Hallo, ik heb een aantal vragen (kan een lang verhaal worden vrees ik). Mijn zoontje is nu 5,5 week oud en al zo´n week of 3, 4 erg onrustig. ´s Nachts slaapt hij goed en door, maar overdag was echt drama. Op advies van het CB zijn we sinds vrijdag begonnen met hem inbakeren, en we merken echt een gigantisch verschil. Hij slaapt overdag vaker en langer, ligt tevreden in bed zonder te huilen en heeft alleen ´s avonds vaak nog een huiluurtje. Wat ik alleen best lastig vind, is het toepassen van de rust, ritme en regelmaat principes. Niet zozeer als ik thuis ben, dan is het een kwestie van verschonen, voeden, even knuffelen, ´spelen´ in de box en zodra hij aangeeft moe te zijn, inbakeren en naar bed. Maar ik merk aan mezelf dat ik daar nu heel krampachtig mee omga. Durf nergens meer naartoe met hem, want hoe moet het dan? Een voorbeeld: wij hebben een hond die tussen de middag uitgelaten wordt. Moet ik hem dan voeden, even knuffelen, spelen in de box, inbakeren en in de wandelwagen leggen? En als we dan een half uur later terug zijn, gelijk in bed leggen of ontbakeren, even spelen + wachten op moeheid en dan weer inbakeren en naar bed? Dit vind ik vrij lastig om te bepalen... Ook hebben we het advies gekregen om hem te voeden op verzoek. Er mag 2 en maximaal 4 uur tussen de flessen zitten. Maar ik vind het vrij lastig om te bepalen wanneer hij honger heeft. Soms is het zo dat hij in bed ligt te huilen, we een half uurtje wachten om te kijken of hij weer in slaap valt en zo niet, dan gaan we naar hem toe. We moeten hem dan troosten en bepalen of hij honger heeft. Zodra we hem uit bed pakken is het goed, dan komt hij ook niet echt over alsof hij honger heeft. Maar dan na 5 minuten ineens wel, als je over zijn wangetje aait dan probeert die je vinger te pakken etc. Als we hem dan eten geven drinkt hij heel rustig maar wel de hele fles leeg. Zijn we zo goed bezig of zijn er andere signalen waar we goed op kunnen letten? Ik had nog meer vragen maar ben ze even kwijt. Ben denk ik vooral op zoek naar andere ervaringen met inbakeren, het toepassen van RRR en flesvoeding op verzoek. Zoals ik al aangaf, ik ga er ontzettend krampachtig mee om en word een beetje moe van mezelf
Heel herkenbaar, zo ging het bij ons zoontje er ook aan toe! het was vanaf een week of 5 best een overprikkeld kind, sliep heel licht, veel huilen...ook op advies van CB ingebakerd en ook de osteopaat bracht verbetering (maar dit even terzijde). Ook ik reageerde een beetje te krampachtig denk ik. Als mn man thuis kwam van werk dan mocht ie ons zoontje niet oppakken als hij net lag te slapen. Uitjes/ in het weekend ergens heen gaan: dat werd strikt gepland terwijl mn man veel makkelijker was. Die vond dat ons zoontje wel in de wandelwagen kon slapen of in de auto. Dit gebeurde ook wel (hazeslaapjes) maar dit ging wel helemaal buiten de RRR om. Wat wijsheid is kan ik je niet zo goed zeggen, want ik was net als jij. Wel vond ik (en vind ik nog steeds!) dat wanneer je net begint met rust en regelmaat (en inbakeren) dat je het wel eerst een paar weken goed moet doorzetten en niet 5 keer per week bij wijze van spreken smiddags met je kindje op pad, want dan krijgt hij alsnog alle prikkels. Ik voelde me vaak bezwaard, maar ik vond ook dat mn kindje even het belangrijkste was. Uitjes komen later wel weer. Die keer per week dat ik wel ging probeerde ik zoveel mogelijk in de wakkere tijden te plannen. in het begin was dat maar een uur en nam ik de bakerdoeken mee en liet ik m ingebakerd in de wandelwagen bak slapen. Wat betreft het voeden op verzoek: dat is zeker in het begin lastig. Ik vond het zeker tot een maand of 3 best lastig om te herkennen of hij nou moe is of hongerig. als hij hongerig was had hij een enorme zuigbehoefte, dus teste ik dat door hem een pink aan te bieden. Zuigbehoefte kan ook door troost komen dus dit werkte niet altijd! op een gegeven moment zat er wel altijd een vast aantal uren tussen de voedingen met een half uurtje verschil, dus dan was het makkelijker. Ook was hij zo'n beetje standaard een uur wakker dus als hij dan ging huilen gokte ik het erop dat hij slaap had. Succes!
