Druk leven gaat ten koste van borstvoeding

Discussion in 'Films, televisie en nieuws' started by steenbokje, Oct 18, 2009.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. steenbokje

    steenbokje Niet meer actief

    Moeders stoppen vroegtijdig met het geven van borstvoeding omdat ze het ‘te druk hebben’. Ze kunnen of willen borstvoeding vaak niet lange tijd combineren met hun baan en sociale leven. Dat blijkt uit onderzoek dat het Erasmus MC heeft gedaan in opdracht van minister Klink van Volksgezondheid.
    Hij wilde weten waarom de overgrote meerderheid van de moeders binnen zes maanden na de bevalling stopt met borstvoeding. Dit is de periode die experts aanraden omdat het de gezondheid van het kind ten goede komt. Meteen na de geboorte van het kind legt ruim 80 procent van de moeders de baby aan de borst. Na een half jaar is dat nog hooguit een kwart. Instellingen als het RIVM en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) willen graag dat moeders het een half jaar volhouden. Kinderen die borstvoeding krijgen, hebben over het algemeen minder last van bijvoorbeeld infecties. Later in hun leven kampen ze minder vaak met overgewicht en hoge bloeddruk.
    De meeste vrouwen hebben meerdere redenen om te stoppen. Belangrijk obstakel blijkt de maatschappelijke druk om al snel na de bevalling andere rollen te vervullen dan die van moeder alleen. Na drie maanden is bijvoorbeeld voor velen het zwangerschapsverlof voorbij en zijn ze ook weer werknemer. Vooral de combinatie met een betaalde baan ervaren moeders als lastig. Ze hebben op het werk bijvoorbeeld geen goede afgesloten ruimte om te kolven. Kolven lukt vaak ook niet door de hoge werkdruk of lastige vergadertijden.
    Het stoppen van de borstvoeding kan ook een luxe zijn. Moeders willen snel na de bevalling hun vrijheid terug en activiteiten ondernemen. Ook noemen moeders als reden om te stoppen dat ze onzeker zijn of het kind wel genoeg voeding binnen krijgt. Ze voelen zich prettig bij kunstvoeding omdat ze de hoeveelheid op het flesje kunnen aflezen, maar ook omdat een kind een fles vaak sneller leegdrinkt en sneller groeit. Dat laatste kan echter een negatief effect hebben op de latere gezondheid van het kind.
    De onderzoekers pleiten voor een betere ondersteuning van jonge gezinnen en een betere voorlichting voor aanstaande ouders. ‘Als moeders beter voorbereid zijn, kunnen ze moeilijke momenten en lastige situaties beter opvangen’, zegt Hein Raat van het Erasmus MC en coördinator van het onderzoek.

    Bron: kiesBeter.nl - Nieuwsbericht


    Hoe kijken de borstvoedende moeders hier tegen aan?
     
  2. miss spider

    miss spider Actief lid

    Jun 30, 2009
    164
    0
    0
    NULL
    NULL
    mmm,ik zou zeggen:geef langer zwangerschapsverlof!Bij mij lukte het niet,en ik kolfde alles.Maar dat zag ik tijdens mijn werk echt niet zitten!
     
  3. Poohbeer2

    Poohbeer2 Fanatiek lid

    Aug 17, 2008
    4,239
    9
    38
    Ben het met miss spider eens!
    Ik heb geprobeerd om zo lang mogelijk borstvoeding te geven, maar na vijf maanden moest ik het helaas op geven. Kolven en werken gingen niet goed samen. Had soms na een dag werken één voeding bij elkaar gesprokkeld. En ik had wél de kans om (bij wijze van spreke) de hele dag te kolven. Ik had wel een afgesloten ruimte en zelfs een aparte koelkast tot mijn beschikking. Dus je zou zeggen dat het juist bij mij wel moest lukken, maar helaas. Langer verlof dus!
     
  4. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Ik ben net gestopt met de bv. Ik ben gaan afbouwen omdat ik een nieuwe baan moest zoeken en gevonden had. Ik zag het niet zitten om een kolfruimte te vragen omdat ik uitzendkracht ben. Ik voelde al stress toen ik erover dacht om het te vragen. Ik heb nog de combinatie kv/bv geprobeerd, maar bij mij liep de productie erg terug.
    Ik denk dat het ook moeilijk is om er over te beginnen, zeker als je niet zo assertief bent om een kolfruimte te vragen, of als je een minder sympathieke baas hebt. Ik had het op zich wel langer willen volhouden, maar ik vond het dus moeilijk om er het recht af te dwingen.
     
