Ik heb endometriose en een van de symptomen is vermoeidheid. Herdoor moet ik mijn energie elke dag goed verdelen. Ik kan hier goed mee omgaan, maar mijn werkgever blijft mij dwars zitten. Elke keer word ik ongevraagd lange dagen ingedeeld, terwijl ik al heel vaak aangegeven heb dat ik dat niet kan. Nu staat er weer een wekelijkse dienst van 7.00-18.00 in mijn rooster en na 3x vragen past ze het niet aan en zegt dat het moet. Ik weet dat dat laatste niet mag, maar vervolgens zet ze haar telefoon uit en reageert ze nergens meer op. Ik zit er eigenlijk helemaal doorheen, vind het niet oke dat ik mijn beperkte energie aan dit moet besteden en ben er verdrietig door. Ik heb een gesprek aangevraagd, maar daar reageert ze ook niet op. Hebben jullie tips?
Kan je een gesprek aanvragen met een bedrijfsarts en/of arbeidsdeskundige? Via die weg kunnen hopelijk goede afspraken gemaakt worden en heb je een steun in de rug bij het weigeren van te lange diensten.want dat zou ik dan ook daadwerkelijk doen. (Als de afspraak is gemaakt en voor alle partijen duidelijk) Wat een hork is jouw leidinggevende, dat ze niet wil reageren. Misschien ook goed om op korte termijn met een vertrouwenspersoon een gesprek aanvragen.
Bedankt voor je tips. Helemaal niet aan gedacht om een bedrijfsarts in te schakelen. Vertrouwenspersoon had ik in m'n hoofd, maar nog niet gedaan.
Soms heeft een werkgever niets te maken met jouw vermoeidheid lichamelijke klachten ( jij hebt een contract getekend ) maar is het fijn als ze het wel doen. Als ik naar mijzelf kijk werk ik 20 uur met voldoende balans maar wel 8 uurs diensten ook. En mijn contract bestaat uit dat mijn werkgever mag bepalen hoe de diensten ingezet worden. Gelukkig heb ik een goed balans rooster en proberen ze rekening te houden ( werk geen avond en nacht, maar als dat ten koste gaat van andere werknemers of zoals gewoonlijk geld sta ik gewoon nergens want ik heb getekend voor dit contract. Enigste is dat ik gewoon echt ziek wordt door lichamelijke klachten fybromyalgie met hypermobiliteit en door 2 hernia's beschadigde zenuwen waardoor ik slecht loopt met name als ik moe ben. Heb helaas veel ervaring met ongezonde rooster en vechten voor gezonde rooster. Recent een trombose eroverheen en het feestje was compleet. Werk nu weer mijn diensten. Dus denk dat het met name gaat hoe je contract er ook uit ziet. Daarnaast kan een bedrijfsarts adviezen geven naar je werkgever maar ze hoeven zich ze niet aan te houden. Is het advies van een bedrijfsarts bindend voor werkgever en werknemer? Het advies van de bedrijfsarts is nooit bindend. Als een werkgever het niet eens is met het advies van de bedrijfsarts, adviseren wij eerst te overleggen met de bedrijfsarts. Zo nodig een kunt u een deskundigenoordeel aanvragen bij het UWV.
Ik denk echt dat je structureel afspraken moet gaan maken, als dit nu nog niet het geval is. Ook vind ik de diensten wel als erg lang klinken, maar wellicht is dat bij jouw werk gebruikelijk. Daarnaast lijkt het me goed om in overleg met arbodienst en leidinggevende te gaan. Bedenk ook zelf alvast een soort van oplossing voor dit probleem. Wat kun je wel, wat lukt niet. En is dit dan permanent of af en toe? Kun je wel zo’n halve dienst draaien? Is dit haalbaar in combinatie met een andere college die dan de andere helft werkt? Of moet iemand anders door jou dan halve diensten draaien en dus wellicht meerdere dagen werken om op haar uren te komen? Dit komt zo wat lulliger over dan ik het bedoel, maar is meer een vraag/ overdenking. Ik kan me als bedrijf/ leidinggevende ook voorstellen dat als het wisselend is in wat wel/ niet lukt dat dit ook lastig plannen is qua personeel, misschien dan nadenken of dit het juiste werk/ werkgever is? Stel dat je in de avond voorafgaand aan zo’n dienst nog aangeeft dat dit ‘morgen’ niet lukt, kan ik me voorstellen dat ze ook niet zomaar iemand anders hebben om dan je werk te doen. Ik doe nu even een aantal aannames op basis van de gegeven info, wellicht zijn er al wel concrete afspraken etc, maar misschien even een aantal dingen om eens over na te denken. Daarnaast vind ik het van de zotte dat je leidinggevende gewoon haar telefoon uitzet, alsof daarmee het ‘probleem’ verdwijnt..
Jeetje daar hoef je toch geen ziekte/aandoening voor te hebben om zo'n lange dag niet te kunnen werken. Zou er niet aan moeten denken en ik ben supergezond en energiek.
Volgens mij heeft een werkgever daar wel mee te maken als de klachten het werk beïnvloeden. Als ieys niet kan, dan kan dat gewoon niet. En een werknemer die herhaaldelijk over haar grenzen heen moet gaan om de diensten te draaien gaat op den duur volledig uitvallen. Daar heeft een werkgever toch ook niks aan? En de collega's van diegene nog minder, want die moeten het dan opvangen. En dan heb ik het nog niet gehad over de kwaliteit van het werk wanneer je een oververmoeide werknemer laat doorwerken.
