wat voor groente en fruithap?

Discussion in 'Voeding' started by paars, Jul 23, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Tussen 6 en 12 maanden vervang je de flessen door andere voedingstoffen en dat moet worden:
    ontbijt - lunch - avondeten met 2 gezonde tussendoortjes.
    Sommige mensen geven pap 's avonds voor het doorslapen. Wij gaven pap gewoon in de ochtend als ontbijt.
    De bedoeling is dat je het rustig aan doet. Bij sommige kindjes gaat het snel (mijn zoontje zat met 7 maanden al op een 'volwassen' schema) maar bij andere kindjes gaat dit langzamer. Daarom heb je ook tot 12 maanden de tijd.

    Dit was ons flessen schema met 4 maanden:
    8:00
    11:30
    15:00
    19:00

    En dit was ons schema met 6-7 maanden (met vaste voeding):
    8:00 pap (dezelfde fles maar dan met bambix)
    12:00 boterham + fruit
    15:00 flesje melk 150ml (afbouwen)
    18:00 warme hap
    19:30 fles

    - De lunch werd een half uurtje later omdat hij 's ochtends pap kreeg (dat vult behoorlijk)
    - vanaf 6,5 maand zijn we brood gaan geven (eerst 2 weken alleen pap om te wennen aan de vezels, en dat ging goed). We deden: boterham en daarna de fles. De fles ging er al snel af omdat de boterham steeds beter ging. Ipv de fles gaven we dan een beetje thee
    15:00 toen ontbijt en de lunch heel goed gingen, zijn de fles gaan afbouwen en vervangen door een tussendoortje (rijstwafel / koekje) met wat te drinken (water / thee / diksap)
    18:00 de warme maaltijd ging met 6 maanden al goed en met 6 maanden ging er vlees/vis/gevogelte bij (en dat ging ook gelijk goed)
    19:30 deze fles hebben we heel lang gehouden (vond ie nog zo lekker en het was zo'n heerlijk moment op de dag). Nu met 11 maanden zijn we 'm echt aan het afbouwen. Hij heeft 'm echt niet meer nodig.
     
  2. Tinkerbel80

    Tinkerbel80 Niet meer actief

    Even een vraag over groente invriezen en weer opwarmen. Ik las namelijk in een tijdschrift van het cb dat je groente niet weer op mag warmen voor je kleine. Als ik vanavond worteltjes kook voor hem en de rest invries moet ik dat toch ook weer warm maken. Mag dat wel?

    En moet ik fruit en groente laten proberen iedere dag? of mag het ook alleen fruit Of groente zijn?
     
  3. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    Ja hoor, je mag groenten wel weer opnieuw opwarmen na het invriezen. Ik denk dat wat jij hebt gelezen gaat over potjes die je niet 2 keer mag opwarmen? Je kan dat voorkomen door een paar lepels eruit te halen en dat op te warmen. de rest kun je in de koelkast vaak nog 24 uur bewaren. Wel moet je oppassen met nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie. Dit mag je nooit 2 keer opwarmen.

    En wat betreft het proberen van fruit of groenten: het hoeft niet tegelijkertijd geprobeerd te worden. het is juist beter om het per soort een paar dagen achter elkaar te proberen zodat je allergische reacties kunt uitsluiten. Als je het samen tegelijk per dag zou proberen en je kind reageert ergens heftig op weet je niet of het nou van het fruit of de groenten kwam!

    Nog een vraag, misschien kunnen jullie me helpen. ik heb m al eens eerder gesteld, maar kan het antwoord nergens meer terug vinden:
    Hoe zit het met groenten uit blik of uit de vriezer. Uit blik zitten vaak toegevoegde suikers en zouten in. Mag je dit ook gebruiken voor babyvoeding? Of liever niet?
     
