Diverse kranten, vakbladen, blogs en websites in Nederland publiceerden onlangs een kort artikeltje naar aanleiding van de publicatie van een onderzoek naar de concentraties nucleotiden in moedermelk en de mogelijke invloed daarvan op de baby. Medewerkers van het Kenniscentrum Borstvoeding gingen op onderzoek uit. Wij stellen dat dit onderzoek niets zegt over de invloed van afgekolfde moedermelk op het dag-nachtritme van baby's die afgekolfde moedermelk drinken. Dit onderzoek maakt duidelijk dat de concentratie van een aantal bepaalde 'slaap-gerelateerde' stoffen (nucleotiden) wisselt in moedermelk over de periode van 24 uur. Het directe effect daarvan op baby's is niet onderzocht. Het kan dus niet aangenomen worden dat deze stoffen een effect hebben op de baby. De uitspraken van de onderzoeker Cristina Sánchez: 'Je drinkt 's nachts ook geen koffie als je wilt slapen. Dat geldt ook voor moedermelk.' en: 'Moeders begaan een grote fout als ze hun baby melk geven van een ander tijdstip.' zijn hoogst discutabel en raken kant nog wal omdat hier helemaal geen onderzoek naar gedaan is en ook geen enkel bewijs voor geleverd is. Aldus, Stefan Kleintjes. Borstvoeding.com: kenniscentrum voor borstvoeding - Uitspraak 'Borstvoeding 's ochtends meest stimulerend', raakt kant nog wal
Aha! Ik hechtte er sowieso al weinig waarde aan. Zoontjelief krijgt vaak zat melk van een ander tijdstip en heeft daardoor zijn 'schema' nog nooit omgegooid.
Ahaaaa ! Idd ! Ik vond het eigenlijk nog best logisch klinken. Maar eigenlijk is er dus "helemaal" niets van waar !
Ehm... dat zegt Stephan Kleintjes niet he? Dat het NIET waar is... Hij zegt alleen dat het betreffende onderzoek helemaal niet aangetoond heeft dat overdagse melk activerender werkt. Het onderzoek heeft alleen maar aangetoond dat bepaalde stoffen meer voorkomen in overdagse melk zeg maar, en bepaalde stoffen meer in nachtelijke melk. Of dat vervolgens ook een activerende respectievelijk slaapverwekkende werking heeft, daarover is nog geen goed onderzoek gedaan. (En aangezien wel is aangetoond dat de samenstelling van de melk varieert per dagdeel, lijkt het mij wel vrij aannemelijk dat dat toch een bepaalde werking heeft... Maarja, dat wordt geen doen zeg, om dan gekolfde melk alleen te geven op het tijdstip dat je het afgekolfd hebt...)
Hihi nouja ik moest er een korte pakkende titel van maken. De rest van de tekst ik gewoon letterlijk gequote. Overigens geeft hij het zelf de titel 'borstvoeding s'ochtends meest stimulerend raakt kant noch wal', wat er voor mijn gevoel behoorlijk bij in de buurt komt dat het gewoon niet waar is.
En dat onderzoek was gedaan in samenwerking met een KV-fabrikant, om de KV toch nog meer op BV te laten lijken althans, een poging doen tot..... Mensen van de KV, het gaat niet lukken, echt niet, geef het toch op..... Kwalijk natuurlijk wel dat de media suggestief alles heeft overgenomen en verdraaid zonder tegenonderzoek,maarja da´s ook niet nieuw.
Rozemarijke, Als jouw reactie soort van reactie van op mij was, zo bedoelde ik het niet hoor, ik snap dat het tuurlijk door de dag heen verschild, het past zich aan aan de behoeft van je kindje, dus dat snap ik. Maar daarom dus ook die haakjes bij dat er helemaal niets van waar was. Maar had gewoon geen zin verder om ook maar iets te typen! Was moe.
Whaha, dat wist ik nog niet! En idd precies, echt helemaal waar! Dat kunnen ze echt nooit ! Borstvoeding maken kunnen alleen wij en onze borsten !
maar ik vind het wel te prijzen dat ze het probeen! er zijn immers moeders zie niet uit vrije wil ervoor kiezen kv te geven. en het is erg goed dat er dan een goed alternatief is! daar hoef je niet cynisch over te doen, het is al vervelend genoeg voor die moeders alsze geen bv kunnen geven.
