(aanstaande) Groene moeders

Discussie in 'Algemene clubs' gestart door citroenrasp, 9 feb 2022.

  1. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Ik denk meer dat ze uitgaan van (vooralsnog) genoeg regenwater zonder extra watervoetafdruk?
     
  2. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Wij hebben nooit bewust voor katten gekozen maar zijn gewoon min of meer zelf hier gekomen (straatkatten). Er zijn 2 "vaste" en de rest wisselt nogal eens, zo is er nu een tijdje een poes maar die zie ik wel weer verdwijnen denk ik. Qua voetafdruk zou ik dan vooral denken aan voer en spullen. Dat vind ik ook weer het voordeel van straatkatten; ze eten werkelijk alles :) We krijgen ook regelmatig vis van de visboer mee wat niet meer verkocht kan worden voor de katten, vinden ze heerlijk en anders was die vis toch weggegooid.

    Als bestrijding tegen muizen vind ik een kat super! Nooit meer last gehad van muizen sinds we onze oudste kat hebben.
     
    Nummer4 vindt dit leuk.
  3. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.666
    6.561
    113
    Vrouw

    Ik wil ook zeker geen raskat/gefokte katten omdat mensen zo graag een nestje willen. Wij hebben eigenlijk altijd kittens van een boerderij gehaald of uit het asiel, dat zou nu ook weer het geval zijn.

    De natuurlijke vijand van ongedierte heeft ook echt mijn voorkeur boven (chemische?) bestrijdingsmiddelen.
     
    Vogelinnetje en citroenrasp vinden dit leuk.
  4. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Tja raskatten... Ze zijn vast mooi en lief, maar ik snap gewoon niet zo waarom je een fortuin moet uitgeven aan een kat alleen maar om hoe ze eruit zien :oops: Terwijl er zoveel katten wachten op een plekje ergens in een huis en wegkwijnen in het asiel (of op straat).
     
  5. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
  6. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik volg werkelijk geen enkele influencer / youtubers /vlogger... Mijn inspiratie is heel simpel de Allerhande. Ze werken steeds meer met seizoensproducten, maar moet zeggen dat de rode kool, knolselderij en pompoen inmiddels wel mijn neus uitkomen.

    Ik zag in de supermarkt het schap hervulbare schoonmaakmiddelen steeds groter worden. Echt een goede ontwikkeling, maar die merken die er nu liggen zijn echt heel duur, zelfs duurder dan happy soaps. Maar ik zag ook Ecover vaatwaspillen zonder folie! Maar ook hier weer: 24 stuks voor 10 euro. Op zich maar 40 cent per vaatwasbeurt, maar ik ga ze in de aanbieding wel kopen. A-merk eco is best vaak bij de AH in de aanbieding.

    O ook iets opmerkelijks: wij hebben een eco-warenhuis in de stad. Ik ben er laatst voor het eerst geweest, voor een douchetimer. Maar wat zag ik: microvezeldoekjes... Waarschijnlijk lagen ze daar in de winkel omdat het van hergebruikt plastic gemaakt is, maar dat zou toch niet moeten kunnen in een eco-winkel. Ik had gehoopt op nieuwe inspiratie, maar helaas.
     
  7. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Onder influencers versta ik eigenlijk wel heel iets anders dan mensen die wat (veganistische) recepten delen. Maar misschien heb ik gewoon een ander beeld bij "de influencer". Zodra ze reclame gaan maken haak ik meestal af, maar de paar blogs/youtubers die ik volg vind ik tot nu toe best leerzaam. Ik vind het vooral leuk om meer te leren over het tegengaan voedselverspilling, restjesverwerking enz. Het is dus niet dat ik altijd per se op zoek ben naar nieuwe recepten, maar veel dingen die ik in de loop der jaren heb geleerd kwam toch wel van gelijkgestemden met een blog.

    Allerhande nam ik vroeger in NL wel eens mee, maar ik vond hun recepten nogal aangepast aan de Nederlandse smaak (wilde eigenlijk "erg Nederlands" zeggen, maar dat klopt ook niet echt, omdat het ook weer niet alleen van die typische Nederlandse recepten altijd waren). En dat bevalt hier thuis niet altijd.
    Misschien nog eens wat andere soorten seizoensgroenten uitproberen?
    Bijvoorbeeld kardoen (niet zeker of dat daar groeit), venkel, of meiraap, dat vind ik echt lekker, is ook nog eens een vergeten groente. En wortels passen (bijna) overal wel in :)
     
  8. Vogelinnetje

    Vogelinnetje VIP lid

    3 nov 2009
    7.181
    6.578
    113
    Ik bedoelde meer dat ik nergens online inspiratie ophaal. Ik ben echt iemand die gewoon niet tegen het grote online aanbod kan. Zoiets als de Allerhande is voor mij veel behapbaarder.

