Hallo, Ik vroeg mij het volgende af; Tijdens je bevalling maak je allerlei hormonen aan, om de pijn te kunnen verdragen, om je tijdsbesef te verminderen, noem maar op. Maar hoe zit het dan als je een ruggenprik hebt gehad? Maak je dan nog die hormonen aan, aangezien je de pijn niet voelt.... Ben benieuwd naar jullie ervaringen!
Geen idee. Ik merkte wel dat ik door de ruggenprik halverwege de bevalling 'uit het bevallen' raakte. Waar je normaal alles opbouwt had ik dat nu niet. De overgang naar het persen vond ik daardoor heel raar, en onverwacht, ik zat niet meer in de roes. Heb je daar wat aan?
Dank je wel voor je reactie. Zat je voor je persweeën dan wel in die roes? En deed het persen dan weer wel pijn of vond je dat wel meevallen? Kleine ondervraging....
Informatieve pagina: Ouders Online - serie "Pijn en pijnbestrijding bij de bevalling"- deel 2 - de ruggenprik In het deel Effecten op de bevalling staat eea over hormonen. Ik heb net het boek Veilig bevallen van Smulders gelezen waarin ook staat dat de aanmaak van endorfine (natuurlijke pijnstiller) inderdaad stopt bij een ruggenprik. Mocht je het boek hebben of kunnen lenen (sowieso een aanrader), het staat op pagina 188.
Ik heb ervaring met een ruggenprik en ik weet niet of ik de hormonen aangemaakt heb in dezelfde hoeveelheden als zonder prik, maar ik zat zeker in een roes en ik bleef daar in. Voor mij was het persen ook een logische volgende stap tijdens de bevalling en de persweeën waren bij mij echt heel goed. Het was alleen wel zo dat de ontsluitingsweeën gestimuleerd moesten worden door een weeënopwekker; door de ruggenprik willen die nog weleens onderdrukt worden. Ik was helemaal in mijn eigen wereld, tijdens de ruggenprik was dat wel wat minder maar tijdens het persen was de prik nog niet uitgezet, maar als ik zo de ervaringen van anderen lees en hoor, heb ik dat qua roes en in je eigen wereld zitten hetzelfde beleefd als de vrouwen zonder ruggenprik. Het was alsof ik in mezelf was getreden, vanuit de verte hoorde ik de gyn en mijn man aanwijzingen geven, maar ik was echt helemaal IN mezelf, hele bijzondere ervaring. Ik was echt een beetje high na de bevalling en dat kwam van mijn eigen hormonen. Ook daarna zat ik op de roze hormonenwolk, ondanks dat mijn dochtertje de couveuse in moest voor 6 dagen. En daarna ben ik ook daar, net als bijna alle andere vrouwen, keihard van af gedonderd tijdens de periode van de kraamtranen toen die hormonen weer waren uitgewerkt.
Jammer dat het een vrij oud artikel is van Ouders Online en bovendien wel een ellenlange lijst met eventuele nadelen waarin ik me totaal niet in herken op de koorts na (ik heb tijdelijk 38 graden koorts gehad, niet eens de gehele periode) en erg weinig aandacht voor de voordelen (ik zeg: halleluja voor de ruggenprik! ). Maar goed, dat is geheel off topic, sorry TS.
ik heb een ruggenprik gehad en heb wel de eerste 12 uur gewoon zonder gedaan, dus wel pijn gehad en hormonen etc etc. Voor ik mocht persen was ik ook echt weer ruggenprik vrij, dus ookw eer pijn en hormonen. maar.... ik heb echt het idee dat ik door de de ruggenprik helemaal kwijt was dat ik een kind ging krijgen. Ik heb ook echt geen verliefd of blij gevoel gehad toen ze er was, alleen opgelucht dat het eindelijk voorbij was.. Ook heb ik lang de bevalling als traumatisch herinnerd, en kon het niet loslaten. maar desondanks was ik de gelukkigste vrouw op aarde toen de ruggenprik eindelijk werkte!
