Ja hier hetzelfde. Ik werkte gewoon vanaf mijn 15e en kreeg verder gewoon mijn rijbewijs. Ik heb mijn studie altijd zoveel mogelijk zelf betaald. Wij gaan wel sparen maar niet voor de kinderen zelf. Meer voor later als er dingen voor hun aangeschaft moeten worden.
Wij sparen ongeveer 1200 euro per jaar voor ons zoontje (dat is inclusief schenkingen van opa & oma / oma). Dat betekent dat hij over zo'n 18 jaar zo'n 20.000 op zijn rekening heeft staan. Dat geld blijven wij beheren en is beschikbaar voor: - rijbewijs - inrichting kamer - wereldreis (dat zullen we stimuleren na de middelbare school) - bijzondere studie (ik heb ook een particuliere HBO opleiding gedaan. Die koste het eerste jaar al 7.500) - aanschaf 2e hand autootje ofzo Wij zullen waarschijnlijk straks gewoon in staat zijn de dagelijkse kosten van een (studerend) kind te dragen maar het is fijn om die extra's te kunnen bieden. Dat geldt bijvoorbeeld voor studeren in het buitenland. Zelf betalen moet je hier: - een brommer (50% in ieder geval). Verzekering betalen wij daarna wel weer - uitgaven tijdens studie (kleding, uitgaan, telefoon etc) Iets wat wij bijvoorbeeld altijd zullen betalen: kosten voor sportverereniging maar als het kind alleen op vakantie wil gaan (met 16 jaar ofzo) dan mag je toch echt een deel zelf betalen etc etc. Alles natuurlijk afhankelijk van hoe onze inkomens in de toekomst zullen zijn.
Bij sparen ook voor onze meid.. Niet een vast bedrag per maand.. wat we kunnen missen.. En alles aan kleingeld gaat in haar spaarpot.. met haar verjaardag weer veel geld gekregen en zo groeit de rekening toch beetje bij beetje.. Op haar 18e kan ze er officieel bij.. maar op haar 5e ofzo krijgt ze er een andere rekening bij.. Als ze dan uithuis gaat krijgt ze haar "spaar" geld mee.. Kan ze het huis inrichten etc.. Ik had geen rooie cent toen ik 18 was.. moest mijn eigen rijbewijs betalen etc.. Niet dat ik er slechter van ben geworden.. Mijn vriend had een leuk kapitaaltje op de bank waar we nu nog van profiteren.. En we ons huis mooi van hebben ingericht en verbouwd.. Esmee zal waarschijnlijk zich geen zorgen hoeven maken over een scooter/ auto rijbewijs/ studie etc.. Dat betalen wij ( mocht dit mogelijk zijn)...
hier gaat de kinderbijslag en de toeslagen (zorg en kinder) naar fynn zijn rekening daarnaast stort ik geregeld nog iets extras naar zijn rekening kan 10 euro zijn maar ook 50 euro
Mijn ouders hebben mij ook een bedrag gegeven toen ik uit huis ging. Het was zeker niet weinig. Maar dit betekend niet dat ik niet voor mezelf kan zorgen. Toen ik nog thuis woonde moest ik ook gewoon werken voor mn geld enz. Nu hebben wij profijt van dat geld omdat mijn vriend zonder werk komt te zitten. In de korte tijd dat wij samen zijn hadden we nooit zo een bedrag op kunnen bouwen om nu op terug te kunnen vallen. We hebben het wel aangevuld toen ik het eenmaal had gekregen. Nu sparen wij nog niks voor ons zoontje. Hij krijgt elke maand 10,- van zijn overgrootopa en al ons kleingeld gaat in zijn spaarpot en als die vol is dan storten we dat ook weer. Als we financieel beter zitten dan wil ik wel elke maand een vast bedrag over gaan maken.
Wij gaan als de kleine geboren is elke maand 25 euro op een spaarrekening storten en daar zetten we dan ook de kinderbijslag op. Dit geld is bedoeld voor studie/rijbewijs. Maar we zetten de spaarrekening op onze eigen naam, zodat we later zelf kunnen beslissen wat er met het geld gebeurd. Kiest onze zoon er bijvoorbeeld voor om niet te gaan studeren, maar gelijk te gaan werken dan kan ik me voorstellen dat we er een autootje van kopen voor hem. Zodra onze zoon de leeftijd heeft om zakgeld te krijgen, dan zetten we een spaarpotje neer, waar hij elke week wat in kan stoppen. Extraatjes van opa/oma etc gaat daar ook in en zo hoop ik dat hij zelf leert te sparen voor iets wat hij graag wilt hebben.
Wij sparen niet apart voor de kinderen. We hebben zelf een spaarrekening en daar willen we laten ook hun studie en rijbewijs van betalen. Zo hebben mijn ouders het ook gedaan en is mij prima bevallen.
