Zwangere ook eerste 3 maanden met verlof

Discussie in 'Films, televisie en nieuws' gestart door Manuela79, 4 okt 2009.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Manuela79

    Manuela79 VIP lid

    7 aug 2006
    10.145
    0
    0
    Hilversum
    ‘Zwangere vrouw ook eerste drie maanden met verlof’

    AMSTERDAM – De eerste drie maanden van een zwangerschap zijn voor de ontwikkeling van een kind erg belangrijk. Om die reden zou een vrouw niet alleen in de laatste, maar vooral ook in de eerste maanden zwangerschapsverlof moeten krijgen.

    Dat vindt althans professor Bonsel, verbonden aan de afdeling Verloskunde en Vrouwenziekte van het Erasmus MC in Rotterdam.
    Helemaal thuiszitten in die eerste maanden hoeft van Bonsel niet, maar meer dan 32 uur per week ziet hij niet zitten.


    Slecht


    “Vaak zie je dat ze die eerste maanden zich juist het schompes werken en dat is zo slecht”, aldus Bonsel vrijdag tegen het Algemeen Dagblad. “Werken in die periode heeft een nog veel negatievere invloed dan roken tijdens de zwangerschap.”
    Heel duur hoeft dit volgens de professor niet te zijn. “De kosten van de negatieve effecten krijg je anders wel na de zwangerschap. Het kind is bijvoorbeeld meer ziek of kan andere kwalen krijgen als gevolg van het feit dat een zwangere gewoon doorwerkt in de eerste drie maanden.''
    Bron: nu.nl


    Wat vinden jullie?
     
  2. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Tsja, ik vraag me af hoe sterk de effecten daadwerkelijk zijn. Ik werkte niet toen ik zwanger raakte, maar ik had hoe dan ook wel een aantal weken in de ziektewet gezeten. Ik was extreem misselijk, heb daardoor nog in het ziekenhuis gelegen vanwege uitdroging, en heb een periode gehad dat ik echt niet op mijn benen kon staan. Maar als ik me prima had gevoeld, had ik 3 maanden helemaal thuis zijn sowieso niet zien zitten, maar een dag minder werken is wel prima.

    Maar goed, denk niet dat dit advies ook daadwerkelijk wordt nageleefd :D
     
  3. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Ik zie 't al voor je dat je naar je werkgever stapt en zegt: joh, ik ben vijf weken zwanger, dus toedeloe, tot over 8 weken...

    Ik geloof best dat 't voor sommige vrouwen heel verstandig is rustig aan te doen de eerste maanden, maar of het háálbaar is, is een tweede...
     
  4. Confidence

    Confidence Fanatiek lid

    5 jul 2009
    1.024
    0
    0
    zo`n berichten maken mij wel onzeker
    in elk infoboekje wat je krijgt staat dat je gewoon kunt doen wat je altijd al deed, m.u.v wat speciale regels rondom het eten enz.
    Als ik dit dan lees denk ik: ja wat moet ik nou
    ik heb heel hard gevochten voor deze zwangerschap, heel veel tegenslagen gehad en zou dus het liefst niks willen doen wat nadelige gevolgen heeft
    maar thuis zitten........?

    waarom hadden ze niet gewacht met dit bericht tot na mijn 12 weken...haha:D
     
  5. Sarah84

    Sarah84 VIP lid

    21 jul 2008
    6.665
    1
    0
    Student en moeder
    Dordrecht
    Ja...hoe ga je dat doen dan idd...veel mensen zeggen het niet met 5 weken...maar pas na 12...dan zit het er al bijna op...
    en je kan moeilijk na je eisprong al thuis gaan zitten want stel je voor! hahahaha!

    Nou is mijn contract niet verlengd toen ik zwanger was..dus ik zat met 9 weken al thuis...dus ik mag niet klagen...hahaha!
    (ben nu gewoon aan het werk hoor!)
     
  6. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    De professor zegt ook niet dat vrouwen volledig thuis moeten blijven. Hij is al tevreden met 32 uur per week ;)

    Confidence: ik denk dat het vooral belangrijk is dat je je niet te druk maakt. Maar dat geldt eigenlijk voor je hele zwangerschap. De eerste 3 maanden zijn in die zin wel kritiek dat dan de aanleg is van de organen etc. en dat dan dus essentiele dingen fout kunnen gaan die moeilijk of niet te herstellen zijn.
    Ik heb bijvoorbeeld wel bewust een aantal taken stop gezet toen ik zwanger raakte, maar dat had wel direct te maken met mijn zwangerschapsmisselijkheid. Ik merkte echter dat het deels wel stressgerelateerd was.
     