Ik lees bijna overal (internet, boeken etc) meer nadelen dan voordelen maar dat wil toch helemaal niet zeggen dat de keuze voor een ruggenrpik slecht is? Ik denk dat iedere vrouw dat prima voor zichzelf kan en moet kunnen uitmaken. Maar dit is inderdaad off topic.
je maakt met een ruggeprik een bevalling iets medisch terwijl bij een normale bevalling zonder complicaties dat niet hoeft, en er zijn wel degelijk genoeg (teveel) complicaties vooral voor je baby, je bevalling duurt gemiddeld langer er moet vaker worden gegrepen naar een kunstverlossing (zuignap, knip ed.) en inderdaad je maakt geen of te weinig hormonen aan waardoor je in 1 keer heel veel pijn hebt terwijl je anders er naar had opgebouwd. Het is goed dat het er is maar het BLIJFT een medisch iets wat niet perse nodig is als je een normale bevalling hebt.. je lichaam kan een bevalling prima aan als je maar rustig blijft, ik ben niet voor pijnloze bevalling op bestelling. Pas een verhaal hier op het foruml de mama had een perfecte bevalling gehad, geen centje pijn, perfect vond ze, echter hara dochter was wle met de zuignap gehaald, weet je wel hoeveel pijn dat doet voor een babietje? hoeveel hoofdpijn ze hiervan hebben..? DAT noem ik geen perfecte bevalling (ja voor de moeder natuurlijk wel) Ik denk dat je alles moet afwegen en op het moment dat je het echt niet te doen vind alsnog kunt beslissen.. je moet toch zo blanco mogelijk je bevalling ingaan...
ik lees dat veel van jullie een ruggeprik hebben gehad is dit tegen woordig normaal is toch niet verplicht?
Nee hoor, is niet verplicht. Maar tegenwoordig kun je er wel makkelijker om vragen als je in het ziekehuis bent. Mij hebben ze het geadviseerd omdat de ontsluiting niet opschoot en de weeen heel erg heftig waren (ingeleide bevalling). Maar ik was het niet verplicht maar heb het wel gekozen na dat ik er even over nagedacht had. Wou eigenlijk ook zonder hulp maar was echt niet te doen. Ik heb de ruggeprik als heel fijn ervaren omdat ik heel erg moe was en heb toen nog ff kunnen slapen. Verder kreeg ik op het eind weer pijn en met het persen heb ik geen pijnstilling meer gehad. Heb het al een gewone normale bevalling ervaren zonder gekke dingen en ook toen de prik uit was niet overdreven veel pijn.
Dank je wel voor jullie reacties. Ik heb de keuze voor een ruggenprik weloverwogen genomen. Daarnaast is het niet wetenschappelijk bewezen dat een ruggenprik de kans op een kunstverlossing (tang of vacuüm) verhoogt; de meningen (van gynaecologen en verloskundigen) zijn hierover verdeeld. En recent onderzoek heeft uitgewezen dat de ruggenprik veel minder risico's met zich mee brengt dan altijd gedacht. Dus daar ga ik me geen zorgen meer om maken. En weer even On topic Ik dacht eigenlijk dat door de ruggenprik je niet meer in een roes zou raken, maar ben blij te lezen dat dat dus niet het geval is. Logisch wel natuurlijk dat je geen pijn verdovende hormonen aanmaakt, dat is tenslotte niet meer nodig. Ben nog wel benieuwd naar nog een paar ervaringen!
Heb de eerste 20 uur zonder ruggenprik gedaan, dus vast genoeg hormonen aangemaakt Na 20 uur kreeg ik dus een ruggenprik. De ene vk wilde het eerst niet, toen ging ze een collega erbij halen die minder ontsluiting constateerde en zij bood een ruggenprik aan. Ik vond het echt zalig, ondanks dat ik de weeen er nog goed doorheen voelde. Toen ik (na een flinke tijd persweeen wegzuchten) eindelijk mocht persen was Lena er ook met een kwartiertje, maar in mijn beleving was het nog geen vijf minuten. Heb juist door die ruggenprik nog even kunnen ontspannen en op krachten kunnen komen en ondanks het prikken, knippen en trekken op het einde heb ik dat juist als het meest positieve deel van mijn bevalling gezien. Ik denk dat ik zonder de ruggenprik nog eens twee slopende uren had gehad en mijn bevalling als veel naarder had ervaren. Kan me niet voorstellen dat ik me er op een of andere manier beter door gevoeld zou hebben als het op het einde lekker 'puur natuur' zou zijn gegaan. Wat hormonen betreft, dat roze wolk gevoel heb ik echt nooit gehad, hoe veel ik ook van mijn meisje hou. Maar dat ligt aan mijn nuchterheid en niet aan de ruggenprik.
ik heb een ruggenprik gehad..na wat uurtjes heftige weeen..daarna was ik pijn vrij heerlijk kon even slapen... in een soort van roes vond het heerlijk toen ik moest persen hebben ze de ruggenprik aan laten staan dus heb toen ook geen pijn gehad en voelde zelf wanneer ik moest persen.