Ik begrijp je probleem. Als je rust en regelmaat icm inbakeren gebruikt dan wordt het gauw al krampachtig. Het is idd vaak zo dat het een optimaal resultaat geeft als je er strak aan houdt. Wij hielden er ons destijds ook strak aan. Gelukkig is het maar tijdelijk en ben je er gauw vanaf. Hoe ouder baby's worden hoe minder prikkelbaar over het algemeen. Wij hebben ons zoontje ingebakerd icm rust en regelmaalt tot 2 maanden daarna werd het veel losser. Je merkt op een gegeven moment wel dat het niet meer zo strak hoeft. Mbt het op pad gaan. Dat kan prima hoor. Ik ging direct weg als mijn zoontje net wakker was en voeding heeft gehad. Dat spelen lieten we dan maar achterwege. Als ik terugkwam dan legde ik hem weer in zijn bedje. En als we langer weggingen, dan kon het ook gewoon prima. Hij viel in slaap onderweg en werd uren later wakker. Als je hem maar niet uit de wagen haalde. Ook hebben we altijd op verzoek gevoed. Het is ook lastig om te bepalen wanneer ze nou echt honger hadden. Maar als mijn zoontje minimaal 2 uur na zijn vorige voeding hard aan het huilen was dan wist ik dat hij weer trek had. Hij heeft verder nooit last van kraampjes of andere baby-kwaaltjes gehad dus wat dat betreft was het best overzichtelijk. Rust en regelmatig icm inbakeren + voeden op verzoek werkte hier geweldig. Het verschil was idd direct te merken. Mijn zoontje sliep de eerste week overdag helemaal niet. Sinds inbakeren was het probleek gelijk over. Het was direct een heel ander kindje. Het is een superslaper en nog steeds. Veel succes en bedenk dat het nu even investeren is, maar het is relatief voor kort en goed te overzien.
Hier kwam er pas na een maand of drie een soort van schema in de dag, daarvoor was het één grote verrassing hoe de dag zou verlopen. Dat ritme heeft Vigo eigenlijk zelf bedacht. Het duurt ook best even voor je de signalen begrijpt, nu zie ik heel goed of hij moe is, of hij honger heeft etc. Komt allemaal wel goed, het heeft alleen even tijd nodig.
Heb ingebakerd en pas nog steeds r&r toe. Ik voed op verzoek en heb geen enkel schema van voeden of slapen. Wel doen we alles hier met dezelfde consequentie. Luier, voeden, knuffelen, zingen, spelen met mama, dan eten (sinds kort), dan nog even spelen in de box/op de grond en weer naar bedje. Hij slaapt nog altijd tussen twee voedingen. Als je gaat wandelen met de hond of ergens anders naartoe gaat, dan wordt het even anders. Hier vond en vindt mijn zoontje wandelen hartstikke lekker, dus dat zorgt niet voor problemen en hij gaat dan ook wel slapen in de wagen. Het is een prikkelbaar kindje en ergens met de auto naartoe gaan en op bezoek in een ander huis, andere mensen, niet kunnen slapen, dat ontregelt hem wel, meestal heeft hij daar de volgende dag nog "last" van. Maar nu hij ouder is, is hij al vel minder prikkelbaar, hij kan mentaal veel meer aan; drukte, harde geluiden e.d.
Bedankt voor de antwoorden! Hoe gingen jullie met het volgende om? Overdag gaat het heel goed, ook het toepassen van de 3 R-en. Hij gaat vrijwel altijd meteen slapen en komt pas weer tegen de tijd dat hij honger heeft. Maar 's avonds gaat dat dus stukken slechter. Rond 6 uur begint hij meestal te huilen om pas te stoppen voor de laatste fles. Wat we nu doen is hem even laten huilen, valt hij binnen 10-15 minuten niet in slaap dan ontbakeren we hem, troosten hem eventjes en als hij begint te gapen gaat hij weer naar bed. Maar dan begint hij weer te huilen en zo gaat het eigenlijk de hele avond door. Hoe gingen/gaan jullie hiermee om? Ik vind dit vrij moeilijk, wil hem het liefste de hele avond bij me houden omdat ik onderhand wel weet dat hij toch niet gaat slapen, maar of dat de oplossing is??
