Ik weet dat je in het havo profiel CM ipv wiskunde A een rekentoets kan doen. Op de school van onze oudste moet er echter in het CM profiel gekozen worden voor wiskunde A of economie. Klopt het dat als je geen wiskunde kiest in het CM profiel dat je dan verplicht economie moet kiezen? Overigens geeft school het advies VWO, maar dit lijkt ons echt te hoog gegrepen. Tenzij wiskunde C een enorme meevaller is? Staat wiskunde C vwo gelijk aan wiskunde A op de havo?
Is het niet aardrijkskunde of economie waar je tussen moet kiezen? Wiskunde A zit volgens mij in het vrije keuzedeel (met dus nog heel veel andere keuzevakken).
Ja het gekke is dat deze school dus in het vrije deel 2 opties heeft staan: wiskunde A en economie. Zo dwing je dus tot een rekenvak en dat lijkt mij gek bij CM. Ik vraag me dus af of dit klopt of dat andere scholen veel meer mogelijkheden hebben.
Hier was dat niet zo maar scholen kunnen zelf keuzes maken. Bij dochter waren Nederlands, Engels, geschiedenis, maatschappijwetenschappen en Duits of Frans verplicht. Daarnaast had ze gekozen voor kunst en geloof/leven/filosofie. Er waren 5 leerlingen die niet voor wiskunde kozen maar voor rekenen. Rekenen stelde weinig voor, docent was ook niet erg gemotiveerd om ze les te geven.
Ik denk dat Wiskunde in het pakket ook best belangrijk is, ze staat chronisch een 5. Wellicht toch wel gewoon kiezen en dit met bijles naar een 6 proberen te trekken dan maar.
Dochter heeft extreem weinig talent voor alles met cijfers waardoor er een flinke angst was ontstaan en was zelfs speciaal van vwo naar havo gegaan om onder wiskunde uit te komen. Nu doet ze een jaar hbo en tijdens haar universitaire studie volgend jaar gaat ze het ook nooit meer nodig hebben. Je kunt met een 5 slagen maar als ze het lastig vindt wordt het nog een hele kluif.
Wij overwegen dus ook havo ipv vwo ivm wiskunde, moeten ze alleen wel een profiel zonder wiskunde en economie aanbieden. En dat doet deze school momenteel nog niet.
Het kan echt verschillen per school ja. Dochter is een poos weggeweest van school en toen ze toch weer verder wilde kon ze met haar profiel niet op de andere school hier instromen als ze gewild had, daar was economie verplicht bij CM.
Even een andere insteek: ik weet dat het tegenwoordig wel wat anders is dan in mijn tijd. Maar ik deed ook CM, met dyscalculie, dus zo min mogelijk rekenen. Wiskunde was toen verdeeld in deel 1 en deel 2, dat is nu niet meer begreep ik? Maar wiskunde A1 had dus geen centraal examen. Enkel schoolexamens. Dat gaf voor mij een wereld van verschil. Een centraal examen had ik qua zenuwen nooit gered, maar schoolexamen was toch een heel ander geval. En ik begreep dat er nu wiskunde C is, dat schijnt nog makkelijker te zijn dan A?? Is dat geen alternatief? Als wat ik gezegd heb onzin is, vergeet het dan maar
Ik zou wel iets van wiskunde kiezen, ook als het altijd moeilijk blijft, toch iets van bijles proberen, of extra hulp. Ik lees wel dat juist wiskunde C helemaal is ontwikkeld voor het CM VWO profiel. Dus dat lijkt me dan wel een mooie optie toch? Best vaak is er voor een vervolg opleiding ook wel iets van wiskunde nodig.
Ik ben van de eerste lichting 2e fase (zo noemde ze de invoering van de profielkeuze). Ik heb CM gedaan op de havo, maar moest toch echt wiskunde A centraal examen doen. Ik was overigens echt het alle eerste jaar van de invoeringen van profielen dus wellicht had ik net nog pech. We gaan ons toch maar even goed verdiepen in wiskunde C van het VWO.
