Je post doet me goed! Je hebt helemaal gelijk. Veel vk's maar ook ander medisch personeel heeft toch dat 'wij weten wat het beste voor je is' over zich. Nu is dat in zekere zin ook wel zo, maar dat is natuurlijk nooit iets dat je boven je eigen gevoel moet plaatsen. Je wil dan niet lastig zijn en je laat je eventueel afschepen, maar hoe erg is het als je hierdoor je kindje verliest, of het wordt ziek omdat het te lang heeft binnen gezeten. Dan wou je dat je voor jezelf was opgekomen.
Ik heb net eerst alles hier gelezen en ook maar even de aflevering gekeken en moet zeggen dat mn kin toch wel op t dek viel! Dat dit nog zo kan en zo gebeurd in een land als deze!!! daar was ik me eerlijk gezegd absoluut niet van bewust.. na kantoortijden niemand in t ziekenhuis voor een spoedoperatie?!!! WAT IS DAT VOOR ONZIN?! Zou s zo moeten zijn als je een zwaar auto-ongeluk hebt gehad.. nee mevrouw we gaan nu eerst de chirurg uit bed bellen en de rest ook en dan hopen we dat we eraan toe komen voordat u dood bent.. Maar maak u vooral geen zorgen!!!! want dat is iets wat je wel overal hoort.. Ik wilde al in het ziekenhuis bevallen maar nu weet ik dat helemaal zeker, en dan is t ongeveer duimen dat t voor de 41 weken en overdag op een doordeweekse dag zich aankondigd! T is toch wat dat dat verschil maakt.. En dat verloskunige, maar ook mensen in t ziekenhuis heel makkelijk lullen is absoluut waar, niet alleen met zwangere.. Ze praten ongelovelijk makkelijk alsof je er toch niets vanaf weet en niet zo moet zeuren.. en dan achteraf.. "oh.." Nou een ding weet ik wel.. ook mijn VK's krijgen een kruisverhoor en ik heb zeker mn mondje bij me hoor!!!
Ik heb geen ervaring met de Nederlandse gang van zaken (al hoor ik natuurlijk wel heel veel van mensen om me heen). Ik woon in Duitsland en ben hier bevallen. De ervaringen: - standaard echo's in de eerste weken. Eentje om de zwangerschap vast te stellen, dan nog eentje om te kijken of alles goed is (rond 8 weken). Met 12 weken een echo, dan met 16 weken, met 20 weken, met 26 weken aan de CTG gelegd, een groeiecho met 30 weken en een echo rond week 40. - vanaf 26 weken vruchtwatercontrole en CTG (standaard bij elke afspraak) - vanaf 37 weken elke week controle - bevallingen (de meeste in het ziekenhuis, soms in een geboortehuis en een heel enkele keer thuis maar nooit bij het 1e kind) worden GEHEEL vergoed door de verzekering. - vakkundig personeel, ruggenprik kun je op alle momenten aanvragen, bevallingen in bad mogelijk - zwangeren gaan hier standaard naar een 'Frauenarzt' (gynacoloog) of je nu risico bent of niet. De vk's zijn er hier om te helpen bij de bevalling en voor de nazorg. Tegenwoordig kun je er ook voor kiezen om een deel van de controles door een gyn te doen en een deel door de VK. Alles uiteraard vergoed. - lactatiedeskundigen worden vergoed. Dat wist ik echter niet dus bij een volgend kind komt er ook zeker een lactatiedeskundige aan te pas. - Bij de bevalling is standaard aanwezig: een gyn, 2 vk's, meestal ook een vk in opleiding en een kinderarts mocht het met het kind fout gaan. MAAR er zijn ook nadelen als het systeem zoveer gemedificeerd is: - Kaiserschnitt auf Wünsch: zelfs voor degenen die te bang zijn om op natuurlijke wijze te bevallen kun je kiezen voor een keizersnede. Het feit is wel dat het percentage keizersnedes vele male hoger ligt dan in Nederland. - geen kraamzorg. Ben je bevallen, dan blijf je standaard 3 of 4 dagen in het ziekenhuis waar in ijltemp wordt aangeleerd hoe je je baby moet verzorgen en hoe je je kind moet voeden (borst/fles). Dat intieme thuis, lekker bij komen kun je wel vergeten want je ligt meestal met meerderen op een zaal. Na 4 dagen wordt je naar huis gestuurd en komt er nog 1 x per dag gedurende een week iemand langs voor moeder en kind. Al met al ben ik nog steeds erg tevreden. Je wordt serieus genomen en er wordt naar je problemen geluisterd. Ook wordt de baby voldoende gecontroleerd waardoor ik met niet onzeker heb gevoeld. Zo, dat was een hele lap tekst.
