HB, ontwikkelingsvoorsprong, intelligent, versneld, verrijking etc deel 2

Discussie in 'Schoolkinderen en pubers' gestart door Zonnestralen, 21 feb 2022.

  1. Baileyy

    Baileyy VIP lid

    12 feb 2012
    5.629
    1.443
    113
    Tja zij laat het dus niet zien
    Ik twijfel dus zelf ook wel hoor. Maar beide andere kinderen versneld ook op deze school. Maar mijn dochter past zich aan, doet niet moeilijk, voorbeeldige leerling. En nu dus pas in groep 6 die formulieren. Omdat wij nu nog een keer moeten invullen voor een vervolglijst ga ik ook twijfelen hoor.
     
    owly vindt dit leuk.
  2. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.328
    10.294
    113
    Als je kijkt naar het zijnsluik past dat bij haar?

    Vooral meisjes passen zich snel aan. Hoe is ze thuis?
     
  3. Sunnygirl79

    Sunnygirl79 Actief lid

    11 jul 2018
    233
    63
    28
    Vrouw
    #3983 Sunnygirl79, 13 apr 2025
    Laatst bewerkt: 13 apr 2025
    Ik lees al een tijdje mee. Mijn kind heeft al voor de 2x per jaar toetsen voor alle categoriën, van begrijpend lezen tot rekenen, technisch lezen spelling en werkwoordspelling een I. Vrijwel altjid gehad ook. Echter, nu zei mijn eigen psycholoog aan de hand van wat ik soms vertel over hetgeen in het gezin gaande is, is je kind niet hoogbegaafd. Dat vroeg zij, omdat onze dochter heel erg in de Harry Potter wereld zit. Zij heeft alle delen sinds groep 6 al 2 x gelezen. Nu is ze druk bezig tot 23:00 uur s avonds en s morgens 7:00 uur weer met fascisme, nationalisme, kapitalism e.d. Heeft ze zichzelf voor opgeworpen. Ze zit nu in gr. 7. In gr. 2 hield zij al een spreekbeurt over zwaartekracht en de ruimte (uit zichzelf). Kortom brede interesse en zij kan zichzelf niet uitzetten.
    Ik heb het met de juf besproken. Zij zei dat zij niet eerder aan HB gedacht had, maar wel zou kunnen. Ze had een checklist. Geen idee hoe betrouwbaar dat is. Die gaat ze eerst bij de verrijkingsgroep afnemen, waar mijn dochter niet eens in zit. En daarna bij dochter Ik denk dat dat zo'n checklist niet alles zegt over IQ en een leerkracht is eigenlijk niet degene die IQ-testen af moet nemen.

    Ik betwijfel of ik haar niet zelf moet laten testen particulier op eigen kosten. Aan de andere kant vraag ik mij af, wat ik eraan ga hebben. Ze krijgt, als heeft ze wel HB straks VWO-advies, en anders waarschijnlijk ook, en daar gaat ze dan naar een VWO al dan niet een brede dakpanklas. Niet iedereen zal HB zijn, maar maakt dat dan veel uit? Met andere woorden, wat zou het ons brengen als wij haar laten testen en haar IQ is 128 of boven de HB grens en 131 ofzo. Ze kan dan wellicht meedoen met verrijking maar dat is 1,5 uur. In de klas krijgt ze al wat uitdaging zoals bijv. afgelopen week over de Stelling van Pytagoras e.d.
     
  4. rijo

    rijo VIP lid

    5 mrt 2014
    5.272
    2.034
    113
    Ik lees regelmatig mee in dit topic, af en toe post ik iets. Mijn zoon gaat naar een externe plusklas, mijn dochter hopelijk volgend jaar. Ik werk zelf ook in het onderwijs en in overleg met de directie mag ik materialen voor verrijking aanschaffen (groep 1-8) :thumup: Ik heb al aardig wat op mijn lijstje staan, maar ik zou ook graag jullie input willen. Welke spellen/speelgoed/boeken/... zorgen ervoor dat jouw kind(eren) in de 'flow' komen? Ik kom regelmatig dingen tegen die ik nog helemaal niet ken, wellicht kan ik hier ook nog wat inspiratie op doen!
     
    Fristi2012 vindt dit leuk.
  5. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.328
    10.294
    113
    Bij zoon niet echt veel verrijking als in boeken, speelgoed en spellen.

    Boeken hebben ze een mooie verzameling maar niet iets aparts.

    Ze doen heel veel projecten als verrijking. Dus zoon roept gelijk fatsoenlijke lijm/ lijmpistolen/ goede stiften en potloden.

