Ik ben eigenlijk benieuwd vanaf wanneer je iets door de fles kunt doen. Mijn zoontje is 15 weken oud. hij krijgt nu 5 flessen van 200 cc wat er helemaal ingaat en meestal krijgt hij na 3,5 uur weer honger normaal was dit 4 uur deze week zelfs een paar keer een uur eerder... Vanaf wanneer kan je er iets bijgeven of in de fles doen?? En weet iemand ook een internetsite ofzo waar op staat wat je straks allemaal kunt gaan geven. want ik wil het liefst met verse producten beginnen of in ieder geval al snel
Eigenlijk kan je pas met 5/6 maanden pas gaan beginnen met bijvoeden, lichamelijk is een kindje er nog niet eerder aan toe... Je mag sowieso niet voor de 4 maanden gaan bijvoeden, je kan rijstebloem dan door de fles doen maar dit voegt niet eens verschrikkelijk veel toe... Ik ga je gewoon het advies geven om lekker geduld te hebben, hapjes eten kunnen ze nog heel hun leven, alleen een flesje drinken bij pa en ma niet
Dit vind ik wel mooi gezegd... Helaas gaat het niet altijd op bij flesvoeding omdat kindjes dat maar maximaal een liter per dag mogen hebben. En 5x200 cc is dus een liter. Het kan zijn dat je kindje hier totdat hij 6 maanden is genoeg aan heeft. Zo niet, dan zul je verder moeten kijken. Je kunt voeding voor hongerige kindjes proberen, hier weet ik zelf niks van af.. Vanaf 4 maanden mag je beginnen met rijstebloem en groente- en fruithapjes. Uit een potje of zelf maken. Als je hier op de site zoekt op bijvoeding, kun je vast het een en ander vinden! Onze meid is trouwens ook 15 weken, leuk!
Ik sluit me aan bij EmyD, je zou eens kunnen kijken op de site www.allesoverkinderen.nl onder voedingsschema.en op www.keukenkikker.nl ook op de site van nutricia is van alles te vinden.
Hoi "MAG" is natuurlijk een heel groot woord, er is geen politie die je komt arresteren als je het anders doet . Het advies is om als er geen allergieën e.d. zich voordoen in de familie niet voor 4 maanden te starten (17 weken) zodat de darmpjes zich goed kunnen ontwikkelen. Indien allergieën e.d. zich voordoen in de directie familie van het kind, dan is het advies te wachten tot 6 maanden. Je kindje heeft geen bijvoeding nodig voor 6 maanden. WEL vanaf 6 maanden ivm de snelle afname van de ijzervoorraad. Wat jij wilt doen, is jouw verantwoordelijkheid maar heb niet teveel haast. Een kindje moet er wel klaar voor zijn, anders ontwikkelt het direct verkeerde eetassociaties en dat zou jammer zijn. Rijstebloem (vanaf 4 maanden) kun je toevoegen om een meer verzadigd gevoel te krijgen en te wennen aan vaste voeding. Wij zijn dit gaan geven vanaf de 17e week ivm met vroeger wakker worden (doorgeslapen vanaf 6,5 week) Als je (straks) wil starten met bijvoeding kijk dan inderdaad eens op sites als de keukenkikker of de site van merken als nutricia, friso etc. Veel voorkomende adviezen zijn: - begin met groenten - probeer zelf verse hapjes te maken - let op met bepaalde koolsoorten en allergie gevoelige voedingsmiddelen - geef drie dagen achter elkaar hetzelfde zodat je de reactie op het gegevene goed kan peilen. En de grootste tip: hou bij het eerste hapje straks de camera bij de hand! Die eerste hapjes zijn goud waard! PS: mijn zoontje is vandaag 10 maanden en drinkt nog altijd z'n avondflesje bij papa of mama...
Je hebt niet goed gelezen ik zei: alleen een flesje drinken bij pa en ma niet Dit is alleen waar als het kindje inderdaad zoals in dit geval FV krijgt, in geval van BV krijgt de kleine wel ijzer binnen.... (ff een toevoeging voor de meelezers)
Voor de meelezers die graag correct geinformeerd willen worden: (bron: borstvoeding.com) "IJzer De hoeveelheid ijzer in moedermelk is aan de lage kant, maar het is zeer goed opneembaar. Het is niet zo dat er niets in zit, maar wel dat er na een maand of 6 ijzerhoudend voedsel moet worden bijgegeven. Tot die tijd heeft de baby een ijzervooraad die in de baarmoeder aan het kind is meegegeven" In kv zit meer ijzer maar is minder makkelijk opneembaar. Feit blijft OOK met bv moet bijgevoed worden vanaf 6 maanden ivm de afnemende ijzervoorraad!