Heel veel jonge kindjes willen niet slapen aan het eind van de middag/in de vroege avond. Hier probeerde ik het dan wel, want hij was dan toch zichtbaar moe. Ik liet nooit lang huilen, vond en vind ik niet nodig. Dan ging ik troosten als volgt: de eerste keer alleen even je gezicht laten zien, de tweede keer zijn bolletje strelen met de hand over zijn oogjes. Dan weer weggaan. Tweede keer met zachtjes praten of een liedje erbij. Wilde het dan nog niet lukken, dan pas ontbakeren en mee naar beneden en wachten tot de volgende voeding en dan maar weer opnieuw proberen. Lekker masseren, kroelen huid op huid of in een lavendelbad werd hij ook rustig van. Troostvoeden heb ik nooit gedaan! NOOIT meteen uitbakeren om te troosten!
Dat laten huilen heb ik sinds gisteravond afgeschaft. Van het CB moeten we hem laten huilen zonder dat we naar hem toegaan. Huilt hij dan na een kwartier/20 minuten nog, dan moeten we naar hem toegaan, hem ontbakeren, troosten en zodra hij stil is weer inbakeren en naar bed brengen. Gisteravond begon hij te jengelen, toen ben ik 2x op en neer gelopen en daarna is hij gewoon gaan slapen. Voelde voor mij zoveel beter dan laten huilen, gaat echt een beetje tegen mijn principes in, hij is nog maar zo klein. Dus ik probeer hem nu ook te troosten, heeft het geen zin dan gaat hij eruit en blijft hij bij ons. Behalve als hij echt heel erg moe is, dan proberen we hem nogmaals naar bed te brengen. Nog een vraagje (ik blijf bezig, ik weet het ): Hij is nu bijna 6 weken en weeg 4 kg. We geven hem sinds deze week 6 voedingen van 120+4. Gister ging dit heel erg goed, hij liet steeds keurig netjes 3 of 4 uur tussen de flessen zitten en zo kwamen we goed uit. Vandaag gaat dat dus totaal niet, hij komt nu om de 2,5 a 3 uur en we hebben dus net zijn voeding anderhalf uur gerekt omdat hij anders op 7 voedingen uit zou komen en dus teveel binnen krijgt. Hoe losten jullie dit op? Een keer een extra flesje van bijvoorbeeld 60+2? Ik vind het toch wel lastig met die fv omdat ik bang ben dat hij al snel teveel binnen krijgt. Hij maakt nu trouwens wel die 6 flessen van 120 leeg! Groetjes!
Oh en NOG een vraag: Vandaag had hij een off day, vanaf het moment dat we zijn gaan inbakeren sliep hij overdag fantastisch, 's avonds wat minder maar dat komt vooral door het beruchte huiluurtje volgens mij en is ook niet erg, hoort erbij. Maar vandaag ging het ineens minder, veel huilen overdag en niet zo heel veel geslapen. Nou heb ik gehoord dat dit vrij normaal is als je gaat inbakeren, dat het een paar dagen super goed gaat en dat er dan even een moment komt dat het wat minder gaat, en dat je juist dan moet doorzetten. Mijn vraag: klopt dit?? Nou hou ik even op met vragen hoor!!
Als je een enkele keer op een fles teveel uitkomt maakt dat niet uit hoor. Je moest eens weten hoe dat hier ging. Soms had hij 2 flessen teveel. Ik dacht heeft hij honger dan krijgt hij gewoon. Als je je teveel met dat bezig gaat houden wordt je gek.
Goed zo! Gewoon troosten hoor! Laten huilen is nergens voor nodig, waarom zou je? Ze huilen met een reden. Ik persoonlijk vind het ouderwets en barbaars! Ik geef borstvoeding en weet dus niet hoeveel mijn zoontje binnenkrijgt! Als er steeds korter tussen zit en hij drinkt alle flessen schoon op, dan lijkt het mij dat hij nog honger heeft. Je mag toch tot 900 cc geven per dag? Dat zijn dus 6 flessen van 150, aantal schepjes weet ik niks van. Om de 2,3 a 3 uur voeden op deze leeftijd is netjes hoor, zou er niet langer tussen laten! Nee. Ze kunnen een paar dagen nodig hebben om te wennen, maar daarna moeten ze het wel fijn vinden, dat is nl. de bedoeling. Baker je wel strak genoeg? Kan hij zijn armpjes nog bewegen? Heeft hij goed geboerd? Niet te warm (nekje) of te koud (neusje)? Stel je vragen maar hoor, daar is dit forum voor!
