Inmiddels is deze serie alweer tien jaar geleden. Maar vond dit zo leuk om naar te kijken. Ga hem denk ik eens terugkijken. deze aflevering gaat over de reizigers. Ik vind het leuk en respectvol in beeld gebracht.
@Yasyas, reageer in dit nieuwe topic even op je vraag zelfs Sinti en roma's zijn niet het zelfde. Maar ook onder woonwagenbewoners zie je veel verschillende stromingen. Wel kom je in de meesten stambomen wel steeds de zelfde achternamen tegen. Ik heb nog even terug zitten kijken. Onze geschiedenis is terug te zien tot 1773 en toen reizde zij al voor hun bestaan Scharenslijpers, stoelen matters, bezem binders. Maar ook paarden handel. Mijn familie heeft vooral veel in belgie gereisd en is van oudsher dus echt een Nederlandse reizigers familie hun standplaats en de plek wie zij gebruikte voor geboorte en overlijdens aangifte was altijd hier in de omgeving van waar wij nog wonen. Nu het verschil tussen Roma Sinti maar ook woonwagenbewoners. https://www.kis.nl/kennisgids-nederlandse-sinti-en-roma/2-wie-zijn-de-nederlandse-sinti-en-roma En dan het stukje woonwagenbewoners. Toen het in Nederland heel erg slecht ging met de banen etc besloten mensen soms te gaan reizen om zo aan hun geld te komen. Dus akkerbouw seizoens arbeid en dat soort dingen om toch geld te verdienen en hun gezin te kunnen onderhouden. Maar ook marskramers en kermis reizigers Of dingen als venten. Dit soort werk werd dus heel erg veel gedaan. Uit eindelijke was er een periode net als nu eigenlijk. Dat er mensen de schuld gegeven moest worden waarom het allemaal zo slecht ging. En zo hebben ze besloten dat er in eerste instantie niet meer gereisd mocht worden. Langzaam werden ze eigenlijk steeds meer beperkt. En ook bewust aan de rand van de samenleving gezet. Een woonwagen kamp het liefste achter een grote betonnen muur want ze waren 'eng' uit eindelijk is deze wantrouwen wederzijds geworden waardoor de groep zich steeds meer is gaan afzonderen. En anno nu worden ze nog altijd niet volledig geaccepteerd en houden mensen er nog rare en vooral discriminerende reacties er op na. Wij wonen overigs gewoon in een huis, mijn opa is toen hij van het regionale woonwagencentrum af moest eerst op een klein centra gaan wonen maar kon hier eigenlijk al niet goed wennen. Hij kreeg toen de kans een huurwoning uit te kiezen ' hij heeft zelf gezocht naar grond om met de familie op te gaan wonen maar mocht niet' Wij hebben een koophuis op 2 minuten lopen van de rest van de familie. Omdat we dan toch 'samen' zijn. Mijn vader kreeg toen hij jong was overigs al geen woonwagen door de wachtlijst. En is toen gaan huren in de zelfde straat als mijn opa en oma. Ik ben dus opgegroeid met mijn familie om mij heen.
Wat interessant op te lezen! Al moet ik zeggen dat mijn persoonlijke ervaring met een aantal bewoners van het woonwagenkamp uit de buurt waar ik opgroeide en naast de school niet direct positief was. En dat heeft mijn mening over ‘het kamp’ echt wel gekleurd. Dit ging echt om zware criminaliteit en misdaad. En mijn broer is ooit met hoge snelheid aangereden door een van die knullen omdat ze een straatrace hielden en de macht over het stuur verloren. Volgens de bandensporen ging het om zeker een 100km per uur. Betekend niet dat ik individuen daar op aan zal kijken. Maar zal niet zo snel een kampje oplopen om eens een gezellig kletspraatje te maken moet ik eerlijk bekennen Maar misschien zijn er ook wel verschillende soorten kampen?