  5. steenbokje

    steenbokje Niet meer actief

    Lijkt me ook erg lastig om daarvoor de tijd te hebben tijdens het werk. En vooral als je uitzendkracht bent, dan is je positie al niet al te sterk. En alles pas op 1 moment kolven is geen optie, de productie blijft toch de hele dag door gaan, dus het kolven ook (lijkt me)
     
  6. linnepinnie

    linnepinnie Actief lid

    Feb 5, 2007
    252
    1
    0
    Jep! langer verlof is in mijn ogen echt nodig. Werken en borstvoeding geven ging bij mij ook niet samen, (werkdruk te hoog om te kunnen kolven, geen geschikte ruimte, voeding liep terug als ik veel uren maakte!) daarom minder gaan werken en het toen toch 14 maanden volgehouden. Deze zwangerschap zelfs gestopt met werken om er voor mijn kinderen en de borstvoeding te kunnen zijn. Ben nog wel gastouder tot mijn verlof, maar verder dus even niks. Klinkt natuurlijk heel erg lux, maar dat is in mijn ogen niet helemaal zo. Wij moeten er heel erg veel voor laten en financieel is het maar net te doen. Na een aantal maanden zal ik weer aan het werk moeten. Daar kies je dan natuurlijk ook weer zelf voor, maar ik vind die eerste periode zo belangrijk dat ik er heel erg veel voor over heb om het zo te kunnen doen. Het gaat allemaal al zo snel. En die eerste periode kun je natuurlijk maar 1 keer doen! Na die tijd ben ik van plan mijn werk weer op te pakken en gelukkig kan dat, want in mijn sector is altijd werk! Dat kan helaas ook niet iedereen zeggen. Dus ja.. Willen ze het geven van borstvoeding stimuleren, wat natuurlijk heel goed is, dan zal het verlof veel beter geregeld moeten worden.

    Zie onderstaand tekstje nog even:

    Aantal weken verlof
    De lengte van het betaalde zwangerschapsverlof verschilt enorm tussen West-Europese landen. In Zweden, Noorwegen en Denemarken hebben vrouwen recht op respectievelijk 96, 52 en 50 weken betaald verlof. In Nederland, Frankrijk en Spanje is het verlof vastgesteld op 16 weken. In Duitsland is het verlof slechts 14 weken. Ook in Oost-Europa zijn er duidelijke verschillen. In Tsjechië is het verlof 28 weken, terwijl vrouwen in Hongarije en Polen het met respectievelijk 24 en 16 weken moeten stellen.


    land maximum weken betaald verlof:
    1 Zweden 96 weken
    2 Noorwegen 52 weken
    3 Denemarken 50 weken
    4 Italië 47 weken
    5 Groot Brittannië 26 weken
    6 Hongarije 24 weken
    7 Tsjechië 28 weken
    8 Ierland 22 weken
    9 Frankrijk 16 weken
    9 Nederland 16 weken
    9 Polen 16 weken
    9 Spanje 16 weken
    10 Duitsland 14 weken

    Bron: www.bvborstvoeding.nl
     
  7. steenbokje

    steenbokje Niet meer actief

    Goh... had ik toch naar Zweden moeten emigreren. Misschien trekt dit mn ventje over de streep :p (ik heb iets met Zweden ;) )
     
  8. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    En in Duitsland kan je 3 jaar stoppen met werken en dan nog heb je het recht terug te keren naar je oude werk. Je krijgt gedurende die drie jaar een maandelijkse kleine uitkering. Niet ideaal voor werkgevers, maar wel als je lang thuis wilt blijven.

    Ik vind 16 weken ook echt te kort. Ik heb zelf 6 maanden na de geboorte van Evy vrij genomen, maar die financiele luxe had ik gelukkig.
    Ze zijn volgens mij al een tijd bezig om de lengte van het verlof op te hogen, maar het schiet maar niet op.
     
  9. linnepinnie

    linnepinnie Actief lid

    Feb 5, 2007
    252
    1
    0

    Oh, das dan weer niet gek van Duitsland. Beter iets dan niets toch? Als je de boeken van Beatrijs Smulders kent, in het boek ''Veilig door de kraamtijd'' pleit zij ook voor een ''baby sabbatical'' een jaar. Kun je ook een petitie voor tekenen. Net even gezocht op die site maar kon em niet openen helaas.
     