Even kei hard gezegd.. Als het binnen je contract valt... zul je een andere weg moeten bewandelen denk ik ,om binnen je huidige baan passende tijden te werken Ik gok zomaar dat je binnen de zorg of opvang werkt? En dat er niemand staat te springen om die lange dagen? Dan zul je zo met een arbeidskundige en je baas om te tafel moeten om samen te kijken hoe je uitval gaat voorkomen. Sterkte!
Blijkbaar zijn dit standaard diensten bij jouw werk. Het is wel aan de lange kant maar in mijn ogen niet uitzonderlijk. Kon je deze eerder wel goed draaien? Ik denk dat er een paar opties zijn: - ze houden rekening met je beperkingen per dag, dus meer dagen met kortere diensten. Ze zullen wel terughoudend zijn om dit "zomaar" te doen om scheve gezichten te voorkomen, dus mogelijk moet je dit met de bedrijfsarts voorbespreken. - je wordt gedeeltelijk ziekgemeld en werkt minder uren per week - als meer mensen last hebben van de lange dagen, kan je naar de OR stappen en dit aankaarten. - je zoekt een functie binnen of buiten dit bedrijf met meer passende werkdagen. Wat je niet moet doen, is zomaar ja zeggen op een minder uren contract of een lager betaalde makkelijkere functie. Je loopt tegen deze grenzen aan omdat je medische problemen hebt. Als je met deze laatste opties instemt, snij je jezelf in de vingers als je uiteindelijk toch in de ziektewet of WIA belandt, omdat de basis voor je uitkering dan "kleiner" is.
Ik ben herhaaldelijk uitgevallen omdat ik lichamelijke klachten kreeg en dat waren langdurige ziektewetdagen helaas . Daarom zeg ik voor nu dat ik blij met mijn werkgever ben dat ik alleen dagdienst werk maar ik heb geen poot om op te staan indien dit niet meer lukt rooster technische. Ook zijn er pas geldbesparende roosterwijzigingen gezet die voor mij ook te zwaar zijn maar ze gaan niet met mij rekening houden hoe ik mij voel na een werkdag. Op werk presteer ik dan maar de avond kan ik vaak niet veel meer . Alleen daar heeft de werkgever niets mee te maken cru gezegd. Mijn contract is eenmaal zo en als ik dit niet volhouden kan zal ik minder moeten werken..
Als een werknemer uitvalt doordat het werk te zwaar is, is dat ook het probleem van de werkgever. Dus een werkgever heeft er belang bij om werknemers gezond te houden.
Daarom zeg ik ze houden nu rekening met mij maar niet alles kan om mij draaien. En heb er keihard voor moeten knokken en dan nog kan ik niets als er geen vaste afspraken op papier staan. En die krijg ik helaas niet ze veranderen een contract niet. Ik heb nu gewoon de mentaliteit als ik uit val door lichamelijke klachten gerelateerd aan niet gezond roosteren voor mij dan zal ik zeker ziek blijven. Gelukkig is het nu nog hapbaar.
Bedankt, hier kan ik wat mee. Ik heb tijdens mijn sollicitatiegesprek aangegeven dat ik die diensten niet kan werken, maar dat staat helaas niet op papier. Ik heb daarna natuurlijk wel overlegd met mijn collega's en zij willen wel graag die diensten werken, zij zijn ook 20 jaar jonger dan ik ben en willen veel uren maken. Maar zij mogen niet omdat mijn leidinggevende vergeten is dat ze een training moesten halen, dus zet ze de diensten bij mij. Als zij een fout maakt maakt zij het mijn probleem, op zondagavond appen dat ik op maandag om 7 uur moet beginnen en als ik weiger moet ik met een oplossing komen. Ik ben dan ook maar gestopt met reageren op haar berichten buiten werktijd. Ik ben aangenomen voor 16 uur, ik werk 24, omdat ze rekening hielden met mijn rooster en ik het daardoor kon. Maar dan zal ik sowieso naar 16 uur terug moeten, met een groot probleem voor de collega's en dat wil ik juist niet. Ik ga maandag de vertrouwenspersoon bellen en horen wat zij te zeggen heeft. Ik bedenk me net dat ik het in een overleg heb aangegeven en zij zei dat ze bij mij die diensten er uit ging halen. Collega's weten er van.
Jawel, geloof het of niet, veel collega's willen en kunnen dat dagen achter elkaar . Ik heb het wel overlegd met hun hoor.
Dat willen ze wel maar het grootste hekelpunt is geld in de zorg. Ik ben 6 jaar geleden van locatie veranderd omdat het werk te zwaar werdt en ik erg veel tegen vooral het continue trappen lopen maar verschillende etages mij niet goed lukte ( liften was er niet of je stond een half jaar te wachten) Dus veranderd en werk ook de begane grond en met toen manager daar naar toe gegaan met mondelinge afspraken en dat was de grootste reden ook want ze vertelde dat deze plek echt geschikt is was. Manager floepte er vandoor en ik had geen poot om op te staan bij nieuwe manager en ook in mijn dossier staat niets !! Ik heb moeten strijden en moeten slikken want mijn dagen werden anders ingeroosterd en ook avonden. Ik trok dat ook niet. en belandde weer in de ziektewet met stenose. sinds dien houden ze aardig rekening maar het is zoals het is en houd mijn hart vast elke keer als rooster uit komt.