Hoi allemaal, Kom net terug van het CB en moeten/mogen de laatste fles langzaam gaan vervangen voor een toetje. Stom van mij want vergeet nog aan de arts te vragen wat dan verantwoorde toetjes zijn. Misschien hebben jullie suggesties en ideeën? Ik dacht zelf aan volle yoghurt, maar mag biologische abrikozen/perzik yoghurt van de albert heijn bijvoorbeeld ook of bevat dat teveel suikers? Of die Nestle/Friso/Olvarit toetjes vanaf 4 maanden? gr vruchtje
Hoi, ik geef sinds een paar dagen die olvarit/nestle toetjes. ZIjn wel wat duurder dan normale yoghurt hihi maar ik vind het een prettig idee dat ze van een babyvoedingsmaker afkomen ( is stom ik weet het, zit echt tussen mn oren). Straks ga ik over op de normale yoghurt en dan doe ik er een drupje diksap door ofzo voor de smaak. Volgens mij mag die biologische yoghurt gewoon hoor, zou anders voor de zekerheid even op de verpakking kijken naar wat er precies inzit en dan zou ik het wel gewoon doen hoor. Groetjes Kim
Ik heb de eerste maanden gewoon volle yoghurt gegeven, biogarde, Turkse yoghurt (die dikke romige) of gewoon kwark, zonder iets er aan toe te voegen. Het ging er prima in. Nu krijgt ze gewone yoghurt of yoghurt met fruit erdoor en soms een lekker Mona-toetje als we dat in het weekend eten.
Gewoon danoontje.. En dan in het begin.. Mijn eerste danoontje.. En nu krijgt ze Yoghurt (boerenYoghurt).. Ze krijgt gewoon wat wij ook nemen
Ik geef biologische volle yoghurt, vindt mijn zoontje heerlijk! Waarom zou je kiezen voor een toetje met suiker?
Hoe zit het met vruchtenyoghurt? Zit daar ook veel suiker in? Zou wel wat meer afwisseling willen geven, geef tot nu toe alleen volle yoghurt, soms met een drupje diksap of een scheut sinaasappelsap voor de smaak.
Wij geven eigenlijk alleen yoghurt, soms met wat fruit of diksap. Soms kwark, maar las ergens op het forum dat t erg eiwitrijk is. In vruchtenyoghurt kan natuurlijk suiker zijn toegevoegd, of zoetstof, als het slankelijn is. GEwoon even op de verpakking kijken.
Het is maar een paar procent vrucht, de rest is suiker. Of idd zoetstof bij de magere varianten. Dat is om twee redenen minder goed; het is magere yoghurt, waar dus niet de goede vetten inzitten die je baby nodig heeft en zoetstoffen zijn uberhaupt niet goed. Als je begint met de pure smaak van volle yoghurt (biologische volle yoghurt is zelfs nog minder zuur), zal je baby niet talen naar zoet. Ik ben geen voorstander van suiker. Vind dat ze het niet nodig hebben. Je zou er eventueel wel zelf fruit doorheen kunnen doen. Kwark bevat idd wel 4x zoveel eiwitten als volle yoghurt, dat kan als het kindje nog volop borst- of kv krijgt teveel zijn.
Begin maar eens met gewone volle yoghurt of volle kwark zonder toevoegingen. Op die manier leert je kindje die smaak waarderen. Later kun je altijd nog gaan varieren met diksap / roosvicee erin of speciale babyyoghurt met een smaakje (minste suiker van Olvarit bijvoorbeeld). Danoontje bevat ook relatief veel suiker en dat geldt dus - zoals hier boven ook gezegd - voor veel vruchtenyoghurt. Begin puur! (je kunt bijvoorbeeld ook zelf een beetje fruit toevoegen). Wees niet bang dat het 'te zuur' zou zijn.. Je kindje weet niet beter en zij vinden het vaak heel lekker. Wij zijn inmiddels veranderd in zoetekauwen.. babies (NOG!) niet!
Wij hebben de oudste twee vanaf het begin altijd alleen naturel yoghurt of naturel kwark gegeven. Sinds een tijdje krijgen ze af en toe een danoontje, gewoon voor de afwisseling en als het 1x per maand is is het veel ! Verder doen we er weleens zelf wat fruit in, maar over het algemeen hier nog gewoon alleen yoghurt zonder smaakje . De jongste krijgt het nog niet, maar daarbij gaan we hetzelfde doen. Ow laatst trouwens echt feest, dachten papa en mama ... we hadden zo een klein 500ml pakje framboos vla meegebracht, maar ze vonden er dus helemaal niks aan ... hebben wij zelf maar opgegeten dus.
HEEL veel suiker. En anders zitten er zoetstoffen in (niet echt geslaagd voor babies). Je kunt ook fruithap door de yoghurt roeren voor de smaak of een theelepeltje jam. En verkruimelde beschuit is ook heel lekker door yoghurt!
Ja klopt! Was heel grappig, hier was dochterlief aan gewoon pure volle yoghurt gewend. Toen deed oma er een schep suiker op 'dat is veel lekkerder voor dat kind'. Heb haar zelden zo'n vies gezicht zien trekken!
Bij moedermelk is dat niet erg hoor. Bij kv moet je dan gewoon minder kv geven, omdat de kwark gewoon meetelt in het aantal cc's zuivel die een kind mag. (Geldt dus ook voor danoontjes en andere babytoetjes!!!)
Wij geven vaak een schaaltje yoghurt, soms met rosevice erdoor of een danootje van albert heijn merk. Deze zijn even groter als die van danone en een stuk goedkoper. Hier gaven ze bij het cb aan dat het niet echt uitmaakt wat je geeft, als je maar genoeg afwisselt zodat je kindje aan verschillende smaken kan wennen. En dat je moet opletten dat er niet teveel suiker in zit, maar als je een beetje afwisselt kan dat geen kwaad.
Ook naast moedermelk is het verstandig niet teveel eiwitten te geven, moedermelk telt gewoon mee op de eiwittenschaal. Kwark is uitgelekte yoghurt en omdat het zo geconcentreerd is bevat het 4x meer eiwitten dan koemelk of yoghurt (12 vs 3,5 gram eiwit p/100 gram). Al die eiwitten kunnen de nieren van een baby/klein kind niet aan.
Bedankt voor alle reacties! Ik ben begonnen met het geven van volle yoghurt en tot nu toe ging dat er nog prima in. Ik ga ook wel een keer naturel kwark proberen of biogarde roer yoghurt. Denk dat ik er af en toe voor de verandering wat verse vruchtensap of minie scheutje diksap door heen doe want elke dag yoghurt/kwark lijkt mij ook saai voor hem. Of denkt mama dat alleen en vinden de kids het gewoon prima?