Hallo, Twee weken na Liams geboorte kwam ik tot de ontdekking dat hij een behoorlijk korte tongriem heeft. Ondanks dit korte tongriempje ging de borstvoeding uitstekend en hebben we er niets aan laten doen. Achteraf baal ik hier best van, want ik weet nu dat het bij kleine baby's een hele eenvoudige ingreep is en dat er een grote kans is op spraakproblemen. Op het cb zeiden ze dat zij ons pas door wilden verwijzen als er daadwerkelijk spraakproblemen zijn. De kans op spraakproblemen is bij een te korte tongriem groter dan 70%. Omdat wij dit risico niet willen lopen zijn we zelf maar naar de huisarts gegaan. Hij was het gelukkig helemaal met ons eens dat we dat risico niet moeten lopen en heeft ons doorverwezen naar een kno-arts. Hij vond Liam zijn tongriempje trouwens zo kort dat hij de kans op een spraak probleem érg groot achtte. Liam kan zijn tong niet uitsteken, hij kan met het puntje van zijn tongetje niet eens zijn tanden aanraken. Als hij zijn tongetje uit wil steken dan komen de zijkantjes ietsjes naar voren en het puntje wordt teruggetrokken (het lijkt dan op een hartje). We merken dat hij bepaalde klanken (die vaak in verband worden gebracht met een kort tongriempje) nog nooit heeft gemaakt. En ach ik zou het ook wel fijn vinden dat hij later gewoon aan een ijsje/lolly kan liggen en natuurlijk iets later gewoon tongzoenen! Enfin, nu krijgen we dus bericht wanneer we naar de kno-arts mogen. Heeft iemand ervaring met het laten knippen/klieven van een tongriempje bij een kindje tussen de 1 en 2 jaar? Ik hoor namelijk verschillende ervaringen (wel gehele narcose, geen narcose enz) maar ik hoor gelukkig ook dat het een hele eenvoudige ingreep is. Of zijn er toevallig mensen die het niet hebben laten doen en waarvan de kinderen spraakproblemen hebben gekregen?
ik heb zelf een te korte tongriem, ben er nooit aan geopereerd, heb geen spraakproblemen alleen als ik heel moe ben kost praten me meer moeite/kracht. ik kan mijn tong ook niet uitsteken, verder geen problemen maar wou dat ik er als kind wel aan geholpen was, het is af en toe toch lastig en nu ik volwassen ben durf ik niet meer te vragen of het alsnog kan ivm de eventuele pijn
Nou ik heb geen kindje van 1-2 jaar, Maar ik heb het wel 2 weken geleden bij mijn dochter laten doen. Ze was toen 7 maanden. Ik ben ook bij de KNO arts geweest en het was echt een fluitje van een cent ( ik stond wel op de gang hoor, want ik kon echt niet kijken) Ik denk dat ze in totaal nog geen minuut bezig zijn geweest. Ze lag op de tafel, haar tong werd omhoog gedaan en knip, klaar. Veel bloed en huilen, maar na een uur was het helemaal over, heeft ze de fles gedronken en was er niks meer aan de hand. Wij hebben het laten doen omdat ik helaas geen borstvoeding heb kunnen geven en wij ook het eventuele spraakprobleem voor wilde zijn. Succes
Bedankt voor de reacties! Sjaam: Wat jammer dat je geen borstvoeding hebt kunnen geven. Maar jullie hebben het ook uit voorzorg gedaan dus? Fijn om te lezen dat het wel mee viel, wel gek dat het bij jullie zo bloedde. Ik hoorde van anderen dat het juist maar 1 of 2 drupjes bloed waren. Maar je dochtertje hoefde dus ook niet onder narcose? Ik vind het best wel een beetje spannend haha.
Volgens de arts lijkt het in de mond alsof het heel erg bloed, juist door al dat speeksel. Verder zij ze dat de inentingsprikken meer pijn doen dat het doorknippen. Ze is dus niet onder narcose geweest maar gewoon bij kennis. En op het CB zeiden ze tegen ons, "kijk maar of ze er last van krijgt met bijvoorbeeld praten, dan kan je het altijd nog door laten knippen". Maar wij wilde juist niet dat het problemen zou geven dus we hebben het zeker uit voorzorg gedaan. En ik vind het ook niet mooi als een kindje haar tong niet uit kan steken. Dat speelde ook mee.
