hai dames, Ik lees overal wat mag je als tussendoortje geven.. enne.. je kan diksap en thee tussendoor geven. Vaak wordt me ook gevraagd of ik water tussendoor geef en word ik gek aangekeken als ik zeg dat ik dat niet doe Maar.. nu vraag ik me af.. waarom geef je tussendoortjes.. Ze moeten denk ik gemiddeld aan een liter drinken komen per dag. Zolang mijn dochter met haar melkflessen nog ongeveer aanzit lijkt t me dat ik niks hoef te geven toch ( tenzij ze gaat klagen over een droge keel ) En mbt broodkorsten.. soepstengels liga etc.. waarom wordendie tussendoor gegeven.. lijkt me dat je dat toch pas gaat doen als je kind van de flessen af is en 3 maaltijden op een dag anders erg karig is? Of mogen ze tot een jaar maar zoveel uur zonder eten overdag of zo? alvast bedankt
Je hebt helemaal gelijk hoor! Sommigen beginnen vanaf 4 maanden met bijvoeding en het geven van diksap, dus die beginnen gewoon wat eerder. En met tussendoortjes ben ik pas begonnen toen ik idd op 3 maaltijden per dag zat.
Met 5 maanden zou er idd nog geen sprake moeten zijn van tussendoortjes. Tot 6 maanden heb ik geen bijvoeding gegeven. Daarna ben ik begonnen met wat fruit tussendoor en 's avonds wat groenten. Nu is mijn zoontje een jaar en hij krijgt 's ochtends en tussen de middag een boterham. s'Ochtends krijgt hij ook nog wat fruit dus hij krijgt alleen 's middags een tussendoortje omdat het anders zo lang duurt van boterham tot avondeten. Je bent dus niet gek
Dan is het ook echt belangrijk, want uit de tussendoortjes halen ze een groot gedeelte van de dagelijkse energiebehoefte.
Tussendoortje hoeven echt niet voor de 6 maanden. Dan moeten ze in ieder geval nog 800cc melk krijgen (of goed de borst). Als je dan teveel hapjes gaat geven, is er een kans dat ze te weinig flesvoeding krijgen (of te weinig borst en dat is slecht voor de productie).. Wij zijn met zo'n 7 maand begonnen met tussendoortjes. Hij kreeg toen tussen zijn lunch (boterham met melk) en avondeten eigenlijk niks meer. Dat hebben we opgevangen door wat sap met een rijstewafel/broodkorst/liga (of fruit)..
Vanaf 6/7 maanden zijn wij begonnen met tussendoortjes. Eigenlijk is het maar 1 tussendoortje. Mijn dochter krijgt 's ochtends een fles met een boterham of pap, tussendoor fruit (eventueel met thee), als lunch een fles en een boterham en dan tussendoor een rijstewafel, liga of een soepstengel met thee. Rond 16.00 uur groente en dan de laatste fles om 19.00 uur. Door het tussendoortje kan ze nu echt al heel goed stukjes eten. Tussendoortjes eet ze ook helemaal zelf op.
Maar wat bedoel jij met tussendoortjes dan? Mijn zoontje krijgt naast fruit/melk/boterhammen alleen een cracotte of een toastje oid. Daar zal hij niet echt veel energie uit halen neem ik aan. Toch groeit en doet hij het prima. Het lijkt me dat ze het grootste gedeelte van de dagelijkse energiebehoefte halen uit de overige voeding (fruit en boterhammen)? En tot een jaar natuurlijk voornamelijk uit de melkvoeding.
Ik geef tussendoor een stukje soepstengel van 5 cm ofzo. Maar meer omdat hij het dan "zelf" kan doen. Tussendoortjes zijn verder volgens mij echt alleen om de tijd tussen middag en avond te overbruggen. Ik redt het zelf ook niet om de hele middag verder niks te eten.
Wij geven onze jongste nog altijd geen tussendoortjes. Ik zie daar gewoon echt geen meerwaarde in als ze nog zo jong is/zijn en voldoende hebben aan de melkvoeding en het beetje bijvoeding (dat bij onze jongste inmiddels toch al heel wat is, groenten, fruit en een paar hapjes brood) dat ze binnen krijgt/krijgen. De oudste twee krijgen sinds ze een maand of 14 zijn af en toe iets van een tussendoortje, dat is dan vaak iets van een koekje, cracker, bescuitje, beschuitje, geroosterd broodje, rijstewafel, soepstengel, schijfje komkommer, stukje fruit, etc. Maar ook af en toe eens een, spekje, bakje chipjes, schuimbanaantje, haribo beertje. En ook soms iets van een bekertje sap. De eerste tussendoortjes geven wij wat vaker dan die onderste maar meer dan 3 keer in de week eigenlijk niet. Zelf eten wij ook niet elke dag koek of snoep dus waarom de kindjes wel ! Bekertje met sap is ook een keer of 2/3 in de week, verder gewoon water/thee. Liefs, Hanneke!