En o ja, iedere zwangere krijgt hier ook een 'Mutterpass' waarin alle resultaten van alle echo's, onderzoeken etc worden opgeschreven.Tussencontrole's, risiscozwangeren, suiker, urine, uitslag van de echo's, groei van het kind..alles. Die moet een zwangere vrouw altijd meenemen (naar het werk, in de bus etc). Fijn boekje.
Wat ik trouwens wel een beetje krom vond was dat het percentage opnames op de intensive care hoger ligt bij vrouwen die doorgestuurd zijn vanuit huis naar het ziekenhuis. Dat zijn natuurlijk al de risicobevallingen, dus logisch ook dat daar meer kans op opname voor de baby is. Want je redeneert dan eigelijk dat mensen uit de (acute) risicogroep meer 'risico' lopen. En dat lijkt me logisch... Ik ben het eens met de stelling dat een poliklinische bevalling gratis zou moeten. Ik heb een hoogzwangere vriendin die ik laatst hoorde zeggen dat ze zich bij nader inzien tóch liever in het ziekenhuis zou willen bevallen maar eigenlijk het geld niet 'over' heeft. Dat zou geen issue mogen zijn vind ik. Ik vind dat alle bevallingen gewoon vergoed zouden moeten worden vanuit het basispakket. Verder vond ik het zeer schokkend dat de mevrouw met een litteken in haar baarmoeder in het ziekenhuis moest bevallen, omdat ze mogelijk bij inscheuren van de baarmoeder gelijk onder het mes zou moeten, een ziekenhuis zonder gyn trof. Belachelijk. Net wat die ene man zei: ze had net zo goed in afrika of thuis kunnen bevallen. Verder denk ik dat verloskundigen best wel in kunnen schatten hoe de bevalling vordert. Bij achterblijven van de ontsluiting etc. wordt je bijvoorbeeld gelijk doorgestuurd. Ik vind dat ook afhangen van hoe dicht je bij een ziekenhuis woont. Ik had best thuis willen bevallen maar ging niet door ivm mec. houdend vruchtwater en bij de tweede gebroken vliezen zonder indaling. Maar wilde het wel, omdat het ziekenhuis hier werkelijk om de hoek zit. Ik vind het anders wanneer je files etc. tegen kan komen. Keizersnedes in andere landen omdat een bevalling 'eng' is vind ik belachelijk. Ik vind (net als kunstvoeding eigenlijk, maar dat is een persoonlijke mening) dat het een oplossing is wanneer het gewoon niet anders kan. Ik vind dat een keizersnee niet iets is waar je voor zou mogen kiezen (in gezonde situaties).
Dat is ook logisch zolang je binnen de grenzen van dit land denkt. Maar als je vergelijkt met het buitenland, waar deze uitzending over gaat, dan kennen ze in het buitenland dit risico niet omdat er eenvoudigweg geen (weinig) thuisbevallingen zijn. Dus het is wel degelijk van belang omdat we hier willens en wetens dit risico nemen door thuis te willen en laten bevallen. En in het buitenland ben je op dat moment al in het ziekenhuis en hoef je niet nog onderweg.
Blijkbaar is het doorsturen wel terecht, maar het gekke is dat bij vrouwen die niet als hoog risico worden gezien, er uiteindelijk net zo veel baby's van op de ic terecht komen. Zouden we die gevallen niet veel eerder moeten herkennen en daardoor problemen kunnen voorkomen? Kunnen we die risicobevallingen niet veel eerder naar de gyn sturen? (dus lang voordat de bevalling begint) De selectie aan het begin van een zwangerschap en bij alle controles bij een vlos verloopt dus niet goed, omdat de helft van alle thuisbevallingen in het zkh eindigt en je ook een net zo grote kans hebt bij de vlos als bij de gyn om een kindje op de ic te hebben...
