Tijdslimiet vast aan erkenning?

Discussie in 'Alleen en zwanger' gestart door Vaantje, 13 feb 2010.

Topicstatus:
Niet open voor verdere reacties.
  1. Eline078

    Eline078 Bekend lid

    15 dec 2008
    571
    3
    0
    Zwijndrecht
    Ik verbaas me eigenlijk hoeveel onwaarheden er gepost worden. Als je zwanger bent doorgeven aan de gemeente? Welnee. Raakt TS waarschijnlijk alleen maar door verward.

    Even een opsomming van hoe het nou echt zit:

    Als je je kindje laat erkennen door de paps dan krijgt hij daardoor de plicht om alimentatie te betalen en het recht om op de hoogte gehouden te worden door de mama mbt tot belangrijke besluiten in het kindje zijn/haar leven. Ook geeft dit de mogelijkheid aan de vader om het kindje zijn bezittingen na te laten indien hij overlijdt (erfrecht). Erkenning geeft hem GEEN gezag. Jij bepaald dus maar dient hem er dan van op de hoogte te houden. Omdat je vraagt naar tijdslimieten : De biologische papa heeft altijd de meeste kansen op erkenning. Daar zit echter wel een maar aan. Als hij bijvoorbeeld een tijd niet wil erkennen ivm bijvooorbeeld alimentatieplicht die hij niet wil of hij is bijvoorbeeld de eerste 2 jaar van het leven van zn kind niet of amper in beeld geweest, dan kun je na een redelijke tijd het kindje laten erkennen door een niet biologische papa. Erkenning valt, met hoge uitzonderingen daargelaten (bijv man komt er na jaren achter een kind te hebben die al erkend is door een ander zonder zijn weten), niet terug te draaien. Denk er dus goed over na!

    Erkennen kan altijd. Wanneer jij en de papa maar wil. Voor de geboorte is het meestal gratis bij de meeste gemeenten. Het voordeel van voor de geboorte erkennen is dus dat alle rechten vanaf het moment van geboorte ingaan. De vader erkent dus voor de geboorte de ongeboren vrucht. Doe je het na de geboorte zul je wat moeten betalen voor de erkenning. De rechten en plichten gaan dan dus ook pas in op dat moment. Erkenning kan alleen met toestemming van zowel papa als mama. Als de moeder geen toestemming wil geven kan vervangende toestemming worden gevraagd aan de rechter. Er wordt dan dmv DNA test vastgesteld dat de vader ook echt de vader is en dan kan dus met terugwerkende kracht alsnog worden erkend. Als de vader zijn vaderschap ontkent kan dat ook worden afgedwongen via de rechter. Weigert hij DNA onderzoek dan wordt automatisch aangenomen dat hij de vader is en wordt alsnog erkenning afgedwongen. Ook kun je het afdwingen zonder erkenning dit heet een vaderschapsactie. Alleen de alimentatieplicht wordt vastgesteld verder heeft hij nergens recht op. Dit alles ook via de rechter.

    Wil je naast erkenning gelijk gezag, dat zowel hij als jij evenveel te vertellen hebt over het kindje, dan moet na de aangifte van geboorte en de erkenning een verzoekschrift worden ingediend bij de rechtbank. Dit kun je regelen via de gemeente. Duurt een paar weken en dan krijg je vervolgens een uitspraak in de bus wat hem dus dezelfde rechten geeft over het kind als die jij hebt.

    Zo is het. En niet anders.
     
  2. Canna

    Canna Actief lid

    20 apr 2009
    271
    0
    0
    Zoetermeer
    Even nog een kleine aanvulling op bovenstaande post voor de volledigheid: als vader wil erkennen zonder medewerking van de moeder, maar moeder ontkent niet dat vader ook de biologische vader is, dan komt er geen DNA onderzoek aan ten pas.

    Mijn zus is in zo'n fijne situatie verwikkeld.:(
     
  3. Vaantje

    Vaantje Lid

    29 jan 2010
    25
    0
    0
    hi lady's,

    als beginner van dit topic ben ik echt onzettend blij met al jullie reacties!
    en nog steeds twijfel ik wat wijsheid is.

    Ik zie mijzelf niet met de vader samen een toekomst tegemoet gaan, hij heeft elders al 2 kinderen waar hij geen alimentatie voor betaald, maar hij betaald wel hun zwemlessen/school en andere dingen, hij doet het volgens hem liever zwart dan teveel belasting erover te moeten betalen.

