook katten dus maarja dit is de laatste kat en die kan niet overweg met nieuwe katten dus haar al een paar jaar alleen in/rondom huis. Nu ze niet meer veel buiten komt, zien we de ratten ook gewoon van de vaart voor het huis over de weg oversteken en zo onze tuin in. Die beesten graven tunnels onder ons terras etc. Dramatisch. Kortom, er moet weer een oplossing komen. We willen hier een stuk of 4 boerderij katten rond laten lopen om flink te gaan jagen. Biologische bestrijding zeg maar. Voors en tegens?
Ja, dit. En daar komen dan nog de aspecten bij die niet meegenomen worden volgens dat artikel... Oh en; ze verwassen niet! Dat valt met polyester doorgaans ook wel mee, maar met katoen ofzo is dat wel anders. Ik neem de score in ieder geval met een heeeele flinke korrel zout Hieronder zie je waar de bepaalde materialen slecht op scoren. Als je een zo min mogelijk chemisch/fossiel product wil, dan kom je al tot een heel ander beeld...
Het is zeker geen volledig onderzoek, maar ik mis wel een kwantitatieve doorberekening van de ontbrekende factoren. Hoe ziet het staafdiagram er dan uit? Zolang ik een totaal overzicht mis, vind ik het maar lastig. Maar goed, ik doe gewoon zo lang mogelijk met kleding, daarin vind ik mijn troost dan maar.
Leuke casus Wat is duurzamer: 4 dieren met benodigde voetafdrukken of bestrijdingsmiddelen? Zie je sinds een bepaalde periode meer ratten? Misschien dat de ongediertebestrijding kan meedenken?
Sinds we minder katten hebben eigenlijk... We hadden er 4 maar in de afgelopen jaren zijn er 3 dood gegaan (2 aangereden, 1 in laten slapen wegens ziekte). Vanaf vanmorgen helaas helemaal geen katten meer. Om haar verder lijden te besparen heb ik haar in laten slapen. Maarja, inderdaad, wat is dan wijsheid. Ik kan een ongediertebestrijder laten komen maar die ratten zitten in het water rondom huis dus ik vrees dat dat onbegonnen werk is om iets tegen te ondernemen dmv ongediertebestrijding. We houden alles schoon en opgeruimd in de tuin om ze zo min mogelijk plekken te geven om in te verstoppen etc. Komt bij dat er buren in de straat zijn die echt een teringbende op het erf hebben en veel dieren/hokken. Dus ga ik de ongediertebestrijding laten komen, dan zegt die hoogstwaarschijnlijk dat het probleem elders ligt ipv op ons erf. Ik zie daar dus geen heil in. Wat is de ecologische voetafdruk van een kat als huisdier? Ik weet dat veel mensen er op tegen zijn, maar ivm muizen/ratten zie ik het wel als een passende oplossing. Dat ongedierte plant zich in razend tempo voort en tot nu toe hebben we er maar 2 kunnen vangen in een paar maanden tijd (vangkooi) dus dat schiet niet op. In dit topic ontstaat wel eens de discussie dat je voor jezelf het gevoel hebt 'meer' te kunnen doen, maar als ik mijzelf vergelijk met anderen dan is onze voetafdruk al een stuk kleiner dan die van het gros van de wereld. Kan ik die paar katten wellicht mee compenseren
Ik heb het niet gelezen. Maar in draagcomfort ga ik toch echt voor (goede kwaliteit) wol boven polyester.
Wat betekent die lichtgroene? En ik vraag me af hoe organic cotton zoveel minder water nodig heeft dan conventionele katoen? Edit. En nu zie ik dat katoen uit Afrika geen water nodig heeft? Bijzonder.
En als je ze uit het asiel haalt, of straatkat-opvang dan heb je geen extra voetafdruk. Die katten waren er anders ook geweest (of doodgemaakt, maar of ik daar dan voorstander van ben? ) Tegen zou voor mij eerder zijn dat ze naast de ratten en muizen ook achter de vogeltjes aan gaan. Maar over het geheel zou ik zeker voor katten gaan boven bestrijdingsmiddelen.