Hoi Iedereen, Over ongeveer 10 weken hoop ik mijn kleine mannetje in mijn arme te houden. In het begin is de taal misschien nog niet zo'n issue, maar later wel. Ik woon in Spanje en mijn vriend is spaans. Onderling spreken wij engels en spaans, maar willen ons mannetje 3 talen mee geven. Nederland, Spaans en Engels. Hij zal uiteindelijk naar een americaanse school gaan denk ik, dus is het wel handig als hij ook wat engels kan. We wonen in cataluña waar dus geen Spaanse scholen zijn:S en willen hem niet met nog een taal opzadelen en eetje die hij bar weinig zal gebruiken. Zijn er hier meer mensen die hun kind meertalig hebben opgevoed en zo ja hoe hebben jullie dat gedaan? Heel veel dank en liefs, Helene
Ik luister mee. Wij wonen in Zweden en willen ons zoontje ook meertalig opvoeden : Nederlands (ons beide moedertaal), Zweeds en Engels
Hoi, Ik heb er zelf geen ervaring mee, maar vanuit m'n studie Nederlands (afstudeerrichting taalkunde, specialisatie taalverwerving) weet ik dat tweetalig opvoeden het beste werkt als een kind twee ouders heeft die beide een verschillende moedertaal hebben. Wat je dan moet doen, is allebei alleen in je eigen taal tegen je kind spreken. Je zegt dat het in het begin nog geen issue is, maar dat is het dus wel, omdat de taalverwerving begint met luisteren. Je moet dus van het begin die twee talen aanbieden, dat werkt het beste. Drietalig opvoeden, ik weet niet helemaal hoe dat werkt. Wat wel gebeurt, is dat een kind van z'n elk van de ouders een taal leert die anders is dan de omgevingstaal (buiten het gezin) en dat het dan de omgevingstaal leert van contact met andere kinderen en andere volwassenen. In jullie geval zou het dan handig kunnen zijn als jij Nederlands tegen je kind spreekt en je vriend Engels. Spaans moet je kind dan leren van de omgeving, of bijvoorbeeld van Spaanse familie. Ik weet niet of je gaat werken, maar het zou ideaal zijn als je kind een dagje bij Spaanstalige familie is (haha, voor de taal dan ). Verder moet het Engels van je vriend wel goed genoeg zijn, anders kan hij beter Spaans tegen je kind spreken. Op zich lijkt me dat niet gek, want in een andere taal dan je eigen tegen je kind spreken lijkt mij erg onnatuurlijk. Wat dus ook zou kunnen, is dat jij Nederlands spreekt en je vriend Spaans en dat je later begint met Engels. Kinderen die tweetalig opgevoed zijn, zijn later beter in staat andere talen te leren, omdat ze al gewend zijn om tussen twee talen te schakelen. Een kind kan verschillende "moedertalen" verwerven, maar dan moet het wel voor het 12 jaar met die talen geconfronteerd worden en de talen moeten "onderhouden" worden. En jullie moeten consequent zijn: Nederlands als taal van mama en Spaans als taal van papa (of evt. Engels), want anders bestaat de kans dat het één van beide talen niet goed leert, of dat het talen door elkaar heen gaat gebruiken. Hopelijk heb je hier wat aan. Succes ermee!
Aangezien ik zelf Engels docente ben wil ik graag ons meisje al vroeg de Engelse taal meegeven.... wordt mijn experiment haha.. maar of het lukt??? beste is idd als beide ouders een verschillende taal spreken en het kind daar veel mee wordt geconfronteerd.. ik weet niet of drietalig eenvoudig zal zijn, maar ik heb wel geleerd dat jonge kinderen super snel een taal leren en ik heb wel eens een kind in de klas gehad die zowel Engels/japans en Nederlands vloeiend sprak omdat hij in Japan was opgegroeid op een Amerikaanse school met Nederlandse ouders.. succes er mee!
