Dit begrijp ik oprecht niet als ouder. Ik las laatst een (oud?) topic over een moeder die heel verbaasd was dat ze van school hoorde dat haar kind nog niet kon tellen. Hoe is zoiets nou mogelijk? Ik vraag me echt af wat je dan 4 jaar lang met je kind doet thuis. Je leert je kind toch dingen? Zij dacht: dat leert hij/zij op school wel. Huh? Ik kan er niet over uit. Ik vind het je verantwoordelijkheid als ouder om je kind in ieder geval de basis mee te geven. Wat mij betreft horen al deze dingen (dikgedrukt) en nog veel meer daar bij. Je gaat toch niet achterover leunen en denken dat school het allemaal wel aanleert? Heb je dan nooit nagedacht over hoe het is om een kind te hebben en wat je er mee zou gaan doen en hoe je deze wil laten opgroeien etc etc? Anders ben je toch ook maar alleen een broedmachine wat mij betreft. Een kind opvoeden is hard werken, altijd, op elk gebied. Jij bent als ouder verantwoordelijk. Misschien hoort dit in het impopulaire topic, ik merk dat ik er fel in zit
En ook als ze al wel op school zitten houdt het thuis helpen met leren niet op. Tenminste, ik ben nu met mijn jongste thuis met veel bezig wat hij op school mist qua uitdaging. Kreeg laatst van 2 betrokkenen van het cjg een compliment dat ik zo goed kijk waar hij behoefte aan heeft en dat ook aanbied aan hem, zoals met hem naar de klokhuis vragendag gaan etc. Ze zeiden dat ze dat zelden tegen komen. Ik was echt verbaasd, vind dat zelf niet meer dan normaal.
Ik kies ook niet zomaar voor de dichtstbijzijnde school hier de school op 5 min fietsen terwijl ik er ook een 2 straten verderop heb maar dat is niet een goede school in mijn ogen maar ik vind ook dat je als ouders zijnde meer bezig moet met je kinderen Voorlezen is daar een voorbeeld van ze leren zoveel woorden als je regelmatig voorleest daarmee kan je je kind enorm helpen
Maar jouw kind mist dus wat qua uitdaging wat ze op school niet kunnen bieden. Als je kind verder gewoon prima gaat, dan is het echt niet nodig om thuis ook van alles aan te bieden. Dat kan je prima bij school houden dan.
Ben ik het niet mee eens. Leren houdt thuis niet op. Als jij je kind geen boeken aanbiedt bijvoorbeeld loopt het een hoop ontwikkeling mis. Als jij je kind nooit mee neemt naar een museum mist het een hoop. Als jij niet met je kinderen de natuur in gast of ern dierentuin op zoekt leert het dus niets ovde natuur, want dat gebeurt op de basisschool niet. Als jij je kind thuis niet laat knutselen of bijvoorbeeld laat kliederen met zand ontwikkelt het zich een stuk minder op allerlei terreinen. Allemaal randvoorwaarden die op school niet veel aan bod komen maar die je kind wel nodig heeft.
Eens. School leert je kind een deel. De rest is echt aan jou als ouder (of andere familieleden bijv als je een fijn netwerk hebt).
Ja oke, daar heb je gelijk in. Ik dacht meer aan extra werk, om thuis ook bezig te zijn in het verlengde van school.
Nee ik ook niet. Maar je weet gewoon nooit hoe dingen lopen. Oudste zit met 14 in een klas. Jongste dus met 34 maar zolang je een onderwijsassistent hebt (en vorig jaar hadden ze er zelfs 2, toen was het nog groep 1/2/3) is dat ook prima te doen. De andere scholen in de wijk vonden we om andere redenen weer niet geschikt, en ik ga ook niet naar de andere kant van de stad, zeker niet zolang ze graag naar school gaan... Je moet ook maar net een beetje geluk hebben of er een goede school in de buurt zit.