@ Shaylen, waarom vindt je het af en toe lastig? Ons mannetje heeft ook een te kort tongriempje, kan ook zijn tong niet uitsteken. Toen hij 6 weken was hadden we nacontrole bij KA. Haar reactie was dat we het konden laten doorknippen als hij ooit onder narcose moest. Was nu niet noodzakelijk. Volgens cb is het achterhaald het door te laten knippen. Zelf twijfelen we of het niet gewoon moeten laten doen. Over 2 weken moeten we toch weer naar de kinderarts, eens kijken wat deze kinderarts ervan vindt.
Wat belachelijk van het CB. Mijn huisarts zei dat het juist goed is dat het klieven/knippen tegenwoordig weer sneller wordt gedaan, het is namelijk een relatief eenvoudige ingreep en het voorkomt een hoop problemen. Waarom zou het achterhaald zijn om een tongriempje te klieven, als vast staat dat de kans op een spraakprobleem (bij niet klieven) meer dan 70% is? Daar vind ik nou niets achterhaald aan, ik vind het CB dan eerder achterhaald. Veel kraamhulpen klieven zelf als ze zien dat een kindje een kort tongriempje heeft. Het kan zelfs zo even met een nagel of steriel schaartje gedaan worden, het is namelijk een klein vliesje. Als kinderen iets ouder zijn (zoals mijn zoontje) dan is het iets minder eenvoudig, maar het stelt nog steeds weinig voor.
Mijn zoontje is vijf maanden en volgende week wordt zijn tongriempje doorgeknipt onder volledige narcose. Had het liever anders gezien maar wil er echt niet mee wachten. De onvermijdelijke spraakproblemen zijn een ding maar nooit een ijsje kunnen likken, tongzoenen enzo vind ik wel erg dus heb ik geen seconde getwijfeld. De chirurg die het doet heeft 1 seconde naar zijn tong gekeken en wou onmiddellijk een afspraak maken zonder zelfs maar te overdenken of we het wel zuden doen. Ik ben helemaal overtuigd en is idd een kleine ingreep maar volgens mij met grote positieve gevolgen.
Bij onze dochter is het tongriempje al doorgeknipt toen ze 2 dagen oud was. Ze kon niet eens uit de fles drinken. het was zo gepiept. Zonder verdoving en gewoon thuis door n weekendarts.
Mvliam, ik heb er geen ervaring mee of verstand van maar misschien kan je t beste eerst goed informeren of die narcose echt noodzakelijk is! Narcose is echt niet leuk bij die kleintjes & als het evenveel 'zeer' doet als bijv een enting zou ik het niet onder narcose doeN
mijn zoontje was 9 maanden en de huisarts heeft zijn tongriempje toen geknipt stelde niks voor. Ben zo blij dat we niet naar een KNO arts zijn geweest voor algehele verdoving. Hij vond het vasthouden nog erger dan de ingreep zelf. Mijn man had ook een korte tongriem en heeft het toen ook maar meteen gedaan ( na 30 jaar dus) hij beschreef het als een beetje schrijnend gevoel maar verder deed het geen pijn.
jeetje schrik hiervan.......... want bij mijn dochtertje is ook haar tongriempje gekliefd door de KNO arts toen ze 4 maanden was. Maar zeker NIET onder narcose, gewoon op de polikamer van de arts met een steriel setje, zonder verdoving. Het deed haar zeker pijn, logisch,maar heb daarna geen moment het idee gehad dat het haar nog vreselijk pijn deed! Dus van die algehele narcose bij zo'n kleintje schrik ik wel.....het is echt in 1 tel gebeurt...en pijnstilling kan achteraf ook gegeven worden als ze niet onder narcose gaat... Bij mijn dochter ging het drinken uit de borst hierna heel goed, pelhoed was niet emer nodig en ze dronk tot ze 9 maanden was goed uit de borst!
Berna: Is het bij je man onder narcose gebeurd? Want ik snap momenteel niet zo goed waarom het bij de een onder narcose plaats vindt en bij de ander niet? Lovely: Ik wil eigenlijk ook niet dat het onder narcose plaats gaat vinden en snap ook niet waarom sommige artsen daar toch voor kiezen? Als het plaatselijk verdoofd kan worden waarom dan onder narcose? Als ik lees dat het bij een kindje van 9/10 maanden zonder narcose kan, dan zou het toch bij een kindje van 15 maanden ook zonder narcose moeten kunnen?