Hoi hoi, Ik heb een vraagje...als je zwanger bent mag je normaliter geen geitenkaas, maar nu zegt m'n vriendin/cq collega (die ook zwanger is) dat als er opstaat geitenkaas maar gemaakt met gepasturiseerde melk dat je als zwangere het wel mag eten!! Nu heb ik gekeken, maar dat staat op alle verpakkingen die ik van geitenkaas heb gezien...mag ik ze dan allemaal eten? Liefs Mirre
Je mag juist wel geitenkaas, want de listeria bacterie komt juist niet voor in geitenkaas! En gepasteuriseerd is geitenkaas ook altijd wel. gepasteuriseerd=ja Ik heb lekkere salades met walnoten en honing en geitenkaas gegeten hoor! heerlijk!
Harde kazen mogen sowieso altijd, van wat voor melk ze ook gemaakt zijn. Bij zachte kazen moet je even opletten of ze van gepasteuriseerde melk gemaakt zijn. Ik heb nog nooit gehoord dat listeria niet in geitenmelk zou kunnen voorkomen (maar dat wil niet zeggen dat het niet waar is), maar als het geen rauwe melk is mag je de kaas sowieso wel eten.
Hoezo mag je altijd alle harde kazen? Ik haal mijn kaas altijd bij de kaasboer en de boerenkazen zijn daar gemaakt van ongepasteuriseerde melk. Voor zover ik weet mag je dat niet eten, omdat daar die bacterie in zou zitten. Het gaat er toch juist om dat de melk waarvan de kaas gemaakt is gepasteuriseerd is? Of heb ik het nou helemaal mis???
In harde kaas kan de listeriabacterie niet overleven omdat er bijna geen vocht in de kaas zit, dus je mag wel bijv. boerenkaas eten .
ECHT??? Joepie!! Dan ga ik van de week lekker eens een groot stuk boerenkaas halen. Ik al die tijd maar denken dat dat niet mag!!!
Ik heb dat geitenkaasverhaal nog eens nagevraagd bij iemand die al zo'n 25 jaar in de kaas werkt en dat er geen listeria in geitenkaas voorkomt is niet waar, want dat kan wel degelijk. Hij raadt het ook af om zachte geitenkaas van ongepasteuriseerde melk te eten tijdens de zwangerschap. Maar inderdaad, listeria heeft vocht nodig om in te overleven, dus vandaar die zachte rauwmelkse kazen niet. Met Nederlandse kazen komt het trouwens maar heel zelden voor hoor, dus het risico is echt heel minimaal. Het meerendeel van de zachte geitenkaasjes is gepasteuriseerd (ook bijv. die Bettine blanc van AH, al staat het er niet op). Geniet ervan!
@Jo79: dat bedoelde ik ook, de meeste geitenkazen zijn ook nog eens gepasteuriseerd, en gepasteuriseerd is altijd goed.
Haha, nou eigenlijk heb ik een hele leuke kaasboer. Ik had gevraagd of de boerenkaas van gepasteuriseerde melk was gemaakt, het antwoord was dus nee, en daar heb ik mijn eigen conclusies uit getrokken. Dussss.....de kaasboer treft hier geen blaam .