Heeft ze een idee van de oorzaak hiervan? Want zelf sta ik er zo in als meerdere mensen hier, ik vind het ook gewoon leuk om mijn kinderen dingen te leren, maar ik weet dat dat in andere gezinnen anders is. En op zich hoeft dat geen probleem te zijn, er zullen altijd al wel mensen geweest zijn die het niet nodig vonden om hun kinderen naar musea te slepen of ze te leren wat een ekster is. Maar echt basale dingen als je aan kunnen kleden, waar gaat dat dan mis? (Mijn kinderen waren daar trouwens ook niet al te best in dus wellicht heb ik daar ook wat steken laten vallen hoor)
Mijn jongste weigert ook fictie te lezen maar verslindt gelukkig non-fictie. Maar jij hebt je kinderen toen ze jonger waren vast voorgelezen, en dat bedoelde ik.
Ik denk dat dat wel hard is voor jezelf als je er al zo bewust mee bezig bent op andere gebieden. Maar het zet me wel aan het denken: zijn er nog dingen die ik gemist heb die mijn zoontje eigenlijk al zou moeten kunnen of die hij als hij volgend jaar naar school gaat echt moet kunnen? Ik las bijvoorbeeld een topic over knippen met een schaar. Daar zou ik niet bewust aan hebben gedacht denk ik, dat hij dat moet kunnen. Toevallig heeft hij een schaar en kan hij knippen maar hoe kom je nou achter bepaalde dingen die je niet weet? Interessant wel.
Ik vroeg het even aan chat: Cognitieve vaardigheden (denken & begrijpen) Kleuren herkennen en benoemen (bijv. rood, blauw, geel) Eenvoudige vormen herkennen (cirkel, vierkant, driehoek) Kunnen tellen tot 10 (of verder) Herkennen van enkele cijfers en letters Inzicht in basisbegrippen als groot/klein, meer/minder, lang/kort Een kort verhaaltje kunnen volgen of navertellen --- ️ Taalvaardigheden Zijn/haar naam kunnen zeggen en herkennen Eenvoudige zinnen van 4 tot 6 woorden maken Begrijpen van simpele instructies zoals “pak je jas” of “zet je beker op tafel” Meedoen aan gesprekjes en vragen kunnen stellen (zoals: “wat is dat?”) --- Sociale vaardigheden Spelen met andere kinderen (samen delen, om de beurt spelen) Wachten op zijn beurt Om hulp vragen bij problemen Begrip van basisregels (zoals "niet slaan" of "niet schreeuwen in de klas") --- ✋ Zelfredzaamheid (praktische vaardigheden) Zelf jas aan- en uitdoen (rits of knoopje mag nog moeilijk zijn) Zelf naar de wc gaan (zonder ongelukjes) en handen wassen Zelf drinken inschenken (uit een kleine kan bijvoorbeeld) Zelf een boterham eten Schoenen aan- en uitdoen (klittenband is prima) --- ✂️ Motorische vaardigheden Fijne motoriek (voor knutselen/schrijven): Een potlood of stift vasthouden en krassen/tekenen Simpele figuurtjes natekenen (bijv. een rondje, kruisje) Knippen met een schaar (mag nog slordig zijn) Grove motoriek (bewegen): Rennen, springen, klimmen Op één been staan of hinkelen Een bal gooien en vangen --- Belangrijk om te weten: Een kind hoeft niet alles perfect te kunnen voordat het naar school gaat. De kleuterklas is er juist om verder te ontwikkelen. Wat vooral belangrijk is: Dat je kind nieuwsgierig is en openstaat voor nieuwe ervaringen Dat het enige zelfstandigheid begint te ontwikkelen En dat het zich veilig en vertrouwd kan gaan voelen in een groep
Klopt wij wonen in een grote stad met genoeg keuze Maar goed de klassen kunnen ook snel weer wisselen qua aantal leerlingen m’n middelste en oudste zitten met 17 en 20 in de klas en de jongste straks met een stuk meer maar dat kan ook zomaar weer veranderen dat is voor mij ook niet een reden om van school te switchen
Het ligt ook aan de interesses van je kind. Hier lezen ze graag, maar met mijn oudste heb ik wel geknutseld, maar dat viel niet mee, was vaak moeten. Hij was nooit van de trampoline af te krijgen, liep soms halve dagen op zijn handen en zijn grove motoriek is heel sterk. De jongste kan heel goed knutselen/ knippen/ plakken. Maakt de leukste creaties en zijn fijne motoriek is heel sterk. De dierentuin hebben ze allebei nooit heel leuk gevonden. Maar goed, de basis zoals aankleden, knippen, tellen konden ze allebei wel. Eind groep 2 eerste boekjes avi start lezen en de eerste sommen maken. Wij doen overigens heel veel spelletjes met elkaar, daar leren ze ook heel veel van. Dobbelstenen tellen, stapjes vooruit lopen, eerste woordjes lezen. Met 90 seconds kan mijn oudste supergoed omschrijven.