Wij bakeren sinds een week ons jochie ook in. In de dingen die ik heb gelezen over inbakeren staat wel dat het normaal is dat het na een paar dagen wat minder gaat. Bij ons ging het de eerste dagen ook super, thijmen sliep zo opeens overdag soms wel 2 uur achter elkaar (terwijl hij eerst helemaal niet sliep.) Sinds het weekend gaat het wat minder, moet hij erg huilen en en als hij in slaap valt slaapt hij maar maximaal een uur (eerder een half uurtje). Volgens het CB moeten we gewoon doorgaan met het inbakeren en hem desnoods een uur laten huilen! Pff dat vind ik echt veel te lang voor zo''n kleintje (4 weken). Ik laat hem nu vaak een paar minuutjes huilen en ga dan wel even kijken en hem troosten. Meestal stopt hij al gelijk met huilen als ik zn kamertje binnenkom. Hoe lang laten jullie je kleintje huilen? En wanneer moet je echt effect zien van het inbakeren?
Wij hebben onze dochter Isis, die nu bijna 3 is ook ingebakert gehad, ongeveer 9 weken. We hielden ons strak aan de RRR. Isis had er veel baat bij, binnen een week zagen we al een grote verbetering. We hielden een schema aan: 7, 11, 15, 19 en 23:00, kon wel eens een kwartier afwijken, maar dit was haar schema, best voorspelbaar! Helaas ging ik zelf best krampachtig ermee om, terwijl het met Isis heel goed ging! Ik liet haar ook nooit langer huilen dan 10 minuten, lukte me echt niet! Nu hebben we ook een zoon, Abel, hij is nu 3 maanden en slaapt 6 weken ingebakert. Het gaat goed, maar zo'n voorspebaar schema als bij Isis heeft Abel niet. Als hij na een uur al wakker word en echt niet meer kan slapen ontbakeren we hem en overbruggen we de tijd tot de volgende fles, met box, wipstoeltje, op de arm, in de kinderwagen en dat gaat best goed, hij is ook zo rustig en niet snel overprikkelt, alleen als hij echt te lang wakker is. Dus bij Abel heb ik dat strakke schema echt los moeten laten, wel eindigt hij meestal in de box en leggen we hem wakker in bed, verder kijk ik goed naar hem, hij geeft best veel zelf aan. Bovendien loopt er ook een energieke peuter rond, die ook de nodige aandacht vraagt, ik denk dat Abel al snel leert dat de aandacht verdeeld word. x Esther
Qua tijden hebben wij dus nog helemaal geen ritme erin, ligt er maar net aan hoe laat hij 's ochtends wakker wordt en hoeveel tijd hij tussen de flessen laat zitten. Maar ik merk wel dat er langzaam toch wel een soort schema ontstaat, alhoewel we dat nu zelf weer even in de war hebben gegooid omdat hij vaker fv krijgt. Eerst gaven we hem 6x 120+4 en nu 7 van 90+3 omdat hij van die 120 vaak moest spugen en we het idee kregen dat hij daar teveel van binnen kreeg + toch nog regelmatig na 2,5 uur lag te huilen. Dus toch even teruggeschakeld naar 7 voedingen, ben benieuwd hoe dat gaat (tot nu toe nog goed en geen gespuug!). Ik vind dat laten huilen ook lastig, net als nu, hij ligt nu ongeveer 1,5 uur op bed en is ruim een uur stil geweest. Maar ligt sinds een kwartier/20 minuten weer te pruttelen, dan jengelt die een minuutje of 2, dan is hij weer 10 minuten stil en dan jengelt hij weer heel even. Hoe moeten we hiermee omgaan? Laten liggen? Er is verder niets aan de hand, hij heeft geen honger, vieze luier etc. Het blijft lastig, zat er maar een gebruiksaanwijzing bij... Zou het soms een stuk makkelijker maken
R&r heeft niks te maken met alles iedere dag op dezelfde tijden doen. Het is het altijd op dezelfde manier de dingen doen, in een vaste volgorde. Daarbij maakt het dus niet uit of het kind 1 of 3 uur slaapt. Als je een strak schema volgt, zou je dus je kind wakker moeten gaan maken voor een voeding, want geen kind slaapt altijd even lang. Dus: als je kind wakker is, voer je de handelingen uit op dezelfde manier en als het kind moe wordt, breng je het weer naar bed, dat is de ene keer ook eerder dan de andere keer. Voorbeeld: mijn ventje is vannacht twee keer wakker geweest (storm? tanden?) en is nu wat moeier, is nu voor de tweede keer al na 1,5 uur wakker geweest te zijn naar bed gegaan, terwijl hij de laatste weken echt al langer wakker is, Maar als hij in zijn ogen wrijft, gaapt en/of gaat jengelen, is het toch echt bedjetijd! Ik snap niks van baby's met schema's: in mijn ogen kan een kind niet altijd op dezelfde tijd dezelfde hoeveelheid willen eten en slapen. Hier reageer ik op de signalen van m'n kind en iedere dag is anders!