    O ik heb wel meer groenten gegeten dan die 3, was meer ter illustratie. Ik ben gewoon voor meer variatie. Ik zag ook al Nederlandse asperges in de winkel liggen :)
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  9. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Dat herken ik wel, ik raak verlamd van alle keuze tenzij ik naar iets specifieks op zoek ben. Werkt voor mij beter om een kookboek uit de kast te trekken en daar een week (of 2) uit te koken. Dan vraag ik mijn vrouw om een nummer tussen de 1 en x te roepen en dan tel ik langs de boeken en dan wordt dat het kookboek voor die week.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  10. Nummer4

    Nummer4 VIP lid

    14 dec 2019
    6.666
    6.561
    113
    Vrouw
    Ik haak ook af wanneer er reclame gemaakt gaat worden. Die typische 'influencers' die alles maar promoten omdat ze er wat geld voor krijgen. Nee, dan kijk ik liever naar mensen die gewoon vloggen omdat ze dat leuk vinden, wat foto's posten en er zelf niet beter van hoeven te worden (en gewoon een dayjob hebben naast hun instagram kanaal ofzo)
     
  11. Vissenkom

    Vissenkom Bekend lid

    9 aug 2024
    619
    678
    93
    Vrouw
    Over variatie en recepten gesproken; iemand zin om de soort van 'standaardrecepten' van hun gezin te delen? Misschien kan ik nog wel inspiratie opdoen, we blijven even hangen in dezelfde gerechten hier :roflmao:
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  12. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Dat doen wij ook dus zo'n beetje, maar dan bewust :o: We hebben een flink aantal gerechten waar we gewoon mee afwisselen. Het leuke is, vind ik dan, dat die gerechten ieder seizoen weer anders zijn, aan de hand van de groenten die er in dat seizoen verkrijgbaar zijn. Een winter-couscous is bijvoorbeeld weer heel anders dan couscous in de lente of zomer.
    Verder zijn veel peulvruchten-gerechten wel meestal hetzelfde, maar dat is dan een kwestie van afwisseling met koolhydraten en bijgerechten qua groenten.
    Ik probeer lang niet meer zo vaak iets uit zoals ik vroeger deed. Vind het zo veel overzichtelijker en nu krijg ik tenminste nooit meer het verwijt dat bepaalde gerechten te weinig aan bod komen. Nou ja, verwijt is een groot woord hoor ;) maar je snapt me vast wel. Af en toe probeer ik iets nieuws en soms valt dat in de smaak, soms minder. Als het in de smaak valt dan is dat weer één gerecht erbij die we dan weer regelmatig eten. En soms is het ook restjesverwerking waarbij het altijd een verrassing is wat er uitkomt :roflmao:
    Ik moet wel zeggen dat we doorgaans ook warm lunchen, dus 2x warm, dat telt ook mee qua warme gerechten. Daarbij probeer ik zelf af te wisselen met ontbijt, die strijd heb ik voor de overige gezinsleden maar opgegeven, man en kinderen eten eigenlijk altijd brood met dadels en olijfolie in verschillende vormen (niet per se ongezond natuurlijk, maar wat mij betreft mogen ze wel wat meer vatiëren). Nu met de ramadan loopt het wel een beetje anders natuurlijk, we eten meer soep en lichtere maaltijden dan anders.
    Ik ga straks eens een lijstje maken van wat we regelmatig eten.
     
  13. Vissenkom

    Vissenkom Bekend lid

    9 aug 2024
    619
    678
    93
    Vrouw
    Ja wij eten wraps met bonen, groene curry met rijst, pasta met groentesaus (danwel lasagne, spaghetti, of welke vorm dan ook), en dan nog een paar basisgerechten die we regelmatig eten (kikkererwtencurry, gnocchi, shakshuka). Maar ik zou wel het dubbele hiervan aan 'standaard'gerechten willen hebben haha. Ben dus erg benieuwd naar je lijstje!

