Broodkorst met 6, boterham met 7 maanden? Kan iemand me uitleggen waarom je met 6 maanden wel een broodkorst kan geven, maar een boterham met 7 maanden? Voor het korstje wordt toch geen ander deeg gebruikt ? Misschien is er wel een logische verklaring voor, maar ik kan even niet verzinnen wat!
Ik denk dat het niet om het brood zelf gaat maar om de manier waarop. Vermoedelijk gaan veel mensen er van uit dat een kindje van 6mnd alleen wat kan pakken en sabbelen, en een kindje van 7 mnd een boterham kan opeten? Anders zou ik het ook niet weten.
Onze CB heeft dit ook geadviseerd. Ze zeiden dat de baby vanaf 7 maanden echt granen mag eten. Broodkorstje vanaf 6 maanden is meer om kennis te laten maken met smaak en de baby iets te geven om zijn tandvlees op te 'trainen'. Ze gaan volgens mij vanuit dat het kind dan geen noemenswaardige hoeveelheden broodkorst naar binnenkrijgt dat het echt als voeding wordt gezien. Ik geef die broodkorst trouwens nog niet, vind het veel te eng. Hier bijten ze 'gewoon' op speelgoed
Wij lopen ivm Finn zn KMA bij een diëtiste maar hij mocht gewoon met 6 maanden een boterham. En dat terwijl hij veel dingen juist later pas mag. Het staat ook in het boekje voor KMA wat wij hebben gekregen. Daarin staan schema's met wat ze wel en niet mogen op welke leeftijd. Een bij brood staat dus 6 maanden. Het boekje is met samenwerking van het voedingscentrum gemaakt...dus geloof ook wel dat dat klopt. Ben benieuwd wat ze bij het CB zeggen!
Brood is volgens mij ook vanaf 6 maanden. Heeft te maken met de gluten die erin zitten tegenover de darmrijping. Maar omdat veel kinderen bij 6 maanden ook fruit en groente krijgen adviseren ze vaak brood bij 7 maanden. Anders moeten ze aan zoveel tegelijk wennen. Ons jochie heeft nooit losse broodkorsten gehad. Hij ging met 6,5 maand aan de gewone boterham inc korsten. Zo'n broodkorstje moet je gewoon zien als tussendoortje, net zoals een liga of rijstewafel. Het is leuk voor het leren kauwen, de motoriek, smaak, etc maar echt niet perse nodig. Vaak wordt wel papgranen aangeraden vanaf 6 maanden in de 1e fles, om een beetje aan die gluten te wennen. Zodat brood met 7 maanden beter gaat in de buik..
Hier was de eerste bijvoeding die mijn zoontje kreeg een volkorenbroodkorst, maar hij vond deze zo lekker, dat hij kort daarop al een hele volkorenboterham wegkauwde. Kindjes die niet bekend zijn met allergieen mogen vanaf 6 maanden gewoon glutenhoudend brood. Je zou ook kunnen beginnen met een rijstwafel zonder zout of een volkorenbeschuit of volkorencracker. Vokorengranen bevatten vezeltjes en energie en bouwstoffen als B-vitamines en ijzer en horen naast groente en fruit wel in de bijvoeding. Maar granen kan je ook aanbieden dmv pap.
Hartelijk dank voor jullie reacties. Het ging er mij niet om om over twee weken gelijk al te beginnen met brood. Ik wilde het alleen graag weten, want ik vond het altijd zo vreemd. Ik denk eerlijk gezegd dat ik eerst met groente en met pap van afgekolfde melk ga beginnen. Ik kan er toch gewoon Bambix in gooien? Bambix is er toch vanaf 6 maanden? Probleem hier is namelijk dat ze een speenweigeraartje is. Ook drinkt ze heel vaak hele kleine beetjes op de dag. Zo ben ik best wel gebonden. In principe niet erg, maar heel soms heeft mama ook wel eens wat anders te doen .