Inderdaad! Als je niet opkomt voor jezelf en je ongeboren kind, zullen er weinig zijn die dat wel voor je doen. Al voor de Zembla uitzending hadden mijn vriend en ik geen lekker gevoel bij overtijd lopen. 40 weken zwanger is niet voor niks 40 weken en aan het verhaal van "moeder natuur zijn gang laten gaan" hebben wij op dat gebied geen boodschap aan. Het gaat gelukkig heeeeeeeel vaak goed, maar helaas ook nog fout. Gister hadden we een afspraak bij de vlos en zijn erg duidelijk geweest in wat wij willen; uiterlijk met 41 weken een afspraak bij de gynaecoloog. De vlos stond helemaal achter onze argumenten en heeft hier aan meegewerkt door ervoor te zorgen dat we aanstaande dinsdag een echo, CTG en afspraak hebben bij de gyn met 40weken en 5 dagen. De vlos heeft op de verwijzing geschreven dat we graag een vervroegde inleiding willen, dat zij daar achter staat en vraagt hierin medewerking van de gyn. Ze zei dat het moeilijk is om een vervroegde inleiding hier in NL voor elkaar te krijgen, maar zeker niet onmogelijk. Hadden wij dus niets gezegd en waren weer met onze "zorgen" naar huis gegaan, dan hadden we pas met 41 weken en 3 dagen een eerste afspraak bij de gyn gekregen. Wellicht zijn we op dat moment dan al ingeleid en hebben we een gezonde zoon gekregen. (Of hij is ondertussen dmv de "natuurlijke" manier geboren ) Helaas zijn wij, "patienten", te snel geneigd om te luisteren naar het "wij weten wat het beste voor je is" toontje. Mijn vriend en ik zijn echt een stuk rustiger nu we weten dat we serieus genomen zijn mbt onze zorgen en volgende week dus een check up bij de gyn krijgen. Dus dames, blijf niet met je zorgen/vragen rondlopen en bespreek het met je vlos, en laat je niet te makkelijk afschepen. Bij ons heeft het in ieder geval geholpen!
Hier sturen ze je ook terug naar huis als je nog niet voldoende weeënactiviteit hebt of ontsluiting maar als jij zegt dat je dit niet ziet zitten of dergelijke, denk ik wel dat je mag blijven. Het hangt ook zeker af van het ZH en van de huidige drukte, wanneer ze je nog terugsturen. Maar op voorhand raden ze je aan om te bellen als je denkt dat je moet binnengaan. Ik ben ook wel geschrokken van de uitzending. Vond altijd dat het er hier té medisch aan toe gaat... Dat vind ik nog steeds wel voor een stuk maar in NL is het dan weer het andere uiterste. Ik ben zelf helemaal voor een combinatie van de 2 systemen; thuisbevallen in het ziekenhuis eigenlijk. Dit kan je doen in een ZH in Antwerpen en in het UZ van Gent. Je mag dan je eigen vk meebrengen maar bevalt in het ZH en er is àltijd een gyn ter beschikking! Want dat is toch echt wel een must!!! Waarom moet je anders naar het ZH gaan?!
@ fruitella.... een vriendin is vorig jaar bevallen van haar dochtertje en toen haar vliezen braken en er geen weeenactiviteit kwam, moest ze gewoon wachten. Uiteindelijk wel naar het ziekenhuis, maar daar stuurden ze haar naar huis. Binnen zoveel uur moet je naar het ziekenhuis, maar in haar geval lieten ze haar aanrommelen. Pas 3 dagen later is het kindje geboren! 3 dagen, en dat terwijl de vliezen al gebroken waren en dus meer infectiegevaar!! En dan was het ook nog eens een sterrenkijkertje. @ Muizzy... wij hadden ook voor de uitzending van Zembla al een nare smaak bij langer dan 40 weken, te lang overtijd lopen. Zembla heeft dat weer aangewakkerd en ik heb dit deze week ook aangegeven bij de vk. Inmiddels staat het in mijn dossier, maar ik zal het zeker warm houden. ik denk dat als ik en/of mijn man niet duidelijk zijn, dat er dan te snel de situatie "patient" zal ontstaan en dat ik dan geneigd ben om alleen naar hun mening te luisteren. Maar zoals ik al eerder zei, hun hebben de kennis, wij het gevoel. En dat laatste lijkt mij ook heel erg belangrijk!
