Hallo Dames! Ik zit dus bovenstaande kwestie.. Wij wonen al bijna 10jaar samen, maar uit principe zullen wij niet trouwen. Wij zien daar de toegevoegde waarde niet van en zijn zo hardstikke gelukkig! Maar.. uiteraard nu er (eindelijk) een kindje op komst is, willen de zaken wel goed geregeld hebben en dus probeer ik mezelf in te lezen op de verschillen. Het jammere is dat overal enkel de hoofdlijnen worden benoemd - en ik ben natuurlijk benieuwd of er meer is waar we rekening mee moeten houden. Zoals is het lees is er geen verschil mbt kinderen tussen trouwen en ger.partnerschap, behalve dan dat het kind erkend moet worden. Dat zouden we dan al meteen bij het sluiten van het partnerschap kunnen doen. Als dat gebeurd is zou alles hetzelfde zijn... ? Bij enkel erkennen zou er ook apart een verzoek ingediend moeten worden voor gezamelijk gezag. Daarbij komt dat indien je alles goed reregeld wil hebben, voor áls, dat je dit via de notaris alles zwart op wit moet zetten. Nergens lees ik iets over financiele gevolgen van ger.partnerschap en het is me onduidelijk of je als vrouw wel of niet de naam van partner mag dragen. ("gebruiken in het beginsel alleen hun eigen achternaam"- "...mogen elkaars achtenaam gebruiken") Nu ben ik dus op zoek naar ervaringsdeskundigen .. Zelf heb ik sterk de neiging naar geregistreerd partnerschap Alvast bedankt voor de reacties!
Hoi Loekie, Kan alleen aangeven wat het voordeel van trouwen wel is.. Het is goedkoper dan de andere opties (als je geen feest oid ervan houd) en je weet zeker dat alles financieel en met gezag ed goed geregeld is.
Hoi! Wij gaan waarschijnlijk ook voor het geregistreerd partnerschap.. Trouwen willen we wel, maar pas in de toekomst.. Ik heb me eens geprobeerd in te lezen, en het geregistreerd partnerschap is in de grote lijnen inderdaad hetzelfde als trouwen, alleen kun je bij geregistreerd partnerschap dit later om laten zetten als je wilt trouwen.. En de papa moet het kindje dan wel nog erkennen.. Dit geeft onze voorkeur omdat we toch het voornemen hebben in de toekomst te gaan trouwen.. Over de kosten ben ik ook nog niet uit.. Komende week hebben we vakantie en dan wil ik me bij het gemeentehuis eens goed gaan informeren, ook na de kosten.. Wil hieraan geen honderden euro´s kwijt zijn.. Dus die vraag kan ik je nog niet beantwoorden..
Hey Spinner en amigo - thnx voor jullie reacties! @Kosten : ik doelde met financieel eigenlijk op pensioenen, belastingen, toeslagen en dat soort dingen De kosten van reg partnerschap zijn gelijk aan trouwen in principe. Die kosten verschillen dan weer per gemeente en lokatie. Als we het echt goedkoop en simpel willen kan het bij ons bv op maandag en woensdag ochtend om 09.00uur voor niets en op andere kantoortijden 267- , en dan optioneel een 'trouw'boekje voor 15.75 , wel moet er vooraf een borg van 147 worden betaald. Bij allebei heb je 'ondertrouw' , dus aangifte doen van partnerschap of huwelijk, dan kun je na twee weken de voltrekking laten doen en klaar.. Ik ben in feite op zoek naar of het dan echt waar is dat beiden gewoon hetzelfde zijn op alle vlakken , behalve dan dat je idd de erkenning van het kindje nog wel moet doen
Ik weet niet hoe het zit met geregistreerd partnerschap als 1 van beide komt te overlijden? Het lijkt me wel fijn en nodig dat de achtergebleven partner automatisch alle goederen en geld erft (en dit dus niet naar andere familieleden gaat).