    Betreft materiaal Microbit!

    Ze leende lego spike want dat is nog al een grote uitgave

    Wat zoon thuis veel oefende is de diabolo.
     
    rijo vindt dit leuk.
  6. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.328
    10.294
    113

    Ik zou niet uitgaan van een mening van een psycholoog als het niet zijn gebied is.

    Mijn tip is kijk naar het zijnsluik. Herken je daar je kind in? Dan zou ze hoogbegaafd kunnen zijn.

    Of het nu nog zin heeft dat heeft meer te maken hoe ze in haar vel zit.

    Als ze nu haar zien en uitdaging krijgt is dat misschien voldoende.

    Maar het is vooral belangrijk dat stel dat ze wel hb is haar zelf begrijpt. Waarom dingen anders lopen, andere kinderen anders doen dan verwacht en andersom. Als je begrijpt waarom je dingen anders doet/ denkt begrijpt je ook eerder wat je sterke en zwakke punten zijn.
     
  7. NiekeKris

    NiekeKris VIP lid

    13 apr 2008
    23.139
    8.870
    113
    @Sunnygirl79: Ik zou alleen laten testen als er een (begeleidings)vraag ligt. Dus bv. als ze niet goed in haar vel zit en/of op school niet krijgt aangeboden wat ze nodig heeft. Een test kan dat inzicht en handvatten geven. Als ze goed in haar vel zit, gezien wordt en de benodigde uitdaging krijgt, dan voegt een test weinig toe.
     
  8. Sunnygirl79

    Sunnygirl79 Actief lid

    11 jul 2018
    233
    63
    28
    Vrouw
    Bedankt. Dat model van Zijnsluik waar je vaak naar verwijst, is ook maar een model van een persoon, Tessa Kieboom in dit geval. Zij geeft aan dat de kenmerken bij iedereen aanwezig zijn maar bij HB prominenter. Zo zijn er meer mensen, F. Mönks, E. van Gerwen, Landelijk informatiecentrum hoogbegaafdheid, die ook sommige kenmerken meer prominenter vinden. Dat is lastig om af te gaan op basis van dat soort kenmerken lijstjes, omdat het een verkeerde uitslag kan geven.
     
  9. owly

    owly VIP lid

    19 aug 2013
    22.328
    10.294
    113
    Klopt maar geeft een beter beeld dan hb is je bent slim. Dat mensen verder kijken dan alleen het slimme. Het bevat zoveel meer.

    Bij mensen die het nog niet weten kan het meer duidelijkheid geven.
    Bijvoorbeeld door te zeggen we gaan in overleg met school/ huisarts etc.
     
  10. Maan14

    Maan14 Fanatiek lid

    6 feb 2022
    2.863
    3.023
    113
    Wij lopen momenteel echt vast met de jongste,

    Dwars boos gedrag en heel brutaal geeft en bijna twee maanden aan niet meer naar school te willen. Gesprek met de intern begeleider was uitgesteld wegens prive omstandigheden vanuit hen super vervelend voor hun natuurlijke. Maar het gesprek met de ib'r gaf ook niet echt heel erg veel verheldering. Zoon onder presteert, wilt niet opvallen. Gaat naar de verrijkingsklas en heeft die het ook prima naar zijn zin. Verder heeft de juf het idee dat die verder zit dan groep 2, ' zit in groep 1 en is 4, volg al groep 2'

    Nu dus weer een DHH invullen maar dan vanuit ons en hen en komen er hier adviezen uit waar school iets mee kan. Ze willen nu de laatste 9 weken volledig in zetten op onderzoeken naar wat nodig is voor groep 2 om hem uit te dagen.

    School zelf is steeds een twijfel vanuit ons, het is een fijne school maar hij word flink gepest als die buiten de boot valt, dus zijn stotteren, waardoor hij nu heel introvert is opschool. En zich absoluut niet wilt laten zien of horen. Maar ook omdat hij ' slim' is.

    Nu hebben wij helaas te horen gehad dat ze denken dat hij de zelfde ziekte als zijn broer heeft, wat zou betekenen dat de toekomst uit moet wijzen wat slim is en of hij niet ook naar de Mytylschool moet. Waardoor wij ook best wel met onze rug tegen de muur staan kwa wat allemaal wel of niet slim is.
     
  11. Consuminderma

    Consuminderma Bekend lid

    27 apr 2024
    904
    643
    93
    Wat sneu. Ik las over het pesten en dacht direct: overstappen! Een plek zoeken waar hij zich veilig voelt. Maar daarna je andere opmerking en dan is dat allemaal niet zo gemakkelijk.... kun je niet in instantie als het cjg vragen mee te denken? Dan hoef je misschien niet alles zelf uit te zoeken.
     