Ja, daar hebben ze hier in mijn ogen ook een handje van! "maak je geen zorgen, ga jij maar genieten!" Eh...?? Als ik een duidelijke vraag stel, dan verwacht ik een duidelijk antwoord. Ik ben dan ook benieuwd hoe het gaat als wij onze afspraak hebben waarin wij vragen gaan stellen. Die dag is er een vk die al langer in het vak zit en inderdaad snel zegt "geen zorgen", is er een die de natuur op zijn beloop laat. Ik hoop dat als dit gesprek geen geruststellend gevoel heeft, dat ik dit dan ook kan aangeven. Gelukkig ben ik sinds de zwangerschap een stuk mondiger ! Nu al een soort oergevoel of zoiets.
Ik ben geen fan van zembla aangezien zembla zaken meestal behoorlijk eenzijdig belicht. Dat wil ik toch even aanstippen omdat de waarheid vermoed ik iets genuanceerder is dan dit. Toch ben ik het met een heel aantal punten eens die ik hier in dit topic heb gelezen. Ik vind ook dat ziekenhuisbevallingen standaard moeten worden vergoed. Ik wist al voordat ik ging bevallen dat van de eerste thuisbevallingen 50 procent in het ziekenhuis eindigt. Dat vond ik dusdanig hoog, dat ik om die reden al had besloten sowieso in het ziekenhuis te willen bevallen. Dat bleek achteraf maar goed ook overigens. Bij een volgende zwangerschap wil ik absoluut niet over de 40 weken heen zonder een groeiecho te krijgen met dat termijn. Mijn zoontje was behoorlijk groot, wat te groot voor mijn lichaamsbouw, terwijl ik met 38,5 week ben bevallen. Gezien de nood tijdens de bevalling, was het zeker een spoed keizersnede geworden als ik later dan met 40 weken was bevallen. Ook al is de weg nu al een keer vrij gemaakt, ik ga dit risico bij een volgende zwangerschap gewoon niet lopen, klaar. Overigens was ik ook al van mening sowieso alleen in een academisch ziekenhuis te willen bevallen omdat deze over het algemeen beter staan aangeschreven dan de streekziekenhuizen. Ze spelen beter in op spoedgevallen, hebben veelal 24 uur per dag een anesthesist beschikbaar, zijn wetenschappelijker, etc. Wat betreft spoed en niemand aanwezig; toen ik midden in de nacht in het ziekenhuis kwam te liggen met uitdroging, moesten ze iemand oppiepen die een echo kon afnemen (om een buitenbaarmoederlijke zwangerschap uit te sluiten). Die persoon was er echt ontzettend snel, ik heb praktisch niet hoeven te wachten.
ik wil ook wel even reageren op het feit dat je zoveel moet betalen als je er voor kiest in het ziekenhuis te willen bevallen ik vind dat belachelijk ten eerste kan niet iedereen dat geld missen ten 2 betaal je dadelijk en moet je nog kei lang wachten misschien tot er 1 in het ziekenhuis is :S net zo gevaarlijk als thuis dus en ten derde mijn vriendin die wou echt niet thuis bevallen nou hebben ze het zo gedaan op het moment dat de weeen begonnen heeft ze gezegt dat ze het niet meer trekt enzo en toen mocht ze wel na het zieken huis toen werd het medisch gezien nou dat vind ik echt belachelijk en waar betalen wij idd zoveel ziekenkosten voor dan ?????? 1985beeb2009
Ik ben thuis bevallen en ben enorm gelukkig dat die mogelijkheid er was - en dat het zo goed is gegaan. Toch vind ik ook dat een zkh-bevalling sowieso vergoed zou moeten worden; geld mag van mij geen rol spelen in deze beslissing en dat is nu voor een aantal vrouwen wel zo. Slechte zaak. Slechte beschikbaarheid van gynaecoloog of anaesthesist 'buiten kantoortijden' vind ik écht niet kunnen. Iedere regio zou 24 uur per dag, 7 dagen per week een plek moeten hebben waar bevallingen kunnen plaatsvinden en waar complicaties direct opgevangen kunnen worden. Wat ben ik blij dat ik in een grote stad woon, met meerdere uitstekende ziekenhuizen (overigens niet alleen de academische; ook bijvoorbeeld OLVG en Boven-IJ hebben 24x7 beschikbaarheid) binnen 15 minuten van m'n huis. Verder blijf