Wanneer kan een meerderjarig kind kiezen voor een andere achternaam? Een kind dat meerderjarig (achttien jaar) wordt, kan zelf een verzoek indienen om zijn naam te laten wijzigen: Hij kan de naam kiezen van een ouder of verzorger die hem toen hij minderjarig was minimaal drie jaar lang heeft verzorgd en opgevoed. Als hij de naam wil aannemen van zijn pleegouders of van een verzorger die niet zijn ouder is, dan moeten zij hiermee wel instemmen. Een kind kan zijn naam maar één keer op deze manier laten wijzigen. Er is geen maximumleeftijd aan dit verzoek verbonden. Hij kan een eerdere naamswijziging weer ongedaan maken. Hij krijgt dan weer de naam die hij oorspronkelijk had. Hij kan de naamkeuze van zijn ouders herzien. Ouders kunnen sinds 1998 de achternaam van hun kind kiezen. Een kind dat meerderjarig wordt kan die keuze herzien: hij kan dan moeders naam kiezen in plaats van vaders naam, en andersom. Dit moet hij doen vóór zijn 21e verjaardag. Hij kan kiezen voor dezelfde naamswijziging als die van één van zijn ouders. Als de achternaam van een ouder wijzigt, wijzigen ook de achternamen van de kinderen die onder zijn gezag staan (tenzij de kinderen nog onder het gezag van beide ouders staan). De namen van meerderjarige kinderen veranderen niet mee. Wanneer zij dat wel willen, kunnen zij daarvoor tot hun 21e verjaardag een verzoek indienen. Maar nogmaals; het gaat NIET om een naamswijziging. Ik wil ervaringen horen over het afstand laten doen!
okay. Ik dacht aan het mannetje bij mijn dochter in de klas, die moeder heeft haar naam veranderd, maar hij draagt nog steeds de naam van zijn vader... dus vandaar dat ik het dacht.
Hoi Elmo, klopt wat jij zei hoor. Je kan je naam laten wijzigen, maar dat moet je een verzoekschrift sturen naar Hare Majesteit de Koningin der Nederlanden p/a Ministerie van Justitie. Dus het gaat inderdaad via de koningin. En in principe zijn er maar een beperkt aantal redenen waarom je je naam mag laten wijzigen (als je ouder dan 21 bent). "In sommige gevallen kunt u uw achternaam laten wijzigen. U kunt om naamswijziging vragen als uw achternaam zo vaak voorkomt, dat dit problemen geeft. Ook kunt u uw naam laten wijzigen indien uw naam bespottelijk is. Het gaat er niet om dat alleen u uw naam bespottelijk vindt, maar dat iedereen dat zo zou ervaren. Heeft u een moeilijk uit te spreken niet-Nederlandse naam? Dan kunt u naamswijziging vragen. Een achternaam die verkeerd gespeld is, kunt u ook laten wijzigen. Dan wordt de naam gespeld zoals ze oorspronkelijk in de akten uit de burgerlijke stand (1810-1838) stond. Zou in uw familie de achternaam van de moeder uitsterven, dan kan de naam van de moeder aan de achternaam worden toegevoegd. De naam van de moeder komt eerst en daarna de achternaam. Voorbeeld: Uw eigen achternaam is Jacobs. De achternaam van uw moeder is Van der Hogt. Na de wijziging van uw achternaam heet u: Van der Hogt - Jacobs. Valt een verzoek tot naamswijziging niet onder een van deze gevallen, dan wordt het verzoek afgewezen. Er is een uitzondering. Als de afwijzing uw lichamelijke of geestelijke gezondheid ernstig schaadt, kan het verzoek toch worden toegestaan. " Dus het is inderdaad neit zomaar geregeld, zoals Elmo al aangaf en als je niet aan bovenstaande redenen voldoet kan he tinderdaad heel lang duren. Maar ik neem aan dat je alleen bent? Want anders kun je er toch ook voor kiezen de naam van je partner aan te nemen.
ik denk dat je weinig reacties krijgt (op je vraag) omdat het niet echt duidelijk is, dat eigenlijk je voornaamste doel is afstand laten doen door je vader (en dat de naamswijziging daar het gevolg van is, is niet zo van belang dan voor jou, het belangrijkste vind je dat hij afstand van jou doet)
@ jo86: de naamswijzigingen die jij noemt, gaat over een geheel andere naam aannemen, die dus nog niet binnen de familie voorkomt. Uhm, begrijp je wat ik bedoel? Dat is hier niet het geval. Ze wil gewoon de achternaam van haar moeder, dus dat zou dan niet via de koningin moeten...