  7. sniffy

    sniffy VIP lid

    26 mrt 2008
    10.179
    1
    36
    Verzorgende
    Dordrecht
    Als je wel 32 uur mag werken, wat is dan het probleem met 36 uur werken.

    Als je zwanger bent mag je (als je 8 uur per dag werkt) 1 uur extra pauze per dag nemen, dus... ;)

    En er zit nog wel een verschil in 32 uur in de zorg werken of 32 uur op kantoor werken.
     
  8. Confidence

    Confidence Fanatiek lid

    5 jul 2009
    1.024
    0
    0
    ik werk dus in de zorg en zal wel degelijk een stapje terug doen
    maar ik wil "nog" niet dat collega`s het weten, dus het zal met een smoesje moeten
     
  9. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Zo, heb ik dáár even overheen gelezen, haha!

    Maar zouden die acht uurtjes dan echt zoveel uitmaken? Lijkt mij dat 't eerder met de zwaarte van je werk van doen heeft, toch?
     
  10. sniffy

    sniffy VIP lid

    26 mrt 2008
    10.179
    1
    36
    Verzorgende
    Dordrecht

    Probeer last van je rug ;)

    Ik heb het met 10.5 week verteld dat ik zwanger was, na de termijnecho.

    Ik werk ook in de zorg, maar ik voelde me verder goed.
    Mijn teamleidster had ik het wel eerder verteld omdat er met Methotrexaat gewerkt werd op mijn afdeling. Die bewoner mocht ik van haar ook niet meer helpen als de prik was gegeven. Dus dan draaide ik er een beetje omheen. Niemand had het gemerkt.
     
  11. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Ja dat lijkt mij ook... Ik kan me voorstellen dat bijvoorbeeld carrieretijgers er goed aan doen wat meer rust te nemen, evenals iemand die zwaar lichamelijk werk verricht.

    Maar ik neem aan die deze man daar wel naar gekeken heeft. Misschien dat ik zijn onderzoek kan vinden.
     
  12. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Nou, wat mij wel opvalt, is dat sommige vrouwen steeds minder tijd nemen zich bewust te zijn van hun lichaam en wat er tijdens een zwangerschap allemaal gebeurt.
    Niet dat je continu naar je buik moet gaan zitten staren (alhoewel dat bést 'n leuke bezigheid kan zijn. :D), maar soms zijn mensen zo gepreoccupeerd met hun werk, dat ik wel eens denk 'en neem je ook nog wel eens een beetje rust'..
    Tuurlijk, als je zwanger bent, ben je niet ziek, maar rust heb je volgens mij ook nodig om goed naar je lijf te kunnen luisteren. Daarbij heeft je kindje ook energie nodig...

    Joh, wat klink ik lekker zweefneuzerig, haha! :p
     
  13. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Zo deze man heeft veel gepubliceerd zeg... Alleen al dit jaar kom ik volgens mij zo'n 20 artikelen tegen!

    Maar goed, abstract van zijn artikel, CITAAT:
    First-Trimester Working Conditions and Birthweight: A Prospective Cohort Study
    Tanja G. M. Vrijkotte, PhD, Marcel F. van der Wal, PhD, Manon van Eijsden, PhD and Gouke J. Bonsel, MD

    At the time of the study, Tanja G. M. Vrijkotte, Manon van Eijsden, and Gouke J. Bonsel were with the Department of Social Medicine, Academic Medical Centre Amsterdam, Amsterdam, Netherlands. Marcel F. van der Wal and M. van Eijsden were with the Department of Epidemiology, Documentation and Health Promotion, Municipal Health Service Amsterdam, Amsterdam.

    Correspondence: Correspondence should be sent to Tanja G. M. Vrijkotte, PhD, Department of Social Medicine, Academic Medical Centre Amsterdam, Postbox 22660, 1100 DD Amsterdam, Netherlands (e-mail: t.vrijkotte@amc.uva.nl). Reprints can be ordered from American Journal of Public Health by clicking on the "Reprints/Eprints" link.