  4. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Uit blik mag best maar je moet je wel realiseren dat er inderdaad toegevoegd zout in zit. Spoel de groenten even af voordat je ze gaat koken (dus niet in het vocht van het potje laten koken) en niet elke dag blik groenten gebruiken. Fruit uit blik zou ik niet gebruiken, dit is echt mierzoet en heeft niets meer met de smaak van vers fruit te maken ;)
     
  5. Tinkerbel80

    Tinkerbel80 Niet meer actief

    Druif78 Ja hoor, je mag groenten wel weer opnieuw opwarmen na het invriezen. Ik denk dat wat jij hebt gelezen gaat over potjes die je niet 2 keer mag opwarmen? Je kan dat voorkomen door een paar lepels eruit te halen en dat op te warmen. de rest kun je in de koelkast vaak nog 24 uur bewaren. Wel moet je oppassen met nitraatrijke groenten zoals spinazie en andijvie. Dit mag je nooit 2 keer opwarmen.

    Ik heb het tijdschrift er even bijgepakt en ze leggen eerst uit hoe je een groentjehapje maakt en paar stukjes verder staat dat een groentehapje nooit opgewarmt mag worden, ook niet in de magnetron. Ze hebben het alleen over verse groentehapjes en ze zeggen niet erbij over dat nitraat. Gewoon alles niet opwarmen. Dat van spinazie dat wist ik wel dat dat niet mocht. Misschien vinden ze de lezers dom dat we het verschil tussen bepaalde groentes ofzo niet weten haha.

    En wat betreft het proberen van fruit of groenten: het hoeft niet tegelijkertijd geprobeerd te worden. het is juist beter om het per soort een paar dagen achter elkaar te proberen zodat je allergische reacties kunt uitsluiten. Als je het samen tegelijk per dag zou proberen en je kind reageert ergens heftig op weet je niet of het nou van het fruit of de groenten kwam!

    Bedankt voor de tip! Had ik helemaal nog niet aan gedacht.

    Nog een vraag, misschien kunnen jullie me helpen. ik heb m al eens eerder gesteld, maar kan het antwoord nergens meer terug vinden:
    Hoe zit het met groenten uit blik of uit de vriezer. Uit blik zitten vaak toegevoegde suikers en zouten in. Mag je dit ook gebruiken voor babyvoeding? Of liever niet?

    Volgens het tijdschrift mag je diepvriesgroente gebruiken uit de vriezer mits ze zuiver zijn. Lijkt me dan van het fruit ook.
     
  6. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    "Ik heb het tijdschrift er even bijgepakt en ze leggen eerst uit hoe je een groentjehapje maakt en paar stukjes verder staat dat een groentehapje nooit opgewarmt mag worden, ook niet in de magnetron. Ze hebben het alleen over verse groentehapjes en ze zeggen niet erbij over dat nitraat. Gewoon alles niet opwarmen. Dat van spinazie dat wist ik wel dat dat niet mocht. Misschien vinden ze de lezers dom dat we het verschil tussen bepaalde groentes ofzo niet weten haha."

    Wat vreemd, hoe kun je dan ooit hapjes invriezen en weer gebruiken? ik begrijp dat je dit niet meerdere malen kan doen maar ik zie geen gevaar in het zelf klaarmaken in grotere hoeveelheden en dan in gepaste hoeveelheden invriezen?
    Doe ik voor mezelf trouwens ook weleens...

    Wat me bij de volgende vraag brengt: kun je gekookte aardappels ook invriezen? Mijn ervaring is dat het zo waterig wordt?
    En als je vlees gaat introduceren; welke zijn geschikt? En hoe moet je het bereiden? Zonder al te veel specerijen en zout natuurlijk, maar mag je het ook bakken? Maar dan krijg je vaak een wat hardere buitenrand wat je niet of moeilijk kan pureren, toch? Of moet je het koken ofzo???
     
  7. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Graag wil ik even kwijt, dat ik topics als deze geweldig vind. Helemaal nu zelf ook gaan beginnen met bijvoeding. Hier wordt je toch weer een stukje wijzer van:)
     
  8. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    ME TOO!!!

    Ik sla alles letterlijk op, zodat ik het allemaal kan nalezen.
    Hoe doen mensen dat toch die geen forums bezoeken?
    Nou ja, opa's en oma's zijn ook groot geworden, maar wat een gepuzzel zeg!
    Dit is toch veeeel makkelijker?! :D
     
  9. Polletjepiek

    Polletjepiek Niet meer actief

    Ja he!!! Die opa's en oma's weten niet veel meer wat betreft voeding als baby zijnde, ten minste dat is mijn ervaring. Verder heb ik 1 vriendin die een zoontje heeft, die vraag ik ook nog wel eens. Maar hier op het forum vind je veel info.
     
