Lieve allemaal, Max heeft sinds een maand of 3 dat hij andere kindjes duwt en slaat. Ik haal hem op van de opvang, hij ziet me en duwt meteen een kindje omver op de grond en slaat een ander met een speeltje op het hoofd. De opvang zegt dat Max dit overdag ook erg vaak doet. Nu is het zelfs zo dat het eigenlijk altijd gebeurt als er een kindje is rond zijn leeftijd. Je ziet ook aan zijn gezicht dat hij het expres doet en er lelijk bij kijkt. De ene keer heeft het kindje zijn tas aangeraakt, de andere keer doet het kindje helemaal niets en krijgt opeens een mep. Max doet het bij ons heel soms en bij de katten ook wel regelmatig en wat wij tot eergisteren deden is het volgende: meteen ingrijpen, aangeven dat het niet mag, laten zien dat je kindjes en poezen alleen mag "aaien" (dan doe ik het voor), en als hij nog een keer doet, meteen in de hoek zetten, zeggen dat hij in de hoek moet omdat hij duwt/slaat, en daarna er weer uithalen en zeggen: "je mag niet slaan/duwen", en dan gaan we weer verder spelen. Sinds gisteren heb ik besloten om hem alleen voor het slaan/duwen in de hoek te zetten en zonder waarschuwing. Vervolgens ga ik de poes aaien, zodat Max merkt dat de poes zielig is en aandacht nodig heeft. Zo hoop ik dat hij door heeft dat hij alleen in de hoek hoeft als hij echt iets doet wat echt niet mag en dat zelfs zonder waarschuwing en dat de poes vervolgens alle aandacht krijgt (waar hij weer erg jaloers van wordt). Ik hoop dat hij zo ziet dat de poes beloond wordt, als Max haar geslagen heeft en Max wordt liever zelf door mij geknuffeld. Ach, ik doe ook maar wat in de hoop dat het een goede manier is... Hebben jullie tips hoe dit af te kunnen leren? Ik vind het niet leuk dat hij het doet en wil graag een goede aanpak om het in ieder geval te proberen af te leren. Ik weet dat het een fase kan zijn, maar het is al 3 maanden zo en ik ben elke keer huiverig als er een kindje komt spelen, omdat die er niets van snappen en snel gaan huilen hierom. Liefs, AA
Ik denk dat je het al heel goed aanpakt hoor! Idd consequent zijn en meteen aanpakken als hij slaat e.d. Mijn zoon slaat ook wel eens en dan zeg ik meteen Slaan mag niet alleen Aaien! En dan Aait hij ook en geeft een kusje. Als hij doorgaat met slaan komt hij op de gang en spreek ik hem daarna ook streng toe dat Slaan niet mag! Ik denk dat ze op het KDV deze aanpak van jou ook moeten gaan handhaven anders weet je zoon niet waar die aan toe is denk dat jullie op 1 lijn moeten gaan zitten daarin. Maar je doet het al goed hoor, alleen je moet doorzetten! Ze nemen het niet na enkele dagen al op hier gaat tijd overheen... dus doorzetten dan zie je strax wel dat het gaat helpen!
Bij de kinderopvang hebben ze het beleid dat ze kindjes uit de situatie halen en afleiden op een andere plek. Ben ik het natuurlijk helemaal niet mee eens!! Voor mijn gevoel wordt hij dan namelijk beloond door alle aandacht te krijgen en afgeleid te worden. Ik heb veel liever dat ze hem apart zetten in een hoekje of in de box o.i.d. Het is wel lastig voor de leidsters, want de één is het eens met het beleid en de ander niet, terwijl ik wil dat ze er allemaal van afwijken, maar dat is wel lastig denk ik... Twijfel even wat ik daarin moet doen.
Onze dochter heeft ook zo'n slaan fase. Wat ik begreep, van CB en KDV is dat ze dit doen omdat ze zich verbaal niet kunnen uiten. Er zit dus niet echt kwade wil achter maar meer hun manier om te laten zien dat ze iets niet willen/leuk vinden. Wij hebben haar er nooit echt voor gestraft maar idd vertellen dat het niet mag en dat mama lief is en je mama moet aaien. Deed ze dit bij andere kindjes, werd ze weggehaalt en inderdaad ook verteld dat je moet aaien en lief zijn. Ik merk nu na een tijdje dat dit inderdaad wel effect heeft. Maar ik weet niet of dit door de aanpak komt of omdat ze nu meer kan zeggen. Het is een vervelende fase maar probeer voor ogen te houden dat ze moeten leren om zich te uiten en nog niet begrijpen hoe ze dat moeten doen.
Ik zou dit gaan overleggen gaan met het KDV. Denk als jij het consequent wil aanpakken dat zij dit dan ook moeten gaan doen. En als jullie verschillend zijn dan denk ik dat je zoon het ook niet meer weet. Bij ons op het KDV worden ze op de hoek van de bank gezet als straf en een minuut per leeftijdsjaar. Dus 1 jaar is 1 minuut. Ze halen ze niet uit de situatie en leiden de kinderen af. Als ik straffen moet doe ik dit ook, alleen zet ik mijn zoon niet op de bank maar op de gang en dan ook 1 minuut.
Ze uitten zich idd zo omdat het verbaal nog niet lukt. Ik denk ook niet dat je kindjes van 1 al echt kan straffen. Dit alleen al omdat ze daar nog te klein voor zijn. Jij bent op deze leeftijd hun geweten nog, zij zelf kunnen daar verder nog niets mee. Ik geloof dat we hier al een keer een discussie over gehad, dus daar ga ik verder niet op in. Het kdv heeft een beleid en kan me heel goed voorstellen dat ze daar niet voor elk kind van gaan afwijken. Jij vind nl. dat je kind van 1 straf moet krijgen en in de hoek moet, terwijl ik dat absoluut niet wil en graag heb dat ze uit de situatie gehaald wordt en zo zullen alle ouders voor hun kindje andere regels hebben. Daarom hebben alle kdv's als het goed is een beleidsplan waarin omschreven staat hoe ze met de kinderen omgaan. Je had dus misschien beter naar een ander kdv kunnen gaan (lekker makkelijk gezegd natuurlijk, hier waren ook wachtlijsten van 2 jaar). Wij hebben ook het eerste de beste kdv wat we tegen kwamen aangenomen en ons kind wel ingeschreven laten staan in het kdv wat we wilde ivm het beleidsplan. Ik zou iig met de leiding gaan praten als ik jou was, of misschien je wat meer gaan verdiepen in hun beleid en waarom ze het zo uitvoeren.
Een discussie zit ik inderdaad niet op te wachten, wel op tips. Wij hebben helemaal niet naar hun beleid gekeken... verder toen Max op de opvang kwam, gingen ze fuseren met een grote organisatie, dus toen was het uberhaupt opeens allemaal anders...
Het is denk ik een beetje een fase hoor. Jullie aanpak klinkt gewoon goed. Blijven volhouden. Ons zoontje mepte en plette de katten steeds (bij gebrek aan andere kindjes hier in huis), maar daar is hij nu ook overheen.