Gemakzucht? Ongeduld? Haast? Als je 1 of meerdere jonge kinderen hebt en ern paar dagen per week op tijd de deur uit naar de opvang en naar je werk is het denk ik regelmatig haasten. Vlug de kinderen hun ontbijt geven, vlug zelf eten, vlug jezelf aankleden ed, vlug de kinderen aankleden. En dan heb je misschien niet het geduld en de tijd om te wachten tot jouw peuter ein-de-lijk zijn kleding aangetrokken heeft. Dat doe je dan even snel zelf. Met als gevolg dat bij 4 jaar het kind het nog steeds niet zo goed zelf kan.
Absoluut. Nu heb ik wel de kinderen vanaf 3 maanden voorgelezen en nu zelfs nog steeds (nou ja de middelste en jongste de oudste van bijna 11 vindt dat niet meer leuk ) Ze lezen hier wel aardig want voor het slapen lezen ze altijd wel een boek en ook veel op school. Knutselen en tekenen: mijn jongens vinden dat dus echt vreselijk. De oudste ging ik nog mee knippen en moeilijk doen, mijn middelste nooit gedaan en daar kreeg ik in groep 1 het compliment over dat hij zo goed kon knippen Ik deed wel dingen als strijkkralen met ze. Grove motoriek konden de jongens dan weer fantastisch en snel maar mijn jongste dame is echt anders en is 3,5 maar vindt fietsen op een drie wielen nog lastig (maar klimt en klautert wel) Ik en wel een outgoing moeder dus kinderboerderij, wekelijks de bieb, spelen in de struintuin, musea komt allemaal voorbij maar zeker nu bij de derde ben ik echt wel minder bezig of ze dingen van een van de voorgaande gedeelde lijstjes kunnen. nu heb ik dat vanavond even aan mijn 3,5 jarige gevraagd. Ik zei dus: L kan jij jezelf aan en uit kleden (ik weet dat ze dat kan ) en toen zei ze: jawel, alleen niet zo goed mijn shirt. En ik vroeg of ze kon knippen en toen zei ze: niet zo goed want ik doe vaak mijn handen verkeerd Ze heeft in elk geval zelfreflectie Overigens: mijn kinderen zijn wel vanaf jong al 2 dagen naar een top opvang gegaan waar ze ook echt veel leren en doen dus dat heeft zeker ook allemaal geholpen. Overall gezien zal de basis dus wel snor zitten maar het is wel per kind verschillend waar ze goed in zijn.
Exact. Ik heb mijzelf of maak mijzelf daar ook wel eens schuldig aan hoor. Mijn middelste weigerde zichzelf tot groep 3 gewoon aan te kleden. Kan je veel van vinden, hebben we hulp bij gehad maar ik kleedde hem dus vaak aan want anders kwam ik nergens. Gelukkig kan hij het nu gewoon hoor (en trouwens hij kon het best want op school lukte dat wel) Brood smeren idem, veel chaos hier in de ochtend, snel snel snel, ik smeer de bammen wel. Al kunnen ze het bij ons dus wel omdat ik ze het in het weekend wel liet doen. Maar goed ik kan me dus best iets voorstellen waarom kinderen het niet leren. We zijn sowieso natuurlijk nu veelal erg controlerend , uit handen nemend en helikopter aan het opvoeden.
Veters strikken! Kunnen kinderen ook laat. Maar ik ging dat dus echt tot drama’s aan toe oefenen met mijn oudste. Zou ik je ook niet aanraden. Mijn middelste wilde het zelf eens leren in groep 2 en kon het zo.