Mijn zoontje werd rond die tijd ook hongeriger. Wij zijn overgestapt op hongerige baby voeding. Omdat hij een hele fles per dag extra wilde. Later hebben we ook nog extra nutriton moeten toevoegen, omdat hij met alleen hongerige baby voeding nog teveel wilde. Met de nutriton was het opgelost. En dat is geschikt voor onder de 4 maanden. Wij wilden graag een "melkoplossing" omdat we bijvoeden wilden uitstellen tot richting de 6 maanden.
bron bv.com: Moedermelk bevat veel minder ijzer dan kunstvoeding, vooral de met ijzer verrijkte poeders. Eigenlijk lijkt het erop, dat dit de baby extra bescherming geeft tegen infecties, aangezien veel bacteriën ijzer nodig hebben om zich te kunnen vermenigvuldigen. De baby gebruikt het ijzer in de moedermelk zeer goed (ca. 50 procent wordt opgenomen), terwijl het voor bacteriën niet beschikbaar is, en een voldragen baby die borstvoeding krijgt heeft tot hij zes maanden is helemaal geen extra ijzer nodig. Na de leeftijd van zes maanden moet je het aanbieden van voedsel dat ijzer bevat echter niet te lang meer uitstellen. ik zei niet dat je vanaf 6 maanden niet moest bijvoeden... maar hij hoeft niet van de ene op de andere dag potjes te eten... met rapleyen krijgen ze ook naar loop van tijd voldoende binnen... Tot één jaar bevat BV nog steeds voldoende voedingsstoffen voor de kleine.
Noatje... je wekt de indruk dat je tot 12 maanden kunt wachten met bijvoeden. Als dit je boodschap is, is het een slechte boodschap. Rapley is een omstreden methode die we hier niet ter discussie gaan stellen maar het punt is: er wordt aanbevolen vanaf 6 maanden te starten met bijvoeden zodat kinderen met 12 maanden gewoon met de pot mee eten. Als je wilt beginnen met 10 maanden prima maar dan krijg je een aardige uitdaging om in twee maanden naar een goed eetgedrag te komen. Daarbij loop je in die maanden dat je niet bijvoed de kans dat je kindje onvoldoende ijzer binnen krijgt (bv of kv!) DUS... voor iedereen geldt: de dringende aanbeveling is om met 6 maanden te gaan bijvoeden (Rapley of welke methode dan ook) om zo toe te werken naar een normaal eetpatroon met 12 maanden. Een nee, je zei niet dat je niet moest bijvoeden met 6 maanden. Je zei dat borstvoeding voldoende ijzer bevat. Dit is dus niet het geval. Je kindje heeft na 6 maanden extra ijzer aanbod nodig via vaste voeding
Ik wek helemaal niks op, ik zeg dat IK 4 maanden te vroeg vind, en ik zeg dat met 6 maanden er nog wel voldoende voedingstoffen in de borstvoeding zitten... ik heb niks gezegd over wachten tot een jaar! of wat dan ook..... waarom is rapley trouwens omstreden?
Hier ook zo'n hongerig kind.... Drinkt al 4x 200 forte voeding met nutriton en voor de nacht 210+7 en sinds deze week ook begonnenmet rijstebloem door die fles... Puzzelen he? Om maar tot die 4 maandne te rekken! Mijn zoontje is bijna 16 weken, dus wel ietsje eerder met rijstebloem begonnen. (15 weken). Ik merk geen klachten bij m, hij vindt t lekker en houdt t beter vol in de nacht. Rijstebloem is ook hypo allergeen dus ik denk niet dat t veel kwaad kan. Ik wilde dit weekend eigenlijk beginnen met fruit en/of groentenhappen maar ben bijna bang geworden door iedereen die zegt dat je minstens tot 17 weken moet wachten en liefst nog tot 5/6 maanden! Zou die ene week qua darmrijping zoveel schelen??
