Hallo lieve meiden. Zoals sommige zich misschien nog wel kunnen herinneren heb ik toen Louise ongeveer 9 maanden was het volgende topic geopend: http://www.zwangerschapspagina.nl/borstvoeding/82908-bv-gedoemd-mislukken-denken-jullie.html Daar heb ik ontzettend veel steun aan gehad ondanks dat ik erg baalde dat er zoveel is misgegaan. Nu ben ik dus zwanger van mijn 2e ukje en wil ik graag opnieuw proberen (maar dan goed!) bv te geven. Graag hoor ik tips/adviezen van jullie waar ik bij voorbaat aan kan denken en/of die ik moet regelen. Het volgende heb ik al gedaan/op mijn lijstje staan. * Een verloskundigenpraktijk met borstvoedingscertificaat en een eigen lactatiekundige * Een kraamzorgbureau met borstvoedinscertificaat en eigen lactatiekundigen * Syntocinon neusspray en eventueel domperidon staan al op het lijstje om in huis te hebben/aan te vragen * Ik wil voor de geboorte een kolf in huis hebben, ik ben nog aan het dubben wat voor een. Ze zeggen dat het niet nodig is maar gezien mijn historie wil ik goed voorbereid zijn en vanaf het begin met gaan kolven na iedere voeding om de productie op te krikken. Alvast bedankt voor jullie tijd en reacties!
Ik ben niet zo erg ervaren, ik geef nu 11 weken bv aan mijn eerste. Maar ik wil wel mijn ervaring met kolven met je delen: De eerste week lagen mijn zoontje en ik in het ziekenhuis, toen heb ik dus met de professionele medela gekolfd om de bv op gang te krijgen. De eerste anderhalve dag kreeg mijn zoontje namelijk helemaal geen voeding (had te maken met zijn darmen, kreeg wel suiker+zout infuus). Die kolf vond ik geweldig, wekt de tsr op door eerst zacht en snel te zuigen, net als een baby, en daarna langzamer en harder. Je kan de particuliere versie kopen voor tegen de 300 euro geloof ik, of de professionele huren bij de thuiszorg voor 2 euro per dag oid. Ik heb je verhaal niet gelezen, maar uit dit berichtje maak ik op dat je bang bent dat je bv niet op gang komt. Dan lijkt me zo'n profding huren het handigst, zeker voor de eerste periode. Ik heb nu de ameda kolf, kost de helft van de medela en je kan daarmee zelf de snelheid en de kracht instellen. Dan kan je dus ook eerst snel en zacht en daarna langzaam en krachtig zuigen. Verder zou het natuurlijk ideaal zijn als je kraamhulp tegelijk ook lactatiekundige is, maar ik weet niet of die bestaan. Zo'n certificaat zegt op zich niet zoveel, als je maar makkelijk en snel contact met een lactatiekundige kan krijgen. Heel veel succes en plezier alvast!
Ik heb toch even je verhaal gelezen, wat een pech dat je zo slechte begeleiding hebt gehad! Ik heb bevallen in een ziekenhuis met certificaat en daar hebben ze me heel goed geholpen. De kolf werd goed uitgelegd (ook dat je maar 10 min hoeft te kolven per keer). Ik kreeg er de eerste dagen ook bijna niks uit hoor, alleen druppeltjes. Maar de verpleegkundigen reageerden heel enthousiast op die druppels en brachten het meteen naar de kinderafdeling voor mijn zoontje. Daardoor bleef ik zelfverzekerd en ben ik gewoon stug doorgegaan. Het werd geleidelijk steeds meer en nu loopt het fantastisch! Mijn zoontje zuigt nogal krachtig en zoog mijn tepels stuk, tot bloedens toe. Daar hebben ze me in het ziekenhuis ook goed mee geholpen, steeds complimenteren over mijn doorzettingsvermogen en elke keer goed helpen met aanleggen en tips geven. Tepelhoedjes hebben me uiteindelijk heel goed geholpen, toen alles genezen was kon ik weer zonder hoedjes voeden. Kortom: zoek een ziekenhuis met bvcertificaat!
Ik denk dat je lijstje al heel wat goede dingen bevat! Wat je nog zou kunnen doen is al voor je de bevalling (zeg bijv als je 30/35 weken zwanger bent) een afspaak maken met de lactatiekundige, dan kun je samen het 'verhaal' van de vorige keer doornemen, wat en hoe zij erover denkt, en dan heb je vast kennis gemaakt met elkaar. Na de bevalling is dan de stap om te bellen toch iets sneller/gemakkelijker gemaakt! Kolf van te voren in huis halen zou ik toch zeggen, huur er een bij een thuiszorgwinkel/organisatie. Deze dubbelzijdige electrische kolven zijn voor het op gang brengen van de productie toch wel het beste (zeggen ze )! Enne, gefeliciteerd met jullie zwangerschap! Liefs, Hanneke!
Bedankt voor je reactie(s) Fenneke! Helaas voor mij heeft het ziekenhuis waar ik ben bevallen een certificaat dus dat wil ook niks zeggen jammer genoeg (staat ook een stukje over in het andere topic). Wat super voor jullie dat het geven van bv nu zo goed gaat! Hopelijk blijft het zo lekker lopen
Allereerst, van harte gefeliciteerd met je zwangerschap ! Dan een paar tips: * Mocht je een kolf willen aanschaffen om de productie op gang te brengen dan kun je dat beter niet doen. Je kunt beter een kolf huren dit zijn kolven met een krachtigere motor die zijn beter geschikt om de borstvoeding op gang te brengen. * Er is een borstvoedingsmailinglist voor vrouwen die voeden na een borstverkleining. Mogelijk heb je daar iets aan: http://groups.yahoo.com/group/BVNV/ Die dames die daar schrijven hebben vast tips voor je. * Mocht je wel bevallen in het ziekenhuis hang dan een wiegenkaart aan het bedje van je kindje. Kijk hier voor een voorbeeld: http://www.vruchtbaarheid.org/fileadmin/nsoo/pdf/bv_brief_ziekenhuis.pdf * Evt. kun je nog een informatiebijeekomst(en) bijwonen van de VBN of LLL of bij de lk waar je na de bevalling graag contact mee wilt hebben. VBN en LLL en lk vind je op www.borstvoeding.nl
Dankjewel Hanneke! Ik heb 9 december de intake bij de vk staan en 1 van de vk's is dus ook lk. Ik ga tijdens de intake ook aangeven dat ik heel graag bv wil geven en wat er dus met Louise is gebeurd. Ohja en ik heb al een uitnodiging gekregen via de kraam om een bijeenkomst/voorlichting over bv te volgen dus dat ga ik uiteraard ook doen
Super Nemo, dankjewel! Ik moet sowieso in het ziekenhuis bevallen vanwege een eerdere ks dus bedankt voor dat kaartje! Wat betreft die kolf, beter is dus huren ipv kopen en electrisch ipv handmatig. En is dan een enkele of een dubbele beter?
Huurkolven zijn altijd dubbelzijdig. Ook beter om dubbelzijdig te gebruiken. Op die manier stimuleer je de bv het beste. Komt mede doordat je de tsr het beste benut door 2 borsten tegelijk te kolven. Mocht je later ook willen kolven omdat je even weg bent bij je kindje (werken, avondje uit) dan kun je natuurlijk een kolf uitzoeken wat jij zelf prettig vind. Dus of electrisch of handmatig of enkel of dubbelzijdig.