Gewoon even benieuwd hoe dat elders wordt georganiseerd: Hier lopen we de avondvierdaagse met meerdere dorpen binnen dezelfde gemeente. Vanuit school worden er groepjes gemaakt zodat kinderen met elkaar kunnen meerijden, mee-eten, en is er een ouder die de betreffende avond meeloopt met het betreffende groepje. Alle vrienden en vriendinnen zijn bij elkaar ingedeeld en mijn zoon heeft een groepje getroffen waarbij dit niet zo is. Hij heeft zich er inmiddels wel bij neergelegd (hij wilde eerst niet meer meelopen en ruilen/aansluiten bij een ander groepje is logistiek niet handig). Ik heb vroeger dezelfde avondvierdaagse gelopen en toen regelde het zichzelf: het was ongedwongen, je regelde zelf vervoer/ evt meerijden en er waren altijd voldoende ouders aanwezig tijdens het wandelen. Hoe is dit bij jullie?
Hier lopen ze gewoon per klas, met een paar ouders per avond. In eigen dorp. Dus eigen vervoer, over t algemeen komt iedereen gewoon op de fiets. Startpunt is elke dag hetzelfde. Avondvierdaagse moet vooral leuk zijn, dus verplichte groepjes lijkt me niet bepaald leuk.
Hier is het gelukkig allemaal individueel. Dus niet met school. Er zijn wel verenigingen die samen lopen organiseren (scouting enz). Maar wij hebben altijd zelf met onze kinderen gelopen. Veel kinderen zijn niet gewend om te wandelen en treuzelen enorm, zeuren, de hele weg snoep proppen... Daar hebben wij weinig zin in. Behalve de laatste avond natuurlijk, dan is het tempo lager en krijgen ze van alles langs de kant.
Hier is het een 3daagse Je schrijft je kind(eren) zelf in en loopt in principe zelf met je kind(eren). Tot 6 jaar moet je zelf je kind begeleiden, daarna mag het ook zonder begeleiding. We lopen in 1 lange colonne van zo'n 300 man. Aan alle kanten begeleiders en de nodige verkeersregelaars op de kruispunten. Wij hebben nu ook weer gtlooen met onze jongste van 9. We hebben hem alledrie de avonden niet gezien. Hij loopt ergens in de groep met zijn vriendjes en wij liepen gezellig met en paar andere ouders die net zo min hun eigen kind zagen Hier is de sfeer altijd gemoedelijk en gezellig. Kinderen rennen rond in de groep. Kleintjes lopen vaak wel bij hun ouders, mar zodra ze wat groter zijn trekken ze naar hun vriendjes en loop je als ouders eigenlijk voor de lol mee.
Dat klinkt overzichtelijk en gezellig. Hier rond de 5000 deelnemers, dat is gewoon niet leuk meer. En veel harde muziek tijdens de intocht die gerust 2 tot 3 uur duurt. Hier wordt er niet meer mee gedaan dus...
Dit klinkt precies zoals ik het vroeger ook heb meegemaakt. Ik vond het destijds een van de hoogtepunten van het jaar. Ik vind het zo jammer voor mijn zoon, die dat nu dus anders ervaart. Vorig jaar heeft hij voor het eerst meegedaan en trof hij een gezellig groepje. Nu dus een groepje met kinderen bij wie hij geen aansluiting heeft. Hier nu dus een lichte twijfel of we volgend jaar wel mee moeten doen, maar dat laat ik grotendeels bij mijn zoon.
Oh wat jammer! (harde) muziek is hier niet toegestaan, omdat anders de veiligheidsdiensten niet boven het geluid uit kunnen komen.
Hier bij de intocht na elke paar scholen (ruim 30 meestal) een fanfare. En voor de intocht uit een stoet reclameauto's met muziek. Veel te veel herrie dus.
Hier een kleinschalige Avondvierdaagse. Niet door school georganiseerd. Denk een paar 100 kinderen uit verschillende dorpjes. Hier allemaal ongedwongen. Dochter loopt altijd met vriendinnen, ik liep het eerste jaar mee, maar vorig jaar en deze week ga ik vrijwilligen, wat ook erg leuk is. Ik zou toch kijken of je zoon ergens anders aan kan sluiten.
Dit. Ze lopen per school per klas, dan zijn er wel per klas kleine groeojes gemaakt van een ouder met 5 kindjes. Niet dat je dan steeds in dat groepje moet lopen want je mag binnen je klas lopen waar je wil, maar dat je je daar wel altijd meldt en afmeldt en dat die ouder (zeker bij de onderbouw) de “verantwoording” over die 5 kinderen heeft. ik liep afgelopen 2 jaar mee als begeleider, dit jaar niet ingeloot dus nu breng en haal ik de middelste op de fiets en fiets dan een beetje achter de route aan. Mijn oudste loopt 10 en die fietst er zelf met vrienden heen. Altijd zelfde start en eind plek. Laatste avond defilé.
Nee, helaas. Ik ben 1 avond ingedeeld en om het overzichtelijk te houden moet je je dus houden aan die ene avond. Ik wacht morgenavond wel even af hoe het gegaan is. Afhankelijk daarvan kan ik misschien nog proberen of ik niet nog 2 avonden toch kan meelopen.
Hier lopen ze ook met school mee. Ouders zijn zelf verantwoordelijk voor begeleiding. Er wordt dus onderling im vriendengroepjes vaak wat geregeld welke ouder welke avond meeloopt. Er schijnen jaarlijks meer dan 8000 lopers mee te lopen. Echt overzichtelijk is het dus niet. Het is ook vaak meer slenteren dan wandelen. Ze starten hier rond 18.00 uur, maar voordat we thuis zijn is het zo 21.00 uur.
Dat is wel laat ja. Wat dat betreft is onze kleinschalige AVD wel lekker. Rond 20 uur is iedereen wel binnen. Beginnen om 18.30 en alleen maar 5 a 6 km.
Ja hier ook. Pff, met 8000 man gaan lopen. Jemig dat is toch niet te doen Alleen de laatste avond wordt er een feestelijker gebeuren van gemaakt. Dat kost tijd, dus wordt het wel half 9. Maar dat is op een vrijdagavond niet erg vind ik.
Duurt soms gewoon ook super lang voordat je kunt starten. Als je pech hebt start je als school wat achteraan en dan sta je gerust een drie kwartier stil voordat je begint te lopen. Gelukkig is het vaak ook gewoon heel gezellig. Beetje bijpraten met andere ouders, je ontdekt nog weer onbekendere plekken i de stad, etc.
Hier was het de afgelopen jaren niet. Nu nieuwe organisatie, en is alleen 5 km. Scholen lopen niet mee, alleen verenigingen en losse lopers. Zelf naar verzamelpunt gaan, en daar je groepje ontmoeten. Start om 18:15.