owh ik had even niet gelezen da thet artikel uit engeland kwam, had alleen de reacties gelezen nou dan moeten we blij zijn dat we niet in engeland wonenLD
In ieder geval minder dan met de levensstandaard in bijv. China, ik noem maar wat. Qua cultuur liggen de Engeland en Nederland wel dicht bij elkaar! Op welke gegevens beroep jij je trouwens? Is dat natte vingerwerk of heb je ook cijfertjes? Gewoon nieuwsgierigheid hoor!
Het gaat om kinderen van 5 jaar oud. Ik dacht eerst om "alle" kinderen, van baby's tot pubers, maar het onderzoek is dus alleen gedaan onder kinderen van 5 jaar. Ik ken iemand die in Engeland woont en een jong zoontje heeft, ik zal eens vragen wat zij hiervan vindt.
Het is lastig terug te zoeken, maar ik denk dat dit het artikel is. En die wordt toch wel anders gebracht dan het nieuwsbericht: CITAAT: Examining the relationship between maternal employment and health behaviours in 5-year-old British children Summer Sherburne Hawkins, Tim J Cole, Catherine Law* UCL Institute of Child Health, United Kingdom Correspondence to: C M Law, Institute of Child Health, University College London, Institute of Child Health, 30 Guilford St, London, WCIN 1EH, United Kingdom; c.law@ich.ucl.ac.uk Accepted 29 April 2009 Background: There is little known about potential mechanisms underlying the association between maternal employment and childhood obesity. We examined the relationships between maternal hours worked per week (none, 1-20 hours, 21+ hours) and children's dietary and physical activity/inactivity habits. Where mothers were employed, we also examined the relationships between flexible work arrangements and these health behaviours. Methods: We analysed data from 12 576 singleton children age five years in the UK Millennium Cohort Study. Mothers reported information about their employment patterns. Mothers also reported on indicators of their childs dietary (crisps/sweets, fruit/vegetables, sweetened beverage, fruit consumption), physical activity (participation in organised exercise, transport to school), and inactivity (television/computer use) habits at age five. Results: After adjustment for potential confounding and mediating factors, children whose mothers worked part-time or full-time were more likely to primarily drink sweetened beverages between meals (compared to other beverages), use the television/computer at least two hours daily (compared to 0-2), or be driven to school (compared to walk/cycle) than children whose mothers had never been employed. Children whose mothers worked full-time were less likely to primarily eat fruit/vegetables between meals (compared to other snacks) or eat three or more portions of fruit daily (compared to two or fewer). Although in unadjusted analyses children whose mothers used flexible work arrangements engaged in healthier behaviours, relationships were no longer significant after adjustment. Conclusions: For many families the only parent or both parents are working. This may limit parents capacity to provide their children with healthy foods and opportunities for physical activity. Policies and programmes are needed to help support parents and create a health promoting environment.
Ik ben wel heel benieuwd waar jij je wijsheden vandaan haalt. Heb jij soms je eigen wetenschappelijk onderzoek hierover gepubliceerd met tegenstrijdige resultaten?
@Merijn: vanwaar je vraag? Ik heb gewoon opgeschreven hoe ik het zie niet meer niet minder. Ik heb net je stuk in het engels gelezen. Ze hebben onderzoek gedaan onder 12.500 kinderen waarvan de moeder werkt, partime of fulltime of waarvan de moeder niet werkt. Prima tot zover, maar ik mis dan nog steeds de resultaten per doelgroep, de rol van de vader, de omgevingsfactoren, waar zijn de kids overdag als de ouders werken? Ben ik dan de enige moeder die haar kinderen van 4 en 6 niet de hele dag achter de tv of computer laat zitten? Sterker nog ze weten niet eens hoe een computer werkt en wat je er allemaal mee kan. Het enige wat ze vragen is: mama mag ik een tekening uit de computer? Zijn mijn kinderen de enige kinderen die vragen om fruit als ze uit school komen? Die prima weten wat gezond en ongezond eten is? Die weten dat als het mooi weer is de tv niet aan gaat en ze dan lekker buiten kunnen gaan spelen? Tuurlijk krijgen ze snoep en kijken ze tv. En NEE ik ben zeker geen super mama. Ik gebruik mijn gezonde verstand en hopelijk is dat genoeg om mijn kinderen goed op te voeden. En ze de normen en waarden mee te geven die wij als gezin belangrijk vinden.