  10. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    1) aardappelen kun je gewoon invriezen maar je kunt ze ook een aantal dagen geschild, in water (afgedekt) in de koelkast bewaren. Mijn ervaring is dat het wel meeviel met het waterig worden. En dat beetje water wat je er wel van krijgt, kun je mooi gebruiken om het hapje een beetje smeuïg te maken.

    2) Vlees. Kip, kalkoen en tartaar zijn heel geschik maar ook kalfsvlees en natuurlijk vis! Vis is heel gezond. Kijk uit met graatjes maar bijvoorbeeld tonijn uit blik, zalm, kabeljauw, forel, schol etc.
    Je kunt vlees gewoon bakken, de bakmargarine die je gebruikt bevat veel goede vetten. Gebruik inderdaad geen zout. Specerijnen hoeven niet maar mogen wel. Knoflook bijvoorbeeld vinden kindjes vaak heel lekker maar ook paprikapoeder of kerrie. Laat ze vooral wennen aan smaken die je zelf ook regelmatig eet. Wij eten bijvoorbeeld regelmatig kip/kerrie en dus heeft ons zoontje snel geleerd kerrie te waarderen (lekker dat ie het vindt joh!)

    Je kunt beginnen met kipfilet wat je kookt. Dat is mooi om even aan te wennen maar gekookte kipfilet smaakt nergens naar dus ik heb het maar een paar keer gedaan. Met de hakmolen van de staafmixer ging het al snel heel goed. Wij zijn trouwens vrij snel gestopt met echt pureren, ik wilde graag dat mijn zoontje zou wennen aan wat grovere structuur.
     
  11. Streepje

    Streepje Lid

    Jul 28, 2009
    39
    1
    8
    NULL
    NULL
    Wij maken ook alles zelf. Op zondagochtend koken we een aantal maaltijden tegelijk en die vriezen we dan in. Het is wel altijd even werk, maar ik kan er echt van genieten dat ze zo smullen van ons eigen gemaakte eten.

    Fruithapjes heb ik eigenlijk nooit ingevroren. Toen mijn tweeling net begon met bijvoeding at ik zelf de rest van de fruithap op die overbleef... hahaha.. eet ineens veel meer fruit dan voorheen.

    Ik haal zelf veel recepten van de website smikkels.nl, en de papa hier is ook erg creatief met het bedenken van recepten.
     
  12. paars

    paars Fanatiek lid

    Nov 27, 2008
    1,117
    18
    38
    papa is hier ook heel erg creatief!! papa is kok hihi..
    ik kook ook bijna nooit.. erg he!!! hij staat er altijd met zn neus boven op als ik kook... nou dan mag ie het lekker zelf doen.. want daar kan ik niet tegen haha..

    Mn zoontje heeft gister bloemkool gehad.. lekker vers.. en hij vond het natuurlijk heerlijk! de meloen moest vanmorgen wel even wennen...
     
  13. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    @ Zwaantje, bedankt voor de tips1 Hier heb ik echt veel aan!

    Ik heb gistsren een staafmixer gekocht zodat ik nog beter dingen vers kan maken.
    Leuk die site van smikkel.nl. Voor vanaf 6 maanden staan niet echt spectaculaire originele recpten op, maar wel voorbeelden van groenten die ik zelf niet vaak eet, maar wel geschikt zijn zoals pompoen en courgette. Ik wil ze mijn zoontje wel aanbieden en hem zo'n breed mogelijke smaak meegeven (anders wordt t net zo'n pietlut als zn vader ;) )


    Fijn deze tips!

    Ook handig: plastice slabbetjes...
    Die stoffen zijn niet uit te wassen met die wortelvlekken/ sperziebonen vlekken en banaan...pfff! Er kan geen biotex of vanisch tegenop!
     