Dat herken ik wel, ik ben opgegroeid in een (overigens nette) wijk waar het woonwagenkamp op loopafstand was. Heel eerlijk mocht ik er op een gegeven moment niet meer langs fietsen van mijn ouders. Mijn ouders waren/zijn niet snel bevooroordeeld, maar ivm verschillende nare ervaringen met (de bewoners van) het kamp waren ze toch wel voorzichtig. Ook veroorzaakten ze ontzettend veel overlast, vooral met harde muziek. Daarbij was mijn oom crimineel en zo'n beetje al zijn vrienden kwamen van het kamp, dus dat hielp ook niet echt mee... Ik denk dat het ook wel een beetje een wisselwerking heeft: ze worden toch al als uitschot van de maatschappij gezien, waarom zouden ze dan nog hun best doen. Wellicht dat dat een beetje de mentaliteit van sommige kampbewoners is (sommige dus, zeker niet allemaal!). Eigenlijk een beetje hetzelfde als wat bij bepaalde jongeren van bv Marokkaanse afkomst ook speelt. Desalniettemin vind ik dat je nooit individuen mag aankijken op (wan)gedrag van groepsgenoten. Maar bepaalde ervaringen maken inderdaad wel dat je niet zo voor de lol een woonwagenkamp op loopt, zeg maar. Een vriendin van mij is half Sinti (aan moederskant) en ook zij herkent het van de criminaliteit. Zij heeft dus ook niet zoveel met die cultuur/afkomst om die reden.
Eigenlijk wilde ik deze vergelijking ook maken. Ik had een hele reactie getypt en toen viel mijn telefoon uit. Dus dacht typ later wel even verder. Maar het is denk ik wel zo dat ze makelijk de foute weg kiezen. Waardoor het precies komt weet ik niet. Maar het buiten sluiten en weigeren maakt het denk ik wel makkelijker om dan maar het foute pad op te gaan en nergens meer om te geven. Als je solliciteert en afgewezen word om wie je bent, of je bepaalde cafes etc niet in mag. Van uitschot naar juist dat ze aanzien voor je hebben. En dat maakt het allemaal echt niet goed hoor! Mijn ouders leerde mij dat ik moest werken en naar school moest gaan. Nu is mijn moeder en burger. Dus ik heb denk ik daardoor ook wel een ander soort opvoeding gehad. Eigenlijk zijn overigens de meeste mensen passen in de criminaliteit beland toen de woonwagen wet er kwam. Mensen mochten niet meer reizen terwijl dat de manier was waarop zij inkomsten hadden. Tot een aantal jaar terug werden er soort razzias op woonwagenkampen gehouden ' invallen' , ze sloten dan de wegen er heen en vanaf af en gingen alle woonwagens door om te kijken of er criminaliteit was. Ik denk zelf dat als je dit in een woonwijk zal doen mensen nog zullen schikken hoeveel mensen in de criminaliteit zitten Als er weer wat op tv komt over vluchtelingen of Marokkaanse jongeren roept mijn vader altijd... Ze hebben echt nieuwe gevonden om altijd maar de schuld te geven.
@Maan14 ik denk dat dat wel een patroon is wat je overal ziet als een bevolkingsgroep gemarginaliseerd wordt.
Dat denk ik ook idd. Als je een bevolkingsgroep hun bestaan afneemt moeten ze op ziek naar een andere manier. En als ze dan vervolgens keer op keer worden afgewezen bij sollicitaties ... Overigens herken ik het beeld niet van de kampjes hier in de omgeving. Waarbij ik wel moet zeggen dat ik er verder ook niemand van ken, uitgezonderd een jongen die bij zoon op tennis zit. Maar t is altijd rustig daar en hoor nooit vervelende verhalen. Weet natuurlijk niet wat er achter de voordeur gebeurd. Maar dat weet ik van de meeste huizen natuurlijk ook niet.
Een ander openstaand draadje uit het andere topic. Hebben jullie het gevoel dat de haat naar minderheden /xenofobie etc toeneemt?
Ja dit gevoel heb ik zeker. Mijn man zegt altijd vrijheids van meningsuiting is mooi, maar word misbruikt om anderen vooral minderheden alleen maar te kleineren en of verwijder er naar te maken.
Ja, vooral dat het schaamtelozer is geworden. Of mensen anders zijn gaan denken weet ik niet zeker, maar ze zijn het in elk geval meer gaan uiten.