Nee, een ruggeprik kan zeker niet verplicht zijn. Ik wil even benadrukken dat een ruggeprik ook veel voordelen heeft. In sommige bevallingen is pijnbestrijding geen luxe. Als je bijvoorbeeld uitgeput gaat raken omdat het te lang duurt of als je exceptioneel veel pijn hebt omdat je wordt ingeleid of omdat je voorweeen al zeer pijnlijk waren of omdat je ook al zeer pijnlijke menstruaties hebt of ingeval van paniek (is niet je eigen schuld, als het je gebeurt gebeurt het). In zulke gevallen is een ruggeprik goed. Met een ruggeprik heb je bovendien minder kans op het posttraumatisch stress syndroom en acidose (verzuring) bij de baby. Bovendien kan een zeer pijnlijke bevalling ook de bevalling remmen. Er zijn dus zeker veel voordelen van een ruggeprik. Waarom dit niet wat vaker naar voren wordt gebracht weet ik niet. Ik zelf heb een ruggeprik gehad en had niet zonder gekunt. Al zou ik hem wel wat eerder na 24 uur ofzo hebben willen krijgen maar dat kon niet in mijn ziekenhuis. Mede doordat ik hem zo laat kreeg heb ik last gehad van post traumatisch stress syndroom. Wens je niemand toe. Maar ja je weet niet in welke groep je zit. Mijn bevalling werd ook ingeleid. Aan ruggeprikken zitten dus ook een heleboel voordelen. Alleen zit het niet zo in de Nederlandse cultuur. Aan het boek van Beatrijs Smulders heb je vind ik niets als je een medische bevalling hebt. Dan kun je alleen maar concluderen dat alles anders is en dat je niet zo'n mooie pracht bevalling hebt gehad als daar beschreven. Ik heb weinig aan dit boek gehad. En over hormonen. Bij mij was het een chaos maar dat kwam van het inleidings infuus maar ook daar heb je niet echt een keuze voor. Als anders je kind hele maal niet geboren gaat worden. Een rugge prik is overigens niet schadelijk voor de hechting en roze wolk of zoiets. Die hormonen gaan gewoon door. Hoop dat je hier iets aan hebt, Groetjes Elba
ik heb ook een ruggeprik gehad. de roes bleef maar toch was ik me wel iets meer bewust van mijn omgeving dan zonder. hoe het zit met hormonen, echt geen idee! ik had geen goede reden voor de prik, namelijk angst. achteraf had ik bijna volledige ontsluiting toen ik m kreeg en was ie misschien ook niet meer nodig geweest. heb het persen wel met gedaan en dat was heel erg fijn! ik heb geen enkel nadeel ondervonden, geen koorts, niet langer persen (10 minuten!) geen knip, geen kunstverlossing, heb 10 minuten na de placenta geplast, enz.