  14. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Voor alle eters een tip: slabbertjes van Silly Billyz! Deze slabbers kun je makkelijk uitspoelen en na een paar keer gebruiken gewoon wassen in de wasmachine en daarna in de droger. Ik vind ze echt geweldig (cirac € 5 per stuk)
     
  15. Tinkerbel80

    Tinkerbel80 Niet meer actief

    Tinkelbel80, Ik heb het tijdschrift er even bijgepakt en ze leggen eerst uit hoe je een groentjehapje maakt en paar stukjes verder staat dat een groentehapje nooit opgewarmt mag worden, ook niet in de magnetron. Ze hebben het alleen over verse groentehapjes en ze zeggen niet erbij over dat nitraat. Gewoon alles niet opwarmen. Dat van spinazie dat wist ik wel dat dat niet mocht. Misschien vinden ze de lezers dom dat we het verschil tussen bepaalde groentes ofzo niet weten haha."

    Druif78, Wat vreemd, hoe kun je dan ooit hapjes invriezen en weer gebruiken? ik begrijp dat je dit niet meerdere malen kan doen maar ik zie geen gevaar in het zelf klaarmaken in grotere hoeveelheden en dan in gepaste hoeveelheden invriezen?
    Doe ik voor mezelf trouwens ook weleens...

    Doe het voor mezelf ook hoor invriezen maar omdat het er zo in stond ging ik twijfelen. Ik ga het nu gewoon koken, laten afkoelen en invriezen in zo'n ijsblokjesvorm.
     
  16. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    Heb een staafmixer aangeschaft en ga zo ook prakjes maken en invriezen, heb ik lekker een hele voorraad! Ideaal omdat hij nu nog anders eet dan wij. En schaalt ook in de portomonee.
     
  17. Druif78

    Druif78 VIP lid

    Feb 11, 2008
    9,724
    1
    36
    Ben ik weer met nog een vraag: hoe weet je nu hoeveel mg je geeft?
    Ik maak mn groente en fruit happen zelf, maar moet je het in een keukeweegschaal wegen ofzo? (Heb ik niet!)
    Heb wel tupperware bakjes ter grootte van een 4 maanden potje en die schep ik vol, maar mn zoontje is nu 5 maanden gepasseerd, dus wilde ook toe werken naar de "6 maanden" hoeveelheden (200gram potjes). Maar als je groenten en aardappel bv fijn pureert dan blijft er best weinig over, dus vraag ik me af: hoeveel magh je geven?
    Hoeveel aardappels is bv gebruikelijk?
    Hoeveel scheppen groenten?

    En qua fruit: gisteren en vandaag een hele banaan gegeven. Is dit teveel of gewoon goed? (Hij is ook aan de dunne hoor, dus geen angst voor verstopping!)
     
  18. Cygnet2

    Cygnet2 Niet meer actief

    Als je begint is een goeie verhouding aardappelen / groenten ongeveer 1/3 en 2/3. Als er vlees e.d. bij komt dan wordt het ongeveer om mee te beginnen:
    2/10 vlees, vis, gevogelte
    3/10 aardappelen
    6/10 groenten

    Je MAG geven... tot 6 maanden zoveel als hij wilt zolang het niet ten koste gaat van flesvoeding of bv. En na 6 maanden ga je opvoeren naar ongeveer 200 gram totaal en dan komt het ook ipv voedingen (misschien niet direct maar daar wil je wel heen).
    Misschien dat je kindje begint met 50 gram maar dat wordt meestal al snel meer. (een grote eetlepel is ongeveer 50 gram)

    Een hele banaan? Als je kindje niet verstopt raakt en geen flessen laat staan: heerlijk, lekker gezond. Niet elke dag banaan geven.. verstopt uiteindelijke wel EN het is behoorlijk zoet / calorierijk.

    TIP: pureer vooral niet te fijn. Ik zou aardappelen zelfs helemaal niet pureren maar prakken. Dit kunnen kindjes prima eten. Prak de aardappelen en meng deze met gepureerde groenten. Dan heb je ook een beetje stevig mengsel! Na 6 maanden... steeds minder fijn pureren en ga met 6,5 - 7 maanden een hakmolen gebruiken ipv staafmixer.
     

Share This Page