Als er maar genoeg mensen zijn die die 4mnd potjes kopen en er dus aan te verdienen valt dan blijven die er wel zijn ja ! En de darmen zijn niet pas met 6mnd klaar met rijpen maar rond de 6 mnd (dus niet op de dag af 6mnd ! Maar wel is het voor mij wel gewoon zo dat een kindje tot 6mnd alle voedingstoffen die het nodig heeft uit melkvoeding haalt. Rond de 6 mnd begin je dan met bijvoeden, maar tot de 9mnd blijft de melkvoeding gewoon hoofdvoeding. Tussen de 9mnd en de 12mnd zal de melkvoeding minder worden en gaat dat bijvoeding heten, de groente/het fruit/etc heet dan de hoofdvoeding ! Maar oke, ieder mag gelukkig zelf weten wat hij/zij met hun kindje doet. Al geef je het de dag na de geboorte al gepureerd fruit, kan makkelijk, kindje doet het mondje toch wel open, jij kiept er een lepel van dat gepureerde fruit in, kindje slikt het door, en heeft dus fruit 'gegeten'. Tja je mag dat gelukkig zelf bepalen en daar heeft niemand anders dan jijzelf iets over te zeggen. En das maar gelukkig ook! Maar iets extra's geven naast de voeding en dan bedoel ik naast borstvoeding/kunstvoeding/groente/fruit/brood, dan zeg ik pas iets geven met een maand of 12 is echt vroeg genoeg. En beginnen met groente/fruit dan zeg ik rond de 6 mnd. Hier een site met misschien wat fruitsoorten/groentesoorten om inspiratie op te doen wat je zou kunnen geven -> http://www.borstvoeding.com/voedselintroductie/schema/nederlands.html
Ik wilde nog eventjes reageren op de stelling over de ijzervoorraad van baby's. Het klopt idd dat tussen de 7 en de 9 maanden deze voorraad minder wordt en er andere bronnen moeten worden aangeput. (De bijvoeding dus) Maar als je eens beter gaat kijken naar deze hoeveelheden dan zie je duidelijk dat het helemaal niet erg is als je kindje met 9 maanden nog niet flinke potte groentenhap of weet ik veel binnekrijgt. Zoveel extra hebben ze namelijk niet nodig. Als ze een paar happen groente en brood (desnoods met appelstroop) binnenkrijgen dan hebben ze echt alweer genoeg aan ijzer voor hun leeftijd. Dus ook met rapley krijgen kindjes genoeg ijzer! En verder, idd, is het veel verstandiger om pas met 6 maanden te beginnen met bijvoeden. Vooral met BV haal je er de maximale voordelen uit als je 6 maanden exclusief BV geeft. Maar ook de darmpjes zijn er bij 6 maanden beter geschikt voor dan bij 4 maanden. Natuurlijk moet jeook naar je kindje kijken er zijn gevallen waarin eerder bijvoeden wel moet, maar over het algemeen kun je gewoon beter wachten. De meesten beginnen er eerder mee omdat mama het zo leuk vind om een hapje naar binnen te lepelen bij t kind en niet omdat het kind eraan toe is.
De reguliere aanname in de gezondheidszorg is bij minimaal 17 weken (4 maanden dus). Ik heb nog nooit een potje gekocht... en toch begonnen met bijna 5 maanden, commercie heeft hier niets mee van doen En Rapley is omstreden omdat niet bewezen is dat Rapley bijdraagt aan een betere associate bij voeding, betere hand-oog coördinatie etc. Dat betekent niet dat het een slechte methode is, alleen het is niet wetenschappelijk bewezen dat het een goede methode is. Omstreden is dus misschien een wat negatief beladen woord maar het betekent alleen maar dat het niet een gefundeerde methode is. (voor de goede orde: wij doen hier in huis een combinatie van methodes waaronder stukjes)
De aanname in de gezondheidzorg is dat door vaste voeding aan te bieden vóór 4 maanden er een kans is om de darmen te irriteren waardoor mogelijk schade ontstaat aan de darmwand waardoor weer meer kans is op gevoeligheidsreacties, spastische of luie darmen etc. Er is hier veel discussie over en er is niet zo erg veel onderzoek naar gedaan. Men is het er door de band genomen over eens dat na 17 weken de darmen gerijpt zijn. Wat niet wil zeggen dat vaste voeding noodzakelijk is vanaf 4 maanden. Het advies blijft om vaste voeding te gaan aanbieden in ieder geval vanaf 6 maanden.