  12. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.249
    28.278
    113
    Dit is tegenstrijdig. Imo kan het geen fijne school zijn als hij wordt gepest (niet voldoende gedaan wordt tegen het pesten).
    Een kind kan niet leren, ontwikkelen en zich open stellen in een onveilige omgeving.
    Ik zou eerst inzetten op een veilige omgeving creëren (op de huidige school of op een andere school) en dan pas gaan kijken naar hoe je je zoon meer open kunt krijgen.
    Het is alsof je constant over iemand voet rijdt, je afvragen waarom hij zijn voet niet gebruikt, en dan een traject opzet om te kijken of en hoe hij opnieuw kan gaan lopen. Imo moet je allereerst stoppen met over zijn voet rijden (het pesten moet stoppen, linksom of rechtsom) , dan kan het gaan genezen, en dàn kan je gaan kijken naar hoe hem te ondersteunen weer te lopen (zichzelf te zijn, zekerder te worden van zichzelf).
     
  13. Maan14

    Maan14 Fanatiek lid

    6 feb 2022
    2.863
    3.023
    113
    Precies zoals jij het omschrijft. Maar daar tegen/over word dus heel lachoniek gedaan en het probleem bij hem gelegd... Dingen als, hij heeft vriendjes. En wij hebben het idee dat die niet weerbaar genoeg is. Maar de kern word niet aangepakt. En dat is dat hij zich niet veilig genoeg voelt om zijn eigen te zijn. Ik wil ook bij een anderen school hier gaan kijken. Maar hij wilt zelf absoluut niet van deze school af, want ik heb zo veel vrienden. Maar dat is dus tegenstrijdige vanuit hem. En roept ook vragen op bij ons.
     
  14. KleineLai

    KleineLai VIP lid

    30 dec 2017
    14.249
    28.278
    113
    Dat is lastig ja. In hoeverre kan je een kleuter vertrouwen op zijn woord is ook lastig in te schatten.
    Ik denk dat het belangrijk is om toch maar (weer) in gesprek gaan met school. Ik denk dat kunnen vertrouwen op de school het aller belangrijkste is. Als een juf zegt: 'hij wordt niet gepest' en je gelooft dat niet (100%), dan zit de relatie niet goed. Je zou de juf moeten kunnen vertrouwen. Als na gesprekken de twijfel nog steeds blijft dan zou ik op zoek gaan naar een andere school.
    Om een kind goed te kunnen ondersteunen moeten de neuzen dezelfde kant op en is het beeld van het kind en de situatie voor iedereen duidelijk en gelijk. Als dat niet zo is dan is goede samenwerking niet mogelijk. Ik zou dan zoeken naar een school waarin samenwerking wel mogelijk is.
    (Vriendjes kan je ook op een nieuwe school maken. Dat weet je zoon niet, en dat is logisch want hij is 4, zijn wereld is dat wat hij ziet. Maar wij ouders kunnen wel al verder kijken, het grote plaatje zien, en beslissingen nemen voor zijn toekomst)
     
  15. Consuminderma

    Consuminderma Bekend lid

    27 apr 2024
    904
    643
    93
    Een tip voor nieuwsgierige kinderen: wetenschapsfestival Next.
    https://expeditienext.nl/

    Is komende woensdag, het is nu nog niet uitverkocht maar gebeurt vaak wel.
    Ze kiezen elk jaar een andere stad buiten de Randstad en zetten met organisaties uit die regio een veelzijdig programma neer. Dit jaar in Roermond. Is door de hele stad heen op binen en buitenlocaties.
    Zoon heeft vorig jaar echt de dag van zijn leven gehad met zoveel wetenschappers om zich heen. Dus wij zitten woensdag 2x2 uur in de trein:thumup:
     
    owly, KleineLai en Sado vinden dit leuk.
  16. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    6.036
    2.900
    113
    't Gezellige Brabant
    Wij hebben laten testen bij Praktijk Hoogbegaafd. Dat is volgens het model van Duran. Zoek maar eens op. Het slim zijn omvat maar ca. een kwart van het hoogbegaafd zijn. Er komt zo veel meer bij kijken.
     
