De laatste dagen liet ik Roy wennen aan gewone halfvolle melk om langzaam over te stappen. De eerste paar maanden van zijn leventje had hij hele gevoelige darmpjes zij de kinderarts, dus ik was al een beetje voorzichtig met het geven van gewone melk. Nu heeft hij eergisteren alles eruitgegooit tot 2 maal toe. Echt heel erg veel overgegeven! Zou dat van de gewone melk kunnen komen? Dat hij het gewoon nog niet kan verteren? Ik ben er meteen mee gestopt en gisteren heeft hij gelukkig alles binnengehouden. Hij had geen koorts of zo.
Het zou wel toeval zijn.. Krijg hij nu speciale flesvoeding of borstvoeding? Misschien even 2 weekjes wachten en nog eens proberen. Als het dan weer gebeurd, misschien toch eens kijken naar een allergie/overgevoeligheid bij een dokter..
Hij heeft tot hij 6 maanden was Omneo gehad (is ook hypo allergeen), omdat borstvoeding niet lukte. Vanaf 6 maanden heeft hij gewoon de standaard flesvoeding gehad. Nooit geen problemen mee gehad. Hij was er overheen (dacht ik). Vorige week dezelfde flesvoeding gemengt met halfvolle melk en toen ging het meteen fout. Na 2 dagen mee gestopt en weer flesvoeding gegeven en het is weer over.... Ik heb zelf het idee dat het gewoon nog een te grote stap is voor hem, omdat hij 6 maanden geleden nog hypo allergene voeding kreeg. Voor de rest eet hij alles en dat gaat ook gewoon goed. Ik wacht nog wel een maandje of misschien wel 2 en dan proberen we het gewoon opnieuw.
Hoe reageert hij dan op andere melkproducten? yoghurt gaat wel goed? Misschien kun je dan nog eens karnemelk proberen. Dat is ook iets verzuurd. En mijn jochie vond dat heerlijk.. Maar een maandje of 2 wachten kan ook wel. Er is genoeg andere drank in de handel (poedermelk, of misschien soya?)
Gek genoeg reageert hij wel goed op yoghurt en kwark. Ook vanillevla gaat prima. Karnemelk kan ik wel proberen ja. Maar dat doe ik dan over een maandje of 2 wel. Mannetje is nu gewoon bang om wat te eten, omdat hij bang is om weer over te geven. Bij ieder boertje kijkt hij me aan met van die angst-ogen. Echt zielig. Als het dan weer fout gaat, dan maak ik het denk ik alleeen maar erger. Hij is nu thuis met papa en hij eet gelukkig weer goed. Drinken ging gisteren gelukkig al weer goed.
Dat hij goed reageert op yoghurt, kwark en karnemelk is niet gek hoor. Door het aanzuren zijn daarin namelijk de eiwitten wat 'kleiner' gemaakt, net als in kunstvoeding en HA voeding. Daardoor wordt het gemakkelijker verdragen (en daarom mogen kinderen zonder allergierisico ook al vanaf 6 maanden aangezuurde zuivel en pas vanaf 9 maanden andere zuivel). Kan heel goed dat je kind inderdaad nog niet aan gewone koemelk toe is, daarvoor in de plaats kun je prima aangezuurde zuivel aanbieden!
Vaak wordt geadviseerd om baby's vanaf 12 maanden pas koemelk te geven, dus ook zure zuivel als yoghurt, kwark en karnemelk. Maar een baby die geen last heeft gehad van allergieen mag vanaf 6 maanden al met water aangelengde volle zuivel. Maar wel alles vol: dus volle melk aangelengd, volle yoghurt aangelengd. Verdunnen tot 8 a 9 maanden.
Wij hebben al vaker verschil van mening gehad over voedselintroductie! Ik lees dit in het boek van Kleintjes en aangezien hij kinderdietist is, zie ik geen reden zijn beweringen in twijfel te trekken.
Ons meisje is nu 2 jaar en krijgt nog steeds geen gewone melk. Wel de zure varianten, maar ipv gewone melk krijgt ze soya melk. Daar maak ik de pap dus van 's morgens en 's avonds krijgt ze het warm. Ze vind het helemaal prima. Ik doe dit ivm de vele allergieen in onze familie. Ons meisje heeft snel last van exceem en op deze manier gaat het goed. Misschien iets voor je om te proberen..?
Ik dacht dat kindjes altijd moesten beginnen met VOLLE MELK (aangelengd met water...) Misschien dat het daarom niet goed gaat!?
Nee dat maakt niet uit, het gaat om de eiwitten die ze niet kunnen afbreken. In volle melk zitten meer voedingsstoffen als in halfvolle melk. Ons mannetje zit qua lengte en gewicht bovenaan in de curves, dus hij heeft dit helemaal niet nodig. Halfvolle melk is voor hem "genoeg"
Wij mochten ook gewoon direct over naar halfvolle melk. Halfvol omdat ons zoontje iets te zwaar was voor zijn lengte. Wij zijn gewoon wel per fles overgestapt.
In halfvolle en volle melk zitten net zoveel eiwitten, alleen is volle melk vetter en dus beter voor baby's, die hoeven niet op dieet (extreme gevallen daargelaten).