Misschien heb je hier iets aan: https://www.onderwijsconsument.nl/wat-is-het-verschil-tussen-wiskunde-a-b-c-en-d/
Ik was ook 1e lichting 2e fase, maar kon in CM kiezen voor alleen wiskunde A1, dan hoefde je enkel schoolexamen te doen. Met A2 erbij moest je wel centraal examen.
Ben ik mooi bedrogen door school haha. Overigens stond ik gedurende de hele havo een 4 of een 5 en haalde ik tot ieders verbazing op het eindexamen een mega hoog cijfer en eindigde met een 7 op mn eindlijst. Ik denk nog steeds dat er een examen per ongeluk verwisseld moet zijn.
Ik kan je onze ervaring vertellen. Onze dochter is van 3 vwo naar 4 havo gegaan om wiskunde te kunnen laten vallen. Het zou haar vrijwel zeker niet gelukt zijn om met een 5 te eindigen voor wiskunde, zeker op het vwo niet. Ze heeft dus gekozen voor C&M. Naast het gemeenschappelijk deel, zijn er twee verplichte vakken; geschiedenis en aardrijkskunde. Daarnaast moest er een kunstvak gekozen worden. Aanbod verschilt per school, dochter kon kiezen uit drama, muziek en tekenen. Ook een extra vreemde taal is verplicht. En voor het extra/keuze vak kon onze dochter kiezen uit 10 vakken, waaronder wiskunde A, (bedrijfs)economie, verschillende talen, een extra kunstvak en BSM. Het liefste wilde ze biologie, maar die kon ze niet combineren. Als ze voor VWO was gegaan, dan kon ze maar uit 2 vakken kiezen in het vrije deel. Voor haar een extra reden om voor havo te gaan. Wij zijn heel goed begeleid door de decaan, zij heeft goed meegedacht met onze dochter. Ze heeft ook meegekeken naar een vervolgopleiding en bij welke wiskunde verplicht is. In de richtingen waar onze dochter aan denkt, is wiskunde niet verplicht, op toegepaste psychologie na. Het gaat heel goed met onze dochter in de 4e. Ze staat er prima voor en gaat vrijwel zeker over. Voor veel klasgenoten is wiskunde echt wel een struikelblok gebleken. Ik ben blij dat onze dochter deze keuze heeft durven maken. Haar kwaliteiten liggen op andere vlakken dan rekenen, en dat is meer dan prima!
Waarom? Onze dochter vond het in eerste instantie ook een vreemd idee om wiskunde volledig te laten vallen, maar de decaan vroeg zich ook af waarom. Als wiskunde en rekenen je helemaal niet ligt, dan kies je ook geen vervolgopleiding waar dat bij nodig is. En die zijn er genoeg. Zoals een opleiding richting communicatie, journalistiek, marketing, sociale studies, pabo, human resources, kunst en cultuur opleidingen... Het viel me echt reuze mee wat er allemaal mogelijk is. Ook heeft dochter 3 jaar op vwo niveau wiskunde gehad, dus ze heeft uiteindelijk wel een basis.
Hier waren geschiedenis en maatschappijwetenschappen verplicht, aardrijkskunde niet. En een kunstvak ook niet (wel gedaan). Verschilt echt best wel per school...
Ik denk wel dat de rekentoets van de pabo heel pittig is als je wiskunde laat vallen. En bij marketing komt bijvoorbeeld ook vaak statistiek kijken. Dus ik denk dat je wel veel richtingen uitsluit of later extra moeite moet doen. Maar goed, er blijven natuurlijk ook nog keuzes over en dat zullen waarschijnlijk juist keuzes zijn die bij haar passen. Ik heb zelf een alfastudie gedaan waar je verder niks met wiskunde, rekenen en statistiek te maken had.