Hallo Dames, Ik zou graag advies willen. Als je 33 jaar bent en al 13 maanden probeert om zwanger te worden maar dat lukt niet en alle onderzoeken zijn goed zowel voor je man als voor jezelf, wat doe je dan eigenlijk? Als gynacoloog (in nederland zeggen ze meestal) zegt ja ga maar weer 1 jaar proberen en als het volgende jaar niet lukt kom maar terug. Kan je dan eigenlijk een ivf afdwingen of niet? Want we weten allemaal hoe jonger je ivf doet liefst onder 35 a 36 jaar, hoe meer slagingkans je hebt. Je bent ook geen 20 meer. Als Nederlandse artsen je niet willen helpen en moeilijk doen kan je dan naar Belgie gaan, is het daar wat makkelijker? En hoe zit het met Nederlandse aanvullend verzekering meenemen naar Belgie? Misschien een dame die zelfde heeft meegemaakt?
Wat ontzettend jammer en verdrietig dat het jullie nog niet gelukt is. En ik snap je zorgen goed. Wat ik niet helemaal uit je verhaal kan opmaken, ben je al naar de huisarts geweest en in het ziekenhuis? Omdat je zegt in Nederland zeggen ze meestal ga het maar nog een jaar proberen. Is dit tegen jou gezegd? Ik denk dat dit namelijk per ziekenhuis/kliniek verschilt, wat het beleid is. Ik heb genoeg verhalen gehoord dat wanneer er niks gevonden dat er direct gestart wordt met IUI. Als jouw kliniek het advies heeft gegeven het nog een jaar te proberen kun je wellicht eens kijken of er een andere kliniek is die wel een behandeling wilt starten. Wanneer er overigens niks gevonden wordt in de onderzoeken, dan is IVF niet gebruikelijk, dit is zeg maar de laatste behandeling wanneer andere behandelingen niet gewerkt hebben of wanneer er aanleiding voor is om hier direct mee te starten. Maar als er niks uit de onderzoeken komt is hier dus geen aanleiding voor. Ik vind het waarschijnlijker dat ze dan met bijvoorbeeld IUI starten. Een behandeling kun je overigens niet afdwingen. Je kunt hooguit je zorgen en standpunten delen, maar de artsen bepalen. Zelf heb ik me onlangs verdiept in een België traject. In België gaat het anders/ persoonlijker dan in Nederland en doen ze meer onderzoeken. Je krijgt niet alles vergoed. Alle onderzoeken en behandelingen die in Nederland gedaan worden krijg je vergoed tot het Nederlandse tarief. Is het tarief in België hoger, dan zal je zelf het verschil moeten betalen. Daarnaast krijg je de onderzoeken die niet in Nederland uitgevoerd worden ook niet vergoed. Tevens moet je erop letten of je zorgverzekering een contract heeft met de kliniek, tenzij je vrije zorgkeuze hebt. Succes en ik hoop dat je toch snel zwanger gaat raken!
Ivf krijg je echt niet zomaar. Dan moet er echt uit onderzoeken blijken dat dat de enige/beste optie is, bijv dat je eileiders verstopt zitten oid. Welke onderzoeken hebben jullie gehad? Je kunt ook eerst een second opinion aanvragen bij een ander zkh/kliniek in Nl.
ja klopt dat is gezegd tegen mij omdat alles gewoon goed is zeggen ze. Maar kan ik niet beter naar belgie gaan inplaats van 1 jaar wachten en dan richting 35 gaan. Kan ik bijv wel in belgie kliniek ziekenhuis zeggen ik wil heel graag ivf? Want op internet lees ik verhalen van meiden die in Nederland weer 1 jaar moesten proberen, ze zijn naar belgie duitsland gegaan en daar iui of ivf gekregen en mamas geworden. waarom doet Nederland dan zo moeilijk. Ik snap als je 20 jaar oud bent, dan kan je beter wachten met ivf/icsi/iui als alles goed zit. Maar als je al bijna 34 bent en je hebt kinderwens voor meerdere kinderen dan moet je eigen keuzes kunnen maken inplaats van 1 jaar wachten.
