He meiden, Ik ben al een tijdje aan het prutsen met het vlees voor in Thirza's warme prak... hoe krijg ik dat nou lekker mals en zacht? Kip en varkensvlees gaat nog wel, maar rundvlees... Hoe doen juliie dat? Hoe maken jullie het vlees klaar?
Het juiste stuk vlees kopen, vraag anders even aan de slager om een mals stukje. Lang in de pan, dan wordt het zacht. Ik bak het in stukjes (blokjes van 2/3 cm) eerst in een klein beetje olie (net genoeg dat het niet aanbakt) en dan afgedekt een half uurtje in zn eigen sopje (vleesvocht en een beetje vleesvet) gaar worden. Ondertussen maak ik een mixje met uien, tomaten, paprika, bak dat een beetje op, en mik het bij het vlees. Wat water erbij, en uur of anderhalf laten pruttelen. Op smaak maken met zout, peper en evt een klein beetje tomatenpuree. Heb je een lekkere "soep" en mals vlees, lekker op rijst. kWoon trouwens in Afrika, en hier maakt men zo vlees klaar, dus ik ook. Alleen ik gebruik minder olie, en meer groenten. Anders rundergehakt natuurlijk, van een vertrouwde slager (zodat je weet dat het goede kwaliteit vlees is waar gehakt van gemaakt is).
Hier kregen ze na een jaar rundvlees, en ik maakte (en maak nog steeds) erg vaak sudderlapjes. Gewoon, sucadelapjes of stooflapjes, met wat appel, tomaat of azijn, laurierblad, rozemarijn en andere kruiden en dan urenlang sudderen tot het uit elkaar valt. Voor de kleinen haal ik er dan wat vlees uit, en voor de rest van de familie maak ik de rest van de pan op smaak met peper en zout of een bouillonblokje. Vlees is dan zo zacht (zeker als je het met iets zuurs stooft) dat je geen tanden nodig hebt om het te kunnen kauwen. Andere mogelijkheid is ook lekker maar veel duurder: fijnste soort biefstuk bij een goede slager halen, tournedos of kalfsbiestuk en dat bakken. Dat is heel mals en kun je gemakkelijk in kleine stukjes snijden. Maar wel ongeveer 7 x zo duur als suddervlees.
Ik kook regelmatig gerechten met gehakt, of bak tartaartjes. Bij de AH hebben ze 'duitse biefstuk', heerlijk en zo weg te krijgen voor de kleintjes.