  10. Isademi

    Isademi VIP lid

    Jun 3, 2008
    11,327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    Ik ben nu thuisblijfmama maar hiervoor werkte ik onze eigen zaak en snap dat langer verlof goed is voor de mama's maar het is klote voor de directie van een eigen zaak, het gezeik wat zoiets geeft kost geld, tijd en een hoop irritatie vaak..

    Ik snap wel dat werkende vrouwen langer verlof willen, liefst een jaar, dan weer zwanger raken en dan weer een jaar ofzo dan hoef je in 3 jaar maar een paar maanden te werken...pffff lijkt me helemaal niets als baas zijnde, misschien dat van te voren sparen en gewoon zelf (tijdelijk) thuisblijven en de tijd nemen voor je gezin (als het ook maar een beetje mogelijk is)
    Ik zou in elk geval niet in een ander zijn tijd verlof willen hebben. Zou ik me niet gemakkelijk bij voelen.
     
  11. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Ik begrijp je reactie, maar deze reacties veroorzaken wel dat werkgevers als ze kunnen kiezen liever geen vrouwen in de "zwanger kunnen worden" periode aannemen en dat vind ik erg kwalijk! Jij hebt blijkbaar de luxe dat je thuis kunt blijven, maar ik vind je mening erg hard! Juist langer verlof zou makkelijker zijn, want je kan makkelijker personeel in dienst nemen voor 12 maanden dan 16 weken. En het kost de werkgever verder niets tijdens het verlof. En de kolfuren,..die worden vaak niet eens volledig benut. En dan nog, het is maar een half jaar en je hebt als ondernemer een bepaalde maatschappelijke verantwoordelijkheid. Dat betekent ook dat je personeel de gelegenheid geeft het kind te verzorgen die later hun AOW betaald.
    Als je als ondernemer personeel indienst hebt die er misbruik van maakt, dan moet je dossier opbouwen en ontslag aanvragen of een beter wervingsbeleid maken. Ik zoek nog werk btw en ben P&O' er,..;)
     
  12. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Langer verlof, ja leuk. Een vriendin van mij met ouders die een eigen bedrijf hebben, gaf laatst toe dat zij vrouwen die kinderplannen hebben niet aannemen. Kost te veel geld voor kleine bedrijven. Ik zie mijn carrierekansen al voorbijvliegen met zo lang verlof. Daarbij wil ik helemaal niet zo lang thuiszitten! Ik vond 5 maanden (2 maanden voor de bevalling en 3 maanden na de bevalling) al niet te doen.

    Maar inderdaad, ik wilde stoppen voordat ik weer zou beginnen met studeren. Ik zag kolven op de universiteit echt niet zitten. Maar er waren wel meer bezwaren tegen borstvoeding van mijn kant...
     
  13. Merijn

    Merijn Niet meer actief

    Dat is dus niet waar. Sowieso is er voor de hogere functies een enorme prestatieverlies, ook als je een vervanger zoekt. Dat kost een bedrijf ontzettend veel geld. Een afwezige werknemer kost al gauw een paar honderd euro per dag!
     
  14. Isademi

    Isademi VIP lid

    Jun 3, 2008
    11,327
    2
    0
    Thuisblijfmama
    Zuid Oost Brabant
    #14 Isademi, Oct 19, 2009
    Last edited: Oct 19, 2009
    Precies Marijn, het werven, het opleiden / inwerken, je bent niet meteen zo inzetbaar als de vrouw die je gaat vervangen..

    Zoiezo kost dat extra pauzes opnemen voor kolven ook geld, maar daarnaast als ik iemand bel en ze zou met pauze zijn om te kolven heb ik daar als klant zijnde geen boodschap aan, bij grotere bedrijven zal dat niet zo een probleem zijn (eerder meer mensen op dezelfde afdeling) maar kleine bedrijven hebben vaak maar 1 persoon hiervoor) je kan en mag hiervoor geen geduld vragen aan een klant dat werkt zo niet.

    Wij werken gelukkig alleen met mannen (vanwege het type werk) maar voor op kantoor nemen wij eigenlijk alleen vrouwen boven de 40 aan) scheelt ons een hoop werk, ik weet dat dat niet politiek correct is maar wij hebben de tijd en het geld er niet voor over om voor iemand anders zijn kinderwens te werken.

    We zijn dan wel weer politiek correct bezig door voornamelijk herintreders te laten komen, iemand die niet zo snel ergens anders zou worden aangenomen door haar leeftijd en doordat ze een gat heeft in haar CV, ons bedrijf hanteert ouderwetse normen en waarden wat dat betreft, als iemand haar tijd heeft geinvesteerd in het opvoeden van kinderen dan wil ik die persoon graag aannemen want dan is ze uit hetzelfde hout gesneden als ons en dat werkt vaak wel zo prettig..

