Ik ga mijn zoontje ook aanleren om mensen aan te spreken met U. Vind het beleefd, ben zelf ook zo opgevoed.
wij zeggen gewoon jij behalve tegen oudere mensen en tegen de overgroot ouders van vaders kant. de rest is gewoon jij
Hier zegt mijn dochter tegen familie geen u, maar spreekt ooms en tantes wel aan met ome P en tante L. Ikzelf ben niet zo opgevoed, ik noemde mijn ooms en tantes bij de voornaam, maar mijn partner wel en die vind het belangrijk en mij maakt het niet zoveel uit. Merk dat de ooms en tantes het ook wel leuk vinden, ze zijn trots dat ze hun oom en tante zijn! Ik ben nu wel begonnen met te leren dat ze U moet zeggen tegen oudere mensen, ik vind het niet netjes staan als er een oude mevrouw voor haar staat en ze zegt: "weet je...?" Die mensen zelf vinden het meestal niet eens erg geloof ik, maar ik wil toch wel dat ze dat leert.
Hier moet ze straks ook gewoon u zeggen. Tenminste tegen vreemden en oudere mensen. Dat vind ik wel zo beleefd. En ik vind het ook beter om dat vanaf het begin meteen aan te leren. Wat als ze straks gaan werken en ze hebben dat niet geleerd? Is misschien een beetje ver vooruit gedacht maar dat zijn toch wel een beetje basis beleefdheidsvormen... Net zo als dankuwel en alstublieft. En ook gewoon pappa en mamma ipv onze voornamen...
Leuk om allemaal te lezen. Bij ons voorlopig tegen iedereen die ouder is U. Ook tegen ons...is makkelijker om daar later weer jij van te maken ipv andersom. Ooms en tantes worden ook zo genoemd..tante T ome O zegmaar. Vrienden worden met de voornaam aangesproken maar willen wel dat ze daar u tegen zeggen. (niet dat elke buurvrouw enz straks tante wordt genoemd) Mijn ervaring is dat bijna iedereen zegt dat hij gewoon je / jij mag zeggen...wij willen dit dus niet en hij zegt dus U. Als mensen er over na gaan denken snappen ze t ook eigenlijk wel....
mijn schoonouders willen ook met u aangespoken worden, ik doe het wel maar mijn zoon hoeft het niet van mij te doen het afstandelijk,kil en emotieloos.. vind het niet nodig.. maar tegen vreemde mensen vind ik het wel zo respectabel om dat te doen maar dat komt vanzelf wel nu zegt hij tegen iederen netjes mevrouw meneer en opa's en oma's haha..
Hier hoeft er geen u gezegt te worden.....vind het heel naar klinken, en koud en afstandelijk...ik hou dr zo niet van....ik vind dat beleeftheid niet in het u zeggen ligt....nope...mijn kinderen hoeven dat dus ook absoluut niet
Dat is weer een voordeel van Duitsland....daar spreek je eigenlijk iedereen aan met "Sie" ( U ) Dat zal ons meisje dus al direct leren. Ik vind het trouwens niet meer dan normaal als je tegen vreemden en ouderen U zegt. Zo ben ik ook opgevoed. Tegen mijn ouders zeg ik meestal ook je/jij...maar wel met een omweg. Als ik het kan vermijden dan doe ik dat ook. Mijn schoonmoeder spreek ik aan met U, doet mijn vriend ook...maar zij is ook weer een stukje ouder.
Tegen vreemden echt wel! U. Tegen familie of vrienden niet. De wat oudere bekende mensen, zoals onze buren, is tante ... en oom .... Ik vind dat gewoon beleefd. Ipv heeej Loes, wil je hier komen. Tegen onze oudere buurvrouw, brrr. Mijn nekharen gaan overeind staan.
Ik vind het bijvoorbeeld ook heel asociaal, als er zo'n meisje van 16 achter de kassa zit en tegen mijn moeder zegt: Wil je ook zegeltjes? Heb je er ook 50 eurocent bij? Brrrr.
Hmmmm tegen onbekenden wil ik wel dat hij u zegt, doe ik ook. Maar bij de opa en oma's echt niet hoor Maar die zijn ook 'nog maar' 50 en willen dat zelf ook niet. Wel Oom M. Tante's zijn er nog niet, en mijn man heeft 2 jongere zusjes ( rond de 10 ) die hoeft hij echt niet met tante aan te spreken. Ik spreek mijn pake altijd aan met pake, soms eens je. Bijvoorbeeld: " Hoe gaat het met pake " ipv 'Hoe gaat het met u? " Vind de u-vorm tegen familieleden heel erg afstandelijk. En ik bepaal altijd nog zelf wel hoe ik iemand aan spreek. De u-vorm getuigd vaak wél van respect, maar sommige mensen verdienen echt geen respect
hier ook vreemde ouderen/ volwassen met u en netjes dank je wel zeggen als je een worstje bij de slager krijgt ook al vindt de slager dat niet nodig. maar ik ben ook gymjuf bij een verniging en ik ben dan Tina of Juf Tina en ze mogen je of jij zeggen. Laatst had ik een discussie met een ouder die vond het niet nodig dat haar dochter je tegen mij zou zeggen en haar dochter moest als enige u zeggen tegen mij. Maar het is "mijn" gymles met "mijn" regels en dat moet ook gerespecteerd worden. in mijn les gelden voor iedereen gelijke regels dus ook met het aanspreken van mijn persoon.
Ik zeg alleen u tegen vreemden (volwassenen) en de oma van mijn vriend. Zo wil ik het Louise ook aanleren. Al hoeft het voor oma niet, ik blijf u zeggen, ook omdat ik dat van huis uit heb geleerd.
onze zoon zegt altijd ome en tante tegen de mensen (u snapt ie nog niet, en zegt hij ook niet) ik spreek vreemde en oudere mensen altijd wel aan met u, mijn kids mogen gerust ome en tante zeggen
Vind het wel zo netjes om mensen met U aan te spreken. Doe ik zelf ook. Niet altijd trouwens. Familie leden hoeft van mij niet. Mijn oma trouwens wel. Maar ze is ook "al" 74 (eer Milan kan praten een stuk ouder) en is dat wel gewend. Dus zou het voor haar dan wel doen. Verder vind ik het gewoon een vorm van fatsoen. En wat iemand zei, niet iedereen verdient respect idd. Maar leg dat Milan maar eens uit .