Ook in België kun je geen ivf 'eisen'. Ik denk dat je nogal onderschat hoeveel impact een ivf behandeling heeft. En ivf betekent ook niet dat je 100% zeker zwanger wordt.
Vervelend dat ze zeggen dat je nog een jaar moet wachten. Kan je niet overleggen met de huisarts of het verkort kan worden naar een half jaar? Ik hoor wel vaker als alles goed is, dat ze dan nog wel zeggen probeer nog half jaar. Mocht het dan niet lukken iui. Ivf adviseren ze idd pas als er een medische redenen is of als je 6 keer iui hebt gedaan. Ik zou weer contact opnemen met de huisarts en het nogmaals voorleggen.
Dit idd. Zonder medische reden kom je niet snel in aanmerking voor ivf of icsi. IUI is dan een eerste stap en dat wordt in Nederland zeker wel aangeboden. Hebben je artsen daar iets over verteld? Wij hebben een medisch traject van 5 jaar gehad waarbij de 37ste ronde pas succesvol was. Nu ben ik natuurlijk wel een grote uitzondering maar ik wil wel benadrukken dat ivf geen standaard succesverhaal is en het heeft heeel veel invloed op je leven, op fysiek en mentaal vlak.
Vervelend inderdaad dat je nog een jaar moet wachten. Kan me voorstellen dat dat behoorlijk frustrerend is en dat je niet nog een jaar wilt wachten. Of België de beste keuze is, is op voorhand niet te zeggen. Je weet immers niet hoe jouw traject uit gaat pakken. Wel kun je zoals eerder aangegeven in dit topic, ook in België IVF niet afdwingen. Daarnaast is een traject mentaal ontzettend belastend en intensief, dus als je er ook nog ver voor moet reizen wordt het nog intensiever. Misschien kun je een second opinion doen bij een andere kliniek/ziekenhuis in de buurt? Wellicht kun je een topic openen met de vraag omtrent postieve ervaringen van ziekenhuizen en klinieken bij jou in de buurt. En kun je hier een second opinion aanvragen? Mocht je liever direct naar België gaan, kan dat natuurlijk ook, maar uiteraard is het extra belastend en hangt er een kostenplaatje aan. Terwijl je ook kans hebt dat het in Nederland gewoon gaat lukken!
hallo, Ja ik snap jullie punt ook. Maar ik bedoel waarom behandellen ze een 33 jarige vrouw als een 20 jarige vrouw. Als je 33 bent en je wens voor meerdere kinderen hebt en zelf 13 maanden zonder resultaat heb geprobeerd om zwanger te worden, dan moeten artsen gewoon niet zeggen, ga maar nog 1 jaar proberen. Snap je mijn punt? Ik snap dat ivf trajecten veel energie etc vragen maar je hebt ervoor over. Wat is second opion???
Ik snap je heel goed en ben het helemaal met je eens. Ik zou in jouw geval ook zeker niet het nog een jaar willen proberen zonder hulp. Maar ik vermoed dat er dus wel klinieken/ziekenhuizen zijn binnen Nederland die wel degelijk al een behandeling willen starten. Nog niet IVF, maar misschien wel IUI. En wellicht doen ze ook nog wat breder onderzoek. Jouw huidige ziekenhuis wilt je dus nog niet helpen, hiervoor kun je een second opinion aanvragen zodat een andere ziekenhuis jouw situatie opnieuw kunt beoordelen.
Dat doen ze niet. Er zijn richtlijnen en leeftijd is daarin een factor. Afhankelijk van diverse factoren wordt een advies gegeven over wat aan te raden is in jouw specifieke situatie. Om dat te bepalen wordt er meestal een OFO gedaan. Hier kun je daar bv. meer informatie over vinden: https://richtlijnendatabase.nl/richtlijn/orienterend_fertiliteitsonderzoek_ofo/startpagina_orienterend_fertilitietsonderzoek.html Ik zag een ander berichtje van je uit februari en toen gaf je aan dat je in ronde 6 á 7 zat. Dat is natuurlijk wel echt een ander verhaal dan 13 rondes. Ook wel benieuwd naar de vraag die al vaker is gesteld: welke onderzoeken hebben jullie al gehad?