@Hanneke: nee, meer algemeen, ook op de titel die cossy had gekozen @cossy: Dat Stephan Kleintjes zegt dat het kant noch wal raakt, betekent niet dat hij zegt dat het niet waar is, of dat je die conclusie eruit zou kunnen trekken. Wat hij zelf al zegt: of het idd niet handig is om dagmelk 's nachts te geven (want van het omgekeerde kan ik me nog iets voorstellen, hihihi, slechte slapers die dan op nachtmelk wel in slaap komen, alle mama's 's nachts extra aan het kolven, hahaha. Had ik eerder moeten weten ). Maar het onderzoek heeft dus alleen aangetoond dat er 's nachts meer nucleotiden in de mm zitten dan overdags. Of dat vervolgens ook betekent dat een kind per definitie beter slaapt op nachtmelk, is niet onderzocht. En dus slaat de bewering van de onderzoekster dat het slecht is om dagmelk 's nachts te geven, enz, idd kant noch wal. Dat kan ze uit haar onderzoek niet weten, dat weet je pas als je een onderzoek uit gaat voeren waarbij een groep baby's altijd de goeie melk krijgt, een andere groep baby's in de nacht dagmelk en weer een andere groep baby's overdag nachtmelk, met weer controlegroepen, enz. enz. En de stelling dat dagmelk activerend zou werken, slaat dus ook kant noch wal; ook dat is niet onderzocht. Het onderzoek heeft zich alleen gericht op het aantal nucleotiden in de melk op verschillende momenten in een etmaal, wat ik er zo van begrijp. Of de hoeveelheid nucleotiden daadwerkelijk invloed heeft op het slaapgedrag van je kind, daar zou dus onderzoek naar gedaan moeten worden, (alhoewel ik begrijp dat deze stof van belang is bij het slapen, en het dus wel aannemelijk is dat er enig verband is...)
Wat voor mijzelf overigens maar weer een bevestigt hoe ontzettend mooi borstvoeding maar gemaakt is!!
Hmm dit brengt me op een idee. Als ik nou eens 's nachts ga kolven en die melk inkook todat er van een liter maar 100 ml overblijft zouden er dan genoeg nucleotiden in zitten om Kyra wat beter door te laten slapen? Even alle gekheid op een stokje, het zou wel interessant zijn als er meer onderzoek naar gedaan werd.
@Devy: sh*t, DAT is het!!!! *surft gauw naar de slapeloze-moeders-club om meer moeders op dit idee te brengen*
@Kaatje K als je geen borstvoeding kunt geven heb je altijd nog de mogelijkheid om donor moedermelk te geven, zie www.moedermelknetwerk.nl . Kv is dus niet de enige/eerste optie na borstvoeding.
Kaatje K: het gaat er niet om dat ze de melk willen verbeteren....het gaat erom dat ze meer van hun product willen verkopen onder het mom van * meer lijkend op BV*. En ja , natuurlijk zijn er geen vrouwen die geen BV kunnen geven of mogen geven ivm bijv. medicatie, en dan is het zeker goed dat er alternatieven zijn. Het gaat erom wat de intentie is van het onderzoek. Dat jij gelooft in de goedheid van dergelijk onderzoek is prima....ik ben kritischer, nou en?
Ja, meer dan genoeg, aangezien zo'n 2% van de vrouwen geen borstvoeding KAN geven. Kunnen de overige moeders dus genoeg mee kolven voor die 2%.
Voor Rozemarijke, heb het woordenboek erbij gehaald: kant zn m kant (-en mv) [kɑnt] (...) kant noch wal raken onzin zijn Zijn verhaal raakt kant noch wal. En onzin zijn staat voor mij behoorlijk gelijk aan 'niet kloppen'? Los van het feit wat er verder door wie wordt gezegd... Het gaat mij niet erom om per se mijn gelijk te behalen hoor, en als jij zegt dat Stefan ergens anders iets beweert wat niet helemaal strookt met mijn bericht hier, dan geloof ik je meteen. Maar ik vind echt niet dat ik zijn woorden heb verdraaid ofzo! Dat wil ik alleen even recht zetten.
@Kaatje K: ik denk zeker dat er melk genoeg zou zijn. Er zijn idd maar heel weinig vrouwen die om welke redenen (medicatie/ziekte, borstoperatie, Syndroom van Sheenan) geen borstvoeding kunnen geven. De vrouwen die wel kunnen voeden kunnen écht wel genoeg kolven voor die moeder/kindjes.