Deels dit, maar ook deels dat mensen er nu eerder op worden aangesproken: vroeger zei je neger over een donker gekleurde persoon of zongen de kinderen op straat “ een Turk, een Turk in een onderjurk omdat de Turkse vrouwen allemaal lange broeken onder hun jurk hadden. dat kan echt niet meer. maar ben het zeker met je eens als je bedoeld dat de maatschappij enorm extreem aan het verharden is!
En terecht dat mensen aangesproken worden! Zelf denken ze dan; je mag ook helemaal niks meer zeggen. Maar kom op zeg, als men langer dan 3 tellen nadenkt dan weet men zelf ook wel dat zulke uitspraken enorm kwetsend zijn.
Nou. Zoek eens de uitspraken op waarvoor Janmaat destijds veroordeeld werd. En uitgekotst door de meeste mensen. Vergelijk dat met de bagger die Wilders uitkraamt, en waarvan het gros vind dat dat allemaal wel gezegd kan worden (en mee eens is).
Zeker wel. Er is ook geen filter meer. Alles wordt uitgesproken. Het is best wel triest om te zien en mee te maken. Ik hoor nu ook vaker van mensen in mijn omgeving die erover nadenken om te gaan emigreren naar Marokko. Vroeger dachten we dat we altijd veilig waren in Nederland vanwege de grondwet. Nu beginnen mensen te twijfelen. Wat als je je religie niet vrij mag uitvoeren, wat als moskeeën verboden worden, wat als de hoofddoek verboden wordt. Vroeger leek dit niet realistisch, nu niet meer. Wat me ook opvalt, waren eerst de Marokkanen de zondebok, nu zijn het de vluchtelingen en de islam.
Ik heb vooral het idee dat polarisatie énorm toeneemt en automatisch gevolg hiervan is dan inderdaad dat de haat naar minderheden /xenofobie/racisme toeneemt. Maar naar mijn idee is er in het algemeen gewoon veel minder tot geen begrip/empathie meer voor iedereen die niet hetzelfde denkt. We worden allemaal in ‘hokjes’ gedwongen en zit je niet in hokje 1dan automatisch in hokje 2 of ‘ben je niet met mij dan ben je tegen mij’. Al met al niet echt prettige ontwikkelingen als je het mij vraagt.
Wij zijn nu al 6 jaar niet meer in NL geweest, maar van wat ik hoor van kennissen/vrienden is het de afgelopen paar jaar echt heel erg geworden. En eigenlijk vond ik het al best heftig toen we er woonden. Het idee om ooit nog naar NL te gaan (tijdelijk, dus niet om te wonen) beangstigt mij steeds meer, eerlijk gezegd.
Het is inderdaad verhard. Maar ik zou me niet laten tegenhouden als ik jou was. Ik moet eerlijk zeggen dat ik persoonlijk in het echte leven er weinig van merk over het algemeen. Toen ik werkte heb ik weleens een opmerking over mijn hijab gekregen, maar daar stond tegenover dat al mijn collega's en mijn leidinggevende het direct voor mij opnamen. En daardoor voelde dat nare incident al minder naar. Online en in theorie is het heel erg merkbaar, maar in het dagelijkse leven veel minder. Althans niet in de grotere steden.
Dat ben ik eigenlijk helemaal niet met je eens. Vrijheid van meningsuiting is een belangrijk recht, maar dit recht komt niet zonder verantwoordelijkheid. vrijheid van meningsuiting stopt ook op het moment dat hetgeen uitgesproken- of geschreven wordt bedoeld is om te schaden en te kleineren of aan te zetten tot haat. Het is ook zeker niet de grote meerderheid tegen de kleine groepen. Ook andersom wordt er echt voldoende geroepen en gezegd. Door zo te denken plaats je mensen in een hokje (die zijn zielig) Het zou fijn zijn als we mensen als mensen gaan zien en ze beoordelen op hun gedrag. Het vervelende is alleen dat de mens eigenlijk helemaal niet geschikt is om in hele grote gemeenschappen te leven. We zijn behoorlijk geprogrammeerd op alles wat vreemd of raar is is eng en dat moeten we niet. Dus je moet over een natuurlijk instinkt heenstappen. Dat is voor veel mensen, begrijpelijk, heel moeilijk.