Het gaat bij een tussendoortje ook niet per definitie om koek of snoep. Een rijstewafel of een stukje soepstengel vind ik persoonlijk geen koek en daarbij wordt het voor volwassenen ook aangeraden om 3 maaltijden per dag te eten en 2 tussendoortjes. Daarmee wordt dan ook geen stroopwafel oid bedoeld, maar wel een stuk fruit of een liga, plak ontbijtkoek bijvoorbeeld. Dit is om je darmen in beweging te houden. Nu zal het ongetwijfeld bij baby's anders zijn. Mijn dochter en ik zitten 's middags gezellig met een kop thee aan tafel. Ik mijn tussendoortje en zij haar rijstewafel of zoiets. Het werd ons overigens zelfs door het CB aangeraden, o.a. om te wennen aan verschillende smaken en structuren en omdat het makkelijk is om zelf te laten en dus te leren eten.
Tussendoortjes kan je geven ter overbrugging van maaltijden. Kinderen verbruiken vaak continu een hoge dosis energie en dan is het goed om die energievoorraad op peil te houden. Dit kan je doen door een gezond koekje, fruit etc te geven. Het ene kind heeft dit meer nodig dan het andere. In mijn optiek zijn tussendoortjes pas 'nodig' wanneer een kind op 3 volwaardige maaltijden per dag zit. Hier zijn tussendoortjes: Fruit, fruit, fruit. Soepstengeltje, rijstwafel, kinderkoekje, ontbijtkoek, rozijntjes en soms een hapje van iets van mama. En natuurlijk drinken maar dit geef je om het vochtpeil goed te houden. Uit tussendoortje wordt een klein deel van de dagelijke energiebehoefte gehaald (niet een groot deel). De hoofdmaaltijden zijn DE bron van energie
De hoofdmaaltijden zijn uiteraard de grootste bron van energie, echter is het onmogelijk voor een dreumes om alle benodigde energie te halen uit deze hoofdmaaltijden. Anders zouden deze maaltijden wel erg groot worden en de maagjes te klein. Vandaar is het van belang de nodige energiebehoefte te verspreiden over meerdere momenten op de dag. Hier kan je eea lezen, best wel interessant: Peutervoeding [www.gezondheid.be] Het gaat hier over peuters van 1-3/4 jaar. Maar als ik hoor van 3 maaltijden en het kind is jonger dan 1 jaar ga ik toch ook uit van de informatie uit bovenstaand stuk, want melk wordt over het algemeen steeds (als) minder belangrijk (gezien). Babies (tot een jaar) moeten zo hard groeien, dus zij hebben alle energie nodig!
Nouja, daar zit dus al een verschil. Ik vind een rijstwafel of soepstengel wel koek en dus vallen in de categorie koek & snoep !
Maar Hanneke, hoe kan je die dan zien als koekjes? Er zit amper wat in! Betekenis van het woord koekje volgens Van Dale U hebt gezocht op het woord: koekje. RESULTAAT  koek de; m 1 baksel van meel, eieren, honing enz.: dat is oude ~ allang bekend nieuws; dat ging erin als ~awerd gretig gegeten; b) werd graag gehoord; dat is andere ~ dat is weer eens heel iets anders; het was ~ en ei tussen hen ze waren het volkomen eens 2 -en zon baksel waarvan plakken worden gesneden: de ~ is op er valt niets meer te verdelen 3 -en baksel voor één portie: gevulde ~en 4 -en massa die op een koek lijkt  koek·je het; o -s kleine koek (3)
Yake, denk dat dat gewoon mijn gevoel is ! Het ziet eruit als koek, dus het is koek ! Denk dat jij wel een beetje weet waar mijn gevoel/gedachten extra mee 'gevoed' word. Overigens komen de kids hier echt niks te kort hoor, en krijgen vrijwel altijd 2 tussendoortjes op een dag. Vaak als het er 1 is, dan willen ze gewoon zelf niet. Maar vaak is het hier dus fruit een bakje yoghurt of iets van een stukje komkommer/tomaat/paprika. Dat valt voor mij niet onder koek en snoep, maar wel onder de noemer tussendoortjes.