@muppet1604 Ik heb ook niet mn eigen studie hoeven betalen, maar het is wel MIJN studie en toekomst, niet die van mn ouders. En natuurlijk is het fijn dat ze daarmee helpen, maar ik vind dat zeker geen verplichting. Tuurlijk als ouders kies je er, denk ik, eerder voor om de studie van je kinderen te betalen dan 3 keer per jaar naar de malediven te gaan bijv. Maar ik vind zeker niet dat je als ouders daar krom voor hoeft te liggen. Even voor de situatie bij mij thuis: mijn ouders hebben nooit gestudeerd, zij kozen ervoor dat mijn moeder altijd thuis was voor ons, dus maar 1 salaris en wij waren met 3 kinderen. Wij zijn toevallig alledrie wel gaan studeren, ook een paar jaar tegelijk. We hebben gemiddeld 6 jaar gestudeerd (er is er nog 1 bezig) x zo'n 1500 pj collegegeld+500 boeken=zo'n 36.000 euro Nou misschien is het over 16/17 jaar 2 keer zo duur. Ik weet niet of ik dat voor mijn kinderen opzij kan zetten hoor. Alleen voor de studie al. @Aaliyah86. Ik zeg ook niet dat je niet voor jezelf kan zorgen als je wel een bedrag van je ouders krijgt. Fijn dat je ouders dat voor je gespaard konden hebben. Tis alleen dat ik wilde zeggen dat een goede 'geld'-opvoeding, zoals jij waarschijnlijk wel hebt gehad, belangrijker is dan een sloot geld die je mee kan krijgen. Dat is nl eenmalig, het met geld kunnen omgaan is voor altijd.
@mmke sorry heb ik je miss verkeerd begrepen. Maar idd mijn ouders hebben me wel de waarde van geld proberen bij te brengen. Ik wist dan ook niks van dat geld af totdat ik het kreeg... Mijn vader was ook de enige die werkte mijn moeder was altijd thuis. Ik weet ook niet of wij zijn studie daar van gaan betalen of dat we het echt aan hem geven voor een huis of trouwen ofzo. Misschien wil hij wel niet studeren..
Ik hoop mijn kinderen later evenveel te geven dan dat wij gekregen hebben maar dat ze ook dezelfde waarden en verantwoordelijkheidsheidgevoel hebben dan ik. Wij hebben thuis idd alles gekregen: brommer, rijbewijs, auto, huis en zakgeld. Wel hebben wij iedere vakantie gewerkt en van dat geld mochten we "brassen" maar omdat we der zo hard voor gewerkt hadden keken wij wel uit wat we met onze centjes deden. Ben mijn ouders dankbaar dat we dit allemaal gekregen hebben en dat het ons leven echt gemakkelijker maakt en hoop dat ik dit mijn kinderen later ook kan geven.
Wij sparen ook voor onze meid, later voor studie o.i.d. Maandelijks maken we 200,- over en daarnaast gaat haar kinderbijslag ook naar haar spaarrekening.
Wij gaan binnenkort ook een spaarrekening openen voor de kleine. Ik verwacht dat we per maand iets van 25 euro gaan sparen en dan eens per jaar een wat groter bedrag (n.t.b.) of bijdrages van opa's en oma's, we zien wel. Ik wil namelijk nog meer kinderen en anders wordt het een te duur geintje . Ik spaar niet voor een doel voor haar, dat vind ik een beetje koffiedik kijken. Wie zegt dat mijn dochter later zal studeren? Dat ze dat wil of kan? Of autorijden? Mijn ouders hebben ook gespaard voor ons en op mijn 18de kwam dat vrij. Het was een complete verrassing voor mij, ik wist helemaal van niks. Hartstikke leuk vond ik dat, was ik ineens 3000 gulden rijker! Ik mocht ermee doen wat ik wilde, het was mijn geld. Dus ik heb een deel verstandig uitgegeven (wilde al jaaaren een mooie camera bijvoorbeeld) en een deel "verbrast". Nee, niet aan magnums Bacardi maar aan kleding ofzo, weet ik niet eens meer. Nooit commentaar op gehad van mijn ouders, het was immers mijn geld. Ik sta helemaal achter de filosofie van mijn ouders: je moet kinderen leren met geld om te gaan. Als ze het willen verbrassen: prima, maar meer krijg je niet. Gevolg en oorzaak onderzoeken op die manier. Ik werk ook al vanaf mijn 15de en vanaf mijn 18de heb ik al mijn financiën (met wisselend succes ) zelf geregeld. Heerlijk, die vrijheid! Dus zo gaan we het ook doen voor onze kinderen. Geen astronomische bedragen sparen, maar wel een leuk extraatje voor later naar eigen inzicht (of gebrek daaraan ) te besteden.
Tja ik ben nou eenmaal van mening dat als je als ouders zijnde het KAN betalen dat je dat ook zeker moet doen. Ik vind niet dat je kind krom hoeft te liggen met allerlei bijbaantjes om te moeten studeren. Ik vind dat echt de taak van de ouders om ze een opleiding mee te geven. Nogmaals, alleen als je het KAN natuurlijk. Ik snap ook wel dat er zat ouders zijn die niet 50 euro ofzo per maand kunnen sparen.
momenteel spaar ik niet voor de kleine, omdat het gewoonweg nu niet haalbaar is. Maar daar gaat binnenkort verandering in komen, als alles financieel hier op een rijtje staat.
Kinderbijslag gaat op haar rekening en opa en oma storten ook nog 250,- per kwartaal op die rekening. Wij houden wel het beheer van haar rekening en is eigenlijk bedoeld om haar studie te bekostigen (mocht ze willen studeren)
Wij sparen hier 40 euro in de maand voor onze meid! Kan ze voor een huisje of een studie gebruiken! Ze mag er in ieder geval niet van op vakantie want daar gaat ze dan maar zelf voor sparen/werken...
wij sparen 25 euro per maand en opa en oma storent ook nog eens elke maand 50 euro. Ze mag later zelf weten wat ze ermee doet, een mooie reis maken voor haar rijbewijst of om op zichzelf te gaan wonen. Het is dus geen spaarpotje voor de studiekosten. Maar echt voor haarzelf. De studie betalen wij later.
wij sparen 50 euro per maand + de kinderbijslag voor "later"om aan haar mee te geven als ze op zichzelf gaat wonen ofzo. Verder sparen we 35 euro per maand voor eventuele studie