    Overigens vindt m'n partner het wel prima, en 't kind is nog te jong om er over te zeuren, maar die eet het meeste in ieder geval ook gewoon. Maar ik vind het zelf gewoon zo saai...
     
    citroenrasp vindt dit leuk.
  14. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    OK, hier een poging

    Peulvruchten-gerechten:

    • L3ades (Tunesische linzenstoof), dat eten we dan met brood (zelfgemaakt brood uit de gietijzeren pan of baguette)
    • mujaddara (rijst met linzen op z'n midden-oosters) en koshary (Egyptische rijst/pasta met o.a kikkererwten en linzen)
    • dhal met rijst of platbrood
    • loubia (Tunesische witte bonen in tomatensaus), dit eten we met zelfgemaakte brood of baguette of met pasta
    • refried beans, met platbrood of baguette
    • pakora (dit is meer een bijgerecht), van kikkererwtenmeel
    • linzen- of kikkererwtensalade
    • bissara (Marokkaanse tuinbonenpuree), met brood
    • frik chorba (Tunesische soep met parelgerst en kikkererwten, soms met een stukje vlees erdoor maar meestal zonder)
    • rode linzensoep, met brood en/of andere bijgerechten
    • hummus, en dan niet gesmeerd op een boterham (hoe komen Nederlanders daar nou weer op :|), maar met zelfgebakken platbrood, met extra olijfolie om te dippen, olijven, enz

    Eiergerechten:

    • ojja (Tunesische variant van shakshuka)
    • keftaji (ei, hete peper, gebakken aardappeltjes)
    • rijst met ui en paprika (of andere groenten) en ei
    • Tunesische tajine (= een soort frittata). Is meer een bijgerecht. Hier zit vaak wel een beetje kip door, maar dat kan weggelaten worden
    • soms ook gewoon een gekookt ei bij een gerecht dat verder weinig eiwitten bevat
    • nasi/bami met gebakken ei, al moet ik zeggen dat ik dat niet bepaald vaak maak, maar vind het gewoon veel werk

    Overig vegan:

    • gerechten met seitan, dat kan van alles zijn van belegde broodjes tot pasta's. Ik maak ook wel eens kikkererwten-tofu of scrambled tofu, ook lekker, dit kan je eigenlijk overal wel mee combineren
    • couscous met gestoofde venkeltakjes
    • verschillende dips zoals sabanekh (met bladgroenten), zaalouk, slata mechouia (hete peperdip), shakshuka (dat is in tegenstelling tot de meer bekendere naamgenoot, een simplele vegan saus van tomaat, ui en hete peper) dat wordt traditioneel wel vaak met vis gegeten maar dat laten wij soms weg.

    Verder eten we echt ontzettend veel pasta. Tunesië is de op één na grootste verbruiker van pasta, mijn man was dit van huis uit gewend en ook ik ben er mee besmet geraakt :o: Van traditionele gestoomde pastagerechten tot macaroni- en parelcouscoussoep (dat zijn typische wintergerechten), en de "gewone" pastasoorten met tomatensaus. Oh en natuurlijk makarouna bechamel, ook wel de "Arabische mac 'n cheese" genoemd. Dit eten we echt maar af en toe, niet erg gezond en nogal machtig maar op z'n tijd lekker.
    Aglio e olio is ook een favoriet, alsook pasta all'ortolana (pasta met groenten). Pasta's zijn hier niet altijd vegetarisch/vegan, maar wel regelmatig. Mijn schoonmoeder deed vaak kikkererwten door de spaghetti (wel weer spaghetti op z'n Tunesisch), erg lekker!
    En couscous eten we ook vaak. Dan maak ik het voor 2x; de eerste keer met een stukje vlees en de tweede keer dus zonder. Couscous met vis vind ik ook lekker, helaas mijn man minder dus dat maak ik eigenlijk nooit. Als we vis eten is dat apart gebakken (of liever nog gebbq'd) als bijgerecht naast een willekeurig hoofdgerecht.

    Gehakt is hier bijna altijd kalkoen, rundergehakt koop ik eigenlijk nooit en als we eens rood vlees eten dan is dat schaap/lam, niet in gehaktvorm. Verder vooral kip/vis maar probeer onze vlees/vis consumptie te beperken tot 2 a 3x per week. En dan hoeft dat per keer niet altijd veel te zijn; dat kan net zo goed broodjes pulled chicken van een halve kipfilet zijn voor 4 personen. En de andere keer is het weer wat meer.

    Kaas eten we amper, toevallig gisteren eenx mac n cheese gemaakt met een stukje kaas dat in de koelkast lag waarvan ik niet goed wist wat ik ermee moest. Heb er trouwens bloemkool en witte bonen door gedaan voor extra voeding, was best lekker :)
    Maar ik ga er niet extra kaas door kopen...
    Als we lasagne eten (echt heel sporadisch), dan maak ik dat met bechamelsaus, ipv kaas.

    Ik vergeet nu denk ik heel veel, maar bij deze een opsomming.
     
