Ja maar je moet ook realistisch zijn. Wat kun je immers tegenwoordig nog kopen voor 60 euro? Zelfs onderbroeken bij de Hema voor mannen zijn al 10 euro oid. Paar onderbroeken en wat sokken en je bent er al doorheen. En dan hebben we het helemaal nog niet over winterjassen of schoenen.
Als ik bv twee maanden geleden begonnen was met kleedgeld hier bij de oudste, dan had ze voor zestig euro nieuwe broeken, truien en schoenen moeten kopen en wordt ze dus niet gestraft voor niet goed budgetteren, maar voor een groeispurt waar ze niks aan kan doen. Bij TS lees ik datzelfde ‘probleem’. En ja, als volwassene moet ze dat zelf kunnen, maar ze is nog geen volwassene en heeft nog wel even tijd het te leren
Hier krijgen ze 50 (de jongste) en 60 (de oudste) euro per maand en aan hun kledingkasten te zien kun je daar (meer dan) genoeg voor kopen. Sokken en ondergoed betaal ik, maar dat zijn de kosten niet (ze vinden hier Zeeman veelal prima - alleen voor bh’s niet). Schoenen, jassen en sportkleding betaal ik ook. Voor slecht budgetteren zou ik inderdaad geen uitzondering maken, maar voor een groeispurt wel. Maar hier nooit nodig geweest (of nou ja, ik heb een keer een broek voor ze meegenomen in de uitverkoop ). Jongste is een keer hard gegroeid, dan koopt ze een maand twee of drie broeken en dan kan ze weer even vooruit.
Maar hoe dan? Een simpele broek kost zo minimaal 40 euro en dan is het goedkoop. Paar schoenen ben je ook minimaal 100 euro kwijt. Maar jij hebt meiden ook denk ik? Want dat scheelt wel aanzienlijk. Voor dochter is het veel makkelijker dan voor zoon.
60 per maand is 720 op jaarbasis. Deel dat even voor het gemak door 2 seizoenen. Dan hebben ze per seizoen 360,- Zonder groeispurt kun je daar toch wel aardig mee uitkomen lijkt mij. Moeten ze een compleet nieuwe garderobe door een groeispurt, dan is dat wel te weinig. Maar elk seizoen een paar nieuwe dingen is toch genoeg. Ik koop ook niet elk jaar een hele berg nieuwe kleding. Als wij starten met kleedgeld zorgen we dat ze voor het komende seizoen volledig gekleed zijn. Dan kunnen ze gaan sparen voor het volgende seizoen. We hebben bij elk kind gezegd: je krijgt dit bedrag. Kom je er niet mee uit, dan moet je maar laten zien waardoor het komt. Dus moeten ze er een overzicht van geven. Dat heeft geen van de kinderen gedaan Dat bijhouden vinden ze veel te veel gedoe, ze leggen het zelf wel bij van hun bijbaantje.
Ik heb meiden inderdaad. Bij bv. de H&M en Stradivarius (bij die twee winkels kopen ze het meest) en ook bv. Bershka heb je voor 30 euro vrij veel keus (bij Bershka ook voor jongens) en zo zijn er nog wel meer winkels.. De jongste past bij de H&M nog in de kindermaten, wat ook scheelt. En in de sale zijn er vaak ook nog broeken voor minder te koop. Het is ook wat je gewend bent. En ze krijgen niets van zoeken naar winkels waar de kleding goed betaalbaar is, zéker niet wanneer ze soms nog hard groeien. Schoenen gaan niet van hun kleedgeld, dat maakt natuurlijk wel verschil.
Ja dat maakt veel verschil en ik vind het voor meiden ook veel makkelijker. Kindermaten zijn ze hier inmiddels echt wel uit en dat maakt het ook lastiger. Dochter is 1.75 met lange benen, maar draagt maat 34, dus vaak is het dan te kort. Jeans gelukkig wel vaak in lengtematen.
Tja, is misschien ook net wat je gewend. Beetje redelijke winterjas en je bent al door helft van je winterbudget heen. Paar schoenen erbij en dan blijft er niet veel meer over. Maar goed, je hoeft natuurlijk niet elk jaar een nieuwe winterjas. Zeg niet dat het niet kan, maar vind het ook niet overhouden. Alles is zo duur aan het worden. Hier krijgt zoon dus 100 euro en dat vind ik niet heel ruim. Leg best vaak nog even wat bij (maar die groeit dus nog wel).
Ook de oudste met volwassen maten vind genoeg voor rond de 30 euro, gelukkig. Doordat ze heel slank is, is het wel zoeken, maar tot nog toe lukt het nog steeds. Bij de jongste is de slankheid ook een uitdaging, maar sommige broeken bij Stradivarius vallen vrij smal en wat langer waardoor ze daar meestal wel slaagt. Jongens heb ik niet, dus kan daar uit eigen ervaring niets over zeggen. Maar ik laat mijn dochters het ook zelf uitzoeken; dat zou ik met een jongen ook doen. Dat is nu net de ‘lol’ van kleedgeld, lijkt me.
Ja tot ze er zo bij lopen dat je het echt niet meer aan kunt zien. Gaten in kleding etc. Hoog water, onderbroeken bij vader uit de kast jatten etc.
Oh haha, ja dan zul je toch wat moeten doen. Nou dat doen ze hier echt niet gelukkig. Doordat ze hier al aardig uitgegroeid zijn voor we met kleedgeld starten starten ze ook met een goede winterjas. Daar doen ze dan de eerste jaren mee. Ze krijgen hier een vast bedrag per maand en als ze netjes kunnen aantonen dat het te weinig is willen we best kijken of het bedrag omhoog moet. Maar dat doen ze niet. Ze leggen zelf wel bij van hun bijbaantje.