Kwantiteit staat niet direct gelijk aan kwaliteit. Ik weet niet hoe de onderzoeksvragen geformuleerd zijn, hoe ze aan de populatie van die kinderen komen etc etc. Ik denk dat er veel verschillen zijn met engeland. Krijgen kinderen daar op school geen kantine-eten bijvoorbeeld? In NL drinken we bijv veel meer melk dan in overige EU landen. Er zijn wezenlijke verschillen per land. Ik ben er niet goed van op de hoogte, maar vind het kort door de bocht om te zeggen dat dit (al dan niet goed uitgevoerde) onderzoek ook betrekking heeft op NL mensen. Ik heb het eerder al gezegd maar ik vind het nogal simplistisch en naief om te roepen dat je die tweede auto en dat enorme luxe huis in die dure wijk maar moet opgeven. Wij zijn prima geschoold, maar op het inkomen van mijn man en mij samen kunnen wij nóg niet luxe leven. 1 Auto (noodzakelijk voor mijn werk) en 1 motor (noodzakelijk voor man zn werk, beiden geen optie voor openbaar vervoer), rijtjeshuis (oud huurhuis dus nee, geen hoofdprijs) en 9 vd 10 keer C&A kleding. Dus op de punten waarop men hier vindt dat een werkende moeder makkelijk zou kunnen inlevern geldt dat hier niet. En ja, ik vind 1 vakantie per jaar erbij horen (goedkope camping) en ik vind dat al mijn kids een studie naar keuze moeten doen. Dit kun je zien als luxe, maar ik vind dat je je kids ook moet klaarstomen voor de maatschappij en dat leer je niet alleen bij je (niet werkende) mama op de bank. Dat vind ik ook een gezond opvoedklimaat, misschien niet gezond in de zin van een bruine boterham met kaas, maar een gezonde activerende omgeving voor je kids. Mijn alternatief zou een flatje 6 hoog zijn. Lichaamsbeweging is daar weer een stuk minder dan in de wijk waar ik woon. Als je kijkt naar overgewicht is veel en slecht eten minstens zo erg als weinig bewegen.
Kids die naar het kdv gaan, hebben wel meer snotterbellen als een kind wat er niet heen gaat, maar dat is ook niet gek, allerlei kids de hele dag bij elkaar.
Zoals al eerder gezegd, mag je ervan uitgaan dat een onderzoek met 12500 proefpersonen, representatief is. En voor confounds kun je statistisch corrigeren. Denken jullie nou echt dat die onderzoekers niet weten dat andere variabelen ook van invloed zijn? De abstract die ik gaf, is een samenvatting. De eventuele variabelen waarvoor ze checken melden ze daar niet in. Dat staat allemaal in het artikel zelf. Maar goed, het effect is niet immens groot. Maar ik geloof het wel. Ik geloof dat GEMIDDELD genomen een werkende moeder meer voor gemak gaat dan een niet-werkende moeder met gezondheidsgevolgen van dien. Dat kinderen van werkende moeders vaker met de auto naar school worden gebracht, is 1 logisch gevolg. Die moeders moeten tenslotte daarna door naar hun werk, veelal met de auto. Het is toch niet zo heel raar dat ze deze resultaten vinden? Maar ik vind niet dat we daarom maar thuis moeten blijven. Voor zo'n vergaande conclusie is het effect lang niet sterk genoeg.
Opgezocht wat de verdeling qua religies is in Nederland en het VK. Daarnaast is het toch algemeen bekend dat het in het VK barst van de Paki's en Indi's? Verder veel documentaires gezien. Combinatie van kennis die ik op verschillende plaatsen heb vergaard, dus eigenlijk. Oja, na voorgaande opmerkingen bedacht ik me nog meer verschillen. Private en public schools. En ik vermoed (dat is dus natte-vingerwerk) dat inderdaad op kinderdagverblijven in Nederland veel meer gekeken wordt naar gezonde hapjes.
Of iets representatief is, hangt niet alleen van het aantal ondervraagden/onderzochten af. Je kunt ook aan 15.000 mensen uit de Randstad vragen wat ze van de veiligheid op straat vinden. Dan komt er iets héél anders uit dan wanneer je de steekproef percentueel laat overeenkomen met de Nederlandse bevolking, dus ook aan mensen in de gemeenten met aanzienlijk minder criminaliteit. Anders moet je er specifiek bij vermelden dat het gaat om een onderzoek in de Randstad. Hier vermelden ze dus ook dat het gaat om een onderzoek in het VK, maar ze suggereren dat deze resultaten ook representatief zijn voor Nederland. Dit denk jij (aan je reacties te zien) schijnbaar ook. En met jou waarschijnlijk nog veel meer mensen. Dit vind ik dus slechte, suggestieve journalistiek.
Dat lijkt me een goed idee. Laat je de reactie ook even weten? Oja en werkt de moeder ook fulltime? En vraag dan meteen even hoe het zit met de opvang daar? Waar gaan de kindjes van werkende ouders meestal heen? Naar een dagverblijf, gastoudergezin, au pair, opa en oma? En wat krijgen ze daar zoal te eten? Dat vind ik allemaal interessante dingen om te weten. Daar kun je namelijk ook uit halen waar het verschil qua gezondheid vandaan komt en zo zou je het ook kunnen vergelijken met de stand van zaken in Nederland en onderbouwd kunnen zeggen of je de onderzoeksresultaten ook voor Nederland zou kunnen gebruiken.
Staat hier nou niet dat de harde cijfers uitwezen dat kinderen van moeders die flexibele werktijden hadden juist gezonder gedrag vertoonden, waardoor de relaties (tussen werken en gezond leven) niet meer significant waren nadat deze cijfers geanalyseerd waren? Ik vind het een lastig stukje om te begrijpen. Misschien dat iemand dit beter uit kan leggen?
Het betekent dat nadat ze hadden gecorrigeerd voor confounds, de resultaten mbt moeders met flexibele werktijden, niet meer significant waren.
Nergens, daarom gebruik ik ook het woord 'suggereren'. Het onderzoek suggereert het niet, maar RTL doet dat, door het te publiceren. En schijnbaar werkt het, want o.a. jij gaat er ook maar van uit dat het ook geldt voor Nederlandse moeders.
Ik denk dat een Engels onderzoek echt ook alleen voor Engeland kan gelden. Alleen al om het feit dat tussen de landen in Europa nog veel verschil zit in de leefomstandigheden.