ik het moeilijk vinden.... medicalisering van zwangerschap en bevalling vind ik zonde, maar soms laat men de zaken te veel op hun beloop. Een vriendin is een paar maanden terug bevallen met 41 weken; bij geboorte bleek dat de placenta zo goed als op was en haar kindje was ook echt (te) mager bij geboorte. Inmiddels goed aangesterkt en bolgegeten, maar hadden ze dat nou echt niet kunnen voorkomen?? Andere vriendin is bij niet-vlottende uitdrijving (ze was dus aan het persen, maar het hoofdje bleef terugglijden en hartslag daalde) met ambu naar het zkh gebracht. Ging razendsnel allemaal; tussen het telefoontje en aankomst in het zkh zat nog geen kwartier! Op zich niets mis mee om thuis te beginnen, als je zo snel in een verloskamer kunt zijn. Maar uiteindelijk had ze het kind nooit zelf op de wereld kunnen zetten; hij is met vacuumpomp en hard trekken door de gyn eruit getrokken. Ook dan denk ik: had dat nou echt niet van tevoren bekend kunnen zijn, dat dit niet zou gaan passen? Kindje was helemaal niet zo groot (3100 gram) en lag er goed voor, maar blijkbaar is haar bekken echt smal. Maar goed... ik blijf blij dat ik de keuze heb en dat mijn eerste bevalling zo goed is verlopen. De tweede hoop ik dan ook weer thuis op de wereld te mogen zetten. Maar dat er dingen beter kunnen in ons land van 'vertrouwen op de natuur' is wel duidelijk.
Zolang er bij een thuisbevalling alles goed gaat is er niks aan de hand. Maar ik schrik als ik lees dat de helft uiteindelijk toch in het ziekenhuis terecht komt. Ik moet er niet aan denken dat je thuis bezig bent en hals overkop toch naar het ziekenhuis moet. (ik zie het nu al voor me: ik persweeen, baby wil niet, ambulace bellen, hoe kom je in godsnaam in die positie in die ambulance? Of wordt je op z'n bed vast gelegd en naar beneden gedragen, of 'loop' je gewoon naar beneden? ) Er kan zeker zowel in het ziekenhuis als thuis net zoveel 'mis' gaan. Maar een vk heeft natuurlijk niet alle middelen bij zich om bij een kritieke situatie te handelen lijkt me.
Ik zou er ook niet aan moeten denken om zo op het laatste moment naar het ziekenhuis te moeten. Ik ben nog nooit in Nederland bevallen, maar weet als ik de verhalen vergelijk wel dat het hier in Zwitserland heel anders gaat. Als je gaat bevallen ga je gewoon naar het ziekenhuis. Ik was er de vorige keer met een centimeter of 4 ontsluiting. Over het wel of niet vroeg inleiden, ter vergelijking, ik heb lichte symptomen van zwangerschapsvergiftiging, maar lang niet alle symptomen en ik ben nu 38 weken zwanger. De gyn heeft gisteren gevraagd: en hoe voelt u zich? als u wilt kan ik u wel inleiden?
Ik wilde overigens niet, maar voor volgende week was ze duidelijk, als u volgende week nog niet bevallen bent ga ik u dan inleiden...
Dat was ook mijn schrikbeeld bij de thuisbevalling. Maar van die 50% (dat wist ik overigens wel) heeft lang niet iedereen al persweeën. Veel moeten naar het zkh omdat het al tijdens de ontsluiting meconiumhoudend vruchtwater blijkt te zijn. Of omdat de ontsluiting niet opschiet. Lijkt me ook allemaal geen pretje, maar lang niet iedereen zit persweeën op te vangen in de ambu. Of je naar beneden moet lopen of op een brancard, hangt o.a. af van je gewicht en van de doorgang op de trappen. Soms is het een reden om niet thuis te mogen bevallen - als je een heel steil trappenhuis hebt, laten ze het vaak niet toe om thuis te bevallen, juist omdat je echt niet op een brancard kunt.
O, Ninette, spannend joh, het gaat nu niet echt lang meer duren dus. Wanneer moet je weer komen volgende week? Nou wie weet komt de baby nog voor die tijd uit zichzelf....
Ja, spannend he Ik denk dat het niet nodig zal zijn, want ik schijn ook al wat ontsluiting te hebben, maar goed, ik ga een beetje off topic hier, sorry.