  15. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Random:
    Meerdere dagen achter elkaar te eten:
    • Lasagne met italiaanse groentemix en kastanjechampignons ipv erwten
    • Nasi met pinda's
    • Pilav met cashews, paprika, kikkererwten, perziken,
    Het moest snel/ we hebben echt geen zin om te koken
    • Wraps met vega kipschnitzel, groentemix en saus
    • Noedels met groentemix, pinda's en saus
     
    Vissenkom vindt dit leuk.
  16. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Oh ja, wij hebben hier dus géén nepvlees te koop, vandaar dat 't vooral peulvruchten/ei/seitan is dat we eten. Ik denk dat daar niet veel aan zou veranderen als het ineens wel te koop is hoor, omdat we toch liefst zo min mogelijk bewerkt eten en ik ze vaak toch niet echt lekker vind (is absoluut geen oordeel naar degenen die het wel eten :)). De seitan maak ik zelf met 2 ingrediënten; bloem en water.
     
  17. Mamafiets

    Mamafiets VIP lid

    22 apr 2019
    18.359
    30.650
    113
    Vrouw
    Ik wil graag ook inspiratie. Hieronder onze herhaalrecepten.

    Stampot met wortel, pompoen en/of pastinaak.
    En dan zonder worst of spekjes, maar met geroosterde amandelen en vegaballetjes. (Kan ook met boerenkoolstamppot)

    Hartige taart:
    Kant en klaar taartdeeg (vers uit de koeling die je alleen nog moet uitrollen) klaarleggen in een springvorm of taartvorm (ik gebruik mijn vlaaivorm altijd hiervoor)
    Vega"gehakt" met daar doorheen een halve geraspte courgette en tomaat.
    Dat even aanbakken met een uitje, prei, de rest van de courgette in stukjes en wat je maar lekker vind of over hebt aan groenten.
    Vulling in de taart. (Vegan) stroooikaas eroverheen en 20 minuten bakken.


    En als het snel en makkelijk moet (mijn mannen worden hier ook heel blij van altijd):
    Gyros of shoarmareepjes van vivera met knoflooksaus, chilisaus, pitabroodjes en salade (ijsberg, tomaat paprika)
    Ik bak met de reepjes vaak ook een uitje mee.
     
    Vissenkom vindt dit leuk.
  18. Fruity90

    Fruity90 Fanatiek lid

    16 jan 2022
    2.887
    4.160
    113
    Vrouw
    Ik eet ook het liefst minder bewerkt maar soms is het even niet te doen met twee werkenden en sport en alles eromheen. En dan denk ik: de echte kipschnitzel die ik vroeger at is bijna net zo bewerkt als de vega variant die ik nu eet ¯\_(ツ)_/¯
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  19. citroenrasp

    citroenrasp VIP lid

    12 mrt 2017
    16.368
    21.747
    113
    Dat is zeker waar! Vlees is vaak erg bewerkt, en vleeswaren al helemaal (daarom snap ik ook niet zo goed dat deze als gezond worden gepropageerd).
    Het is vaak ook bewerkt vlees dat er wordt nagemaakt. Ik denk daarom ook dat die vleesvervangers mij niet aantrekken (naast dat ik die smaak van de vleesvervangers van de jaren '90 niet uit mijn hoofd krijg) want ik eet meestal "echt" vlees. Kipfilet kan je nog wel imiteren maar met drumsticks ofzo wordt dat al anders... En een lamsbout lijkt me helemaal lastig om van soja te maken.
    Dus dan maar gewoon minder vlees, meer peulvruchten en af en toe echt vlees.
    Vanavond eten we trouwens shawarma, 3/4 kipfilet gebruikt voor 5 personen. Ik let dus ook op de hoeveelheid.

    Overigens heb ik ook niet altijd tijd om iedere dag te koken, of in ieder geval uitgebreid te koken, maar ik kook vaak grotere porties en vries die dan in. Dubbele hoeveelheid seitan (1 voor nu, 1 voor de vriezer), grote pan kikkererwten om in te vriezen enz.
     
    Saartje33 vindt dit leuk.
  20. Vissenkom

    Vissenkom Bekend lid

    9 aug 2024
    619
    678
    93
    Vrouw
    Ik heb 1 keer zelf seitan gemaakt en vond het qua structuur en zo echt prima, maar zoooo wat een werk. Mis ik een trucje? :roflmao: Echt nooit weer gemaakt om die reden, terwijl ik 't best zou willen eten!

    Echt top, ik zal zo ook even iets uitgebreider onze "go to's" delen yer inspiratie ;)
     

Deel Deze Pagina