Dat ligt niet per se aan jongen zijn of niet. Maar ik ben daar wel enigszins simpel in: gaan ze er structureel niet goed mee om, dan krijgen ze geen kleedgeld meer, want dan kan dat kennelijk niet.
Klopt hoor, heb het hier daarom ook een tijdje stopgezet. Inmiddels gaat het beter, mag ook wel aangezien hij bijna 18 wordt.
Hier hebben de oudste kinderen nooit kleedgeld gekregen. Gingen ze eens een dagje winkelen met een vriend/ vriendin dan kregen ze een bedrag mee en konden ze dit besteden. Kwam daar iets bij dan werd dit overlegd en maakte ik evt iets extra over. Werkte altijd prima. De oudste is 21 jaar en werkt voltijds en verdient meer dan goed en betaald alles zelf, de middelste studeert nog maar verdient een leuk bedrag per maand om vrij te besteden of te sparen. Voor haar leg ik weleens iets bij en de oudste schuif ik ook weleens iets toe omdat ik het hem gun omdat die zo zelfstandig is en zo hard werkt. Bij de jongste gaan we het ook zo doen.
Dochter koopt inderdaad ook vaak bij zara/stradivarius/new yorker/bershka e.d. maar ik vind het best krap hoor. Een broek is 40, shirtje zo 10/15 euro. Een vestje ook zo 20 ofzo Kleding is gewoon duur.
Bij mijn jongste gaat kleedgeld überhaupt zinloos zijn, die gaat gewoon absoluut never vrijwillig een winkel in Vorige week moest ie echt mee voor schoenen, de rest gaat allemaal online. Ik weet wat hij wil, simpele broeken en overhemden, truien of shirts met ruitjes, streepjes of effen. Gisteren de nieuwe zomerkleding gepast dus hij is er weer van af tot de herfst. Was inclusief schoenen voor 220 euro klaar voor het hele seizoen inclusief pyjamas en ondergoed. Broeken pasten nog en hopelijk blijft dat zo. En als ie op zijn vader lijkt (en dat doet ie) heeft ie geen kleedgeld nodig om te leren omgaan met geld: gewoon alleen naar de winkel als het echt niet anders kan en het 3 maanden geleden eigenlijk al had gemoeten Dochter houdt wel van kleding, voor haar is een passende outfit bij verschillende activiteiten erg belangrijk. Zij kleedt zich in een niche stijl en slaagt daarvoor alleen online bij Shein en in de kringloop. Ze draagt alles jarenlang (want zo slecht is die kwaliteit helemaal niet als je goed oplet, ze is ook al een jaar of 4 uitgegroeid) en combineert van alles. Ze gaat dus ook niet de stad in om eindeloos te shoppen en allerlei impulsaankopen te doen. Heeft ook geen zin want daar vind je geen victoriaanse kleding en al helemaal niet in haar lastige maat. Voor haar betaal ik het meeste, maar bij de kringloop betaalt ze ook wel eens zelf. Maar het gaat allemaal om zulke lage bedragen tegenwoordig omdat ze een grote basis heeft en daar dus jarenlang mee doet dat dat geen grote kostenposten zijn.
Dat hoeft natuurlijk ook helemaal niet. Maar mocht je het toch wel willen doen dan kun je eens kijken wat je nu gemiddeld genomen op jaarbasis uitgeeft aan de kleding en het kleedgeldbedrag daar op baseren. Hier vinden ze het juist fijn om op den duur gewoon zelf op stap te gaan, zelf te beslissen of ze dat bedrag aan die broek of trui willen uitgeven zonder dat ik zeg dat ze geen trui meer nodig hebben of dat ik die broek te duur vind. En ik vind het ook erg makkelijk. Zij gaan zelf op stap, ik hoef me niet druk te maken of ik dan wel of niet kan. Geen geen en weer geapp: 'mag ik?' 'Zal ik?' 'Krijg ik het?' Gewoon hun verantwoordelijkheid.
We geven de kinderen liever een groter bedrag per kwartaal dan een beetje per maand. Per maand is het hier niet zo duidelijk hoe hard ze groeien, dus de kans is dan groter dat ze met een maat thuis komen die niet zo lang meer mee gaat. Daarnaast vind ik het zelf ook niet nodig om aan te leren dat je elke maand iets nieuws nodig hebt. We kijken dus 2 x per jaar naar een winter/zomer garderobe. Mocht er in de tussentijd echt iets kapot gaan of veel te klein worden dan krijgen ze natuurlijk ook wel nieuw maar dat is eigenlijk nog nooit voorgekomen. Hun voeten groeien ook niet in grote spurten maar heel langzaam. Dus wat dat betreft hebben we ook “geluk”. Oudste is nu ruim 17, en die groeit nog wel wat maar niet meer zo hard dat ie buiten z’n kleding maat valt. Hij koopt niks nieuw, want alles past nog en hij heeft zat. Hij is wel heeeeeel dun en lang dus voor hem zijn we wel aangewezen op duurdere merk spijkerbroeken. Maar die vervangen we als er een stuk gaat. Wat gelukkig nog maar 1 x is gebeurd want die G-star broeken blijven tot nu toe erg mooi. Gelukkig dus hun geld wel waard.
Nou ik heb nog nooit een winterjas vsn €150+ gekocht en altijd prima jassen gehad. Dus als mijn kind zo'n, in mijn ogen hele dure, jas koopt is het gevalletje "jammer dan dat je niet uitkomt, consequentie van je keuze"*. Net als wanneer ze er achter komen dat 2 merktruien niet toereikend is dus dat je beter 4 van bijvoorbeeld h&m kan kopen. *uitgezonderd wanneer het door de maat niet goedkoper kan