  17. Lief of Stoer

    Lief of Stoer VIP lid

    25 apr 2011
    6.036
    2.900
    113
    't Gezellige Brabant
    Ik kom zo af en toe eens spieken in dit onderdeel en ik wil even vragen naar ervaringen. Ik loop er tegenaan dat als je vertelt dat je dochter nu voor de keuze havo/athenuem staat, men gelijk gaat blaten dat ze iets moet kiezen wat zij wil en vooral niet te moeilijk moet gaan zitten en bla die bla die bla. Maar echt verdieping of kennis is er dan niet. Ze denken allemaal dat atheneum veel moeilijker is. Misschien is dat algemeen wel zo. Maar is dat ook zo in haar geval?

    Mijn dochter zit momenteel in een combi brugklas havo/vwo waar ze op vwo niveau les krijgen. Ze heeft ontzettend moeten wennen en heeft er erg slecht voor gestaan vóór de kerstvakantie. Maar ze heeft zich herpakt en heeft nu de cijfers om naar Atheneum te kunnen. De laatste tijd gaat zij veel beter op de opdrachten waarbij zij moet toepassen en niet zozeer het leren van rijtjes woordjes en/of begrippen e.d. Dit is precies wat de mentor 3 weken terug ook aangaf bij een gesprek, dat atheneum veel meer over toepassen van de geleerde stof gaat. Mij bekruipt dus het gevoel dat ze uiteindelijk beter zal presteren op het atheneum als op de havo. Zijn er hier mensen die hetzelfde hebben meegemaakt?

    Terug naar de Havo kan altijd nog, maar andersom lijkt ons een stuk lastiger. Dat heeft ook te maken met de mindset van onze dochter. Zij neemt genoegen met een voldoende. Dat zal ze op welk niveau dan ook altijd zo blijven doen of het nu kader zou zijn of atheneum bij wijze van spreke. Ik ben benieuwd naar jullie mening.
     
  18. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Ja, onze dochter zat ook in zo'n combiklas en heeft op haar eigen verzoek een dag meegelopen in een Havoklas en een VWO-klas om te ervaren wat het verschil was. Daarna heeft ze voor VWO gekozen, al past Havo beter door dyslexie, maar daar herhaalden ze de stof teveel naar haar zin. Dan raakte ze sneller afgeleid. Op VWO gaan ze er vanuit dat je een bepaalde basis hebt, dingen worden korter uitgelegd en er is weinig herhaling. Verder gaan ze ook wat meer uit van inzicht. Al is het verder geen wereld van verschil hoor.
    Ze deed het echt goed en is de afgelopen jaren zonder onvoldoendes overgegaan en in haar examenjaar, nu dus, is ze zoveel ziek geweest, totaal geen concentratie en energie sinds de herfstvakantie, dat ze erg achteruit is gegaan.
    Nu met vitaminen enz., andere medicijnen en allerlei onderzoeken gaat het langzaam beter, maar ze is nog steeds niet de oude, dus ze heeft nu besloten helemaal geen examen te doen en volgend jaar 5 Havo te doen, want ze wil toch naar het HBO (al raden ze voor die opleiding VWO aan) en ze weet niet of ze volgend schooljaar wel weer helemaal de oude is.
    Er bleken dus veel meer haken en ogen aan te zitten als je zakt voor VWO dan wij wisten.
     
    Lief of Stoer vindt dit leuk.
  19. Consuminderma

    Consuminderma Bekend lid

    27 apr 2024
    904
    643
    93
    Wat voor haken en ogen bedoel je?
     
  20. Jo79

    Jo79 VIP lid

    6 mei 2007
    25.068
    3.862
    113
    Als ze nu examen gaat doen, nemen ze die cijfers mee naar de Havo van vakken waarvoor je slaagt en dat wordt niet gecompenseerd o.i.d., dus met een 6 geslaagd is een 6 voor Havo. Er komt alleen achter te staan dat het een verzwaard cijfer is. Alsof er ooit nog iemand naar je cijfers gaat kijken (tenzij je bijvoorbeeld op de universiteit een studie wiskunde/natuurkundecombinatie ofzo gaat doen), maar je kunt dan dus bijvoorbeeld niet die cijfers gebruiken om je gemiddelde op te krikken.
    Een aantal vakken heeft ze al afgerond, dus die neemt ze mee en daar krijgt ze vrijstelling voor.
    Inmiddels is de Vavo in naastgelegen plaats ook gestopt, zou ze dus met het OV naar een grote plaats moeten. Bij Vavo beginnen ze weer bij de basis, als ze gewoon Havo op school doet, alleen van dat leerjaar. Zie het nut er niet van in om ook weer die basis te krijgen, tenslotte heeft ze het al die jaren goed gedaan.
    En zo meer van die dingen.
     

Deel Deze Pagina