    Objectives. We investigated the relationship between women's first-trimester working conditions and infant birthweight.

    Methods. Pregnant women (N = 8266) participating in the Amsterdam Born Children and Their Development study completed a questionnaire gathering information on employment and working conditions. After exclusions, 7135 women remained in our analyses. Low birthweight and delivery of a small-for-gestational-age (SGA) infant were the main outcome measures.

    Results. After adjustment, a workweek of 32 hours or more (mean birthweight decrease of 43 g) and high job strain (mean birthweight decrease of 72 g) were significantly associated with birthweight. Only high job strain increased the risk of delivering an SGA infant (odds ratio [OR] = 1.5; 95% confidence interval [CI] = 1.1, 2.2). After adjustment, the combination of high job strain and a long workweek resulted in the largest birthweight reduction (150 g) and the highest risk of delivering an SGA infant (OR = 2.0; 95% CI = 1.2, 3.2).

    Conclusions. High levels of job strain during early pregnancy are associated with reduced birthweight and an increased risk of delivering an SGA infant, particularly if mothers work 32 or more hours per week.
     
  14. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Oke, mijn mening... Het significantie effect is p = .04. Maar de steekproefgrootte is ruim 8000. Dit resulteert in een heel klein effect. Een p onder de .05 is significant en hij zit daar dus net onder. Dat is op zich geen punt, maar je zit er sneller onder als je steekproefgrootte groter is. En ruim 8000 is echt erg groot.

    Ik vind het wat te ver gaan om te menen dat vrouwen dus massaal een dag minder zouden moeten werken bij een fulltime baan.
     
  15. Esma

    Esma Bekend lid

    Minder werken lijkt me een goed idee, voornamelijk als je in het begin zo veel kwaaltjes hebt, maar volledig thuis zitten is volgens mij ook niet de oplossing.

    Maar welke nadelige gevolgen heeft te veel werken in de eerste 3 maanden op de vrucht?
     
  16. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    @ esma: het is gerelateerd aan een lager geboortegewicht.
     
  17. Lynn77

    Lynn77 VIP lid

    29 dec 2007
    10.546
    1
    0
    Zuid-Holland
    Er is nooit aangetoond dat stress in de eerste 3 maanden van de zw.schap problemen m.b.t. de aanleg zouden hebben. Stress later in de zw.schap is wel gevaarlijker (groei kindje, eerder bevallen, dat soort dingen)
    Ik begrijp dus niet zo goed waar deze meneer het op baseert, de eerste 3 maanden groeit je kindje nog voornamelijk van de dooierzak, en nog niet van de placenta, dus de stress hormonen, krijg kindje nog niet eens via de placenta binnen.
     
  18. Trees

    Trees Niet meer actief

    Ik weet er het fijn ook niet van (ik ken de onderzoeken niet), maar op de herhaalde miskramen poli van het AMC gaven ze wel aan dat extreme stress ook de eerste drie maanden al nadelige gevolgen kan hebben.

    En wat nu het verschil is tussen extreme stress en 'gewone' stress wisten ze mij ook niet te vertellen ;).

    Ik kan me wel wat voorstellen bij minder werken de eerste drie maanden, maar moet dit niet afhankelijk zijn van het individu, het soort werk en de mate van zwangerschapsklachten in plaats van een algemeen geldende regel?
     
  19. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    @ lynn77: naar aanleiding van jouw opmerking, ben ik eens verder gaan lezen :) en de beste meneer heeft niet gecorrigeerd voor effecten van tweede of derde trimester. Dus het is niet gezegd dat het lager geboortegewicht komt puur door het veel werken in het eerste trimester. De juiste conclusie zou wel zijn dat veel werken tijdens de zwangerschap, kan leiden tot een lager geboortegewicht. Maar hij noemt daarbij wel specifiek stressvolle banen (en fulltime banen).

    Waarom hij dan wel vasthoudt aan het eerste trimester, is mij niet helemaal duidelijk.
     
  20. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Dat is ook heel moeilijk te zeggen omdat het nogal van de persoon afhankelijk is. Er is geen eenduidige definitie van stress, wat ook door onderzoekers wordt erkend en als een probleem wordt gezien.
     

Deel Deze Pagina