Hier praat de papa Turks en ik Nederlands tegen ons dochtertje.. Ervaringen kan ik nog niet echt delen aangezien we nog niet verder komen dan ´Baba, mama, ham, bah en oh-oh'
@ hinke: maar engels is niet hun moedertaal. Is dat dan niet gevaarlijk? Is het niet slecht om onbedoeld verkeerde dingen aan te leren? Dat vraag ik me af omdat ik onze zoon ook wel 2talig zou willen opvoeden met als tweede taal engels, maar wij beide van oorsprong geen engels spreken. Nu schrijft en spreekt mijn man voor zijn werk erg veel in het engels dus hij kan het wel erg goed, maar toch vraag ik het me af... @ TS: waarom een amerikaanse school en geen spaanse school?
Wij zijn alletwee nederlands, dus praten we thuis nederlands. Buiten de deur spreken we portugees en ook als ik alleen ben met Ilana buiten de deur, spreek ik haar in het portugees toe. Ze praat nog niet, maar ik denk dat ze de talen wel al oppikt. Kinderen zijn daar zo handig in. Later wil ik haar in ieder geval ook engels aanleren, als ik er zelf niet van in de war raak, hehe. Wat Hinke zei, is idd het beste, maar ik maak het verschil binnenshuis/buitenshuis.
Hallo, Wij voeden ons dochtertje (10 mnd) ook 2-talig op. Haar papa is Turks en ik ben Nederlandse. Wij wonen in Turkije. De beste manier om je kind twee talen te leren is dat de ouders hun moedertalen spreken dus in ons geval, papa spreekt Turks met haar en ik Nederlands..door dit consequent te doen zal je kind de talen automatisch beiden leren. Onderling spreken mijn man en ik Turks en hier om ons dochtertje heen wordt natuurlijk ook bijna alleen Turks gesproken (behalve door Nlds vriendinnen van mij). Daarom zal ik extra mijn best moeten doen, door boekjes en filmpjes te laten zien in het nlds. Inmiddels zegt mij dochtertje: Nlds: mama Turks: anne, baba, dede (= mama, papa en opa) Hihi nog niet zoveel maar ze is ook nog maar 10 maanden he. Maar ik zie het bij een vriendin van me, die heeft een dochtertje van 3, haar vader is ook Turks en mijn vriendin Nlds (wonende in Belgie) zij hebben altijd consequent hun moedertalen gesproken en dat dochtertje spreekt nu echt alleen Nlds met de moeder en alleen Turks met de vader. Ze kent beiden talen evengoed en weet precies tegen wie ze turks en tegen wie ze nlds moet praten, ze schakelt heel makkelijk om. Erg leuk om te zien! Ik heb ergens nog een site over meertalige opvoeding, ik zal hem voor je opzoeken.
Mijn zoontje wordt voorlopig 3-talig opgevoed: Nederlands, Russisch en Duits. Z'n vader zal Russisch tegen hem praten en voorlezen etc, ik Nederlands en de omgevingstaal is Duits. Ben benieuwd hoe het zal gaan.
Ik ben zelf tweetalig opgevoed door twee Nederlands sprekende ouders maar wel pas vanaf het moment dat ik de basis van de Nederlandse taal onder de knie had. Vanaf een jaar of 3 zijn mijn ouders mij (en mijn zus) gaan vertellen dat een lepel een spoon is etc. Daarnaast werden wij veel in het Engels voorgelezen en keken wij naar de BBC (Blue Peter is werkelijk het allerbeste kinderprogramma in de wereld!) Het resultaat is dat zowel ik als mijn zus volledig tweetalig zijn (later is daar door verhuizing naar Frankrijk nog Frans bij gekomen). Mijn vader had een internationale baan en werd veel uitgezonden. Engels was onze basis. Oja, niet vergeten te vertellen we hebben ook in Engeland en de VS gewoond. Mijn beste vriendin voed haar zoons tweetalig (of eigenlijk 3): Nederlands, Engels en Hindi. Paps is Engelstalig en spreekt dus Engels, zij spreekt continu Nederlands (soms vervalt ze wat in het engels) en opa en oma spreken Hindi. Dit gaat eigenlijk hartstikke goed. De oudste is nu 4 en is lekker aan het praten in zowel het Nederlands als Engels. Hindi sjokt er wat achteraan. Wel heeft het allemaal wat langer geduurd voordat hij echt ging praten. Tja, hij had ook zoveel keus! Dit zie je nu bij de 2e ook gebeuren. Mijn zoontje wordt gewoon Nederlands opgevoed maar we zullen wel veel aandacht geven aan de ontwikkeling van het Engels.