    Maarja wij hebben maar een kleine zaak (qua aantal werknemers, werken vooral met ZZP-ers) dat scheelt enorm qua insteek..

    Bij grotere bedrijven echter lijkt me het niet zo groot probleem daar is toch eerder vervanging omdat ze vaak in een team werken.

    Ik snap dat niet iedereen in die positie is en ben van mening dat ze daar beter wat aan kunnen doen, de kinderen zijn onze toekomst en daar mag wel wat meer in geinvesteerd worden als alleen borstvoeding kunnen geven, een basis opvoeding met goede normen en waarden, een mama die er altijd is voor hun lijkt mij (PERSOONLIJK GEZIEN) een betere investering, werken kan altijd, je kleintjes opvoeden maar 1 keer en tot ze naar school gaan is niet zo'n lange periode.
     
  15. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Hopelijk denken niet alle kleinere ondernemingen op deze manier,..maar goed het is jullie eigen onderneming met jullie eigen beleid. Het is absoluut nobel om juist ook uit een groep werkzoekenden de "zwakkere" op de arbeidsmarkt te kiezen. Al vind ik 40+ toch wel jong hoor. 60plussers hebben meer moeite denk ik. Ik denk dat alle werkende ouders "geld kosten" voor de baas. Wat als een kind ziek wordt. Dit kan ook bij "oudere" werknemers met kinderen waarbij alles direct afgezegd moet worden. Juist zwverlof en kolftijd kun je plannen en weet je van te voren. Ik kan niet zo snel bedenken wat je aan productieverlies hebt bij een tijdelijke kracht. Noem eens een voorbeeld, want dan kan ik het me misschien meer voorstellen.
    Zieke werknemers zijn pas killing voor een klein bedrijf. Dat kost een werkgever goud.
    Ik vind mijzelf meer gemotiveerd dan voorheen. Ik doe een drukke baan in 3 dagen en ben ontzettend productief. Daarnaast voel ik me verantwoordelijk mijn werk goed te doen, juist omdat ik weinig flexibel ben kan ik het me niet permiteren te moeten overwerken.
     
  16. Nynke

    Nynke VIP lid

    Sep 30, 2006
    8,087
    0
    0
    Frankrijk
    Ik heb de meiden 6 maanden bv gegeven en Marijn 11 maanden. Gewoon gekolft op het werk, ook toen ik bij de thuiszorg werkte. Weggaan deed ik best, of de kleine ging mee of er stond een flesje gekolfde melk.
     
  17. jingels

    jingels VIP lid

    Jul 8, 2006
    7,742
    1
    0
    Maar het is ook vooral een kwestie van prioriteiten.
    ALs je een vaste baan hebt, dan heb je recht op 25% kolftijd van je werktijd/of Live voeden. Je hebt recht op een afgesloten ruimte met beschikbare koelkast en water. Ook als je uitzendkracht bent, heb je er recht op, ook al snap ik dat de drempel daar hoger is.
    Als werknemer heb je daar gewoon recht op.
    Ik denk dat langer verlof voor zowel moeders als partners al een stuk zou schelen, het is in ieder geval BV-vriendelijker.
    Daarnaast ben je als moeder natuurlijk voorstander voor een goede gezondheid voor je kind, en daar hoort BV nou eenmaal bij, waarom niet gebruik maken van het kolfrecht t.b.v. je kind.
    Het ligt aan beide kanten vind ik, er moeten betere faciliteiten zijn om een langdurige bv- periode te bereiken, bijv. langer verlof, maar ook een betere bewustzijn van de voordelen voor de moeder bij werkgevers ( op termijn gezondheidsvoordelen),maar de moeder zelf moet ook gemotiveerd zijn om BV te willen blijven geven, en daar in willen investeren.
     
  18. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,272
    6,801
    113
    Mensen, even een OT opmerking over de vele weken vrij in Zweden.

    Wil je aanspraak maken op zoveel weken vrij moet je ook fulltime werken en na die weken ook weer fulltime aan de slag.

    Het is misschien niet zo leuk als het lijkt.
     
  19. Arti13

    Arti13 Niet meer actief

    Ja dat had ik ook al wel eens gehoord. Daar is PT werken weer not done volgens mij.
     
  20. bosi333

    bosi333 VIP lid

    Aug 1, 2006
    37,272
    6,801
    113

Share This Page