    Dus al mocht ik hem laten erkennen betwijfel ik sowieso of er uberhaupt wel iets te halen valt bij hem.
    En ook met zijn achternaam, als wij niet bij elkaar zijn, wat voor nut heeft het eigenlijk mijn kind te laten opgroeien met een achternaam waarikzelf niets mee heb? Daar ben ik nog over aan het piekeren.

    Hij wil natuurlijk dat het kind zijn achternaam draagt. maar als ik straks met mijn wondertje op 1 adres leef zonder de vader en op 1 adres leven al 2 verschillende achternamen blijf ik dat vreemd vinden, begrijpen jullie wat ik bedoel?
    Ik ben nu 10 wkn zwanger en heb nog alle tijd, maar hij begint er regelmatig over wanneer te erkennen maar ik vind het nog te vroeg en wil eerst zien hoe het allemaal verloopt.

    Mijn vriendin heeft haar zoontje ook de achternaam van haar ex gegeven maar hij ziet zijn kind 1x in de 2 weken voor 1 dagje. zij heeft helemaal niks met zijn achternaam en/of zijn familie, hij toont ook geen enkele interesse etc.. dus daarom dat ik me afvraag wat is wijsheid?

    Thanks girlss
     
  4. Vaantje

    Vaantje Lid

    29 jan 2010
    25
    0
    0
    hoi Dames,

    Ik heb toch nog een ander vraagje.
    Ik wil dat mijn kind mijn achternaam krijgt, maar kan ik het dan wel alsnog laten erkennen zonder dat de achternaam van de vader nodig is??

    Groetjes! :)
     
  5. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.241
    7.283
    113
    Vrouw
    Brabant
    Bij erkenning kies je inderdaad ook meteen welke achternaam de baby krijgt.
     
  6. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    "Dus een kind kan bv. eerst 5 jaart Jansen heten om na erkenning ineens Pieterse te heten. Lijkt me wel lastig trouwens, want je moet dan wel weer bij allerlei instanties de naam laten wijzigen maar hewt kan dus wel."

    Even een zijweggetje: mijn dochter had mijn achternaam, niet die van mijn ex. Mijn ex heeft haar erkend, maar geen gezag gekregen.
    Mijn ex heeft aan de kuierlatten getrokken en dat was 't dan...

    Mijn man heeft in 2008 gezamenlijk gezag gekregen over onze dochter én er is toen ook een officiële naamswijziging doorgevoerd (dus aangevraagd bij en bekrachtigd door de rechter).

    Onze dochter heeft dus jarenlang mijn achternaam gehad en nu sinds twee jaar heet ze hetzelfde als mijn man. Ze heeft er geen énkel probleem mee gehad, omdat wij het van te voren uitgebreid met haar besproken hebben. Ze is ontiegelijk trots op haar naam zelfs!

    Volgend jaar gaan we beginnen met stiefouderadoptie. En dát is dus ook een manier om een erkenning ongedaan te maken. Feitelijk breek je met stiefouderadoptie alle juridische banden tussen biologische ouder en kind en wordt het kind juridisch het kind van de stiefouder.

    Dat laatste gaat alleen absoluut niet lukken als er contact is tussen vader en kind.
    Mijn ex heeft echter expliciet (ook aan de rechtbank) aangegeven totaal niets met Noah te maken te willen hebben, wat onze zaak sterk maakt.

    Maar goed, dat is even 'n zijsprongetje...
     
  7. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.241
    7.283
    113
    Vrouw
    Brabant
    Dit hebben mijn ouders ook gedaan bij mij, maar dan ging het om mijn stiefmoeder. Ik kreeg het achteraf te horen en vond het wel een beetje raar, maar mijn ouders hadden het er dan ook nooit met mij over gehad.
     
  8. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Ik denk ook dat dat geen fijne gang van zaken is. Noah weet er al jaren van, dat dit de plannen zijn..
     
