heeft hier iemand ervaring mee? lees op i-net dat er geen tijdslimiet aan verbonden zit, en dat het op elk moment ongeacht hoe oud het kind is erkent kan worden maar in het ziekenhuis en van andere hoor ik dat als de vader het kind wil erkennen dat dit dan binnen een bepaald aantal dagen moet gebeuren? xxx
Het nadeel van later erkennen is dat je het kindje dan zelf binnen drie dagen na de geboorte moet aangeven. En ik vraag me af of je daar wel toe in staat bent. Mocht het onverhoopt een keizersnede worden, kun je dat denk ik wel vergeten. Ik zou het dus voor de geboorte doen als ik jou was.
Erkenning van de ongeboren vrucht De erkenning kan plaatsvinden tijdens de zwangerschap. Dit moet u doen in de gemeente waar u als ouders staat ingeschreven in de Gemeentelijke Basisadministratie (GBA). Staat u als ouders in verschillende gemeenten ingeschreven, dan kunt u kiezen bij welke gemeente de erkenning plaatsvindt. Als de moeder niet in persoon verschijnt, moet zij schriftelijke toestemming geven. Naar boven Erkenning na de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte De erkenning kan plaatsvinden na de geboorte, tijdens de aangifte van de geboorte in de gemeente waar het kind is geboren. Als de moeder niet in persoon verschijnt, moet zij voor de erkenning schriftelijke toestemming geven. Naar boven Erkenning op een later moment De erkenning kan plaatsvinden tijdens het hele leven van het kind, ook als het meerderjarig is. Een erkenning is niet gebonden aan de woonplaats van de erkenner of het te erkennen kind. Elke ambtenaar van de burgerlijke stand in Nederland is daartoe bevoegd. Is het kind 12 jaar of ouder, dan moet het schriftelijke toestemming geven. Is het kind tussen de twaalf en zestien jaar, dan moet zowel het kind als de moeder schriftelijke toestemming geven.
Nee ook iemand die bij de bevalling aanwezig is geweest mag het kindje na toestemming aangeven, bijvoorbeeld de verloskundige of je moeder.
Precies. Dat hoef je echt niet zelf te doen. Erkennen kan altijd nog! Toevallig heb ik gister mijn ex onze zoon laten erkennen. Mijn zoontje wordt volgende maand zes, dus geen probleem wat betreft de tijdslimiet! Mijn ex heeft hem trouwens ook gewoon aangegeven na de geboorte (en dus niet erkent op dat moment!), dus het hangt allemaal helemaal niet per se met elkaar samen. Succes ermee!
Is het ook niet zo dat het erkennen niet veel voorstelt (meer achternaam bepaling). Het gaat meer om daarna het gezag e.d. aan te vragen, daar is het erkennen belangrijk voor. Wij hebben persoonlijk het erkennen al bij de eerste echo gedaan, omdat we wel wilden dat ergens bekend was dat mijn vriend 'iets' met het kindje te maken had ook als hij of zij het niet zou redden.
Ja, de vader is na het erkennen alleen op papier 'juridisch' vader. Er staat op het document niet eens 'vader', maar 'erkenner'. Pas bij het gezag krijgt de vader echte rechten en plichten. Het gezag is dus eigenlijk de voogdij.