Ik ben er juist gevoelsmatig nog steeds niet uit of de ruggenprik wel een goed idee is geweest. Op het moment dat ik hem heb laten zetten leek mij dat echter wel beter, omdat ik het gevoel had dat de kans op een keizersnee anders veel groter zou worden en dat wilde ik al helemaal niet. Mijn vliezen zijn eerst gebroken, waarna ik na 24 uur doormoest naar het ziekenhuis. Thuis ging het weeën opvangen prima, maar ik werd heel snel uit mijn concentratie gehaald door onbekenden die binnenkwamen (thuis raakte ik uit het bevallen als de vk kwam, en dan stopten de weeën ook). In het ziekenhuis werd dat door al die binnenlopende artsen, vk's en verpleegsters alleen maar erger en hebben ze me na een paar uur aan de weeënopwekkers gezet. Daarbij mocht ik niet meer van bed en kon zo mijn rugweeën niet goed opvangen. De weeënopwekkers sloegen ook niet goed aan, maar hadden wel invloed op de hartslag van mijn zoontje. Daarbij was ik na ruim 36 uur uitgeput. Toen heb ik dus de ruggenprik laten zetten, na meerdere aanbiedingen van de gynaecologen, zodat ik rust kon nemen. Daardoor konden de weeënopwekkers op maximaal en kon ik, samen met vriend en schoonmoeder, even slapen. Hierdoor ben ik echter wel helemaal uit het bevallen geraakt. Toen ik wakker werd, voelde ik persdrang en bleek ik volledige ontsluiting te hebben. Toen was het opeens zover. De ruggenprik begon ook uit te werken, waarna ze hem bewust niet meer hebben verhoogd. Dat vergemakkelijkte het persen. Ik kan niet zeggen dat dit pijn deed, alleen was ik helemaal uit het idee van bevallen. Niks roes. Ik heb heel bewust gezien dat ze de knip zetten en dat was heel naar om te zien. Voordeel van dat ik me bewuster was van mijn omgeving (hele bed omringd door allerlei mensen) is dat ik de gynaecoloog, die er plotseling was, hoorde vragen om de vacuümpomp. Daardoor heb ik mijn mijn allerlaatste kracht mijn zoontje er zélf uitgekregen, en dat gaf toch nog een positieve wending aan de rest . Na afloop heb ik echt weken knallende hoofdpijn gehad en was ik helemaal kapot. Zo vlak na de bevalling met mijn zoontje weet ik ook niet meer precies hoe dat was. Natuurlijk heeft mijn ervaring niet alleen te maken met die ruggenprik, maar het heeft wel extra invloed gehad. Voor mij liefst nooit weer, maar ik hoop sowieso dit keer thuis te kunnen blijven.
Die roes is ook wel wat ik bedoel. Maar die is dus wel minder door de prik? Ik vind trouwens niet dat angst geen reden is voor de ruggenprik. Ik krijg hem namelijk omdat ik veel last heb van paniekaanvallen. Dus dat is ook een soort van angst . @ Elba, ben ik helemaal met je eens. In Nederland ligt er nog een grote taboe op bevallen met een ruggenprik. Terwijl de risico's waar iedereen het steeds over heeft niet allemaal zijn bewezen. Veel artsen zeggen dat wanneer er een knip of vacuümpomp gebruikt moet worden dit ook zonder prik zo had geweest. En de risico's zijn dus (zie mijn vorige bericht) ook veel kleiner dan gedacht (zie dit artikel : Goed Gevoel Geboorte - Ruggenprik is veiliger dan gedacht (607562) Er zijn nog wel risico's, maar een bevalling heeft altijd risico's. Zijn er ook nog meiden die de ruggenprik al direct kregen? En hoe vond je dat met betrekking tot de 'roes' hormonen?
Ik heb al geregeld dat ik een ruggenprik krijg en ik moet nog bevallen, dus als alles volgens afspraak gaat, kan ik het je binnen 2 weekjes vertellen. De ruggenprik krijg ik als ze zeker weten dat de bevalling doorzet, dus bij 3-4 cm ontsluiting en regelmatige weeën. Als ik regelmatige weeën thuis heb, al zijn deze "pas" om de 5 à 6 minuten, dan bel ik naar het ZKH dat ik eraan kom, zodat ze niet te laat zijn voor de prik. Met de anesthesist is afgesproken dat als ze niet in huis zijn, de gyn gelijk moet bellen en er een infuus geprikt moet worden, zodat als de anesthesist er is.. hij/zij meteen aan het werk kan. Kans is wel groot dat ik volgende week woensdag of donderdag wordt ingeleid, dus dan is de anesthesist er gewoon. Overigens vind ik niet dat je een speciale reden hoeft te hebben voor een ruggenprik, je hebt er recht op.. punt.
@ Huismus, Spannend! Bij mij gaat het straks ook ongeveer zo. Moet ook bellen wanneer het begint en hoe ook niet te wachten tot ze elke 5 minuten komen en een minuut duren, maar al eerder. Dat is toch wel een fijn idee. Ik vind trouwens ook dat er geen reden nodig hoeft te zijn voor het krijgen van de ruggenprik. Gelukkig dat de nieuwe richtlijnen over de ruggenprik dat nu ook aangeven! Het is een recht en het is geen discussiepunt! Ben benieuwd hoe je het gaat ervaren bevallen met ruggenprik, hoor het graag van je!