Ik dacht dat het erkennen van de kinderen het grote verschil was tussen trouwen en GR.. Bij de geboorte van de zoon heeft mijn man hem erkend, na een jaar toch besloten om een GR aan te gaan, om ook de dingen qua erven te regelen. (anders had zoonlief alles ge-erfd). Trouwen willen we later nog wel eens doen, maar dan wel goed. Daar hebben we nu geen geld voor. De plechtigheid van de GR is hetzelfde als trouwen hier in de gemeente. We hebben zelfs een trouwboekje. We hebben het gratis gedaan op dinsdagochtend.
Idd, ook goed voorbeeld. De achterggebleven partner de erfgename.. "...zijn in beginsel zijn alle bezittingen en schulden gemeenschappelijk" - "...zijn elkaars wettelijks erfgenaam" . Dit heb ik uit het boekje van justitie met dezelfde titel als mijn onderwerp.
Mooi Volgens mij zitten er nauwelijks nadelen aan geregistreerd partnerschap als ik het zo lees en van wat ik weet...
Het enige verschil tussen partnerschap en huwelijk is inderdaad het erkennen. Zowel bij partnerschap als huwelijk, kun je kiezen voor gemeenschap van goederen of huwelijks voorwaarden (Bij een ger. partnerschap heet het dan partnerschapsvoorwaarden). In beide gevallen erft de langstlevende partner alles als de ander overlijdt, tenzij je dit anders het laten vastleggen in een testament. Je mag de naam van de ander gaan gebruiken, maar het hoeft niet. (Dit geef je aan bij ondertrouw.) Aangezien jullie al lang samenwonen, zijn jullie waarschijnlijk al fiscaal partner. Voor de belasting maakt het dus ook niks meer uit. Als je getrouwd bent of ger. partnerschap hebt, bouw je inderdaad ook nabestaanden pensioen voor elkaar op. (Maar ook als je niet 'niks' hebt kun je dit doen, volgens mij.) Als je niet wilt trouwen, zou ik inderdaad gaan voor ger. partnerschap. (Wij hebben dit in eerste instantie ook gedaan, maar zijn later alsnog getrouwd voor het feestje.) Als je partner het kindje erkent, is alles in één keer geregeld. Als je niets hebt, kun je het kindje ook wel laten erkennen maar daarna moet je nog meer dingen regelen. 't Is dus gewoon meer gedoe.
maar waarom niet alleen erkennen ? sorry hoor maar wij zitten er ook mee als je parner erkent en dan een verzoek indient bij de rechtbank voor ouderlijk gezag is het toch ook goed ik weet alleen nog niet wat het kost hier moeten we nog naar informeren
Daar komt spuit 11: Het verschil tussen een GP en trouwen zit hem idd in het erkennen van het kindje. Verder is alles hetzelfde (of je moet onder huwelijkse voorwaarden iets afsluiten, dan is het natuurlijk anders) Als je een GP gaat doen kan je ook kiezen voor de naam van je vriend. Mocht je je eigen naam houden kan je ten alle tijden een verzoek indienen om alsnog zijn achternaam aan te nemen. Onze situatie: Wij hebben vorig jaar gekozen voor een GP. Dit omdat wij een huis gekocht hadden. We hebben ook nog gekeken naar een samenlevingscontract bij de notaris, maar dat werd erg duur omdat je voor alles wat je er in laat zetten moet betalen. Daarom het GP gekozen omdat dan meteen alle geregeld is. Trouwen willen we ook, maar heel graag met zo'n kleine frummel erbij die dan met zo'n kussentje de ringen komt brengen, nog half struikelend omdat hij/zij nog niet zo goed kan lopen (zie het al helemaal voor me, hihi) Op dit moment heb ik nog mijn eigen achternaam, maar zodra we zwanger zijn zal ik deze om laten zetten naar zijn achternaam omdat we dan 1 gezinnetje zijn waarbij eenzelfde achternaam hoort (vind ik) Succes met het maken van je keuze!