Hir ook spaans en nederlands. Papa spreekt spaans, oma en oom en de rest van de familie en ik Nederlands en mijn familie ned en dialect. Als je dit ze van het begin af aan doet zijn ze het gewend en ze kunnen volgens mij wel 7 talen leren, dit schijnt het beste te zijn als je hier zo jong mogelijk mee begint...
Soraya wordt ook tweetalig opgevoed, Nederlands door mij en Marokkaans door haar vader & opa, oma.. Ben wel benieuwd, nu is het voornamelijk nog Nederlands maar ik zal mijn man even vertellen dat hij meer Marokkaans moet praten!
Hier gaat het ook een mengelmoesje worden! Ik ben Nederlands, mijn man Duits en we wonen in Spanje. Ik spreek NL met mijn ventje, mijn man Duits, en samen (mijn man en ik) praten we ook nog vaak engels. Dit probeer ik wel een beetje te laten en dus duits te speken met mijn man als het even kan. Vind meteen drie talen tegelijk een beetje heftig denk ik. Daar komt bij dat als kleine naar school gaat, hij ook nog spaans leert. 4 talen dus... Zal vermoedelijk wel iets langer duren voordat ie spreekt, maargoed dat nemen we dan maar voor lief, hij krijgt er wel wat voor terug!
Wat al vermeld is: het is belangrijk dat ouders de moedertaal met het kind spreken, zodat de taal goed wordt aangeleerd, en zodat er niet te veel verwarring ontstaat (goed voorbeeld hierboven over kindje dat nlds met de mama praat, en turks met de papa). Wat ik ook ergens gelezen heb (op zo'n taal-info-opvoedings web page... geen idee meer waar) is dat je het beste met 2 (hoofd)talen kunt beginnen (dwz, bij 1 jr niet 5 talen met je kleintje praten). Anders wordt het te verwarrend. Mn man en ik spreken onderling engels. Mn man spreekt altijd engels tegen de kleine. Ik nederlands. Maar zo vlug als er iemand anders in de kamer is, schakel ik ook naar engels (automatisch eigenlijk, en ik moet er zelf goed op letten zo veel mogelijk nederlands met haar te praten, en geen rare constructies te maken door direct vertalen uit het engels, naar het nederlands... ook goed voor mn eigen nlds dus ). Verder zal ze buiten veel kiswahili tegenkomen (oost-afrika), en ook nog een 4e lokale taal (2e moedertaal van mn man). Wij leggen nu eerst de nadruk echter op engels, en nederlands. kHeb wel het idee dat ze momenteel meer met engels heeft. Van een nldse vriendin hier weet ik dat haar 3 kinderen wel nlds begrijpen, maar het nooit spreken. Ze zijn tussen 2 en 6jr oud. Zelf zei ze dat ze wellicht iets meer van haar kinderen moet vragen om het in het nederlands proberen te zeggen. Daar ga ik dus wel op letten - dat mn dochtertje het nederlands spreken ook echt zelf oefent.
Hier wordt eigenlijk ook 2-talig opgevoed. nl fries en nederlands (fries is toch een officiele taal ) Ik praat nederlands en fries tegen mijn zoon, en op de creche praten ze eigenlijk alleen maar fries tegen mijn zoon, ik praat toch meer nederlands... Maar ik merk nu wel dat mijn zoon beide talen begrijpt. Ik zelf ben ook fries en nederlandstalig opgevoed, en spreek beide talen goed. en dit is heel natuurlijk gegaan omdat ze beide talen tegen mij spreken.