  9. Snoopy1979

    Snoopy1979 VIP lid

    8 okt 2006
    34.241
    7.283
    113
    Vrouw
    Brabant
    Het is goed dat jullie het er met haar over hebben, hoe klein ze ook nog maar is. Ik was toen een jaar of 8, ik weet niet of je als kind iets moet tekenen ervoor, maar goed, als je ouders vragen iets te tekenen, dan doe je dat, weet jij veel. En op zich is het ook niet erg dat het gebeurd is, maar juist heel erg verstandig, maar het is raar om het jaren later te horen terwijl ze het best hadden kunnen vertellen. Ik heb het zo'n 10 jaar geleden gehoord, ik was toen een jaar of 20.
     
  10. aukje86

    aukje86 Actief lid

    6 jan 2009
    366
    1
    0
    Jongerenwerkster
    Zuid Holland
    Tijdens de zwangerschap van mijn zoontje hebben we ook mijn dochter erkent, die was toen al vier en had altijd mijn achternaam, en nu die van mijn vriend.
    Erkennen kan altijd dus, en ook de achternaam kan na jaren nog veranderd worden bij erkenning. Zal alleen wat verwarring opleveren ;) Dat merk ik nu ook, vergis mij ook steeds! Haha...
    Ik dacht me alleen te herinneren dat er nog iets was rond de leeftijd van 12 jaar, dat het kind dan ook er iets in te zeggen had ofzo... maar dat weet ik niet meer precies. Oh, en ik heb niets hoeven te betalen ofzo, ook geen papierwerk voor de kantonrechter e.d. voor de latere erkenning.
     
  11. lieve746

    lieve746 Lid

    25 mrt 2010
    7
    0
    0
    NULL
    NULL
    hoi
    okay, hier zit ik ook mee, ben ongepland zwanger, en weet niet hoe of wat ik het moet gaan doen.ben bang dat meneer (vriend)niet de lasten wil maar straks wel de lusten
    dus hij kan beter niet erkennen dan wel?!"meneer"weet nl niet of hij bij me blijft als ik de zwangerschap verder laat verlopen....en als ik het weg zou laten halen weet die ook niet wat die doet daarna, nou fijn dan, dus ga ik er van uit dat ik het alleen ga doen....hoe en wat??????????liefs
     
  12. yinte

    yinte Fanatiek lid

    28 jul 2008
    4.513
    1
    0
    mama en huismanager
    omgeving breda
    de enige reden waarom vroeg in de zwangerschap erkennen zin heeft is voor het geval het kindje komt te overlijden. dan is het officieel de vader niet wordt nergens vermeld en krijgt geen vrij voor een eventuele begrafenis. verder maakt het niet echt uit wanneer je het doet. het kan ook nog als het kind 5 of 10 of 20 jaar oud is.
     
  13. mamamei

    mamamei Actief lid

    10 mrt 2010
    115
    0
    0
    omgeving dordrecht
    Of als paps tijdens de zwangerschap dood neervalt! dan heb je altijd nog recht op extra uitkeringen plus je kindje erft dan van de vader..
     
  14. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    @Snoopy: dat méén je niet, was je niet vreselijk geshockeerd toen je dat hoorde???

    @mamamei: erkenning heeft voor moeder geen voordelen qua uitkeringen na overlijden, wel heeft het kindje erfrecht.

    @lieve: even kort gezegd: erkenning geeft de vader recht op omgang en de plicht tot alimentatie betalen. Het geeft jou het recht alimentatie en omgang te eisen, maar ook een informatie- en consultatieplicht jegens de vader.

    Als de vader niet erkend, is er geen (juridische) band tussen vader en kind en kunnen daar dus geen rechten of plichten aan opgehangen worden.
     
  15. mamamei

    mamamei Actief lid

    10 mrt 2010
    115
    0
    0
    omgeving dordrecht
    @ mijkeltje
    Als de vader overlijd tijdens de zwangerschap heb je als moeder recht op een gedeeltelijke wezen uitkering.. Dit kan dienen als compensatie van de alimentatie.. lijkt me ook als moeder een aardig voordeel..
     
  16. Mijkeltje

    Mijkeltje Fanatiek lid

    7 jun 2009
    3.029
    1
    0
    Och ja, 'n halfwezenuitkering... Je hebt gelijk, solly...
     
  17. mamamei

    mamamei Actief lid

    10 mrt 2010
    115
    0
    0
    omgeving dordrecht
    :) geeft niets maar dat is wel een aardige zekerheid die je dan hebt:) plus het feit dat je recht hebt op alimentatie vanaf het moment dat die kleine er is:)
     

Deel Deze Pagina