Geregistreerd partnerschap (of een huwelijk) kun je gratis afsluiten bij de gemeente. Het erkennen kost volgens mij ook niks, maar dat weet ik niet zeker. En daarna heb je geen 'gedoe' meer. Je moet een paar keer naar het gemeentehuis (1x voor ondertrouw, 1x voor het sluiten van het partnerschap en 1x (per kind) voor het erkennen.) TS wil het erkennen tegelijk met het sluiten van het partnerschap doen. Dan zijn ze dus met twee bezoekjes aan het gemeentehuis klaar. Als je niet trouwt, moet je naar de gemeente om te erkennen, naar de rechtbank om ervoor te zorgen dat de vader ook gezag krijgt over het kind en dan ook nog eens naar de notaris om in een testament vast te laten leggen dat het kind zijn kindsdeel van de erfenis pas kan opeisen als beide ouders zijn overleden. Kortom: veel meer gedoe en veel meer kosten. Verder zou voor mij gelden: ik loop makkelijker bij het stadskantoor binnen, dan bij een rechter en notaris. Die drempel is gewoon hoger.
@ moppie: er zitten toch echt wel veel meer voordelen aan geregistreerd partnerschap of trouwen dan aan alleen erkennen
je hoeft niet naar de rechter dat kan gewoon per post. Maar idd erkennen, dan heeft je kind een vader op papier meer niet. Dan na de geboorte t gezag regelen. En dan ook nog eens regelen dat als er iets met papa of mama gebeurt t kind goed terecht komt. Erkennen is gratis. Voor t gezag uitreksels hebben van ouders en kind, dus ong 30euro en testament is 500euro ongeveer Als je trouwt is alles in principe geregelt (alleen evt een voogd kiezen enz niet ) Trouwen kun je gratis evt. Partnerschap is ong gelijk aan trouwen, alleen ook t kind erkennen en gezag aanvragen dacht ik. Dus trouwen is wel handig, maar goed dat klinkt meteen heel anders,,,,,,
Hier een samenlevingscontract tegelijk afgesloten met de aankoop van ons huis. Kostte geloof ik 300 euro. Daarin zijn onze spullen verdeeld en staat wie de voogdij over onze zoon krijgt. Erkennen kost niets Gezag regelen is alleen maar formuliertje invullen en meenemen bij de aangifte van je kindje.
ik ga 3 mei geregistreerd partnerschap doen, maar wij doen het ff uitgebreider, dus wij huren kleding,maar toen hoorde we daar dat je vanaf 1 januari 2010 het niet meer kan omzetten naar trouwen, dit is alleen van horen en een voordeel bij partnerschap is dat als je uit elkaar mocht gaan het een heel stuk makkelijker is dan met trouwen,met trouwen moet je scheiden,dat heb je dus niet. kosten van trouwen en gereg. partnerschap zijn het zelfde en daarnaast kan je het zo groot maken als je zelf wilt, wij geven wel een feestje,maar wij weten ook zeker dat we niet nog eens gaan trouwen, geregistreerd partnerschap is namelijk hetzelfde als trouwen behalve het herkennen van kinderen.
wij hebben ook alleen een samenlevingscontract en ook een testament laten opstellen toen we ons huis kochten. Het erkennen is inderdaad gratis en is nog geen 10 minuten werk. Straks na de geboorte van ons kindje nog even een formulier invullen en opsturen naar de rechtbank en dan is het geregeld. Wij hebben zonder te trouwen oid onze zaken ook goed geregeld. Maar idd wanneer je gaat trouwen hoeven sommige dingen gewoon niet meer...
Wij wonen in een huurhuis dus daar geen gezeur over.... En mijn vriend heeft het kindje erkend en straks ouderlijk gezag nog regelen. Vinden wij zo prima. Trouwen doen we later wel ooit een keer.