Misschien dat haar drinkpatroon veranderd als ze bijvoeding gaat krijgen. Zo'n pap (inderdaad van Bambix - fijna granen, maar je hebt ook andere merken) vult best wel hoor. Drinkt ze helemaal niks uit een fles? Misschien kun je dan gelijk pap van een lepeltje proberen. Eerste keer bleef hier echt niks in de mond, ze spuugden het gelijk uit. Maar dat went ook wel. Over volkoren brood (las ik hierboven). Echt zoveel verschil tussen cb's want bij ons raden ze aan om de eerste periode echt geen volkoren brood te geven, want daar zitten veel te veel vezels is. Dit pas als het kindje al 3-4 maanden gewoon tarwe brood gewend is. Ik heb een tip gekregen om te beginnen met tarvo-brood, is heel licht tarwe brood voor kinderen.
Echt fijn, al die verschillende adviezen van die cb's! Nee, echt niets uit de fles, nog geen 5cc! Ik wilde het inderdaad gaan proberen met een lepeltje!
Ik ben er een voorstander van juist wel vezels te geven. Ze leveren goede bouwstoffen en vezels zijn goed voor een gezonde darmwerking. Ze houden vocht vast en zorgen dus voor een soepele ontlasting. Hier nooit geen last gehad na het introduceren van volkorenbrood, terwijl ons zoontje de eerste 3 maanden van zijn leven vreselijke darmklachten heeft gehad. Volkorengranen zijn dus goed, maar je zou wel kunnen kiezen voor beter verteerbare graansoorten als amaranth, rijst, boekweit, gierst, kamut en quinoa. Haver, gerst, tarwe, spelt, mais en rogge zijn zwaarder verteerbaar. Ik heb hier boekweit/kamut-brood van de natuurwinkel; supervezelrijk en superlekker! Bij biowinkels kan je ook volkorenmeelsoorten kopen waar je pap van kan maken of papgranen van het merk Biobim. Stap 1 is gemaakt van volkorenrijstmeel en boekweitmeel.
Hier gewoon licht bruin brood. CB zei ook dat we mochten oefenen, maar Julia vreet gewoon rustig een enorme korst van het brood achter elkaar op Hoezo oefenen Oftewel, gewoon een keer proberen, wie weet vindt ze het wel heel lekker, zoals mijn dochter, en hoef je niet met pap te oefenen! Hier gaat drinken uit een tuitbeker ook al vrij goed (na 3 keer oefenen), dus ik hoop eerlijk gezegd dat ze over een paar weken ook een (halve) BV kan vervangen voor een tuitbeker met opvolgmelk! Zou wel handig zijn!
Met een tuitbeker oefenen zit ook in de planning! Ik wil uiteindelijk graag een keer pap per dag kunnen geven en een boterham. Als ik gelijk al zowel 's morgens als 's middags haar brood ga geven dan drinkt ze ongetwijfeld minder mm. En mm vind ik het eerste jaar het belangrijkste!
Mijn zoontje van 10 maanden eet behoorlijk bijvoeding en drinkt nog net zo vaak aan de borst als voor het starten met bijvoeding. Zolang je de mm niet vervangt voor ander drinken, zal de vraag ernaar niet verminderen.
Niet verminderen? Maar als ze vol zit van vast voedsel dan kan er toch geen mm meer bij? Ze raden toch ook altijd aan eerst de borst aan te bieden en dan pas het vaste voedsel om productiedaling te voorkomen?
Toen ik begon met bijvoeden, gaf ik ook eerst de borst. Later ging ik eerst bijvoeding geven en een uurtje later de borst, dat gaat hier nu prima. 's Ochtends fruit, uurtje later borst. 's Avonds groente en aardappel/rijst/pasta en na het badje voor het slapen gaan borst. Tussen de middag boterhammen en fruit en uurtje daarna borst. Pas nu, met 10 maanden, drinkt hij tijdens die voeding iets minder gretig. Maar ik vind dat op deze leeftijd een natuurlijk proces. Hij krijgt nog 5x per dag de borst, het ontbreekt hem dus aan niets!
Wij hebben nooit geoefend met korsten. Met 6 maanden zjin we pap gaan geven om te wennen aan de vezels. Na een week of twee zijn we boterhammen gaan geven in de middag en dat ging eigenlijk gelijk heel goed (met korstjes eraan).
sorry voor deze misschien domme vraag maar hoe gaat dat dan met brood eten hij heeft nog geen eens tandjes en is is maart 6 maanden.. of doe je hele kleine stukjes brood geven en bijv in melk dopen dat het zacht word??