Zo doen wij het nu ook, we wachten totdat hij wakker is en aangeeft honger te hebben, en als er meer dan 2 uur tussen zit dan krijgt hij gewoon eten. In het begin (toen we nog niet deden inbakeren) rekten we tot zijn volgende voeding en voedden we hem op de klok, maar dat werkte echt voor geen meter. Nu we wachten tot hij aangeeft honger te hebben gaat het echt stukken beter en we komen eigenlijk altijd wel goed uit met de hoeveelheid fv die hij mag hebben.
Ik heb ff haast dus niet alle reacties gelezen, maar ik las gisteren je vraag en kwam later toevallig deze informatie tegen. Helaas lag deze site er toen uit en kon ik die niet plaatsen daarom nu. Op inbakeren.nl - lichaamstaal, interpreteren van slaap- en hongersignalen kun je meer uitleg vinden over de honger- en slaapsignalen die je kindje geeft. Nu alvast even kort: Slaapsignalen zijn: gapen bleek worden rode wangen of oren friemelen aan de oren in de ogen wrijven je niet meer aankijken zich van je afwenden jengelen 'druk' doen Hongersignalen zijn: smakgeluidjes maken sabbelen op de handjes met de tong over de lipjes 'likken' zuigbewegingen maken met de tong draaien met het hoofd (zoeken) Wat betreft je vraag over dagindeling als je de deur uitgaat. Ik hou nu aan dat hij zijn ochtendslaapje altijd in zijn bedje doet, omdat dat zijn beste slaapje van de dag is. In de praktijk betekent dat dat ik 's ochtends dus eigenlijn nooit wegga. Boodschappen e.d. doe ik meestal in zijn tweede slaapje en dan ga ik lopen, zodat hij in de kinderwagen kan blijven liggen. Hij wordt meestal wakker als we thuiskomen en slaapt dus niet door, ook al blijft hij liggen. Daarom time ik het nu meestal zo dat we rond zijn voedingstijd thuiskomen. Is niet alltijd even makkelijk want ik geef bv op verzoek, dus voedingstijden zijn nog wel eens verrassend.
wat herkenbaar... wat ik me afvraag: waar slaapt jullie baby? ik heb hier moeite mee,ik leg haar vaak beneden in de box omdat ik het zielig vind als ze alleen is,maar ik merk nu wel dat ze teveel prikkels krijgt van de tv en mn zoontje die lawaai maakt. ze is dan om een uur of 20.00 helemaal overstuur,wil dan constant eten en zodra ze haar fles in haar mond heeft valt ze in slaap. leg ik haar dan in bed begint ze weer om eten te vragen... dus nu wil ik haar toch vaker in haar kamertje laten slapen,en mijn vraag ik hoe vaak leg ik haar dan daar? de hele dag zoidra ze slaapt?
Hoi, wij leggen hem structureel in zijn wiegje die op zijn eigen kamer staat. In de box slapen lukt hier niet eens, als hij echt heel erg moe is valt hij daar niet in slaap maar begint te huilen. In zijn eigen bedje op zijn eigen kamer werkt bij ons toch echt het beste! Groetjes!
Bij R&R leg je je baby wakker weg en leg je haar altijd in haar eigen kamertje in wieg/ledikant, dus ook overdag. Bij R&R doe je altijd alles hetzelfde. Steeds dingen anders doen zorgt juist voor onrust. Van te lang wakker blijven of teveel prikkels kunnen ze oververmoeid/overspannen worden en dan wordt het nog veel moeilijker om ze in bed aan het slapen te krijgen. Baby's zijn niet zielig als ze alleen in hun kamertje liggen; temidden van alle huiselijke geluiden moeten slapen, vind ik pas zielig! Kleine baby's slapen 16 tot 20 uur per dag. Dat is goed voor ze!