Wat betreft het afstand laten doen, volgens mij heeft een studiegenootje van mij dat gedaan... En ik geloof ook dat dat erg lang heeft geduurd (een paar maanden), maar het fijne weet ik er helaas niet van.
lees dan gewoon even verder in mijn berichtje! ik zeg alleen even dat je niet schrikt want ze zeiden tegen mij dat een achternaams wijziging wel 3600 euro kan kosten!
Geen idee hoe dat werkt. Maar wil jij voor je eigen gevoel dat hij afstand neemt? Want anders zou een naamswijziging toch genoeg moeten zijn? En wat houd afstand nemen in dat hij geen rechten en plichten meer heeft?
Ouderlijk gezag (voorheen: ouderlijke macht) is het gezag dat de ouders over het minderjarige kind mogen en moeten uitoefenen. Het is geregeld in Boek 1, titel 14 (Nederland) of titel IX (België) van het Burgerlijk Wetboek. Het ouderlijk gezag stopt bij ontheffing of ontzetting uit het ouderlijk gezag, of uiteraard als het kind volwassen is.
Maar goed ze is 18 waarom dan niet wachten tot ze 21 is? Dan is ze volwassen en is er dus ook geen ouderlijk gezag meer. Ik snap dat het voor je eigen gevoel is,maar is het niet enorm onhandig om deze weg nu te bewandelen terwijl je vader over 3 jaar zoiezo geen ouderlijk gezag meer heeft? Zou het voor je eigen gevoel al niet genoeg zijn momenteel om zijn achternaam niet meer te dragen?
ouderlijk gezag stopt dan wel na je 21e, maar wanneer vader zou sterven blijf je automatisch erfgenaam. Een ouder kan nietzomaar ineen testament een kind onterven. daar zijn harde regels voor.. ook evt schulden worden dan aan t nageslacht verbonden... Pas wanneer je afstand doet van je kind of ouder officieel..(hoe dit dan ook in z'n werk gaat) ben je volledig onafhankelijk van je biologische ouder, in dit geval de vader. Dus als ouder is het gezag er niet meer, naamswijziging zal ook geen punt zijn, maar echt helemaal ontbonden worden met je ouder ben je dan niet automatisch als je 21 jaar bent geweest. Ik vermoed dat TS totaal ontbonden wil worden met haar vader?? Het lijkt me een moeilijke weg naar deze beslissing die veel pijn en verdriet met zich mee heeft gebracht... Knap dat je voor jezelf deze beslissing hebt kunnen maken. Ik heb geen idee hoe dit verder in z'n werk gaat en heb er ook geen ervaring mee, maar hoop dat er duidelijkheid komt endat je ervaringen zult krijgen waar je wat aan hebt.. Sterkte en succes..
je moet even naar de gemeenten gaan en daar een personelijk gesprek aanvragen over deze kwestie en hoe je alles moet regelen..
Ik zal eerlijk zeggen dat ik geen idee heb hoe het werkt, maar wil wel even mijn respect uitspreken dat je die beslissing genomen hebt! Kan me ook wel voorstellen dat je nogal frusti wordt van alle reacties over naamswijzigingen, want daar gaat het volgens mij helemaal niet om...het gaat er bij jou volgens mij om dat je vader officieel (en dus vastgelegd!) afstand van jou doet! En dat heeft niets met die naam te maken, maar met je gevoel en dat is veel belangrijker! Dus al duurt het jaren, ik zou die procedure ook gewoon gaan starten, want het heeft met je eigen gemoedsrust te maken! Veel sterkte met je strijd!
Ik kan me voorstellen dat het voor jou gevoelsmatig belangrijk is dat HIJ afstand doet van je. Denk je dat ie daarin meegaat, of heeft hij daar niks over te zeggen? Ik kan me voorstellen dat je zo'n beslissing niet eenvoudig neemt. Ik heb het geluk twee hele lieve ouders te hebben, dus spreek niet uit ervaring en het is voor mij misschien ook makkelijk gezegd, maar ik ben idd ook van mening dat als iemand je zo veel verdriet doet, als dat jou vader jou doet, hij het niet waard is je ouder te zijn. Er zijn dan altijd mensen die zeggen: het is toch je vader, maar dat moet ie wel verdienen vind ik... Heel erg veel succes ermee meid! Ik hoop dat het je lukt.