Komt allemaal door het privatiseren. Dat heb je in het OV en bijvoorbeeld ook bij de ziektekosten verzekeringen. Zodra het geprivatiseerd is moet er winst gemaakt worden. Heel veel verschillende managers die ook allemaal betaald moeten worden oa.
Ik zag het ja, beetje jammer dat het AD dan weer verzuimt om een link op te nemen naar de petitie ...
Ja idd. Als we dat nu kunnen bestellen dan gaan we dat direct regelen. Scheelt best veel geld. Dankjewel voor delen. We zijn vaak van het laatste moment met die dingen.
Net even zitten spelen in de app. Maar volgens mij hebben ze de aanpassing nog niet gedaan. Na 1 juli zouden jongeren met 40% korting mogen reizen. Maar een kaartje bestellen met korting is niet mogelijk. Ik ben bang dat de dagkaart na 1 juli niet meer gaat werken.
Ik krijg het wel voor elkaar in de app om een kaartje te kopen met geldigheid in juli. Heb je doorgeswiped naar de kalendermaand juli?
Er blijkt verschil te zijn tussen een flex-abonnement en samenreiskorting: je mag met het Samenreisticket Dal niet in de spits reizen, ook niet als je in de daluren bent ingecheckt. Reis je met een NS Flex-abonnement? Dan geldt het moment van inchecken. Het kan dus zijn dat je incheckt in de daluren en nog in de trein zit tijdens de spits. Flexabo is ruim 5 euro per maand, die kun je na een maand weer uitzetten. Ik zal de volgende keer kijken of de korting hoger is dan de kosten van dit abonnement. Want dan kunnen we allemaal wel voor 1 maand zo'n abonnement nemen.
Dochter heeft een gratis flex abonnement (Flex Basis geloof ik?), dan werkt samenreiskorting ook als je nog voor de spits incheckt voor de gehele reis.
Flex Basis biedt eigenlijk niets (geen korting), maar heb je nodig om een ander Flex voordeelabonnement op je OV-chipkaart te kunnen zetten. Die OV-chipkaart moet wel op naam staan. Je hoeft dan geen saldo op de kaart te zetten en de kosten van je reizen worden maandelijks geïnd via automatische incasso. Het voordeelabonnement kun je maandelijks aanpassen of opzeggen. Ik reis niet zo vaak met de trein, dus als ik reis, kijk ik of het loont om een flexabbo aan te zetten (dal of weekend) en zet ik het na een maand weer stop. Als je voor het eerst een Weekend voordeel abonnement neemt moet je € 10 aanvraagkosten betalen voor de Flex Basis. Sluit je de eerste keer een Dal voordeel af, dan kost Flex Basis niets en staat het voortaan op je kaart.
De Tweede Kamer lijkt in elk geval wakker te zijn geschud: https://www.rtl.nl/nieuws/politiek/artikel/5515690/tweede-kamer-wil-afschaffen-van-ns-jongerendagkaart-voorkomen 'Kortetermijndenken' Tweede Kamer wil afschaffen van NS-jongerendagkaart voorkomen Door RTL Nieuws·25 minuten geleden·Aangepast: 23 minuten geleden © ANPTweede Kamer wil afschaffen van NS-jongerendagkaart voorkomen RTL Nieuws De Jongerendagkaart van de NS moet niet worden afgeschaft. Dat vindt een Kamermeerderheid van NSC, GroenLinks-PvdA, VVD en BBB. De NS gaat die speciale treinkaart, waarmee jongeren voor een vast bedrag van 8,50 euro een hele dag kunnen reizen in de daluren, afschaffen vanaf komende dinsdag, 1 juli. De Jongerendagkaart bestaat sinds 2020, maar kost de NS te veel geld vanwege de populariteit. Daarom wordt de kaart per 1 juli afgeschaft en kunnen jongeren vanaf die tijd gratis een kaart krijgen waarmee met 40 procent korting kan worden gereisd tijdens de daluren. Volgens de NS is die korting voordeliger voor jongeren die de trein vaak gebruiken voor bestemmingen dicht bij huis. Maar een Kamermeerderheid vindt de afschaffing van de goedkope reiskaart maar niets. VVD, GroenLinks-PvdA en de BBB steunen het initiatief van NSC-Tweede Kamerlid Olger van Dijk om de kaart te behouden. Volgens Van Dijk hebben jongeren al weinig te besteden. "Duizenden jongeren tot 18 jaar worden zo op kosten gejaagd", zegt Van Dijk. "Deze kaart is essentieel voor de mobiliteit van jongeren tot 18 jaar. Ook zij willen buiten hun eigen regio reizen. Zij hebben vaak weinig te besteden en de auto is nog geen alternatief." Korte termijn Het alternatief dat de NS nu biedt, is volgens Van Dijk alleen goedkoper op heel korte afstanden. De afschaffing van de Jongerendagkaart is volgens hem een typisch voorbeeld van kortetermijndenken. "Jongeren zijn ook de treinreizigers van morgen." De Kamerleden willen dat verantwoordelijk staatssecretaris van Infrastructuur Thierry Aartsen in gesprek gaat met NS-baas Wouter Koolmees om de afschaffing van de jongerenkaart te voorkomen.
Het is gelukt om de dagkaarten te kopen voor de jongens. Maar wat ik bedoelde was dat je nog geen kaartje net 40%korting voor een bepaald traject kan kopen. En dus wel die dagkaart. Normaal gesproken zou je verwachten dat de app direct wordt aangepast op de nieuwe regels. Dus dagkaart kan je kopen tot 30 juni. En daarna de mogelijkheid voor een kaartje met 40% korting.
@Consuminderma en degene die dit in een ander topic aankaarten. Bedankt! Het is gelukt. Jullie hebben ons ruim 40 euro bespaard
Fijn, hoorde idd net bij nos dat je tot 1 juli de kaart kan kopen en dat deze heel juli nog gebruikt kan worden.
Die 40% korting is met een abo en dus persoonlijke ov chipkaart dus die zal ook niet te koop komen in de app.
Ik zie wel wat in een omgekeerde staking: reizigers die een x aantal dagen niet met de trein gaan om een statement te maken.